Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - Σίφνος: Ξεκινάει το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Κυκλάδες – Σίφνος: Ξεκινάει το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

|

Η πανδημία αποτελεί παρελθόν.. Και το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» είναι εδώ…  Και η Νάξος θα δώσει το παρών μέσω του Φιλωτίου (video) 

Μια από τις δημοφιλέστερες γαστρονομικές εκδηλώσεις της Ελλάδας «επιστρέφει» στη Σίφνο ύστερα από δύο  χρόνια αναγκαστικής αδράνειας. Το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2022, στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα, στο νησί – γενέτειρα του εθνικού αρχιμάγειρα της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου που εφέτος εορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δήμο Σίφνου και με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων.

sifnos-tselementes_22.jpgΠλήθος γευστικών πρωτοβουλιών και εκπλήξεων θα περιλαμβάνονται στο  τριήμερο πρόγραμμα. Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, άλλων περιοχών της Ελλάδας και ξένων χωρών θα «ανταμώσουν» στη Σίφνο για να αναδείξουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Κάθε νησί θα διαθέτει  περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ θα παρασκευάζουν και θα  παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, τα αποκαλούμενα “Τσελεμεντάκια”, θα συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους.  Το φεστιβάλ θα ανοίγει τις «πύλες» του για το κοινό καθημερινά από τις 18.30 μέχρι τις 22.00, όπου τη «σκυτάλη» θα παίρνουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς της Σίφνου και των άλλων νησιών. 

Κατά τις πρωινές ώρες, μαγειρέματα παραδοσιακών εδεσμάτων θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού, δίπλα στη θάλασσα. Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά, κερασμένα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα υπάρχουν αντιπροσωπείες απ όλες τις Κυκλάδες …  Κρατήστε σημειώσεις: Άνδρος,  Αντίπαρος,  Ανάφη,  Ίος,  Κέα,  Κύθνος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος,  Σχοινούσα και Φολέγανδρος

Πρόγραμμα 14ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής αδράνειας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, που φέτος γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του, διοργανώνει και πάλι, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Σίφνου, το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Το Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» θέτει στο επίκεντρο δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη γαστρονομική παράδοση των νησιών και των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και των ξένων χωρών που συμμετέχουν, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Αυθεντικές συνταγές που “έρχονται” από παλιά, τοπικά γευστικά προϊόντα, μουσική και ενδυματολογική κουλτούρα, άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, «όλα μπλέκονται γλυκά», δημιουργώντας στους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες μοναδικές βιωματικές εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Το 14ο Φεστιβάλ καλωσορίζει και ευχαριστεί όλες τις αντιπροσωπείες που με τη δυναμική συμμετοχή τους πλουτίζουν και στηρίζουν αυτή τη γιορτή Γεύσεων και Πολιτισμού, και εύχεται σε όλους, επισκέπτες και συμμετέχοντες, να την χαρούν και να την απολαύσουν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΠΕΜΠΤΗ 22/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:

– Παρουσίαση & παρασκευή τοπικών συνταγών από ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

– Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και το σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής διατροφής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

– Έκθεση και διάθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό – Εκπλήξεις κεφιού

Ο «Σιφναίικος Γάμος»: Τελετουργία & παράδοση

Η δράση ξεκινά στις 18:30 από το εστιατόριο «Ο Αγγελές» στο Στενό του Αρτεμώνα (μετά την Παναγιά την Κόγχη) και θα ολοκληρωθεί καταλήγοντας στην κεντρική εξέδρα στο χώρο του Φεστιβάλ.

Μετά το «γάμο» ακολουθεί παρουσίαση παραδοσιακών χορών και μουσικής από διαφορετικές μουσικοχορευτικές ομάδες των περιοχών που συμμετέχουν στο 14ο Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:

pottery-exhibition2.jpg– Παρουσίαση & παρασκευή τοπικών συνταγών από τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

– Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και τον σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

– Έκθεση & διάθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό – Εκπλήξεις κεφιού

– To Λύκειο των Ελληνίδων Αχαρνών παρουσιάζει χορούς και μουσικές από την Ελλάδα.

-Ώρα 21:00: Πολιτιστική Βραδιά Κίνας: Για μια ώρα η πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει πτυχές από την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική παράδοση της χώρας τους.

– Μουσική και χορός

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:

– Παρουσίαση και παρασκευή τοπικών συνταγών από τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

– Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και τον σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

– Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό.

– Χορός και μουσικές από τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες.

– Και πριν το 14ο Φεστιβάλ …περάσει στην ιστορία, για να δώσει τη θέση του στο 15ο την επόμενη χρονιά, το αποχαιρετάμε όλοι μαζί γλεντώντας με τον αγαπημένο καλλιτέχνη Γεώργιο Μαρινάκη και το συγκρότημά του.

ΠΡΩΪΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 22/9, 11:00 π.μ., Καμάρες

Ο Οικολογικός Σύλλογος Καμαρών «Η Μερόπη» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Δήμο Σίφνου υποδέχονται αποστολές και καλεσμένους στο λιμάνι της Σίφνου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9, 11:00 π.μ., Λιμανάκι Φάρου

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Φάρου υποδέχεται φιλοξενούμενους και επισκέπτες, μαγειρεύοντας και κερνώντας παραδοσιακούς μεζέδες, που τους “νοστιμίζει” πιο πολύ το αέρι της θάλασσας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9, 11:00 π.μ., Βαθύ

Το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» μαγειρεύει και κερνά φιλοξενούμενους και επισκέπτες σιφναίικο πρωινό με συνοδεία τον ήχο της θάλασσας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/09, 17:30, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»:

Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου» με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Συνδιοργανωτές: Άνεμος Ανανέωσης, Επιτροπή “Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου”, Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, Δήμος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Πάρος: Κατασκευή νέου ξενοδοχείου από την Andronis Hotels

Σε Πάρο και Μήλο επεκτείνονται τα Andronis Hotels

Γ. Βρούτσης: Ερχεται αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος

Αθλητική γιορτή στη Σύρο κάθε Ολυμπιακό έτος, προς τιμή του Δημήτριου Βικέλα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης

Μάντσεστερ: “Ψηφίζει” Νάξος, Ιος και Σίφνος για το καλοκαίρι του 2024

Ίος, Σίφνος και Νάξος στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2024 για τους ταξιδιώτες από Μάντσεστερ - Τι αναφέρουν Κατσαράς, Γκίκας και Ναδάλη

Απογειώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, “κόλλησαν” οι Κυκλάδες

23 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία του INSETE και τι συνέβη με τις Κυκλάδες

ΠΝΑι – Γ. Λεονταρίτης: Τι αναφέρει για την “άριστη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης και Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων ο Γ. Λεονταρίτης - Ποια είναι η δέσμευσή του

Πόρος: Στα βήματα Αστυπάλαιας και Χάλκης αλλά μόνο στο “πρασίνισμα”

Ο Πόρος στα ενεργειακά βήματα Χάλκης και Αστυπάλαιας – «Αγνοούνται» ζητήματα όπως απορρίμματα, λύματα κ.ά.

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων