Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - "Best Cheese": Δράσεις για την τυροκομεία σε Πάρο, Νάξο και...

Κυκλάδες – “Best Cheese”: Δράσεις για την τυροκομεία σε Πάρο, Νάξο και Ιο

|

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, την τοπική χλωρίδα και τις ξεχωριστές συνθήκες, έχουν καταγραφεί δεκάδες είδη τυριών, από γάλατα ημιεκτατικών εκτροφών, παρασκευασμένα με παραδοσιακούς, αλλά και σύγχρονους τρόπους τυροκόμησης.

Διαφορετικές γεύσεις, βουτυράτες υφές και εξαιρετικά αρώματα, που βάζουν τον ουρανίσκο σε υπερδιέγερση, ξυπνώντας μνήμες σε όσους τα γνωρίζουν από το παρελθόν και την περιέργεια σε όσους τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Ένας μοναδικός πλούτος, που δεν πρέπει να χαθεί.

Η διάσωση και διαιώνιση αυτής της άυλης «περιουσίας», εμμέσως είναι ένας από τους στόχους και του ερευνητικού έργου «Best Cheese», που εστιάζει στην κτηνοτροφία και την τυροκομία της Πάρου, της Νάξου και της Ίου, στο πλαίσιο του οποίου μελετώνται τοπικά τυριά και σιγά σιγά στήνεται και μια «τράπεζα» φύλαξης στοιχείων της μικροχλωρίδας τους.

Παρουσιάζοντας το ερευνητικό έργο, το Σάββατο 15 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο δρ. Γιώργος Σαμούρης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, ως υπεύθυνος για το συντονισμό των δράσεών του, επισήμανε, πως μεταξύ άλλων στις επιδιώξεις του Best Cheese, είναι η απομόνωση, η μελέτη και η αξιοποίηση αυτόχθονων στελεχών που κάνουν διακριτά τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα.

Ήδη, όπως αποκάλυψε, στο πλαίσιο του έργου, έχουν εντοπιστεί πάνω από 200 στελέχη μικροχλωρίδας, εκ των οποίων τα 100 απομονώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν και θα μπορούν μελλοντικά, αν κάποιος θελήσει να επενδύσει σε αυτά, να αξιοποιηθούν.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τυροκομείο στην Ίο, παρασκευάστηκε μια καινοτόμα εκδοχή γραβιέρας με πιπεράτη γεύση, στην οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί κόκκος πιπεριού, αλλά αιθέριο έλαιο πιπερίνης, που δίνει τη δυνατότητα στο τυρόπηγμα να το απορροφά ομοιόμορφα σε όλο του το «σώμα» και με την ίδια ένταση.

Όλα αυτά, όμως, για να έχουν αξία, προϋποθέτουν πως το ημιεκτατικό μοντέλο κτηνοτροφίας, που κυριαρχεί στα Κυκλαδονήσια και προσδίδει το ξεχωριστό αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα στα τοπικά τυριά, θα πρέπει να στηριχθεί. Έτσι, πρωταρχική μέριμνα του ερευνητικού έργου, όπως εξήγησε ο κ. Σαμούρης, ήταν η αποτύπωση της κατάστασης, όσον αφορά στις τοπικές εκτροφές, τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους, με σκοπό να γίνουν προτάσεις προς την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο, για την υποστήριξή τους.

Κατόπιν εκπονήθηκε σχέδιο διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε με την εφαρμογή του, οι εκτροφές να μειώσουν τα κόστη εισροών, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, για να ενισχύσουν τους όρους βιωσιμότητάς τους.

Επίσης, εφαρμόστηκε και μια καινοτόμα μέθοδος απαλλαγής των εκτροφών από νοσήματα όπως είναι η προϊούσα πνευμονία και οι μαστίτιδες, η οποία έχει αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, συνδυάζοντας μοριακές και ανοσολογικές τεχνικές.

Το ερευνητικό έργο που συνεχίζεται, έχει προϋπολογισμό 435.000 ευρώ, ξεκίνησε να υλοποιείται από τα μέσα του 2023 και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2025. Εταίροι του Best Cheese, εκτός από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, είναι η εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης Ανάπτυξης, η ΕΑΣ Νάξου, ο Α.Σ. Πάρου, το Τυροκομείο Ίου Νιώτικο, η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ και η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ

Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Αρχειοφυλάκειο: Επέστρεψε το έγχαρτο αρχείο του πάλαι ποτέ Υποθηκοφυλακείου

Επέστρεψε στην Αμοργό το έγχαρτο αρχείο του καταργηθέντος Υποθηκοφυλακείου - Πως θα ονομάζεται πλέον

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Γκίκας: 3,5 εκατ. ευρώ στα νησιά για κάλυψη αναγκών λειψυδρίας

Νέα δέσμη χρηματοδοτήσεων 3,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας - Ποια είναι τα νησιά των Κυκλάδων

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Κυκλάδες – Σύρος: Εκεί που συνυπάρχουν οι δύο παραδόσεις

Πάσχα στη Σύρο, Πάρο, Κίμωλο - Τι αναφέρουν φορείς των νησιών στις Κυκλάδες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων: Η αφρόκρεμα των νέων αστέρων έρχεται στη Νάξο

Στη Νάξο 23-27 Απριλίου όλα τα αστέρια του Ελληνικού Μπάσκετ για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων - Οι Ομιλοι και οι αγώνες

Νάξος – Μέλανες: “Περιφάνες”, πρόσκληση παρουσίας και συμμετοχής την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Στις Μελάνες της Νάξου, η Μεγάλη Παρασκευή φωτίζεται κυριολεκτικά και συμβολικά από ένα ξεχωριστό παμπάλαιο έθιμο που κρατά ζωντανό το πνεύμα της κοινότητας: τις Περιφάνες. (video)

Νάξος – Μονή: Με εθελοντική εργασία έγινε η πλακόστρωση του δρόμου της Αγίας Φωτεινής

Η Πλακόστρωση του Δρόμου της Αγίας Φωτεινής: Ένα Συλλογικό Έργο των Κατοίκων της Μονής

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία

Πρόταση ημέρας: Πατάτες φούρνου άλαδες με ταχινολέμονο

Ένα νηστίσιμο πιάτο πλούσιο, νόστιμο και χορταστικό, από τη μοναστηριακή κουζίνα του όρους Σινά, που μπορεί να λειτουργήσει, βέβαια, και ως συνοδευτικό.

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο