Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες... ευλογημένος τόπος γεμάτος προϊόντα υψηλής ποιότητας

Κυκλάδες… ευλογημένος τόπος γεμάτος προϊόντα υψηλής ποιότητας

|

Όμορφα νησιά οι Κυκλάδες, με τις ξερολιθιές να τα χωρίζουν σαν κύματα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών τους, τα μικρά σπιτάκια, τα πλακοστρωμένα δρομάκια, όλα ασπρισμένα, φωτεινά, γεμάτα γλάστρες με λουλούδια. Οι Κυκλαδίτες λένε: «Σπίτι όσο χωρείς και χωράφι όσο θωρείς».

Πριν ο τουρισμός γίνει η κύρια πηγή πλούτου για τις Κυκλάδες, τα νησιά ως προς τη διατροφή ήταν αυτάρκη. n Κατ’ αρχάς, η θάλασσα παρείχε άφθονα ψαρικά, μαλάκια και όστρακα που τα μαγείρευαν ανάλογα με τις εποχές. Από δημητριακά, μικρές οι καλλιέργειες, αλλά τόσες που να δίνουν τον άρτο τον επιούσιο. Το κυριότερο, το κριθάρι, που αντέχει στον δυνατό αέρα των νησιών.

Με την πένα της Ευη Βουτσινά (στον Γαστρονόμο της Καθημερινής

Οι ιδιοτυπίες του μικροκλίματος ανέδειξαν μοναδικά σε γεύση και νοστιμιά προϊόντα, όπως το μικρό άνυδρο ντοματάκι της Σαντορίνης, που ποτίζεται μόνο την ώρα που το φυτεύουν. Ο καρπός του γίνεται σφιχτός, μικρός, γεμάτος από κατακόκκινη ψίχα, γλυκιά και νόστιμη.

Το ίδιο και με τα ρεβίθια από τη Σίφνο, τη φάβα από τη Σαντορίνη, τις πατάτες της Νάξου και πολλά άλλα.

Τα βότανα με ιδιαίτερη, έντονη μυρωδιά αφθονούν στα νησιά. Στα πιο ξερά και άνυδρα είναι η αιτία (κυρίως το θυμάρι) για το εκλεκτό μέλι. Αγαπητή φίλη με φιλοδωρεί κάθε χρόνο με ένα βαζάκι μέλι από την Ανάφη, που λόγια δεν έχω να το περιγράψω. Ακόμα και ο πολύτιμος κρόκος, η ζαφορά, φύεται άγριος σε όλα τα νησιά και πολλά από τα είδη του είναι ιθαγενή, ενώ η χρήση του μετράει μερικές χιλιάδες χρόνια.

Άγρια χόρτα, λιγοστά, από τα καλύτερα της ελληνικής χλωρίδας, μυρωδάτα για πιτάκια και άλλα που μαγειρεύονται με κρέας ή βραστά για σαλάτα, ενώ μερικά τα κάνουν και τουρσί.

Αυτό όμως που έχουν άφθονο και το φτιάχνουν με αμέτρητους τρόπους είναι η κάππαρη. Τα φύλλα της, τα κλαδάκια και τα «κουμπιά» (οι καρποί της) στεγνώνονται ή γίνονται τουρσί, μαγειρεύονται φρέσκα γιαχνί, για να συνοδεύσουν τα όσπρια, τις πατάτες, ακόμα και τα ζυμαρικά.

Σε όλες τις Κυκλάδες βρίσκουμε εκλεκτά αλλαντικά που φτιάχνονται (ακόμα και σήμερα) από τον οικόσιτο χοίρο. Λούζες και εκλεκτά λουκάνικα, παστό κρέας, σύσσιρα και λαρδί είναι λιχουδιές που διατηρούν τα σπίτια ολοχρονίς.

Εντυπωσιακή είναι στις Κυκλάδες η τυροκομία· πάρα πολλά είδη τυριών και ποικίλες τεχνικές που φαίνεται να ασκούνται απαράλλαχτες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα κατσίκια κυριαρχούν στα νησιά με υποτυπώδη βλάστηση, ενώ σε αυτά που έχουν νερά, επομένως και βοσκή, υπάρχουν αρκετές αγελάδες και πρόβατα. Τα πιο γνωστά τυριά εκτός Κυκλάδων είναι η συριανή γραβιέρα Σαν Μιχάλη που γίνεται από αγελαδινό γάλα και το «αρσενικό» της Νάξου, αξιόλογη πικάντικη γραβιέρα από αγελαδινό ή ανάμεικτο γάλα. Στα ιδιαίτερα τυριά κατατάσσεται και η κοπανιστή της Μυκόνου με οξεία και πιπεράτη γεύση που οφείλεται στην τεχνική της ωρίμασής της και όχι σε προσθήκη υλικών. Η ξινομυζήθρα είναι πλήρες, μαλακό τυρί, ψιχουλιαστό, που παίρνει την ελαφριά ξινάδα της από τον παρατεταμένο χρόνο πήξης. Ωραίο τυρί είναι και η «μανούρα» της Σίφνου που την αφήνουν να ωριμάσει μέσα στο ίζημα του κρασιού (κρασολάσπη), που του δίνει μια ιδιάζουσα οξύτητα και κοκκινοκαφέ χρώμα.

Είναι αδύνατο να αναφερθούν όλα τα τυριά και οι αξιόλογες τεχνικές και οι ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Θα αναφέρω όμως την τεχνική του «πετρώματος» που ασκείται ιδιαίτερα σε Τήνο, Κέα και Ανδρο. Αφού στραγγίξει το τυρί στις τσαντίλες, το τοποθετούν ανάμεσα σε δύο βαριές πέτρες, σκαλισμένες επί τούτου με υποδοχή για τη μάζα του τυριού και λούκι για να παροχετεύεται ο ορός. Αφού η μάζα στραγγίξει εντελώς, την αλατίζουν και τη ζυμώνουν. Ανάλογα με την ποσότητα του αλατιού, το σχήμα, το μέγεθος και την τεχνική της ωρίμασης, θα γίνει ένα τυρί με ιδιαίτερη ταυτότητα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου