Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΚρήτη: Πεντάστερο ξενοδοχείο ξέμεινε από προσωπικό, ποιος ο λόγος;

Κρήτη: Πεντάστερο ξενοδοχείο ξέμεινε από προσωπικό, ποιος ο λόγος;

|

Ένα απίστευτο σκηνικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr, που έχει ως σημείο αναφοράς ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου στη Κρήτη. Ξενοδόχος δεν εφάρμοζε την τοπική συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφτεί αρχές της προηγούμενης άνοιξης, με αποτέλεσμα από τα 20 άτομα προσωπικό που είχε, να έχει “ξεμείνει” μόνο με 3 άτομα στην κουζίνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου στο Ηράκλειο Νεκτάριο Μωυσάκη, η μη εφαρμογή της τοπικής συλλογικής σύμβασης διαμορφώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ενώ αποτελεί αντι-κίνητρο για ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν. Τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη.

Ειδικότερα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε γνωστοποιήσει αρχές της προηγούμενης άνοιξης το αίτημα για αυξήσεις στις μισθολογικές παροχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων στους χώρους των ξενοδοχείων. Σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους, υπεγράφη συλλογική κλαδική σύμβαση, η οποία υπαγόρευε για αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων της τάξης του 12% σε βάθος διετίας. Όπως είχε αναφερθεί τότε στο neakriti.gr, το 7% στους μισθούς θα κατοχυρωνόταν από 1 Απριλίου του 2023, ενώ το υπόλοιπο 5% θα κατοχυρωνόταν από το επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα από 1η Απριλίου του 2024. Παράλληλα με τις αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές, οι εργαζόμενοι στους ξενοδοχειακούς χώρους θα λάμβαναν μια μικρή αύξηση στο επίδομα εργασίας, που λειτουργεί αναλογικά με τον χρόνο εργασίας

Το ζήτημα είναι πως, παρά το γεγονός ότι η συλλογική αυτή σύμβαση έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική και εφαρμόζεται από τον Απρίλιο, πολλοί ξενοδόχοι δεν την εφαρμόζουν. “Κόβουν” από τον νόμιμο μισθό του εργαζομένου, με αποτέλεσμα να δείχνουν ασέβεια προς το καθεστώς της σύμβασης που και οι ίδιοι συνυπέγραψαν.

Μια τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου και πιο συγκεκριμένα σ’ ένα 5άστερο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριο Μωυσάκη. Το ξενοδοχείο απασχολούσε μέχρι πρότινος 20 εργαζόμενους στην κουζίνα (μάγειρες, βοηθούς μάγειρες, λαντζιέρηδες κ.λπ.). Εξαιτίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της μη τήρησης της κλαδικής τοπικής σύμβασης, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έμεινε μόνο με 3 άτομα προσωπικό.

Ο κ. Μωυσάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, είπε: «Υπάρχουν κάποιοι ξενοδόχοι που δεν τηρούν τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας. Δεν την εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά προβλήματα. Στην περιοχή της Ανάληψης και πιο συγκεκριμένα σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, μια κουζίνα που αποτελούνταν από 20 άτομα σταμάτησε να λειτουργεί και πλέον δουλεύουν μόνο 3 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα είναι μέρος ξενοδοχειακού ομίλου. Δεν πλήρωνε τα νόμιμα και πλέον έχουν μείνει μόνο 3 άτομα».

Ποια είναι όμως η ψυχοσύνθεση των τριών αυτών ατόμων, που αναγκάζονται να εργαστούν υπό συνθήκες υπερεντατικοποίησης;

Ο κ. Μωυσάκης απαντάει τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα παίρνει το φαγητό απ’ έξω, αφού στον όμιλο αυτό υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία εντός του ν. Ηρακλείου. Είναι πραγματικά λυπηρό και στενάχωρο να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και φαινόμενα που δυσφημούν το ξενοδοχοϋπαλληλικό επάγγελμα. Πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και όσο να ’ναι τα άτομα αυτά βρίσκονται σε υπερεντατικοποίηση. Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δε χαλαρώνουν και γενικότερα εργάζονται πυρετωδώς».

Είναι άξιο αναφοράς και η διαπίστωση του κ. Μωυσάκη πως σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή με την έλλειψη ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού να είναι εμφανής πέρα για πέρα, υπάρχουν φαινόμενα που αμαυρώνουν τον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή, προσωπικό δεν υπάρχει. Πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Φέτος έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι υπογράψαμε τη συλλογική αυτή σύμβαση εργασίας, με σκοπό να υπάρξει ένα κίνητρο εργασίας σε ανθρώπους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν σε ξενοδοχεία. Δε γίνεται επομένως διάφοροι ξενοδόχοι να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Η σύμβαση πρέπει να τηρείται. Εάν δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις και η εργασία του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν αμείβεται, τότε μην αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχεται ο κόσμος στα ξενοδοχεία».

Ν. Κοκολάκης: «Να τιμωρούνται οι εργοδότες»

Ευθεία κριτική άσκησε μέσω του neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως τέτοιες εργοδοτικές αυθαιρεσίες πρέπει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το υπουργείο Εργασίας κήρυξε τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική. Πρέπει να τηρείται από το σύνολο των ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου, είτε ανήκουν είτε δεν ανήκουν στην εργοδοτική οργάνωση. Εφόσον κάποιος ξενοδόχος δεν τηρεί την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να τον καταγγείλει. Η συλλογική αυτή σύμβαση ήταν προϊόν πολύμηνης προσπάθειας και πρέπει να τηρείται. Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται και πρέπει να έχει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Λογικές τύπου “Δεν πληρώνω τη σύμβαση” δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές. Αυτοί οι εργοδότες πρέπει να τιμωρούνται. Ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέξει το εργασιακό πλαίσιο και το περιβάλλον όπου θα μπορεί να ανταποκρίνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι ο κινητήριος μοχλός των ξενοδοχείων και πρέπει να γίνονται αντικείμενα σεβασμού».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής