Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

Κυκλάδες: Κρασιά που κάνουν τη διαφορά και έρχονται από Σαντορίνη, Τήνο

|

Δέκα κρασιά από νησιωτικούς αμπελώνες που «παίζουν» πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι μας 

Από ιστορικά, αλλά και ανερχόμενα οινοποιεία της Σαντορίνης, της Τήνου, της Κρήτης, της Κεφαλονιάς.

Τ-OINOS Αυγουστιάτης 2018

Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ένα από τα πιο hot οινοποιεία των τελευταίων ετών. Έβαλε την Τήνο στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, αλλά και σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Ο Αυγουστιάτης του έχει έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, φυτικό χαρακτήρα, βελούδινες τανίνες, μέτρια οξύτητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

X-Bourgo 2018, Ασύρτικο

Οινοποιείο Κοσμόπουλος, Τήνος

Άλλη μία επιλογή από την Τήνο, η οποία αναδεικνύεται σε οινικό παράδεισο, τόσο που πολλοί τη χαρακτηρίζουν νέα Σαντορίνη. Το X-Bourgo από το νέο αυτό οινοποιείο –με τη φροντίδα του γνωστού οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη– έχει ορυκτό χαρακτήρα, υψηλή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Οργίων 2017, Μαυροδάφνη

Οινοποιείο Σκλάβου, Κεφαλονιά

Η νέα παγκόσμια τάση είναι κρασιά με λιγότερες επεμβάσεις και πρόσθετα. Το οινοποιείο Σκλάβου έχει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία από το 1986, όταν και ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια, ενώ μέρος των αμπελώνων καλλιεργείται βιοδυναμικά. Η ξηρή Μαυροδάφνη είναι από τα στιλ κρασιών που θα «φορεθούν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αρώματα κόκκινων φρούτων, βοτανικών, φυτικών στοιχείων, με μέτρια οξύτητα, υψηλές τανίνες και μακρά επίγευση.

Βιδιανό 2017

Οινοποιείο Γαβαλά, Κρήτη

Το οινοποιείο Γαβαλά είναι ένα από τα ανερχόμενα οινοποιεία του κρητικού αμπελώνα, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια στην αμπελοκαλλιέργεια. Το Βιδιανό είναι το νέο αστέρι του κρητικού αμπελώνα, που έχει ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά κάποια βήματα εκτός Κρήτης. Μέτριας αρωματικής έντασης και επίγευσης, με αρώματα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων, μέτρια οξύτητα και λιπαρή υφή.

Cuvée Monsignori 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη

Νέα ετικέτα ενός από τα πλέον ιστορικά οινοποιεία της Σαντορίνης, βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα ποιοτικότερα Ασύρτικα του νησιού. Το Monsignori είναι από τα πιο παλιά αμπέλια του Κτήματος Αργυρού, ηλικίας 200 ετών και άνω. Έντονης έντασης αρώματα με νότες εσπεριδοειδών και ορυκτών, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση.

Σκυτάλη 2017, Ασύρτικο

Κτήμα Χατζηδάκη, Σαντορίνη

Το όνομα «Σκυτάλη» δόθηκε στο κρασί αυτό από την οικογένεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ο Χαρίδημος είχε αφήσει την απλή Σαντορίνη του Κτήματος να ωριμάσει στις φίνες λάσπες της, με σκοπό να τη βγάλει στην αγορά έναν χρόνο μετά. Μέτριο χρυσαφί χρώμα με αρώματα ορυκτά, ανθέων και εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και αλκοόλ, μακρά επίγευση και εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης.

Nostos Mourvèdre 2016

Οινοποιία Μανουσάκη, Κρήτη

Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται στον Βατόλακκο Χανίων και εστιάζει στις ποικιλίες της περιοχής του Ροδανού, όπως Syrah, Cinsault, Grenache και Sauvignon. Το Nostos Mourvèdre είναι η πιο σπάνια ετικέτα του οινοποιείου και παράγεται σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα. Πλούσια χρωματική ένταση, με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, γλυκόριζας, δέρματος, βοτανικών στοιχείων, μέτρια οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

Δάφνιος 2018, Βιδιανό

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Το όνομα της οικογένειας Δουλουφάκη είναι συνδεδεμένο με την ποικιλία Βιδιανό. Ο Δάφνιος είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και ένα από τα πιο value for money Βιδιανά στην αγορά. Μέτριο κιτρινοπράσινο χρώμα με νότες πυρηνόκαρπων φρούτων, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Στο στόμα έχει μέτρια οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Wild Paths 2017, Ρομπόλα

Οινοποιείο Gentilini, Κεφαλονιά

Ένα κρασί από δύσβατους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, ηλικίας 100 ετών και άνω. Φινετσάτο, με ορυκτά αρώματα και πιο φρουτώδη χαρακτήρα από ένα Ασύρτικο Σαντορίνης. Νότες εσπεριδοειδών, ανθέων και πράσινων φρούτων, υψηλή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση.

Scalarea 2013, Κοτσιφάλι-Syrah

Μπουτάρης Οινοποιητική, Κρήτη

Ένα ιστορικό κρασί από την Μπουτάρης Οινοποιητική. Τα προηγούμενα χρόνια το συναντούσαμε με την ονομασία Scalani. Ένα blend όπου η μία ποικιλία συμπληρώνει την άλλη, ο πικάντικος χαρακτήρας του Syrah και οι υψηλές τανίνες δένουν αρμονικά με το φρουτώδες και μαλακό Scalani, η οξύτητά του είναι μέτρια, με μαλακές τανίνες και μέτρια προς μακρά επίγευση.

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ο κλέφτης του φελλού

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν ανοίγουμε ένα κρασί είναι να συναντήσουμε έναν φελλό που λόγω ηλικίας είναι έτοιμος να σπάσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αφαιρεθεί είναι το λεγόμενο cork puller (ή κλέφτης). Έχει δύο μεταλλικά ελάσματα σε διαφορετικό μέγεθος: με το μεγαλύτερο πιάνεις τον φελλό και έπειτα με το μικρότερο βοηθάς να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Στη συνέχεια τραβάς και ταυτόχρονα σηκώνεις το cork puller πολύ εύκολα και ανώδυνα. Αναζητήστε το σε καλές κάβες και σε μαγαζιά με αξεσουάρ κρασιού.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Έρχονται φίλοι ξαφνικά. Υπάρχει κάποιο κόλπο για να κρυώσουμε γρήγορα ένα κρασί;

Υπάρχουν τρεις τρόποι. Ο πρώτος είναι να βρέξουμε το μπουκάλι λίγο περιμετρικά και να το βάλουμε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Ως δεύτερη επιλογή μπορούμε να το βάλουμε σε μια σαμπανιέρα με αρκετό νερό, πάγο και αλάτι και να περιμένουμε να παγώσει. Και ο τρίτος να μεταγγίσουμε το κρασί σε καράφα, την οποία επίσης θα βάλουμε σε σαμπανιέρα με νερό, πάγο και αλάτι.

Κείμενο του Αρη Σκλαβενίτη, εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς – Γαστρονόμο Οκτωβρίου, τεύχος 162


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς