Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - "Best Cheese": Δράσεις για την τυροκομεία σε Πάρο, Νάξο και...

Κυκλάδες – “Best Cheese”: Δράσεις για την τυροκομεία σε Πάρο, Νάξο και Ιο

|

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

Διαφορετικές γεύσεις, βουτυράτες υφές και εξαιρετικά αρώματα, που βάζουν τον ουρανίσκο σε υπερδιέγερση, ξυπνώντας μνήμες σε όσους τα γνωρίζουν από το παρελθόν και την περιέργεια σε όσους τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Ένας μοναδικός πλούτος, που δεν πρέπει να χαθεί.

Η διάσωση και διαιώνιση αυτής της άυλης «περιουσίας», εμμέσως είναι ένας από τους στόχους και του ερευνητικού έργου «Best Cheese», που εστιάζει στην κτηνοτροφία και την τυροκομία της Πάρου, της Νάξου και της Ίου, στο πλαίσιο του οποίου μελετώνται τοπικά τυριά και σιγά σιγά στήνεται και μια «τράπεζα» φύλαξης στοιχείων της μικροχλωρίδας τους.

Παρουσιάζοντας το ερευνητικό έργο, το Σάββατο 15 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο δρ. Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, ως υπεύθυνος για το συντονισμό των δράσεών του, επισήμανε, πως μεταξύ άλλων στις επιδιώξεις του Best Cheese, είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση αυτόχθονων στελεχών που κάνουν διακριτά τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα.

Ήδη, όπως αποκάλυψε, στο πλαίσιο του έργου, έχουν εντοπιστεί πάνω από 200 στελέχη μικροχλωρίδας, εκ των οποίων τα 100 απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν και θα μπορούν μελλοντικά, αν κάποιος θελήσει να επενδύσει σε αυτά, να αξιοποιηθούν.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τυροκομείο στην Ίο, παρασκευάστηκε μια καινοτόμα εκδοχή γραβιέρας με πιπεράτη γεύση, στην οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί κόκκος πιπεριού, αλλά αιθέριο έλαιο πιπερίνης, που δίνει τη δυνατότητα στο τυρόπηγμα να το απορροφά ομοιόμορφα σε όλο του το «σώμα» και με την ίδια ένταση.

Όλα αυτά, όμως, για να έχουν αξία, προϋποθέτουν πως το ημιεκτατικό μοντέλο κτηνοτροφίας, που κυριαρχεί στα Κυκλαδονήσια και προσδίδει το ξεχωριστό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα στα τοπικά τυριά, θα πρέπει να στηριχθεί. Έτσι, πρωταρχική μέριμνα του ερευνητικού έργου, όπως εξήγησε ο κ. Σαμούρης, ήταν η αποτύπωση της κατάστασης, όσον αφορά στις τοπικές εκτροφές, τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους, με σκοπό να γίνουν προτάσεις προς την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο, για την υποστήριξή τους.

Κατόπιν εκπονήθηκε σχέδιο διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε με την εφαρμογή του, οι εκτροφές να μειώσουν τα κόστη εισροών, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, για να ενισχύσουν τους όρους βιωσιμότητάς τους.

Επίσης, εφαρμόστηκε και μια καινοτόμα μέθοδος απαλλαγής των εκτροφών από νοσήματα όπως είναι η προϊούσα πνευμονία και οι μαστίτιδες, η οποία έχει αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, συνδυάζοντας μοριακές και ανοσολογικές τεχνικές.

Το ερευνητικό έργο που συνεχίζεται, έχει προϋπολογισμό 435.000 ευρώ, ξεκίνησε να υλοποιείται από τα μέσα του 2023 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025. Εταίροι του Best Cheese, εκτός από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι η εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης Ανάπτυξης, η ΕΑΣ Νάξου, ο Α.Σ. Πάρου, το Τυροκομείο Ίου Νιώτικο, η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ και η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ

Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Αυξημένη επαγρύπνηση για τη Legionella σε τουριστικές εγκαταστάσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου – Υποχρεωτική δειγματοληψία δύο φορές τον χρόνο στα καταλύματα

Καύσωνας στις Κυκλάδες: Στους 37°C η Νάξος (Δαμαριώνας & Λυγαρίδια), ρεκόρ η Σκάλα Μεσσηνίας με 43.2°C

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με 39 σταθμούς να καταγράφουν πάνω από 40°C – Στους 37°C Λυγαρίδια Νάξου και Δαμαριώνας, έντονη ζέστη και στην Πάρο

Δυναμώνει η Μύκονος: Ο Κέντρικ Ρέι στην ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου

Η νεοφώτιστη στη Stoiximan Basket League ομάδα συνεχίζει τις ηχηρές κινήσεις με την απόκτηση του έμπειρου γκαρντ Κέντρικ Ρέι και του Κωνσταντίνου Σιμιτζή

Η Πατινάδα ζωντάνεψε τις Τρίποδες, ένα ποιητικό ταξίδι στο παρελθόν και την καρδιά της παράδοσης

Η Πατινάδα στις Τρίποδες Νάξου αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Τριπόδων και τη Χορευτική Ομάδα “Αξοπατήματα”. Ένα συγκινητικό δρώμενο που τίμησε τη ζωντανή παράδοση του νησιού

Σύρος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη “Σύριγγα” της Απάνω Μεριάς

Μεγάλη κινητοποίηση Πυροσβεστικής, εθελοντών και Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε τον κίνδυνο εξάπλωσης – Δεν κινδύνεψαν σπίτια παρά την εγγύτητα με τις φλόγες

Νάξος: Το καλοκαιρινό εργαστήριο καινοτομίας από τη Μονή «πετά» προς την Απείρανθο!

Με 3D εκτυπωτές, παιδικά χαμόγελα, λέιζερ, pizza και… πολυελαίους, το Καλοκαιρινό Εργαστήριο Καινοτομίας άγγιξε καρδιές στη Μονή – κι ετοιμάζεται για νέο ταξίδι στην Απείρανθο από Δευτέρα!

Εκτακτο – Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν την πόρτα της εξόδου με φόντο τη δικογραφία της υπόθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Παραίτηση υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Στενή συνεργασία για τον πρωτογενή τομέα: Συνάντηση Ζαννετίδη – Λιανού – Μαργαρίτη στη Νάξο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου σε επαφές στη Νάξο – Ακολουθεί επίσκεψη στη Σχοινούσα με φόντο τη 12η Γιορτή Φάβας

Κατ. Μονογυιού: Συνάντηση με τη Σοφία Ζαχαράκη για την ενίσχυση της νησιωτικής εκπαίδευσης

Η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ έθεσε σειρά κρίσιμων ζητημάτων στην Υπουργό Παιδείας – Από την ποσόστωση στις Πανελλαδικές για σεισμόπληκτα νησιά, έως την αναμόρφωση σχολικών μονάδων και την ενίσχυση της ναυτιλιακής παιδείας

Κουφονήσια – 31η Cyclades Regatta: Μια γιορτή ιστιοπλοΐας, συνεργασίας και φιλοξενίας

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας καλωσόρισαν τους ιστιοπλόους και τίμησαν τον ΝΟΤΚ με μια λαμπρή εκδήλωση, με την υποστήριξη φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, πότε και που;

Σύντομη διακοπή ηλεκτροδότησης αύριο Πέμπτη 26 Ιουνίου σε περιοχές της Νάξου, Ηρακλειάς και Σχοινούσας λόγω τεχνικών εργασιών.