Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

Κυκλάδες: πρωτοπόροι στο τομέα της γαστρονομίας

|

Γαστρονομία και οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως η ναυαρχίδα της Ελλάδας προς την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα και ξεχωρίζουν οι δράσεις σε Τήνο, Σύρο, Αμοργό και Σίφνο – Τι αναφέρει ο γνωστός chef Λευτέρης Λαζάρου (video)

Την ώρα που στη Νάξο παλεύουμε ως Δημοτική Αρχή να βρούμε βηματισμό σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό, την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού που κερδίζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές, γειτονικά μας νησιά έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη δράση ως μοχλό βελτίωσης της εικόνας τους συνάμα δε και της οικονομίας τους… Ποιο είναι  το μυστικό; Η οργάνωση και η αγαστή σχέση πρωτογενή τομέα και τριτογενή ώστε να μπορέσουν τα τοπικά προϊόντα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως βρίσκονται στη κουζίνα ελλήνων chef

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και ποιοτικότερου μείγματος τουριστών εντάσσεται στους στόχους της τουριστικής πολιτικής, ακολουθώντας και τις βασικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα της Booking.com, η επαφή με την τοπική γαστρονομία αποτελεί όλο και περισσότερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν  τοπικές γεύσεις και με έναν στους πέντε (22%) να σκοπεύει να ταξιδέψει σε κάποιον προορισμό απλώς και μόνο για το φαγητό του. Ακόμα περισσότερο, το ένα τέταρτο (25%) των ταξιδιωτών δηλώνει ότι αποφεύγει συνειδητά προορισμούς που δεν φημίζονται για τη γαστρονομία τους!

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι γαστρονομικά tours, επισκέψεις σε οινοποιεία και εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών τροφίμων αλλά και cooking classes έχουν αυξανόμενη ζήτηση και στην Ελλάδα. Η ελληνική γαστρονομία είναι πλούσια τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και σε επίπεδο συνταγών, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίησή της. Ωστόσο, πριν από την προβολή της, απαιτούνται μια σειρά στρατηγικών κινήσεων προκειμένου να ενταχθεί με αποδοτικό τρόπο στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Tornos News, ο διακεκριμένος chef Λευτέρης Λαζάρου, απαιτείται η οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας έτσι ώστε αυτή να είναι επαρκής για τις ανάγκες των τουριστών, η κοστολόγηση των ελληνικών προϊόντων να είναι χαμηλότερη, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να μπορούν να φτάνουν πιο εύκολα στις κουζίνες εστιατορίων – ξενοδοχείων ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη και οι chef θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες ελληνικές συνταγές με ελληνικά προϊόντα.

Κυκλάδες και δράσεις

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από γαστρονομικές εκδηλώσεις με στόχο την παρουσίαση και προώθηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών. Πολλές φορές, οι ίδιες οι εκδηλώσεις αποτελούν αφορμή για συμπράξεις παραγωγών, μεταποιητών και τουριστικών επιχειρηματιών, παράγοντας νέα δυναμική στην αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος. Και οι Κυκλάδες δείχνουν το δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Tinos Food Paths, μια εκδήλωση που έγινε θεσμός μέσα σε ελάχιστα χρόνια και κατάφερε να συγκεντρώσει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα της τοπικής γαστρονομίας, από τους παραγωγούς μέχρι τους τελικούς καταναλωτές, σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι κάθε χρόνο το Μάιο, το νησί της Τήνου παρουσιάζει και προωθεί τις πρώτες ύλες του, τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και την εξέλιξη της σύγχρονης κουζίνας του, σε συνδυασμό πάντα με τις φυσικές ομορφιές του, την ιστορία του και την παράδοσή του.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας: στη Σύρο πραγματοποείται το Syros GrEATings, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πέρυσι η Αμοργός διοργάνωσε το Σεπτέμβριο την «Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού», ενώ η Σίφνος εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τον ίδιο μήνα το «Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές». Και άλλες μικρότερες διοργανώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» εδώ και χρόνια το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τον οποίο καταγράφονται και πιστοποιούνται λίστες με τοπικά προϊόντα και συνταγές για κάθε περιοχή που μπορούν να μπουν στους μπουφέδες πρωινού των ξενοδοχείων.

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας αναλαμβάνονται και από τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Sympossio Gourmet Touring που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά φέτος ο Όμιλος Aldemar Resorts, συμπράττοντας με Έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα. Πρόκειται για μια σειρά διαδραστικών cooking events το οποία πραγματοποιούνται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με στόχο την προώθηση και την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας ως βασικό συστατικό του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, το concept είναι το «Οδοιπορικό στην Πελοπόννησο» και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Σκανδιναβία, Σλοβακία, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ.

Το Costa Navarino στη Μεσσηνία διοργανώνει σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων. Επίσης εντός του συγκροτήματος διοργανώνονται οινογευσίες, γευστικές δοκιμές ελαιολάδου, cooking classes τοπικής κουζίνας από ντόπιες νοικοκυρές ενώ η σειρά τοπικών προϊόντων Navarino Icons προσφέρει στους επισκέπτες προϊόντα τοπικών παραγωγών.

Οι γαστρονομικές πρωτοβουλίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Αθήνα. Τα Athens Walking Tours έφεραν, με μεγάλη απήχηση, και στην Ελλάδα τη δραστηριότητα Athens Food Tour, μια περιπατητική περιήγηση στα πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά σημεία του κέντρου της Αθήνας που μυεί τους επισκέπτες στις γεύσεις και τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας, όπως τα απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Επιπλέον, διοργανώνει καθημερινά το Athens Cooking Lesson and Dinner, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να παρασκευάζουν ένα πλήρες γεύμα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μάγειρα, το οποίο και απολαμβάνουν αμέσως μετά ενώ παίρνουν μαζί τους και τις σχετικές συνταγές. Τέλος, διοργανώνονται και ειδικές οινογευσίες από τον Αττικό αμπελώνα αλλά και αμπελώνες από όλη την Ελλάδα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί