Δέκα κρασιά από νησιωτικούς αμπελώνες που «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας
Από ιστορικά, αλλά και ανερχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Κεφαλονιάς.
Τ-OINOS Αυγουστιάτης 2018
Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος
Ένα από τα πιο hot οινοποιεία των τελευταίων ετών. Έβαλε την Τήνο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Ο Αυγουστιάτης του έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικό χαρακτήρα, βελούδινες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
X-Bourgo 2018, Ασύρτικο
Οινοποιείο Κοσμόπουλος, Τήνος
Άλλη μία επιλογή από την Τήνο, η οποία αναδεικνύεται σε οινικό παράδεισο, τόσο που πολλοί τη χαρακτηρίζουν νέα Σαντορίνη. Το X-Bourgo από το νέο αυτό οινοποιείο –με τη φροντίδα του γνωστού οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη– έχει ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.
Οργίων 2017, Μαυροδάφνη
Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά
Η νέα παγκόσμια τάση είναι κρασιά με λιγότερες επεμβάσεις και πρόσθετα. Το οινοποιείο Σκλάβου έχει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1986, όταν και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια, ενώ μέρος των αμπελώνων καλλιεργείται βιοδυναμικά. Η ξηρή Μαυροδάφνη είναι από τα στιλ κρασιών που θα «φορεθούν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικών, φυτικών στοιχείων, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.
Βιδιανό 2017
Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη
Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα ανερχόμενα οινοποιεία του κρητικού αμπελώνα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια. Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης. Μέτριας αρωματικής έντασης και επίγευσης, με αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή.
Cuvée Monsignori 2017, Ασύρτικο
Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Νέα ετικέτα ενός από τα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης, βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα του νησιού. Το Monsignori είναι από τα πιο παλιά αμπέλια του Κτήματος Αργυρού, ηλικίας 200 ετών και άνω. Έντονης έντασης αρώματα με νότες εσπεριδοειδών και ορυκτών, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση.
Σκυτάλη 2017, Ασύρτικο
Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη
Το όνομα «Σκυτάλη» δόθηκε στο κρασί αυτό από την οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ο Χαρίδημος είχε αφήσει την απλή Σαντορίνη του Κτήματος να ωριμάσει στις φίνες λάσπες της, με σκοπό να τη βγάλει στην αγορά έναν χρόνο μετά. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με αρώματα ορυκτά, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και αλκοόλ, μακρά επίγευση και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.
Nostos Mourvèdre 2016
Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη
Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατόλακκο Χανίων και εστιάζει στις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, όπως Syrah, Cinsault, Grenache και Sauvignon. Το Nostos Mourvèdre είναι η πιο σπάνια ετικέτα του οινοποιείου και παράγεται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα. Πλούσια χρωματική ένταση, με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, γλυκόριζας, δέρματος, βοτανικών στοιχείων, μέτρια οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.
Δάφνιος 2018, Βιδιανό
Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη
Το όνομα της οικογένειας Δουλουφάκη είναι συνδεδεμένο με την ποικιλία Βιδιανό. Ο Δάφνιος είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και ένα από τα πιο value for money Βιδιανά στην αγορά. Μέτριο κιτρινοπράσινο χρώμα με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.
Wild Paths 2017, Ρομπόλα
Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά
Ένα κρασί από δύσβατους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, ηλικίας 100 ετών και άνω. Φινετσάτο, με ορυκτά αρώματα και πιο φρουτώδη χαρακτήρα από ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και πράσινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση.
Scalarea 2013, Κοτσιφάλι-Syrah
Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη
Ένα ιστορικό κρασί από την Μπουτάρης Οινοποιητική. Τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με την ονομασία Scalani. Ένα blend όπου η μία ποικιλία συμπληρώνει την άλλη, ο πικάντικος χαρακτήρας του Syrah και οι υψηλές τανίνες δένουν αρμονικά με το φρουτώδες και μαλακό Scalani, η οξύτητά του είναι μέτρια, με μαλακές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση.
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ
Ο κλέφτης του φελλού
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν ανοίγουμε ένα κρασί είναι να συναντήσουμε έναν φελλό που λόγω ηλικίας είναι έτοιμος να σπάσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αφαιρεθεί είναι το λεγόμενο cork puller (ή κλέφτης). Έχει δύο μεταλλικά ελάσματα σε διαφορετικό μέγεθος: με το μεγαλύτερο πιάνεις τον φελλό και έπειτα με το μικρότερο βοηθάς να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια τραβάς και ταυτόχρονα σηκώνεις το cork puller πολύ εύκολα και ανώδυνα. Αναζητήστε το σε καλές κάβες και σε μαγαζιά με αξεσουάρ κρασιού.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ
Έρχονται φίλοι ξαφνικά. Υπάρχει κάποιο κόλπο για να κρυώσουμε γρήγορα ένα κρασί;
Υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι να βρέξουμε το μπουκάλι λίγο περιμετρικά και να το βάλουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ως δεύτερη επιλογή μπορούμε να το βάλουμε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό νερό, πάγο και αλάτι και να περιμένουμε να παγώσει. Και ο τρίτος να μεταγγίσουμε το κρασί σε καράφα, την οποία επίσης θα βάλουμε σε σαμπανιέρα με νερό, πάγο και αλάτι.
Κείμενο του Αρη Σκλαβενίτη, εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς – Γαστρονόμο Οκτωβρίου, τεύχος 162