Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους "Αξιώτισσα" και "Αρακλειά"

Κυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους “Αξιώτισσα” και “Αρακλειά”

|

Eίναι δύσκολο να βρει κάποιος ταβερνάκι στις Κυκλάδες που να αφήσει “πικρή” γεύση. Η μυρωδιά και η θέα του Αιγαίου, μαζί με τις ομορφιές της εκάστοτε νησιωτικής ενδοχώρας είναι που αποζημιώνουν όπως και να’χει. Παράλληλα, το καλό φαγητό είναι ο κανόνας. Άλλωστε στις Κυκλάδες ισχύει συνήθως το όσο πιο απλά (ντόπια και αυθεντικά), τόσο πιο καλά.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχουν και ορισμένες ταβέρνες ή εστιατόρια που τόσο γευστικά όσο και εμπειρικά δίνουν το κάτι παραπάνω. Αναμνήσεις μεταφρασμένες σε πιάτα, πιάτα που δεν συναντάμε συχνά εκτός των συγκεκριμένων νησιών, γεύσεις που μόνο τα εποχικά τοπικά προϊόντα μπορούν να αποδώσουν.

Mπαίνουμε στο πλοίο (με οδηγό τον Σκοπελίτη για τον πρώτο μας σταθμό) και ταξιδεύουμε σε 5 γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Αρακλειά, Ηρακλειά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lady Truffle (@lady.truffle)

Το πατρικό σπίτι, του σεφ Γιάννη Γαβαλά ψηλά στον Άγιο Γεώργιο, της Ηρακλειάς ή της Αρακλειάς σύμφωνα με τους ντόπιους, στη ράχη του λόφου με θέα απρόσκοπτη προς τη Σχοινούσα και το Βενέτικο, μοιάζει σα να ήταν από καιρό προορισμένο για να φιλοξενήσει τον πρώτο γευστικό σταθμό των Κυκλάδων στην λίστα μας.

Το Αρακλειά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα σύνδεσης των ατόφιων στοιχείων της Κυκλαδίτικής αισθητικής, φιλοσοφίας και γαστρονομίας με τα τοπικά προϊόντα αλλά και τη νέα εποχή. Αφού ο Γιάννης Γαβαλάς μαγειρεύει μια βιωματική, αυθεντική κουζίνα, με γεύσεις ατόφιες, ξεκάθαρες, φροντισμένες χωρίς την τάση αυτοπροβολής.

Άλλωστε με το που δρασκελίσει κανείς το κατώφλι του έρχεται σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου, μέσα από μια πλήρη βιβλιοθήκη με σχετικά βιβλία και ύστερα μέσα από τα πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες του τόπου καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στο μενού ξεχωρίζουν χόρτα και μυρωδικά από τις πλαγιές του νησιού, κυκλαδίτικα κρασιά και μπίρες αλλά και γιαπράκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά και προβάτσες Ηρακλειάς φρικασέ με αγριομάραθο. Φυσικά, μην σνομπάρετε τα κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά στο τηγάνι, την ξινομυζήθρα Σχοινούσας, παξιμάδι, κρίταμο Τήνου και οξύμελο αλλά και την επιδόρπια τριλογία λουκούμι Σύρου με παγωτό τριαντάφυλλο, ζελέ περγαμόντο, μπουκιά μαστίχα με κραμπλ από μελετίνι Σαντορίνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγ. Γεώργιος 843 00
2285 071570

Αρχική

Ο Ντίνος, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yummy Spies (@yummyspies)

Κατεβαίνοντας στον όρμο της Καρδιανής (Γιαννάκη) στην Τήνο, συναντάμε την παραδοσιακή ταβέρνα ο Ντίνος. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια στο Αιγαίο, κάνοντας παράλληλα την κοινότυπη αυτή έκφραση να μοιάζει με ζωντανή φωτογραφία.

Κρεμασμένο πάνω στα βράχια με αμφιθεατρική θέα-θάλασσα στον όρμο αλλά και πέρα μακριά μέχρι και τα πρώτα σπίτια που αχνοφαίνονται από την Σύρο. Και με το ελαφρό κυματάκι και τη μυρωδιά της θάλασσας να σε κάνει να πιστεύεις ότι μόλις βγήκες με μακροβούτι να τσιμπήσεις κάτι.

Απλώς, αυτό το “κάτι” είναι που κάνει τη διαφορά. Όλα ξεκινούν απαρέγκλιτα με ένα ζεστό μπολ καλωσορίσματος με κακαβιά που από την γευστικότητα ευχόμαστε, έστω πρόσκαιρα, να μην συνεχίσουμε το γεύμα προκειμένου να διατηρήσουμε ανέπαφη την επίγευση της.

Όλο το νήμα όμως είναι στο να το συνεχίσουμε, να γευτούμε τα επιλεγμένα, ποιοτικά υλικά, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ντόπια πιστοποιημένα κρεατικά, τα λαχανικά εποχής και τα μαγειρευτά της ημέρες συνδυάζονται υπέροχα με τη θαλασσινή αύρα.

Εδώ, η γαριδομακαρονάδα, είναι το απόλυτο πιάτο από κάθε έννοια, μεγέθους αλλά και γευστικότητας, ενώ το κάθε γεύμα κλείνει επίσης απαραιτήτως με μια κερασμένη μπάλα χειροποιήτο παγωτό βανίλια που θα θυμάστε για καιρό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή
2283 031673
https://www.facebook.com/ontinos.tinos?rf=212266082265113

Τσιτσάνης, Πάρος

Ο Τσιτσάνης είναι μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της ανατολικής Πάρου, η οποία πρωτολειτούργησε το 1969 και από τότε παραμένει ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι.

Στέκει σαν μια επιβεβαίωση ότι η νοστιμιά μπορεί να σε περιμένει συνεχώς στο ίδιο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις ξανά και ξανά. Ο χώρος της φέρει όλη την πατίνα του χρόνου και την παλιά ευγένεια του τόπου αλλά και του χωριού Πρόδρομος, ενός από τα πιο γραφικά, αυθεντικά και γοητευτικά χωριά του νησιού.

Η οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται στο έμπα του χωριού, κοντά στο πάρκινγκ και μοιάζει αρχικά με καφενείο. Το τζουκμποξ έχει μείνει να θυμίζει ότι παλαιότερα ήταν και οπωροπαντοπωλείο ενώ προχωρώντας βγαίνουμε σε μια δροσερή λιτή αυλή με πέργκολα.

Εκεί είναι που θα σερβιριστούν τα πιάτα στο τραπέζι με τον κλασικό άσπρο μπλε χάρτη του νησιού. Με υλικά από τη φάρμα και τα περιβόλια των ιδιοκτητών στις Λεύκες και στον Μόλο, τα δικά τους τυριά από γάλα ανάμεικτο αγελαδινό και γίδινο, τα αμπελοφάσουλα, η χωριάτικη με τις νόστιμες τομάτες, τα μικρά αγκιναράκια και το έπος που σε αυτό το ταβερνάκι λέγεται κεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόδρομος, Πάρος
2284 041375
https://www.facebook.com/pages/Tsitsanis-Taverna/837422876328875

Αξιώτισσα, Νάξος

Η ταβέρνα άνοιξε τις πόρτες της το 2000 και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για το νησί της Νάξου. Αυτό που ονομάσαμε στον τίτλο ως “γαστρονομικό θεσμό”.

Από το ξεκίνημα, ήδη, συνεργάστηκε μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που αυτή η φιλοσοφία της τοπικής γαστρονομίας, δεν ήταν “καλλιεργημένη” ή, ακόμα καλύτερα, ήταν ξεχασμένη.

Επιλέγοντας τα καλύτερα αξιώτικα προϊόντα, με μόνιμες συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς, σερβίρει κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας όπως κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και τόνο τηγανιά με ζάταρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, και πικάντικες συνταγές με μπάμιες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστράκι, Νάξος
2285075107
http://tavernaaxiotissa.blogspot.com

Το Θαλασσάκι, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonia Zarpa (@tothalassaki)

Και σαν σωστή Τηνιακιά δεν μπορώ παρά να αναφέρω τον ευλογημένο ποικιλοτρόπως τόπο μου, για δεύτερη φορά. Για το Θαλασσάκι, στον όρμο Υστερνίων, όπου κυριολεκτικά σκάει το κύμα και μάλιστα με δύναμη ενίοτε ικανή να σβήσει τα κεράκια από τις τούρτες γενεθλίων μας λίγο πριν φτάσουν στο τραπέζι.

Αλλά δεν είναι η μόνη ανάμνηση που έχουμε δημιουργήσει εκεί αφού η ιδιοκτήτρια Αντωνία Ζάρπα διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει συνεχώς γεύσεις από το μποστάνι στο πιάτο. Γεύσεις αρωματικές, θαλασσινές, ντόπιες. Με τρόπο δημιουργικό, προσεγγίζει την παράδοση από το μικρό μποστάνι που καλλιεργεί συνεχώς νέες ποικιλίες λαχανικών αλλά και αρωματικά βότανα.

Για αυτό και στο Θαλασσάκι αξίζει κανείς να ξεκινήσει από τις “σαλατένιες” σαλάτες, σαλάτες όπως τους πρέπει με νόστιμα υλικά και δημιουργικότητα που δεν ενσωματώνει με διάφορους τρόπους την εγγύτητα του μαγαζιού στην θάλασσινή αλμύρα.

Στα ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκετε τα νέα της ψαριάς και συνδυάζετε με ντόπιο τυρί από το συνεταιρισμό Τήνου που ανακατεύεται κάθε φορά με ταιριαστά σκόρδο, πιπέρι αχλάδι, κ.λπ. Από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα μύδια με μαστίχα και ντομάτα, και οι μακαρονάδες με διάφορους θαλασσινούς συνδυασμούς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί προσεγγίζουν το Θαλασσάκι μέσω θαλάσσης και σκάφους από τη Μύκονο προκειμένου να φάνε εκεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Υστερνίων
2283031366

Με πληροφορίες από τη σελίδα diakopes.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.