Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους "Αξιώτισσα" και "Αρακλειά"

Κυκλάδες: 5 ταβέρνες “γαστρονομικοί θεσμοί”, ανάμεσά τους “Αξιώτισσα” και “Αρακλειά”

|

Eίναι δύσκολο να βρει κάποιος ταβερνάκι στις Κυκλάδες που να αφήσει “πικρή” γεύση. Η μυρωδιά και η θέα του Αιγαίου, μαζί με τις ομορφιές της εκάστοτε νησιωτικής ενδοχώρας είναι που αποζημιώνουν όπως και να’χει. Παράλληλα, το καλό φαγητό είναι ο κανόνας. Άλλωστε στις Κυκλάδες ισχύει συνήθως το όσο πιο απλά (ντόπια και αυθεντικά), τόσο πιο καλά.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως υπάρχουν και ορισμένες ταβέρνες ή εστιατόρια που τόσο γευστικά όσο και εμπειρικά δίνουν το κάτι παραπάνω. Αναμνήσεις μεταφρασμένες σε πιάτα, πιάτα που δεν συναντάμε συχνά εκτός των συγκεκριμένων νησιών, γεύσεις που μόνο τα εποχικά τοπικά προϊόντα μπορούν να αποδώσουν.

Mπαίνουμε στο πλοίο (με οδηγό τον Σκοπελίτη για τον πρώτο μας σταθμό) και ταξιδεύουμε σε 5 γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

Αρακλειά, Ηρακλειά

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lady Truffle (@lady.truffle)

Το πατρικό σπίτι, του σεφ Γιάννη Γαβαλά ψηλά στον Άγιο Γεώργιο, της Ηρακλειάς ή της Αρακλειάς σύμφωνα με τους ντόπιους, στη ράχη του λόφου με θέα απρόσκοπτη προς τη Σχοινούσα και το Βενέτικο, μοιάζει σα να ήταν από καιρό προορισμένο για να φιλοξενήσει τον πρώτο γευστικό σταθμό των Κυκλάδων στην λίστα μας.

Το Αρακλειά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα σύνδεσης των ατόφιων στοιχείων της Κυκλαδίτικής αισθητικής, φιλοσοφίας και γαστρονομίας με τα τοπικά προϊόντα αλλά και τη νέα εποχή. Αφού ο Γιάννης Γαβαλάς μαγειρεύει μια βιωματική, αυθεντική κουζίνα, με γεύσεις ατόφιες, ξεκάθαρες, φροντισμένες χωρίς την τάση αυτοπροβολής.

Άλλωστε με το που δρασκελίσει κανείς το κατώφλι του έρχεται σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα του Αιγαίου, μέσα από μια πλήρη βιβλιοθήκη με σχετικά βιβλία και ύστερα μέσα από τα πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες του τόπου καθώς και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στο μενού ξεχωρίζουν χόρτα και μυρωδικά από τις πλαγιές του νησιού, κυκλαδίτικα κρασιά και μπίρες αλλά και γιαπράκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά και προβάτσες Ηρακλειάς φρικασέ με αγριομάραθο. Φυσικά, μην σνομπάρετε τα κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά στο τηγάνι, την ξινομυζήθρα Σχοινούσας, παξιμάδι, κρίταμο Τήνου και οξύμελο αλλά και την επιδόρπια τριλογία λουκούμι Σύρου με παγωτό τριαντάφυλλο, ζελέ περγαμόντο, μπουκιά μαστίχα με κραμπλ από μελετίνι Σαντορίνης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγ. Γεώργιος 843 00
2285 071570

Αρχική

Ο Ντίνος, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yummy Spies (@yummyspies)

Κατεβαίνοντας στον όρμο της Καρδιανής (Γιαννάκη) στην Τήνο, συναντάμε την παραδοσιακή ταβέρνα ο Ντίνος. Oυσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια στο Αιγαίο, κάνοντας παράλληλα την κοινότυπη αυτή έκφραση να μοιάζει με ζωντανή φωτογραφία.

Κρεμασμένο πάνω στα βράχια με αμφιθεατρική θέα-θάλασσα στον όρμο αλλά και πέρα μακριά μέχρι και τα πρώτα σπίτια που αχνοφαίνονται από την Σύρο. Και με το ελαφρό κυματάκι και τη μυρωδιά της θάλασσας να σε κάνει να πιστεύεις ότι μόλις βγήκες με μακροβούτι να τσιμπήσεις κάτι.

Απλώς, αυτό το “κάτι” είναι που κάνει τη διαφορά. Όλα ξεκινούν απαρέγκλιτα με ένα ζεστό μπολ καλωσορίσματος με κακαβιά που από την γευστικότητα ευχόμαστε, έστω πρόσκαιρα, να μην συνεχίσουμε το γεύμα προκειμένου να διατηρήσουμε ανέπαφη την επίγευση της.

Όλο το νήμα όμως είναι στο να το συνεχίσουμε, να γευτούμε τα επιλεγμένα, ποιοτικά υλικά, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ντόπια πιστοποιημένα κρεατικά, τα λαχανικά εποχής και τα μαγειρευτά της ημέρες συνδυάζονται υπέροχα με τη θαλασσινή αύρα.

Εδώ, η γαριδομακαρονάδα, είναι το απόλυτο πιάτο από κάθε έννοια, μεγέθους αλλά και γευστικότητας, ενώ το κάθε γεύμα κλείνει επίσης απαραιτήτως με μια κερασμένη μπάλα χειροποιήτο παγωτό βανίλια που θα θυμάστε για καιρό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή
2283 031673
https://www.facebook.com/ontinos.tinos?rf=212266082265113

Τσιτσάνης, Πάρος

Ο Τσιτσάνης είναι μία από τις πιο παλιές ταβέρνες της ανατολικής Πάρου, η οποία πρωτολειτούργησε το 1969 και από τότε παραμένει ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι.

Στέκει σαν μια επιβεβαίωση ότι η νοστιμιά μπορεί να σε περιμένει συνεχώς στο ίδιο σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις ξανά και ξανά. Ο χώρος της φέρει όλη την πατίνα του χρόνου και την παλιά ευγένεια του τόπου αλλά και του χωριού Πρόδρομος, ενός από τα πιο γραφικά, αυθεντικά και γοητευτικά χωριά του νησιού.

Η οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται στο έμπα του χωριού, κοντά στο πάρκινγκ και μοιάζει αρχικά με καφενείο. Το τζουκμποξ έχει μείνει να θυμίζει ότι παλαιότερα ήταν και οπωροπαντοπωλείο ενώ προχωρώντας βγαίνουμε σε μια δροσερή λιτή αυλή με πέργκολα.

Εκεί είναι που θα σερβιριστούν τα πιάτα στο τραπέζι με τον κλασικό άσπρο μπλε χάρτη του νησιού. Με υλικά από τη φάρμα και τα περιβόλια των ιδιοκτητών στις Λεύκες και στον Μόλο, τα δικά τους τυριά από γάλα ανάμεικτο αγελαδινό και γίδινο, τα αμπελοφάσουλα, η χωριάτικη με τις νόστιμες τομάτες, τα μικρά αγκιναράκια και το έπος που σε αυτό το ταβερνάκι λέγεται κεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόδρομος, Πάρος
2284 041375
https://www.facebook.com/pages/Tsitsanis-Taverna/837422876328875

Αξιώτισσα, Νάξος

Η ταβέρνα άνοιξε τις πόρτες της το 2000 και σύντομα έγινε σημείο αναφοράς για το νησί της Νάξου. Αυτό που ονομάσαμε στον τίτλο ως “γαστρονομικό θεσμό”.

Από το ξεκίνημα, ήδη, συνεργάστηκε μόνο με ντόπιους παραγωγούς, σε μια εποχή που αυτή η φιλοσοφία της τοπικής γαστρονομίας, δεν ήταν “καλλιεργημένη” ή, ακόμα καλύτερα, ήταν ξεχασμένη.

Επιλέγοντας τα καλύτερα αξιώτικα προϊόντα, με μόνιμες συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς, σερβίρει κλασικά πιάτα ελληνικής κουζίνας όπως κατσικάκι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, κρεατικά και τα ψάρια στα κάρβουνα, αλλά και τόνο τηγανιά με ζάταρ, ξύσμα λεμονιού και κρασί, σαρδέλα γεμιστή στον φούρνο, και πικάντικες συνταγές με μπάμιες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστράκι, Νάξος
2285075107
http://tavernaaxiotissa.blogspot.com

Το Θαλασσάκι, Τήνος

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Antonia Zarpa (@tothalassaki)

Και σαν σωστή Τηνιακιά δεν μπορώ παρά να αναφέρω τον ευλογημένο ποικιλοτρόπως τόπο μου, για δεύτερη φορά. Για το Θαλασσάκι, στον όρμο Υστερνίων, όπου κυριολεκτικά σκάει το κύμα και μάλιστα με δύναμη ενίοτε ικανή να σβήσει τα κεράκια από τις τούρτες γενεθλίων μας λίγο πριν φτάσουν στο τραπέζι.

Αλλά δεν είναι η μόνη ανάμνηση που έχουμε δημιουργήσει εκεί αφού η ιδιοκτήτρια Αντωνία Ζάρπα διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει συνεχώς γεύσεις από το μποστάνι στο πιάτο. Γεύσεις αρωματικές, θαλασσινές, ντόπιες. Με τρόπο δημιουργικό, προσεγγίζει την παράδοση από το μικρό μποστάνι που καλλιεργεί συνεχώς νέες ποικιλίες λαχανικών αλλά και αρωματικά βότανα.

Για αυτό και στο Θαλασσάκι αξίζει κανείς να ξεκινήσει από τις “σαλατένιες” σαλάτες, σαλάτες όπως τους πρέπει με νόστιμα υλικά και δημιουργικότητα που δεν ενσωματώνει με διάφορους τρόπους την εγγύτητα του μαγαζιού στην θάλασσινή αλμύρα.

Στα ψάρια και τα θαλασσινά βρίσκετε τα νέα της ψαριάς και συνδυάζετε με ντόπιο τυρί από το συνεταιρισμό Τήνου που ανακατεύεται κάθε φορά με ταιριαστά σκόρδο, πιπέρι αχλάδι, κ.λπ. Από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα μύδια με μαστίχα και ντομάτα, και οι μακαρονάδες με διάφορους θαλασσινούς συνδυασμούς.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί προσεγγίζουν το Θαλασσάκι μέσω θαλάσσης και σκάφους από τη Μύκονο προκειμένου να φάνε εκεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όρμος Υστερνίων
2283031366

Με πληροφορίες από τη σελίδα diakopes.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)