Κυριακή, 9 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες - παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

Κυκλάδες – παραγωγοί Τυριών: Να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών

|

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν στη διάρκεια της ημερίδας “Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων” που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο – Τι ζητούν οι παραγωγοί αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την τυροκομία 

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική πολιτιστική εκδήλωση κυκλαδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι στη λέσχη της Ελληνικής Εταιρείας (πληρέστερο όνομα Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος) στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα Αθηνών, με θέμα: «Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων”. 

Κείμενο – Φωτογραφία: Γιάννης Λογαράς (Φιλόλογος) 

Τα τυριά των Κυκλάδων ευνοημένα και από τη φύση λόγω της χλωρίδας και των γενικών συνθηκών του περιβάλλοντος, είναι εκλεκτά σε ποιότητα και αξίζει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και να προβληθούν περισσότερο. Μάλιστα η τυροκομία στις Κυκλάδες εισέρχεται σταδιακά σε μια καινούργια φάση παραγωγής του σπουδαίου αυτού προϊόντος με μικρές ή μεσαίου μεγέθους σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με συνθήκες υγειονομικών προδιαγραφών και οι οποίες παράγουν τυποποιημένα με διεθνείς προδιαγραφείς προϊόντα (ποικιλίες τυριών) και οποία έχουν ήδη αρχίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και εν μέρει και στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν δικούς τους χώρους για βοσκή των ζώων που παράγουν γάλα για τις ανάγκες (κι έτσι υπάρχει ελεγχόμενη βόσκηση) καθώς και παράγουν σε κτήματά τους και ζωοτροφές. Επίσης τώρα το κράτος έχει δώσει άδεια ώστε να παράγεται πλέον και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα ώστε η παραγωγή του τυριού να είναι πιο σωστή και επίσης καθορίζονται συγκεκριμένοι χώροι βοσκής για να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση. 

Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με της Ελληνικής Εταιρείας με τίτλο: «Το Σάββατο του Παραγωγού». Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε ότι το βάρος στην παραγωγή του τυριού πρέπει να είναι η διάσωση και ενίσχυση της εντελώς παραδοσιακής μορφής τυροκομίας από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που έχει και σπουδαιότερη διατροφική αξία. Ο πρώτος ομιλητής φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε σκηνές από τη φύση, τα βοσκοτόπια, τα κοπάδια, τους στάβλους και των εργαλείων τυροκομίας κυρίως του παρελθόντος σε μια συναισθηματική και λαογραφική κυρίως περιήγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση την ενημέρωση που είχαμε στις Κυκλάδες έχουμε τουλάχιστον 200 διαφορετικά είδη ενδημικών φυτών που βοηθούν στην βελτίωση της κτηνοτροφίας, όταν στο σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας έχουμε λιγότερα είδη… Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου Reading Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες, ενώ η κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο αυτό για να προσδιοριστούν παράγοντες που οδηγούν σε υγιεινότερη παραγωγή τυριού.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο: «Η άποψη του παραγωγού» που έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες οι τυροκόμοι κ. Νίκος Φρατζέσκαρος, από τη Σίφνο και ο κ. Μανώλης Μπαμπούνης, από τη Νάξο για τον τρόπο παραγωγής τυριού με σύγχρονες ποιοτικές μεθόδους που κάνει το τυρί που παράγουν να έχει αναγνώριση όχι μόνο στον χώρο των νησιών τους, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και εν μέρει και στο εξωτερικό. Ο τρίτος -κατά το πρόγραμμα παραγωγός για να μιλήσει ο κ. Λεωνίδας Βλαβιανός από την Αμοργό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση (λόγω απαγορευτικού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά έστειλε κάποιο υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ των χρήσιμων απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν ήταν να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών γιατί η παλαιότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των τυριών.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης έγινε διάλογος μεταξύ του κοινού, των ομιλητών και των παραγωγών. Στην εκδήλωση εκτός των άλλων τονίστηκε και η σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής. Στο κοινό, στο τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα με τυρί διαφόρων ειδών. Μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένες για την τυροκομία και για άλλα σχετικά θέματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε Νάξο και Σύρο επιτήδειοι προσποιούνται τους δημάρχους, κάνουν μεγάλες παραγγελίες σε επιχειρήσεις εστίασης

Επιχειρηματίες Εστίασης σε Νάξο και σύρο από το πρωί δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες από "Αθανασίου" και "Λιανό" - Ποιο είναι το κόλπο

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ευρώπη: Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης (!!!)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα για τα αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης - Δείτε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Αναβάθμιση αρχικά και .. αξιοποίηση μέσω ιδιώτη στη συνέχεια

Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι υποδομές των 22 αεροδρομίων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Μήλος και η Νάξος

Κυκλάδες (Μύκονος) – Αναπτυξιακή Εταιρεία: Θεματικό εργαστήριο για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα

Θεματικό εργαστήριο για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα - Πότε και Που;

Σαντορίνη – Λέκκας: “Δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού”

Λέκκας για Σαντορίνη: Η δύσκολη περίοδος πέρασε, δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: Ευχές για την Γυναίκα που γιορτάζει …

Το Τυροκομείο Πιτταράς στέλνει τις ευχές του στην γυναίκα που γιορτάζει ...

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Γιορτή της Γυναίκας με ένα Δώρο Ζωής (video)

Ενα δώρο ζωής μέσα από τα στελέχη του Κέντρου Υγείας Αμοργού για την Γιορτή της Γυναίκας (video)

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Σίφνος: Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου διακοπών

Μεταξύ των ποιοτικών συνεργασιών, που επιδιώκει ο Δήμος, είναι και το  μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε