Αφιέρωμα του ΕΟΤ στο περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC για την πλούσια Ελληνική Γαστρονομία – Τα νησιά των Κυκλάδων που εμπλέκονται στο αφιέρωμα
Τα νησιά των Κυκλάδων μαζί με άλλες δημοφιλείς περιοχές της χώρας παρουσιάζονται σε αφιέρωμα του βρετανικού National Geographic , στο πλαίσιο της προβολής που με μεγάλη επιτυχία αναπτύσσει το γραφείο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου.
Με τίτλο “Εννέα ελληνικά νησιά με παγκόσμια φήμη γαστρονομίας” το αφιέρωμα επισημαίνει στον υπότιτλό του ότι” το ελληνικό island hopping είναι από καιρό μια αγαπημένη ενασχόληση των ταξιδιωτών, αλλά αξίζει να ασχοληθείτε με την τοπική γαστρονομία” και παρουσιάζει την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Ρόδο, ενώ από πλευράς Κυκλάδων επιλέγει τη Νάξο, Τήνο και Σαντορίνη.
Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνονται γαστριμαργικές απολαύσεις κάθε προορισμού ενώ εξυμνείται η μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων.
Ειδικά για την Τήνο αναφέρει ότι “η κουζίνα της διαφέρει από τους Κυκλαδίτες γείτονές της, με τυπικά πιάτα όπως το γαλακτομπούρεκο , ένα τοπικό τυρί που λέγεται τηνιακό και πολλά πιάτα γεμάτα με αγκινάρες. Το στιφάδο (στιφάδο) αγριοκουνελιού είναι ένα υπέροχο πιάτο για να δοκιμάσετε και δεν θα ήταν σωστό να το αφήσετε χωρίς να δοκιμάσετε τα τοπικά αποστάγματα τσίπουρου και ούζου ” ενώ επισημαίνει ότι ” το νησί έχει το δικό του φεστιβάλ γαστρονομίας, το Tinos Food Paths, που συνήθως πραγματοποιείται το Μάιο”.
Για τη Νάξο αναφέρει ότι “το εύφορο έδαφος σημαίνει ότι το νησί φημίζεται για τους καρπούς, το ελαιόλαδο, το κρασί και το θυμαρίσιο μέλι του, ενώ παράγει επίσης μυριάδες τυριά, από τη γραβιέρα μέχρι την κοπανιστή . Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε αρσενικό — ένα ελαφρώς πικάντικο τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που παράγεται στα υψίπεδα της Νάξου και ταιριάζει τέλεια με μακαρόνια ή λιωμένο πάνω από τις τοπικές πατάτες, γνωστές σε όλη την Ελλάδα για τη βαθιά γήινη γεύση τους” ενώ στα πιάτα που προτείνει επιλέγει το Μελαχρινό , ένα πυκνό κέικ με καρύδια τοπικής καλλιέργειας.
Τέλος για τη Σαντορίνη ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα τοπικά προϊόντα, όπως κάπαρη, ντοματίνια, ζουμερές λευκές μελιτζάνες και κίτρινα μπιζέλια, “που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν ένα νόστιμο πιάτο που μοιάζει με χούμους που ονομάζεται φάβα. Το αξιοθέατο είναι το γεγονός ότι η Σαντορίνη έχει το παρατσούκλι «το νησί του κρασιού» — φιλοξενεί περίπου 40 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως το αηδάνι, το βινσάντο και το νυκτέρι”.
Δείτε το σχετκό αφιέρωμα εδώ…
https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2019/10/nine-greek-islands-for-globetrotting-gastronomes