Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - Σύρος: Τιμή στο λουκούμι της "Αρχόντισσας των Κυκλάδων"

Κυκλάδες – Σύρος: Τιμή στο λουκούμι της “Αρχόντισσας των Κυκλάδων”

|

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το Συριανό Λουκούμι και τα 200 χρόνια ιστορίας του, με επιχορήγηση 15.000 ευρώ στο Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το Συριανό Λουκούμι και τα 200 Χρόνια Ιστορίας του, με επιχορήγηση 15.000€ στο Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο οποίος ετοιμάζει πυρετωδώς τιμητική εκδήλωση με αφορμή την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος (2019) – η οποία αναβλήθηκε παλαιότερα λόγω της πανδημίας.

Η κα Ντίνα Συκουτρή – Ανδριωμένου, η οποία, εκπροσωπώντας τους λουκουμοποιούς της Σύρου, είχε ενεργήσει τα δέοντα και είχε συνεργαστεί εξαιρετικά με το Υπουργείο, καταθέτοντας τον σχετικό φάκελο στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 το Συριανό Λουκούμι εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη. Ηταν τότε  η 3η εγγραφή από τις Κυκλάδες. Είχε προηγηθεί η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (2013) και η Αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης (2018) .. 

Ο ρόλος του λουκουμιού στη συριανή κοινωνία

Ο ρόλος του λουκουμιού στη σημερινή κοινωνία της Σύρου παραμένει πολύ σημαντικός. Το γλύκισμα αυτό πρωταγωνιστεί στην καθημερινή ζωή του τόπου και είναι συνυφασμένο με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αποτελεί μέρος τόσο της καθημερινότητας, όσο και των ιδιαίτερων στιγμών της κοινωνικής ζωής. Δεν λείπει από κανένα σπίτι, από κανέναν χώρο μαζικής εστίασης, από καμία εκδήλωση. Συνοδεύει ακόμα τους Συριανούς στις μεγάλες τους χαρές (γάμο, γέννηση, βάπτιση) αλλά και στις μεγάλες τους λύπες (θάνατος, μνημόσυνο). Σε πολιτιστικές και τοπικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές πανηγύρεις, το λουκούμι ως προσφερόμενο γλυκό κυριαρχεί.

Το συριανό λουκούμι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συριανής κοινωνίας, τόσο των λουκουμοποιών που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παράγουν το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα, άλλοι με τον παραδοσιακό τρόπο και άλλοι αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα, όσο και των κατοίκων του νησιού που το συνδέουν με κάθε πτυχή της ζωής τους. Ενδεικτικές της βαθιάς σχέσης με τον τόπο και τους ανθρώπους του είναι και οι διάφορες δράσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στο νησί σχετικά με το λουκούμι. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν «Η Γιορτή Λουκουμιού» (2013 και 2014 στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο), στην οποία συμμετείχαν όλοι οι λουκουμοποιοί του νησιού καθώς και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης καθιερωθεί «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού», στο οποίο συμμετέχουν κυρίως νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά περίπου 1.500 άτομα), που διαρκεί δύο εβδομάδες και διεξάγεται σε όλο το νησί. Σε συνέχεια της επιτυχημένης αυτής δράσης, που τείνει να γίνει θεσμός, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης το 2018 δημιούργησε με την παιδική της ομάδα τη δράση «Το Κυνήγι της κρυμμένης χαλβαδόπιτας».

Σημαντικό σταθμό, αποτέλεσε και το θεατρικό έργο «Λουκούμι» του Γιάννη Κωνσταντινίδη, το οποίο παίχτηκε με εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα και στο Ινστιτούτο Κυβέλη στη Σύρο. Προβάλλεται και στη μόνιμη έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, την οποία επισκέπτονται μαθητές από τα σχολεία όλης της Ελλάδας και οι επισκέπτες-τουρίστες του νησιού.

Υπάρχουν αρκετές ιστορικές αναφορές για το συριανό λουκούμι και τον ρόλο του στην οικονομία και την κοινωνική ζωή του νησιού. Στις πιο σημαντικές ανάμεσα σε αυτές, συγκαταλέγονται η περιγραφή της συριανής λουκουμοποιίας στην Ιστορία της Νήσου Σύρου του Τιμολέοντος Αμπελά (1850-1929), που εκδόθηκε το 1874, καθώς και στην Ιστορία της νήσου Σύρου, 1865-1941 του Ανδρέα Φραγκίδη, που εκδόθηκε το 1975.

Η τιμητική εκδήλωση

Ειδική εκδήλωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο θέατρο “Απόλλων”, με παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Σύρο γι’ αυτό το σκοπό. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του “Σύρος Πολιτισμός 2022” το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις εστίες τους.

Διοργάνωση: Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συμμετέχουν το Λύκειον Ελληνίδων Σύρου και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Πηγή:syrosagenda.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελληνική Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές μίας… ημέρας

Ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Αύριο, μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυσή της

Λιμενικό Σώμα: Τι απαντάει στα περί “τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο”

Σε σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν υποτιθέμενη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα απαντούν πηγές του Λιμενικού Σώματος

Ισπανία: βροχή τα πρόστιμα σε καπνιστές και γυμνιστές σε παραλίες

Ισπανία: Πρόστιμα σε ποδηλάτες με ακουστικά, γυμνιστές και καπνιστές σε παραλίες

Νάξος – “Παρά Θιν Αλός”: “διέπραξε έναν ΆΘΛΟ, επέτυχε ένα ΘΑΥΜΑ”

Ο Κωνσταντίνος Σκαρβέλης - Κλινικός ψυχολόγος - καταθέτει την άποψή του έχοντας τις πρώτες εικόνες από το 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου της θεατρικής ομάδας " Παρά Θιν Αός"

Εκλογές 2023: Τι ψήφισαν τα νησιά των Κυκλάδων την 21η Μαϊου (πίνακας)

Εντυπωσιακή η Νέα Δημοκρατία, αναδείχτηκε πρώτη σε όλα τα νησιά στις εκλογές της 21ης Μαϊου – Κέρδισε τρεις έδρες, μία ο ΣΥΡΙΖΑ (πίνακας)

ΑΟ Θήρας: Η Βραζιλιάνα Natalia Fernandes Silva φοράει τα …γαλάζια

Η Βραζιλιάνα ακραία Natalia Fernandes Silva η πρώτη ξένη του ΑΟ Θήρας για τη περίοδο 2023 - 24

Αμοργός – Amorgorama: Ερχεται (09-10/06) η 2η γιορτή του Ψαρά

Η Γιορτή του Ψαρά συναντά το Amorgorama στις 9 και 10 Ιουνίου - Η πρόσκληρη

Πάρος: To ζαχαροπλαστείο που μοιάζει με μουσείο Αρχαίων Γλυπτών

Με αναπάντεχο design και γλυκά στις βιτρίνες που μοιάζουν με εφήμερα γλυπτά, το ζαχαροπλαστείο Tserki έχει γίνει το νέο τοπόσημο του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

Ορκίζεται σήμερα (28/05) η Βουλή των …δύο ημερών

Ορκίζεται σήμερα η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου - Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά

Στοίχημα – Αγγλία: Προβάδισμα λόγω έδρας για τους “χωριάτες” της Βίλα

Το κίνητρο της Άστον Βίλα και η αντίδραση της «Μπάρτσα»... Η πρόταση από την Foxbet.gr

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα

Δονούσα: Με τα μάτια ενός καθηγητή που παρατηρεί τα καιρικά φαινόμενα

Μάγισσα Δονούσα... Κι ένας εκπαιδευτικός, ο Παναγιώτης Αλούκος,, μιλάει για το χρόνο που περνάει παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα στο νησί ...

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη