Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

Κυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

|

Αρκετοί είναι οι επώνυμοι (αλλά και μη) σεφ με σκούφους χρυσούς ή όχι που πήραν το δρόμο και φέτος για τα νησιά των Κυκλάδων – Παρίκος και Δημητροκάλλης και πάλι στη Νάξο – Ποιους αλλους συναντάμε σε κουζίνες εστιατορίων ή ξενοδοχείων στα νησιά μας 

Και οι σεφ μετακομίζουν… Αφήνουν στην άκρη την πολύβουη Αθήνα που σιγά σιγά αδειάζει και κατεβαίνουν προς τα νησιά. Είτε μιλάμε για το Αιγαίο είτε και το Ιόνιο ή την Κρήτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκτός από τον έρωτα, ακόμη και μία απλή έξοδος έχει σχέση με το στομάχι μας. Αρα, πρέπει να περνάμε όμορφα. Με θέα άλλωστε το απέραντο γαλάζιο των νησιών μας, ένα πανέμορφο πιάτο με … επώνυμη υπογραφή γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στα νησιά μας δεν έχουμε καταπληκτικούς μάγειρες. Ομως. Η υπογραφή ενός σεφ με χρυσό σκούφο ή με …γαλόνια, κάνει τη διαφορά. Λογικό, δεν είναι; Καλή η γιαγιά, καλύτερη ακόμη η μητέρα, αλλά είπαμε; Υπογραφές επώνυμες. Και το πιο εντυπωσιακό; Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που πλέον ποντάρουν σε ένα καλό εστιατόριο εντός του χώρου ευθύνης τους.

Με αποτέλεσμα να βλέπουμε δυνατές υπογραφές ακόμη και σε κουζίνες ξενοδοχείων. Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο πέσαμε στο άρθρο της Ελευθερίας Βασιλειάδη (olivemagazine.gr) με τίτλο “οι σεφ των διακοπών μας”. Εκεί είδαμε ότι δεν έχει εικόνα από τη Νάξο. Εμείς έχουμε μία δύο παρουσίες. Οπως του Γιάννη Παρίκου (Varulko) που για δεύτερη χρονιά υπογράφει το μενού στο “Τορτούγκα”, ξενοδοχείο στην Πλάκα με βάση το ψάρι και τον Νίκο Δημητροκάλλη, ένα δικό μας παιδί που ως “Professore” και ο καλύτερος στην ιταλική κουζίνα έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στο Strofilli, ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Νάξου… Επίσης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ξενοδοχείο Lagos Mare στον Αγιο Προκόπιο και βέβαια έχουμε την έκπληξη με τον Πάνο Ιωαννίδη που έρχεται στο Barozzi και βάζει πινελιές τέχνης.  Ενδεχομένως θα υπάρχουν κι άλλοι. Και ελπίζουμε να μας τους πείτε ώστε να τους προσθέσουμε. Και βέβαια, ποντάρουμε και στους Ναξιώτες μάγειρες (Τ, Γιαννάκης – Apostolis, Μ. Καραγιάννης – Doukato, Κουρμπέλης – Εστιατόριο Naxian Imperial, Β. Παπαδόπουλος – Εστιατόριο Nissaki, Γιώργος Δημητροκάλλης – Antamoma) που δίνουν τον τόνο στην κουζίνα μας… 

Σαντορίνη 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η Βασιλειάδη για την παρουσία επώνυμων σεφ στις Κυκλάδες… Στη Σαντορίνη συναντάμε φέτος τους σεφ Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο καθώς και τον ταλαντούχο pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. O Στέλιος Αρακάς, ως νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia στη καλντέρα της Οίας, αναπτύσσει τρία διαφορετικά θεματικά concepts στα εστιατόρια «Petra», «Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant» και το «Infinity Cocktail Bar – Restaurant». Επίσης ο όμιλος εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Οία και πάνω από το γραφικό Αμμούδι, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το «Epitome» όπου επικεφαλής στην ομάδα της κουζίνας ανέλαβε ο καταξιωμένος σεφ Τάσος Στεφάτος. Φέτος μάλιστα, στην κουζίνα του «Petra» πρόκειται να βρεθούν επίσης ως προσκεκλημένοι διακεκριμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής το «παρών» έδωσαν ο σεφ του Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Nicola Dinato, σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Feva.

Stelios Arakas 1
Ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia

Στο νησί και φέτος δραστηριοποιείται και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος επιμελείται την κάρτα του «Mr E», που μεταφέρθηκε από τα Φηρά στο ξενοδοχείο «Istoria» στον Περίβολο, αναλαμβάνοντας χρέη executive chef όλης της μονάδας. Η κουζίνα εδώ είναι ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη βρίσκουμε φέτος και τον κορυφαίο Emmanuel Renaut, MOF (σημαντική διάκριση για Γάλλους επαγγελματίες) σεφ του «Flocons de Sel» στη Μεζέβ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία, προτείνοντας ραφιναρισμένες γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με ελληνικές πρώτες ύλες.

Emmanuel_Renaut_Jeff_Nalin_2
Ο κορυφαίος σεφ Emmanuel Renaut έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία

Αέρας αλλαγής και στο γαστρονομικά δραστήριο «νησί των ανέμων» όπου στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Residence» βρίσκουμε τον σεφ Olivier Campanha να προτείνει εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλών αξιώσεων καθώς και τον Ζερόμ Σερ στο «Nero Nero» να υπογράφει τα μενού που προτείνονται στην πριβέ ξύλινη εξέδρα, που διαθέτει μόνο 1 τραπέζι για 2 άτομα στο μικροσκοπικό «ακρωτήρι», στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου Kivotos. Ολική ανανέωση και στο εστιατόριο «Reeza» του ξενοδοχείου «Rocabella», το μενού του οποίου επιμελείται ο εξαιρετικά ικανός σεφ Μιχάλης Κίκης, τον οποίο γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου, όπου σεφ είναι πλέον ο Ντίνος Φωτεινάκης. Στη Μύκονο βρίσκουμε και τον ταλαντούχο Άγγελο Μπακόπουλο, που μετά το «Doryssa Seaside» στη Σάμο, ανέλαβε χρέη executive chef του καινούργιου «Katikies» στον Άγιο Ιωάννη. Και βέβαια, άγκυρα έχει ρίξει και ο δικός μας (καθότι έχει καταγωγή από την Ηρακλειά) Γιάννης Γαβαλάς που επιμελείται του μενού στο Bakalo, ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά εστιατόρια στο γειτονικό νησί… 

Haralampopoulos

Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με μια δημιουργική ματιά, η «Anemi Hotels» συνεργάζεται φέτος με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο που, εκτός από την κουζίνα του το «Sense Restaurant», στον τελευταίο όροφο του «Athens Was» με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ανέλαβε και το «Lure Restaurant» γύρω από την πισίνα του «Anemi Hotel» στην Φολέγανδρο, με μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού και την θάλασσα. Το μαγειρικό προφίλ του σεφ στηρίζεται σε βιώματα και μνήμες αλλά και σε σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Με άλλα λόγια «πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα».

Και ο Λαζάρου στην Ιο 

Ποιους άλλους θα συναντήσουμε; τον μετρ των θαλασσινών Λευτέρη Λαζάρου στο Liostasi στην Ίο. Τον ορεξάτο  Χάρης Νικολούζος σε διπλή εμφάνιση… Η πρώτη είναι η γευστική επιμέλεια του πανέμορφου ξενοδοχείου Cocomat στη Σέριφο με υλικά ως επί το πλείστον από το νησί. Ετοιμάζει επίσης κάτι πολύ προσωπικό στη Πάρο.  Εκεί όπου θα συναντήσουμε φέτος και το βραβευμένο ιταλικό Giacomo της Κηφισιάς. Και τέλος, το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου κλείνει για τη καλοκαιρινή σεζόν στο Κολωνάκι και μετακομίζει στην Τήνο

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση Καφούρου για το Αεροδρόμιο Πάρου: «Οι καθυστερήσεις πλήττουν την εικόνα του νησιού»

Ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρκο Καφούρο για το έργο-κλειδί του Αεροδρομίου Πάρου που μετατίθεται για Απρίλιο 2026 – Αντίδραση για την ασφυκτική κατάσταση και τον κίνδυνο απώλειας τουριστικής δυναμικής

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)

Επίσκεψη Δημάρχου Πάρου σε έργα υποδομής στην Αγκαιριά

Ο Κωνσταντίνος Μπιζάς επιθεώρησε τρία σημαντικά έργα της Δημοτικής Κοινότητας Αγκαιριάς, αναδεικνύοντας την έμπρακτη μέριμνα του Δήμου για την ενίσχυση της καθημερινότητας των πολιτών

«Μουσικός Περίβολος» 2025: 7 νύχτες, 7 συναυλίες στο Γυμνάσιο Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό πολιτισμού, με συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και δράσεις σε έναν ιστορικό χώρο

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Όταν η μυθοπλασία συναντά την ιστορική μνήμη (video)

Ο Ναξιώτης συγγραφέας Γ. Καστελλάνος μιλά για το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Μυστικό του Αρχιπελάγους» και την ανάγκη να αναδείξουμε την ιστορική ταυτότητα του νησιού

Sea Jets: Με το “Superstar II” ταξιδεύει στο Ανατολικό Αιγαίο (video)

Από 2 Ιουλίου, νέα δρομολόγια με ανανεωμένο στυλ και άνεση, ενώνουν Πειραιά, Κυκλάδες, Ικαρία, Σάμο και Δωδεκάνησα — με προσιτές τιμές και VIP εμπειρία (video)

1η Ιουλίου στην Πάρο: Όταν τα πλοία γράφουν ιστορία στο Αιγαίο

Μια ημερομηνία-σταθμός για την Παροικιά και την ακτοπλοϊκή μνήμη – Σαν σήμερα, ιστορικά πλοία έδεσαν, ξεκίνησαν ή άλλαξαν ρυθμούς στα νερά της Πάρου.

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Νάξος: «Η Φλόγα της Παράδοσης» ανάβει για δεύτερη φορά, ένα διήμερο γιορτής, χορού και πολιτιστικής μνήμης

Αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου στις Τρίποδες και παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην Παραλία της Χώρας – Δύο νύχτες που αναβιώνουν το ελληνικό πνεύμα

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη