Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

Κυκλάδες: Επώνυμοι σεφ μαγειρεύουν και φέτος στα νησιά μας

|

Αρκετοί είναι οι επώνυμοι (αλλά και μη) σεφ με σκούφους χρυσούς ή όχι που πήραν το δρόμο και φέτος για τα νησιά των Κυκλάδων – Παρίκος και Δημητροκάλλης και πάλι στη Νάξο – Ποιους αλλους συναντάμε σε κουζίνες εστιατορίων ή ξενοδοχείων στα νησιά μας 

Και οι σεφ μετακομίζουν… Αφήνουν στην άκρη την πολύβουη Αθήνα που σιγά σιγά αδειάζει και κατεβαίνουν προς τα νησιά. Είτε μιλάμε για το Αιγαίο είτε και το Ιόνιο ή την Κρήτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκτός από τον έρωτα, ακόμη και μία απλή έξοδος έχει σχέση με το στομάχι μας. Αρα, πρέπει να περνάμε όμορφα. Με θέα άλλωστε το απέραντο γαλάζιο των νησιών μας, ένα πανέμορφο πιάτο με … επώνυμη υπογραφή γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι στα νησιά μας δεν έχουμε καταπληκτικούς μάγειρες. Ομως. Η υπογραφή ενός σεφ με χρυσό σκούφο ή με …γαλόνια, κάνει τη διαφορά. Λογικό, δεν είναι; Καλή η γιαγιά, καλύτερη ακόμη η μητέρα, αλλά είπαμε; Υπογραφές επώνυμες. Και το πιο εντυπωσιακό; Δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που πλέον ποντάρουν σε ένα καλό εστιατόριο εντός του χώρου ευθύνης τους.

Με αποτέλεσμα να βλέπουμε δυνατές υπογραφές ακόμη και σε κουζίνες ξενοδοχείων. Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο πέσαμε στο άρθρο της Ελευθερίας Βασιλειάδη (olivemagazine.gr) με τίτλο “οι σεφ των διακοπών μας”. Εκεί είδαμε ότι δεν έχει εικόνα από τη Νάξο. Εμείς έχουμε μία δύο παρουσίες. Οπως του Γιάννη Παρίκου (Varulko) που για δεύτερη χρονιά υπογράφει το μενού στο “Τορτούγκα”, ξενοδοχείο στην Πλάκα με βάση το ψάρι και τον Νίκο Δημητροκάλλη, ένα δικό μας παιδί που ως “Professore” και ο καλύτερος στην ιταλική κουζίνα έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας στο Strofilli, ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια της Νάξου… Επίσης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ξενοδοχείο Lagos Mare στον Αγιο Προκόπιο και βέβαια έχουμε την έκπληξη με τον Πάνο Ιωαννίδη που έρχεται στο Barozzi και βάζει πινελιές τέχνης.  Ενδεχομένως θα υπάρχουν κι άλλοι. Και ελπίζουμε να μας τους πείτε ώστε να τους προσθέσουμε. Και βέβαια, ποντάρουμε και στους Ναξιώτες μάγειρες (Τ, Γιαννάκης – Apostolis, Μ. Καραγιάννης – Doukato, Κουρμπέλης – Εστιατόριο Naxian Imperial, Β. Παπαδόπουλος – Εστιατόριο Nissaki, Γιώργος Δημητροκάλλης – Antamoma) που δίνουν τον τόνο στην κουζίνα μας… 

Σαντορίνη 

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η Βασιλειάδη για την παρουσία επώνυμων σεφ στις Κυκλάδες… Στη Σαντορίνη συναντάμε φέτος τους σεφ Στέλιο Αρακά και Τάσο Στεφάτο καθώς και τον ταλαντούχο pastry chef Θανάση Τσαγλιώτη. O Στέλιος Αρακάς, ως νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia στη καλντέρα της Οίας, αναπτύσσει τρία διαφορετικά θεματικά concepts στα εστιατόρια «Petra», «Veranda Caviar & Seafood Cocktail Bar – Restaurant» και το «Infinity Cocktail Bar – Restaurant». Επίσης ο όμιλος εγκαινίασε ένα νέο ξενοδοχείο, λίγο έξω από την Οία και πάνω από το γραφικό Αμμούδι, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, το «Epitome» όπου επικεφαλής στην ομάδα της κουζίνας ανέλαβε ο καταξιωμένος σεφ Τάσος Στεφάτος. Φέτος μάλιστα, στην κουζίνα του «Petra» πρόκειται να βρεθούν επίσης ως προσκεκλημένοι διακεκριμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής το «παρών» έδωσαν ο σεφ του Tudor Hall του ξενοδοχείου King George, Αλέξανδρος Κοσκινάς και Nicola Dinato, σεφ του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Feva.

Stelios Arakas 1
Ο Στέλιος Αρακάς είναι ο νέος Executive Chef των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Canaves Oia

Στο νησί και φέτος δραστηριοποιείται και ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος επιμελείται την κάρτα του «Mr E», που μεταφέρθηκε από τα Φηρά στο ξενοδοχείο «Istoria» στον Περίβολο, αναλαμβάνοντας χρέη executive chef όλης της μονάδας. Η κουζίνα εδώ είναι ελληνική αλλά με πιο mainstream χαρακτήρα. Στη Σαντορίνη βρίσκουμε φέτος και τον κορυφαίο Emmanuel Renaut, MOF (σημαντική διάκριση για Γάλλους επαγγελματίες) σεφ του «Flocons de Sel» στη Μεζέβ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία, προτείνοντας ραφιναρισμένες γεύσεις υψηλών προδιαγραφών με ελληνικές πρώτες ύλες.

Emmanuel_Renaut_Jeff_Nalin_2
Ο κορυφαίος σεφ Emmanuel Renaut έχει την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου «Lauda» του «Andronis Boutique Hotel» στην Οία

Αέρας αλλαγής και στο γαστρονομικά δραστήριο «νησί των ανέμων» όπου στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου «La Residence» βρίσκουμε τον σεφ Olivier Campanha να προτείνει εκλεπτυσμένες γεύσεις υψηλών αξιώσεων καθώς και τον Ζερόμ Σερ στο «Nero Nero» να υπογράφει τα μενού που προτείνονται στην πριβέ ξύλινη εξέδρα, που διαθέτει μόνο 1 τραπέζι για 2 άτομα στο μικροσκοπικό «ακρωτήρι», στην ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου Kivotos. Ολική ανανέωση και στο εστιατόριο «Reeza» του ξενοδοχείου «Rocabella», το μενού του οποίου επιμελείται ο εξαιρετικά ικανός σεφ Μιχάλης Κίκης, τον οποίο γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «Bill & Coo» του ομώνυμου ξενοδοχείου, όπου σεφ είναι πλέον ο Ντίνος Φωτεινάκης. Στη Μύκονο βρίσκουμε και τον ταλαντούχο Άγγελο Μπακόπουλο, που μετά το «Doryssa Seaside» στη Σάμο, ανέλαβε χρέη executive chef του καινούργιου «Katikies» στον Άγιο Ιωάννη. Και βέβαια, άγκυρα έχει ρίξει και ο δικός μας (καθότι έχει καταγωγή από την Ηρακλειά) Γιάννης Γαβαλάς που επιμελείται του μενού στο Bakalo, ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά εστιατόρια στο γειτονικό νησί… 

Haralampopoulos

Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών γεύσεων με μια δημιουργική ματιά, η «Anemi Hotels» συνεργάζεται φέτος με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο που, εκτός από την κουζίνα του το «Sense Restaurant», στον τελευταίο όροφο του «Athens Was» με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, ανέλαβε και το «Lure Restaurant» γύρω από την πισίνα του «Anemi Hotel» στην Φολέγανδρο, με μοναδική θέα στο λιμάνι του νησιού και την θάλασσα. Το μαγειρικό προφίλ του σεφ στηρίζεται σε βιώματα και μνήμες αλλά και σε σύγχρονες τεχνικές που φέρνουν στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Με άλλα λόγια «πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα».

Και ο Λαζάρου στην Ιο 

Ποιους άλλους θα συναντήσουμε; τον μετρ των θαλασσινών Λευτέρη Λαζάρου στο Liostasi στην Ίο. Τον ορεξάτο  Χάρης Νικολούζος σε διπλή εμφάνιση… Η πρώτη είναι η γευστική επιμέλεια του πανέμορφου ξενοδοχείου Cocomat στη Σέριφο με υλικά ως επί το πλείστον από το νησί. Ετοιμάζει επίσης κάτι πολύ προσωπικό στη Πάρο.  Εκεί όπου θα συναντήσουμε φέτος και το βραβευμένο ιταλικό Giacomo της Κηφισιάς. Και τέλος, το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου κλείνει για τη καλοκαιρινή σεζόν στο Κολωνάκι και μετακομίζει στην Τήνο

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση