Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους "Αξιώτισσα" και "Αρακλειά"

Κυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους “Αξιώτισσα” και “Αρακλειά”

|

Eίναι δύσκολο να βρει κάποιος ταβερνάκι στις Κυκλάδες που να αφήσει “πικρή” γεύση. Η μυρωδιά και η θέα του Αιγαίου, μαζί με τις ομορφιές της εκάστοτε νησιωτικής ενδοχώρας είναι που αποζημιώνουν όπως και να’χει. Παράλληλα, το καλό φαγητό είναι ο κανόνας. Άλλωστε στις Κυκλάδες ισχύει συνήθως το όσο πιο απλά (ντόπια και αυθεντικά), τόσο πιο καλά.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχουν και ορισμένες ταβέρνες ή εστιατόρια που τόσο γευστικά όσο και εμπειρικά δίνουν το κάτι παραπάνω. Αναμνήσεις μεταφρασμένες σε πιάτα, πιάτα που δεν συναντάμε συχνά εκτός των συγκεκριμένων νησιών, γεύσεις που μόνο τα εποχικά τοπικά προϊόντα μπορούν να αποδώσουν.

Mπαίνουμε στο πλοίο (με οδηγό τον Σκοπελίτη για τον πρώτο μας σταθμό) και ταξιδεύουμε σε 5 γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Αρακλειά, Ηρακλειά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lady Truffle (@lady.truffle)

Το πατρικό σπίτι, του σεφ Γιάννη Γαβαλά ψηλά στον Άγιο Γεώργιο, της Ηρακλειάς ή της Αρακλειάς σύμφωνα με τους ντόπιους, στη ράχη του λόφου με θέα απρόσκοπτη προς τη Σχοινούσα και το Βενέτικο, μοιάζει σα να ήταν από καιρό προορισμένο για να φιλοξενήσει τον πρώτο γευστικό σταθμό των Κυκλάδων στην λίστα μας.

Το Αρακλειά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα σύνδεσης των ατόφιων στοιχείων της Κυκλαδίτικής αισθητικής, φιλοσοφίας και γαστρονομίας με τα τοπικά προϊόντα αλλά και τη νέα εποχή. Αφού ο Γιάννης Γαβαλάς μαγειρεύει μια βιωματική, αυθεντική κουζίνα, με γεύσεις ατόφιες, ξεκάθαρες, φροντισμένες χωρίς την τάση αυτοπροβολής.

Άλλωστε με το που δρασκελίσει κανείς το κατώφλι του έρχεται σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου, μέσα από μια πλήρη βιβλιοθήκη με σχετικά βιβλία και ύστερα μέσα από τα πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες του τόπου καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στο μενού ξεχωρίζουν χόρτα και μυρωδικά από τις πλαγιές του νησιού, κυκλαδίτικα κρασιά και μπίρες αλλά και γιαπράκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά και προβάτσες Ηρακλειάς φρικασέ με αγριομάραθο. Φυσικά, μην σνομπάρετε τα κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά στο τηγάνι, την ξινομυζήθρα Σχοινούσας, παξιμάδι, κρίταμο Τήνου και οξύμελο αλλά και την επιδόρπια τριλογία λουκούμι Σύρου με παγωτό τριαντάφυλλο, ζελέ περγαμόντο, μπουκιά μαστίχα με κραμπλ από μελετίνι Σαντορίνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγ. Γεώργιος 843 00
2285 071570

Αρχική

Ο Ντίνος, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yummy Spies (@yummyspies)

Κατεβαίνοντας στον όρμο της Καρδιανής (Γιαννάκη) στην Τήνο, συναντάμε την παραδοσιακή ταβέρνα ο Ντίνος. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια στο Αιγαίο, κάνοντας παράλληλα την κοινότυπη αυτή έκφραση να μοιάζει με ζωντανή φωτογραφία.

Κρεμασμένο πάνω στα βράχια με αμφιθεατρική θέα-θάλασσα στον όρμο αλλά και πέρα μακριά μέχρι και τα πρώτα σπίτια που αχνοφαίνονται από την Σύρο. Και με το ελαφρό κυματάκι και τη μυρωδιά της θάλασσας να σε κάνει να πιστεύεις ότι μόλις βγήκες με μακροβούτι να τσιμπήσεις κάτι.

Απλώς, αυτό το “κάτι” είναι που κάνει τη διαφορά. Όλα ξεκινούν απαρέγκλιτα με ένα ζεστό μπολ καλωσορίσματος με κακαβιά που από την γευστικότητα ευχόμαστε, έστω πρόσκαιρα, να μην συνεχίσουμε το γεύμα προκειμένου να διατηρήσουμε ανέπαφη την επίγευση της.

Όλο το νήμα όμως είναι στο να το συνεχίσουμε, να γευτούμε τα επιλεγμένα, ποιοτικά υλικά, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ντόπια πιστοποιημένα κρεατικά, τα λαχανικά εποχής και τα μαγειρευτά της ημέρες συνδυάζονται υπέροχα με τη θαλασσινή αύρα.

Εδώ, η γαριδομακαρονάδα, είναι το απόλυτο πιάτο από κάθε έννοια, μεγέθους αλλά και γευστικότητας, ενώ το κάθε γεύμα κλείνει επίσης απαραιτήτως με μια κερασμένη μπάλα χειροποιήτο παγωτό βανίλια που θα θυμάστε για καιρό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή
2283 031673
https://www.facebook.com/ontinos.tinos?rf=212266082265113

Τσιτσάνης, Πάρος

Ο Τσιτσάνης είναι μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της ανατολικής Πάρου, η οποία πρωτολειτούργησε το 1969 και από τότε παραμένει ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι.

Στέκει σαν μια επιβεβαίωση ότι η νοστιμιά μπορεί να σε περιμένει συνεχώς στο ίδιο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις ξανά και ξανά. Ο χώρος της φέρει όλη την πατίνα του χρόνου και την παλιά ευγένεια του τόπου αλλά και του χωριού Πρόδρομος, ενός από τα πιο γραφικά, αυθεντικά και γοητευτικά χωριά του νησιού.

Η οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται στο έμπα του χωριού, κοντά στο πάρκινγκ και μοιάζει αρχικά με καφενείο. Το τζουκμποξ έχει μείνει να θυμίζει ότι παλαιότερα ήταν και οπωροπαντοπωλείο ενώ προχωρώντας βγαίνουμε σε μια δροσερή λιτή αυλή με πέργκολα.

Εκεί είναι που θα σερβιριστούν τα πιάτα στο τραπέζι με τον κλασικό άσπρο μπλε χάρτη του νησιού. Με υλικά από τη φάρμα και τα περιβόλια των ιδιοκτητών στις Λεύκες και στον Μόλο, τα δικά τους τυριά από γάλα ανάμεικτο αγελαδινό και γίδινο, τα αμπελοφάσουλα, η χωριάτικη με τις νόστιμες τομάτες, τα μικρά αγκιναράκια και το έπος που σε αυτό το ταβερνάκι λέγεται κεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόδρομος, Πάρος
2284 041375
https://www.facebook.com/pages/Tsitsanis-Taverna/837422876328875

Αξιώτισσα, Νάξος

Η ταβέρνα άνοιξε τις πόρτες της το 2000 και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για το νησί της Νάξου. Αυτό που ονομάσαμε στον τίτλο ως “γαστρονομικό θεσμό”.

Από το ξεκίνημα, ήδη, συνεργάστηκε μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που αυτή η φιλοσοφία της τοπικής γαστρονομίας, δεν ήταν “καλλιεργημένη” ή, ακόμα καλύτερα, ήταν ξεχασμένη.

Επιλέγοντας τα καλύτερα αξιώτικα προϊόντα, με μόνιμες συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς, σερβίρει κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας όπως κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και τόνο τηγανιά με ζάταρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, και πικάντικες συνταγές με μπάμιες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστράκι, Νάξος
2285075107
http://tavernaaxiotissa.blogspot.com

Το Θαλασσάκι, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonia Zarpa (@tothalassaki)

Και σαν σωστή Τηνιακιά δεν μπορώ παρά να αναφέρω τον ευλογημένο ποικιλοτρόπως τόπο μου, για δεύτερη φορά. Για το Θαλασσάκι, στον όρμο Υστερνίων, όπου κυριολεκτικά σκάει το κύμα και μάλιστα με δύναμη ενίοτε ικανή να σβήσει τα κεράκια από τις τούρτες γενεθλίων μας λίγο πριν φτάσουν στο τραπέζι.

Αλλά δεν είναι η μόνη ανάμνηση που έχουμε δημιουργήσει εκεί αφού η ιδιοκτήτρια Αντωνία Ζάρπα διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει συνεχώς γεύσεις από το μποστάνι στο πιάτο. Γεύσεις αρωματικές, θαλασσινές, ντόπιες. Με τρόπο δημιουργικό, προσεγγίζει την παράδοση από το μικρό μποστάνι που καλλιεργεί συνεχώς νέες ποικιλίες λαχανικών αλλά και αρωματικά βότανα.

Για αυτό και στο Θαλασσάκι αξίζει κανείς να ξεκινήσει από τις “σαλατένιες” σαλάτες, σαλάτες όπως τους πρέπει με νόστιμα υλικά και δημιουργικότητα που δεν ενσωματώνει με διάφορους τρόπους την εγγύτητα του μαγαζιού στην θάλασσινή αλμύρα.

Στα ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκετε τα νέα της ψαριάς και συνδυάζετε με ντόπιο τυρί από το συνεταιρισμό Τήνου που ανακατεύεται κάθε φορά με ταιριαστά σκόρδο, πιπέρι αχλάδι, κ.λπ. Από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα μύδια με μαστίχα και ντομάτα, και οι μακαρονάδες με διάφορους θαλασσινούς συνδυασμούς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί προσεγγίζουν το Θαλασσάκι μέσω θαλάσσης και σκάφους από τη Μύκονο προκειμένου να φάνε εκεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Υστερνίων
2283031366

Με πληροφορίες από τη σελίδα diakopes.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Μικρής έκτασης πρόσκρουση του “Αικατερίνη Π.” στο λιμάνι της Τήνου

Ασφαλής η αποβίβαση των 40 επιβατών – Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τα αίτια του περιστατικού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου