Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους "Αξιώτισσα" και "Αρακλειά"

Κυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους “Αξιώτισσα” και “Αρακλειά”

|

Eίναι δύσκολο να βρει κάποιος ταβερνάκι στις Κυκλάδες που να αφήσει “πικρή” γεύση. Η μυρωδιά και η θέα του Αιγαίου, μαζί με τις ομορφιές της εκάστοτε νησιωτικής ενδοχώρας είναι που αποζημιώνουν όπως και να’χει. Παράλληλα, το καλό φαγητό είναι ο κανόνας. Άλλωστε στις Κυκλάδες ισχύει συνήθως το όσο πιο απλά (ντόπια και αυθεντικά), τόσο πιο καλά.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχουν και ορισμένες ταβέρνες ή εστιατόρια που τόσο γευστικά όσο και εμπειρικά δίνουν το κάτι παραπάνω. Αναμνήσεις μεταφρασμένες σε πιάτα, πιάτα που δεν συναντάμε συχνά εκτός των συγκεκριμένων νησιών, γεύσεις που μόνο τα εποχικά τοπικά προϊόντα μπορούν να αποδώσουν.

Mπαίνουμε στο πλοίο (με οδηγό τον Σκοπελίτη για τον πρώτο μας σταθμό) και ταξιδεύουμε σε 5 γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Αρακλειά, Ηρακλειά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lady Truffle (@lady.truffle)

Το πατρικό σπίτι, του σεφ Γιάννη Γαβαλά ψηλά στον Άγιο Γεώργιο, της Ηρακλειάς ή της Αρακλειάς σύμφωνα με τους ντόπιους, στη ράχη του λόφου με θέα απρόσκοπτη προς τη Σχοινούσα και το Βενέτικο, μοιάζει σα να ήταν από καιρό προορισμένο για να φιλοξενήσει τον πρώτο γευστικό σταθμό των Κυκλάδων στην λίστα μας.

Το Αρακλειά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα σύνδεσης των ατόφιων στοιχείων της Κυκλαδίτικής αισθητικής, φιλοσοφίας και γαστρονομίας με τα τοπικά προϊόντα αλλά και τη νέα εποχή. Αφού ο Γιάννης Γαβαλάς μαγειρεύει μια βιωματική, αυθεντική κουζίνα, με γεύσεις ατόφιες, ξεκάθαρες, φροντισμένες χωρίς την τάση αυτοπροβολής.

Άλλωστε με το που δρασκελίσει κανείς το κατώφλι του έρχεται σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου, μέσα από μια πλήρη βιβλιοθήκη με σχετικά βιβλία και ύστερα μέσα από τα πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες του τόπου καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στο μενού ξεχωρίζουν χόρτα και μυρωδικά από τις πλαγιές του νησιού, κυκλαδίτικα κρασιά και μπίρες αλλά και γιαπράκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά και προβάτσες Ηρακλειάς φρικασέ με αγριομάραθο. Φυσικά, μην σνομπάρετε τα κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά στο τηγάνι, την ξινομυζήθρα Σχοινούσας, παξιμάδι, κρίταμο Τήνου και οξύμελο αλλά και την επιδόρπια τριλογία λουκούμι Σύρου με παγωτό τριαντάφυλλο, ζελέ περγαμόντο, μπουκιά μαστίχα με κραμπλ από μελετίνι Σαντορίνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγ. Γεώργιος 843 00
2285 071570

Αρχική

Ο Ντίνος, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yummy Spies (@yummyspies)

Κατεβαίνοντας στον όρμο της Καρδιανής (Γιαννάκη) στην Τήνο, συναντάμε την παραδοσιακή ταβέρνα ο Ντίνος. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια στο Αιγαίο, κάνοντας παράλληλα την κοινότυπη αυτή έκφραση να μοιάζει με ζωντανή φωτογραφία.

Κρεμασμένο πάνω στα βράχια με αμφιθεατρική θέα-θάλασσα στον όρμο αλλά και πέρα μακριά μέχρι και τα πρώτα σπίτια που αχνοφαίνονται από την Σύρο. Και με το ελαφρό κυματάκι και τη μυρωδιά της θάλασσας να σε κάνει να πιστεύεις ότι μόλις βγήκες με μακροβούτι να τσιμπήσεις κάτι.

Απλώς, αυτό το “κάτι” είναι που κάνει τη διαφορά. Όλα ξεκινούν απαρέγκλιτα με ένα ζεστό μπολ καλωσορίσματος με κακαβιά που από την γευστικότητα ευχόμαστε, έστω πρόσκαιρα, να μην συνεχίσουμε το γεύμα προκειμένου να διατηρήσουμε ανέπαφη την επίγευση της.

Όλο το νήμα όμως είναι στο να το συνεχίσουμε, να γευτούμε τα επιλεγμένα, ποιοτικά υλικά, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ντόπια πιστοποιημένα κρεατικά, τα λαχανικά εποχής και τα μαγειρευτά της ημέρες συνδυάζονται υπέροχα με τη θαλασσινή αύρα.

Εδώ, η γαριδομακαρονάδα, είναι το απόλυτο πιάτο από κάθε έννοια, μεγέθους αλλά και γευστικότητας, ενώ το κάθε γεύμα κλείνει επίσης απαραιτήτως με μια κερασμένη μπάλα χειροποιήτο παγωτό βανίλια που θα θυμάστε για καιρό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή
2283 031673
https://www.facebook.com/ontinos.tinos?rf=212266082265113

Τσιτσάνης, Πάρος

Ο Τσιτσάνης είναι μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της ανατολικής Πάρου, η οποία πρωτολειτούργησε το 1969 και από τότε παραμένει ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι.

Στέκει σαν μια επιβεβαίωση ότι η νοστιμιά μπορεί να σε περιμένει συνεχώς στο ίδιο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις ξανά και ξανά. Ο χώρος της φέρει όλη την πατίνα του χρόνου και την παλιά ευγένεια του τόπου αλλά και του χωριού Πρόδρομος, ενός από τα πιο γραφικά, αυθεντικά και γοητευτικά χωριά του νησιού.

Η οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται στο έμπα του χωριού, κοντά στο πάρκινγκ και μοιάζει αρχικά με καφενείο. Το τζουκμποξ έχει μείνει να θυμίζει ότι παλαιότερα ήταν και οπωροπαντοπωλείο ενώ προχωρώντας βγαίνουμε σε μια δροσερή λιτή αυλή με πέργκολα.

Εκεί είναι που θα σερβιριστούν τα πιάτα στο τραπέζι με τον κλασικό άσπρο μπλε χάρτη του νησιού. Με υλικά από τη φάρμα και τα περιβόλια των ιδιοκτητών στις Λεύκες και στον Μόλο, τα δικά τους τυριά από γάλα ανάμεικτο αγελαδινό και γίδινο, τα αμπελοφάσουλα, η χωριάτικη με τις νόστιμες τομάτες, τα μικρά αγκιναράκια και το έπος που σε αυτό το ταβερνάκι λέγεται κεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόδρομος, Πάρος
2284 041375
https://www.facebook.com/pages/Tsitsanis-Taverna/837422876328875

Αξιώτισσα, Νάξος

Η ταβέρνα άνοιξε τις πόρτες της το 2000 και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για το νησί της Νάξου. Αυτό που ονομάσαμε στον τίτλο ως “γαστρονομικό θεσμό”.

Από το ξεκίνημα, ήδη, συνεργάστηκε μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που αυτή η φιλοσοφία της τοπικής γαστρονομίας, δεν ήταν “καλλιεργημένη” ή, ακόμα καλύτερα, ήταν ξεχασμένη.

Επιλέγοντας τα καλύτερα αξιώτικα προϊόντα, με μόνιμες συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς, σερβίρει κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας όπως κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και τόνο τηγανιά με ζάταρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, και πικάντικες συνταγές με μπάμιες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστράκι, Νάξος
2285075107
http://tavernaaxiotissa.blogspot.com

Το Θαλασσάκι, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonia Zarpa (@tothalassaki)

Και σαν σωστή Τηνιακιά δεν μπορώ παρά να αναφέρω τον ευλογημένο ποικιλοτρόπως τόπο μου, για δεύτερη φορά. Για το Θαλασσάκι, στον όρμο Υστερνίων, όπου κυριολεκτικά σκάει το κύμα και μάλιστα με δύναμη ενίοτε ικανή να σβήσει τα κεράκια από τις τούρτες γενεθλίων μας λίγο πριν φτάσουν στο τραπέζι.

Αλλά δεν είναι η μόνη ανάμνηση που έχουμε δημιουργήσει εκεί αφού η ιδιοκτήτρια Αντωνία Ζάρπα διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει συνεχώς γεύσεις από το μποστάνι στο πιάτο. Γεύσεις αρωματικές, θαλασσινές, ντόπιες. Με τρόπο δημιουργικό, προσεγγίζει την παράδοση από το μικρό μποστάνι που καλλιεργεί συνεχώς νέες ποικιλίες λαχανικών αλλά και αρωματικά βότανα.

Για αυτό και στο Θαλασσάκι αξίζει κανείς να ξεκινήσει από τις “σαλατένιες” σαλάτες, σαλάτες όπως τους πρέπει με νόστιμα υλικά και δημιουργικότητα που δεν ενσωματώνει με διάφορους τρόπους την εγγύτητα του μαγαζιού στην θάλασσινή αλμύρα.

Στα ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκετε τα νέα της ψαριάς και συνδυάζετε με ντόπιο τυρί από το συνεταιρισμό Τήνου που ανακατεύεται κάθε φορά με ταιριαστά σκόρδο, πιπέρι αχλάδι, κ.λπ. Από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα μύδια με μαστίχα και ντομάτα, και οι μακαρονάδες με διάφορους θαλασσινούς συνδυασμούς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί προσεγγίζουν το Θαλασσάκι μέσω θαλάσσης και σκάφους από τη Μύκονο προκειμένου να φάνε εκεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Υστερνίων
2283031366

Με πληροφορίες από τη σελίδα diakopes.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Σαντορίνη: Η πρώτη άφιξη του “Olympic Champion Jet” άγγιξε το … τέλειο

Το πρώτο δρομολόγιο για το 2024 του "Olympic Champion Jet" είναι γεγονός - Εκτακτη δρομολόγηση αύριο Πρωτομαγιά για Νάξο - Σαντορίνη

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

Η μεγάλη έξοδος: Για Νάξο 4μελη οικογένεια με ΙΧ, (με επιστροφή) πληρώνει με ταχύπλοο 952€

Το αδιαχώρητο στο λιμάνι πριν την απεργία της ΠΝΟ τη Μεγάλη Τετάρτη - Κόστος για ταξίδι στα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Νάξος – Ιερός Ναός Παντανάσσης: Η ακολουθία του Νυμφίου

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στην Παντάνασσα της Νάξου

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων