Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΛέσβος: «Biolife», το σούπερ κρουασάν που έφτιαξαν μαθητές

Λέσβος: «Biolife», το σούπερ κρουασάν που έφτιαξαν μαθητές

|

Μαθήτριες του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αγρας δημιουργούν, φτιάχνοντας το υγιεινό κρουασάν, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Το πρώτο αντιοξειδωτικό και… βιολειτουργικό κρουασάν έφτιαξαν με τα χέρια τους και σε συνεργασία με πολλούς φορείς, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Αγρας Λέσβου με τους καθηγητές τους, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό «Bravo Schools». Και το όνομα αυτού: «Biolife».

Από τι παράγουν οι μαθητές αυτό το καινοτόμο και υγιεινό κρουασάν; Από ρόδι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλεύρι που προέρχεται από εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και εκχυλίσματα της πρωτεΐνης που προέρχεται από τον ορό γάλακτος (δημοφιλές συμπλήρωμα στον χώρο της αθλητικής διατροφής). Περιέχει όμως και αρώνια μελανόκαρπη, η οποία ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά, τα λεγόμενα «super foods» και κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών.

«Τα βιολειτουργικά τρόφιμα αποτελούν το μέλλον στο κομμάτι της διατροφής. Εκτός του ότι είναι ενεργειακά και υγιεινά τρόφιμα, μπορούν να δράσουν προληπτικά για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις θεραπευτικά», εξηγεί στην «Καθημερινή» ο διευθυντής του σχολείου, Λάζαρος Χονδροματίδης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνέχεια της περυσινής επιτυχούς δράσης του σχολείου με τίτλο η «Αγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά» και τη διάκρισή της, με τη συμπερίληψη του σχολείου στο «Δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους» ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση στον στόχο «καλή υγεία και ευημερία».

Για την υλοποίησή του το σχολείο συνεργάστηκε με το τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (όπου έλαβε τη σχετική πιστοποίηση), με τους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς Αγρας και Μεσοτόπου Λέσβου και τον συνεταιρισμό Γυναικών Αγρας, όπου έγινε η παρασκευή του προϊόντος, με εταιρεία του Λεπέτυμνου που παράγει τη βιολογική μαρμελάδα Αρώνια και εργαστήρια αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Εκτός από τη διάχυση του μηνύματος για την υγιεινή διατροφή, στόχος του σχολείου είναι το εν λόγω προϊόν να αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών τροφίμων. Απευθύνεται σε μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στην τοπική κοινωνία, σε μονάδες βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιολογικών προϊόντων, επιχειρήσεις αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Και η έρευνα συνεχίζεται: «Μελετάμε το βιομετρικό προφίλ του κάθε μαθητή σε σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος και το ποσοστό νερού οστικής μάζας και λίπους του οργανισμού, σε συνδυασμό με τις φυσικές και τεχνικές ικανότητες, τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής και την ποιότητα ζωής, δημιουργώντας την καρτέλα του κάθε μαθητή ως μονάδα στην περιγραφική αξιολόγηση της φυσικής αγωγής», λένε οι καθηγητές Γιώργος Χατζηκύρκος, Μερόπη Κουλαρά και Γιώργος Τσακίρογλου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Πανναξιακός – Απόλλων Καλυθιών: Το νησί στο πλευρό της ομάδας στη μάχη για την άνοδο!

Η Νάξος ζει στους ρυθμούς του μεγάλου ματς της Κυριακής στο ΔΑΚ – Ο Πανναξιακός διεκδικεί τη θέση του στη Γ’ Εθνική

Sonic Heritage: Η νέα παγκόσμια γλώσσα των μνημείων είναι ο ήχος

Το Sonic Heritage μάς ταξιδεύει από το Κολοσσαίο μέχρι την Τικάλ, προσκαλώντας μας να βιώσουμε τα μνημεία μέσα από τους ήχους τους

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Γ. Πάριος: Ένα νησιώτικο ταξίδι από καρδιάς ξεκινάει με το νέο του δίσκο “Τα Θαλασσινά”

43 χρόνια μετά τα «Νησιώτικα», ο τροβαδούρος του Αιγαίου επιστρέφει με τραγούδια εμπνευσμένα από τον πατέρα του, τους ψαράδες και την ψυχή των νησιών

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις