Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

Κυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

|

Γαστρονομία και οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως η ναυαρχίδα της Ελλάδας προς την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και ξεχωρίζουν οι δράσεις σε Τήνο, Σύρο, Αμοργό και Σίφνο – Τι αναφέρει ο γνωστός chef Λευτέρης Λαζάρου (video)

Την ώρα που στη Νάξο παλεύουμε ως Δημοτική Αρχή να βρούμε βηματισμό σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό, την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές, γειτονικά μας νησιά έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη δράση ως μοχλό βελτίωσης της εικόνας τους συνάμα δε και της οικονομίας τους… Ποιο είναι  το μυστικό; Η οργάνωση και η αγαστή σχέση πρωτογενή τομέα και τριτογενή ώστε να μπορέσουν τα τοπικά προϊόντα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως βρίσκονται στη κουζίνα ελλήνων chef

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και ποιοτικότερου μείγματος τουριστών εντάσσεται στους στόχους της τουριστικής πολιτικής, ακολουθώντας και τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, η επαφή με την τοπική γαστρονομία αποτελεί όλο και περισσότερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν  τοπικές γεύσεις και με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του. Ακόμα περισσότερο, το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών δηλώνει ότι αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους!

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι γαστρονομικά tours, επισκέψεις σε οινοποιεία και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών τροφίμων αλλά και cooking classes έχουν αυξανόμενη ζήτηση και στην Ελλάδα. Η ελληνική γαστρονομία είναι πλούσια τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο συνταγών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πριν από την προβολή της, απαιτούνται μια σειρά στρατηγικών κινήσεων προκειμένου να ενταχθεί με αποδοτικό τρόπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Tornos News, ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, απαιτείται η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας έτσι ώστε αυτή να είναι επαρκής για τις ανάγκες των τουριστών, η κοστολόγηση των ελληνικών προϊόντων να είναι χαμηλότερη, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να φτάνουν πιο εύκολα στις κουζίνες εστιατορίων – ξενοδοχείων ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη και οι chef θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα.

Κυκλάδες και δράσεις

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από γαστρονομικές εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών. Πολλές φορές, οι ίδιες οι εκδηλώσεις αποτελούν αφορμή για συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών και τουριστικών επιχειρηματιών, παράγοντας νέα δυναμική στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος. Και οι Κυκλάδες δείχνουν το δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tinos Food Paths, μια εκδήλωση που έγινε θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της τοπικής γαστρονομίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι κάθε χρόνο το Μάιο, το νησί της Τήνου παρουσιάζει και προωθεί τις πρώτες ύλες του, τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και την εξέλιξη της σύγχρονης κουζίνας του, σε συνδυασμό πάντα με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του και την παράδοσή του.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας: στη Σύρο πραγματοποείται το Syros GrEATings, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πέρυσι η Αμοργός διοργάνωσε το Σεπτέμβριο την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», ενώ η Σίφνος εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τον ίδιο μήνα το «Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές». Και άλλες μικρότερες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τον οποίο καταγράφονται και πιστοποιούνται λίστες με τοπικά προϊόντα και συνταγές για κάθε περιοχή που μπορούν να μπουν στους μπουφέδες πρωινού των ξενοδοχείων.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας αναλαμβάνονται και από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sympossio Gourmet Touring που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά φέτος ο Όμιλος Aldemar Resorts, συμπράττοντας με Έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα. Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών cooking events το οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, το concept είναι το «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο» και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Σκανδιναβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία διοργανώνει σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων. Επίσης εντός του συγκροτήματος διοργανώνονται οινογευσίες, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου, cooking classes τοπικής κουζίνας από ντόπιες νοικοκυρές ενώ η σειρά τοπικών προϊόντων Navarino Icons προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Οι γαστρονομικές πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Αθήνα. Τα Athens Walking Tours έφεραν, με μεγάλη απήχηση, και στην Ελλάδα τη δραστηριότητα Athens Food Tour, μια περιπατητική περιήγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Επιπλέον, διοργανώνει καθημερινά το Athens Cooking Lesson and Dinner, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρασκευάζουν ένα πλήρες γεύμα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μάγειρα, το οποίο και απολαμβάνουν αμέσως μετά ενώ παίρνουν μαζί τους και τις σχετικές συνταγές. Τέλος, διοργανώνονται και ειδικές οινογευσίες από τον Αττικό αμπελώνα αλλά και αμπελώνες από όλη την Ελλάδα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας Νάξου και Αχαΐας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Χωρίς τέλη τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απαλλάσσονται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλουν οι δήμοι

Επιθετική ασιατική σφήκα αποδεκατίζει τα έντομα της Ευρώπης

Η ξενόφερτη σφήκα επιτίθεται σε εκατοντάδες είδη μικρότερων εντόμων, ορισμένα από τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο ως επικονιαστές.

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη

Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, ανακοίνωσε το Βατικανό - Επιφυλακτικοί οι γιατροί που αποφεύγουν να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης

Στους 6,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο ο φετινός χειμώνας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Meteo

Ο φετινός χειμώνας ήταν μόλις ο 13ος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά διέθεσε σε φορείς των νησιών το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου

Το Φυτώριο διέθεσε περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά, ζαρντινιέρες, φυτόχωμα και διαφορά αλλά υλικά   σε διάφορους φορείς των νησιών.

Σε Πάρο και Νάξο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνεργασία με τους Επάρχους Βαζαίο Πετρόπουλο και Γιάννη Μαργαρίτη είχε επαφές με τους φορείς του πρωτογενή τομέα των νησιών, με τις δημοτικές αρχές και παρευρέθηκε μετά από  πρόσκληση στην γενική συνέλευση αλιέων Πάρου.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ανέλαβε προπονητής ο Μανώλης Ιμπραημάκης

Ο Μανώλης Ιμπραημάκης με θητεία στο Αιγάλεω αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της παραμονής του ΑΠΑΣ Νάξου στη κατηγορία

Σέριφος: Ατύχημα με απορριμματοφόρο, τρεις τραυματίες

Ατύχημα με απορριμματοφόρο στη Σέριφο – Τρεις τραυματίες από το περιστατικό - μεταφέρθηκαν στην Σύρο με διακομιδή

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)