Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

Κυκλάδες – παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

|

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν στη διάρκεια της ημερίδας “Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων” που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο – Τι ζητούν οι παραγωγοί αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την τυροκομία 

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική πολιτιστική εκδήλωση κυκλαδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι στη λέσχη της Ελληνικής Εταιρείας (πληρέστερο όνομα Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος) στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα Αθηνών, με θέμα: «Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων”. 

Κείμενο – Φωτογραφία: Γιάννης Λογαράς (Φιλόλογος) 

Τα τυριά των Κυκλάδων ευνοημένα και από τη φύση λόγω της χλωρίδας και των γενικών συνθηκών του περιβάλλοντος, είναι εκλεκτά σε ποιότητα και αξίζει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και να προβληθούν περισσότερο. Μάλιστα η τυροκομία στις Κυκλάδες εισέρχεται σταδιακά σε μια καινούργια φάση παραγωγής του σπουδαίου αυτού προϊόντος με μικρές ή μεσαίου μεγέθους σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με συνθήκες υγειονομικών προδιαγραφών και οι οποίες παράγουν τυποποιημένα με διεθνείς προδιαγραφείς προϊόντα (ποικιλίες τυριών) και οποία έχουν ήδη αρχίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και εν μέρει και στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν δικούς τους χώρους για βοσκή των ζώων που παράγουν γάλα για τις ανάγκες (κι έτσι υπάρχει ελεγχόμενη βόσκηση) καθώς και παράγουν σε κτήματά τους και ζωοτροφές. Επίσης τώρα το κράτος έχει δώσει άδεια ώστε να παράγεται πλέον και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα ώστε η παραγωγή του τυριού να είναι πιο σωστή και επίσης καθορίζονται συγκεκριμένοι χώροι βοσκής για να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση. 

Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με της Ελληνικής Εταιρείας με τίτλο: «Το Σάββατο του Παραγωγού». Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε ότι το βάρος στην παραγωγή του τυριού πρέπει να είναι η διάσωση και ενίσχυση της εντελώς παραδοσιακής μορφής τυροκομίας από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που έχει και σπουδαιότερη διατροφική αξία. Ο πρώτος ομιλητής φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε σκηνές από τη φύση, τα βοσκοτόπια, τα κοπάδια, τους στάβλους και των εργαλείων τυροκομίας κυρίως του παρελθόντος σε μια συναισθηματική και λαογραφική κυρίως περιήγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε στις Κυκλάδες έχουμε τουλάχιστον 200 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών που βοηθούν στην βελτίωση της κτηνοτροφίας, όταν στο σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας έχουμε λιγότερα είδη… Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου Reading Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες, ενώ η κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο αυτό για να προσδιοριστούν παράγοντες που οδηγούν σε υγιεινότερη παραγωγή τυριού.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο: «Η άποψη του παραγωγού» που έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες οι τυροκόμοι κ. Νίκος Φρατζέσκαρος, από τη Σίφνο και ο κ. Μανώλης Μπαμπούνης, από τη Νάξο για τον τρόπο παραγωγής τυριού με σύγχρονες ποιοτικές μεθόδους που κάνει το τυρί που παράγουν να έχει αναγνώριση όχι μόνο στον χώρο των νησιών τους, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και εν μέρει και στο εξωτερικό. Ο τρίτος -κατά το πρόγραμμα παραγωγός για να μιλήσει ο κ. Λεωνίδας Βλαβιανός από την Αμοργό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση (λόγω απαγορευτικού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά έστειλε κάποιο υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ των χρήσιμων απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν ήταν να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών γιατί η παλαιότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των τυριών.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε διάλογος μεταξύ του κοινού, των ομιλητών και των παραγωγών. Στην εκδήλωση εκτός των άλλων τονίστηκε και η σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής. Στο κοινό, στο τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα με τυρί διαφόρων ειδών. Μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένες για την τυροκομία και για άλλα σχετικά θέματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.