Το διήμερο 16 και 17 Απριλίου στην Αμοργό θα έχουμε την πρώτη στάση του προγράμματος Pick the Alien μέσω της περιβαλλοντικής οργάνωσης Isea – Ποιος ο στόχος της φετινής δράσης
Για 3η χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Pick the Alien στις Κυκλάδες, με πρώτη στάση το νησί της Αμοργού, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 16 και 17 Απριλίου, αντίστοιχα.
Κατά το 2019 και 2020, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό των Κυκλάδων το πρόγραμμα Pick the Alien στοχεύοντας στην γνωριμία των τοπικών κοινοτήτων με τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, αλλά και την γευστική αξία όσων εξαυτών είναι βρώσιμα.
Επιπλέον, εστιατόρια από την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό εισήγαγαν θαλάσσια ξενικά είδη στο μενού τους και μοιράστηκαν τις συνταγές τους!
Φέτος, τόσο η ομάδα όσο και οι στόχοι και η εμβέλεια του προγράμματος, που γίνεται πλέον πανελλαδικό, μεγαλώνουν! Έμφαση θα δοθεί στην υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών μέσω της προώθησης τόσο της κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών όσο και της παράλληλης αντικατάστασης εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται.
Επιστρέφοντας στην Αμοργό, όπου υπάρχει ήδη ένα άτυπο δίκτυο ενδιαφερόμενων αλιέων, σεφ και εστιατορίων για την υποστήριξη του προγράμματος, η διευρυμένη πλέον ομάδα του προγράμματος Pick the Alien προσκαλεί το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 19:00 – 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο των Καταπόλων όλους τους εμπλεκόμενους με την διατροφική αλυσίδα ψαριών και θαλασσινών φορείς (συμπεριλαμβανομένων αλιέων, σεφ και μαγείρων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων, ξενοδοχειακών μονάδων με κουζίνα, κτλ) αλλά και το γενικό κοινό (καταναλωτές), με στόχο την ενημέρωση για τα ξενικά είδη της περιοχής και τις επιπτώσεις τους.
Επιπλέον, στόχος μας αποτελεί να διερευνήσουμε μαζί την αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για την ανάδειξη της γευστικής κι εμπορικής τους αξίας, ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης τους, αλλά και μετρίασης της αλιευτικής πίεσης στα υπεραλιευμένα αυτόχθονα είδη.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 17 Απριλίου και ώρα 11:00 – 14:00 στο Λιμάνι των Καταπόλων, όπου θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη μαγειρεμένα από τους σεφ των εστιατορίων Μουράγιο, Αλμυρίκι και Γιουκάλι, να μοιραστούν μαζί μας τις εντυπώσεις τους και να ανακαλύψουν πως τα θαλασσινά που επιλέγουν στο πιάτο τους μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η δράση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation, το Ionian Environment Foundation, το Argolic Environment Foundation και το Cyclades Preservation Fund και με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού.