Ένα απίστευτο σκηνικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποκαλύπτει σήμερα το neakriti.gr, που έχει ως σημείο αναφοράς ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου στη Κρήτη. Ξενοδόχος δεν εφάρμοζε την τοπική συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφτεί αρχές της προηγούμενης άνοιξης, με αποτέλεσμα από τα 20 άτομα προσωπικό που είχε, να έχει “ξεμείνει” μόνο με 3 άτομα στην κουζίνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου στο Ηράκλειο Νεκτάριο Μωυσάκη, η μη εφαρμογή της τοπικής συλλογικής σύμβασης διαμορφώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ενώ αποτελεί αντι-κίνητρο για ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν. Τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη.
Ειδικότερα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε γνωστοποιήσει αρχές της προηγούμενης άνοιξης το αίτημα για αυξήσεις στις μισθολογικές παροχές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων στους χώρους των ξενοδοχείων. Σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους, υπεγράφη συλλογική κλαδική σύμβαση, η οποία υπαγόρευε για αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων της τάξης του 12% σε βάθος διετίας. Όπως είχε αναφερθεί τότε στο neakriti.gr, το 7% στους μισθούς θα κατοχυρωνόταν από 1 Απριλίου του 2023, ενώ το υπόλοιπο 5% θα κατοχυρωνόταν από το επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα από 1η Απριλίου του 2024. Παράλληλα με τις αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές, οι εργαζόμενοι στους ξενοδοχειακούς χώρους θα λάμβαναν μια μικρή αύξηση στο επίδομα εργασίας, που λειτουργεί αναλογικά με τον χρόνο εργασίας
Το ζήτημα είναι πως, παρά το γεγονός ότι η συλλογική αυτή σύμβαση έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική και εφαρμόζεται από τον Απρίλιο, πολλοί ξενοδόχοι δεν την εφαρμόζουν. “Κόβουν” από τον νόμιμο μισθό του εργαζομένου, με αποτέλεσμα να δείχνουν ασέβεια προς το καθεστώς της σύμβασης που και οι ίδιοι συνυπέγραψαν.
Μια τέτοια περίπτωση έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου και πιο συγκεκριμένα σ’ ένα 5άστερο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριο Μωυσάκη. Το ξενοδοχείο απασχολούσε μέχρι πρότινος 20 εργαζόμενους στην κουζίνα (μάγειρες, βοηθούς μάγειρες, λαντζιέρηδες κ.λπ.). Εξαιτίας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της μη τήρησης της κλαδικής τοπικής σύμβασης, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έμεινε μόνο με 3 άτομα προσωπικό.
Ο κ. Μωυσάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, είπε: «Υπάρχουν κάποιοι ξενοδόχοι που δεν τηρούν τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας. Δεν την εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά προβλήματα. Στην περιοχή της Ανάληψης και πιο συγκεκριμένα σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, μια κουζίνα που αποτελούνταν από 20 άτομα σταμάτησε να λειτουργεί και πλέον δουλεύουν μόνο 3 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα είναι μέρος ξενοδοχειακού ομίλου. Δεν πλήρωνε τα νόμιμα και πλέον έχουν μείνει μόνο 3 άτομα».
Ποια είναι όμως η ψυχοσύνθεση των τριών αυτών ατόμων, που αναγκάζονται να εργαστούν υπό συνθήκες υπερεντατικοποίησης;
Ο κ. Μωυσάκης απαντάει τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα παίρνει το φαγητό απ’ έξω, αφού στον όμιλο αυτό υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία εντός του ν. Ηρακλείου. Είναι πραγματικά λυπηρό και στενάχωρο να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και φαινόμενα που δυσφημούν το ξενοδοχοϋπαλληλικό επάγγελμα. Πρέπει να υπάρχει προετοιμασία και όσο να ’ναι τα άτομα αυτά βρίσκονται σε υπερεντατικοποίηση. Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δε χαλαρώνουν και γενικότερα εργάζονται πυρετωδώς».
Είναι άξιο αναφοράς και η διαπίστωση του κ. Μωυσάκη πως σε μια χρονική συγκυρία όπως η σημερινή με την έλλειψη ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού να είναι εμφανής πέρα για πέρα, υπάρχουν φαινόμενα που αμαυρώνουν τον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή, προσωπικό δεν υπάρχει. Πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Φέτος έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι υπογράψαμε τη συλλογική αυτή σύμβαση εργασίας, με σκοπό να υπάρξει ένα κίνητρο εργασίας σε ανθρώπους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν σε ξενοδοχεία. Δε γίνεται επομένως διάφοροι ξενοδόχοι να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο. Η σύμβαση πρέπει να τηρείται. Εάν δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις και η εργασία του ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν αμείβεται, τότε μην αναρωτιόμαστε γιατί δεν έρχεται ο κόσμος στα ξενοδοχεία».
Ν. Κοκολάκης: «Να τιμωρούνται οι εργοδότες»
Ευθεία κριτική άσκησε μέσω του neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως τέτοιες εργοδοτικές αυθαιρεσίες πρέπει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το υπουργείο Εργασίας κήρυξε τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας ως γενικώς υποχρεωτική. Πρέπει να τηρείται από το σύνολο των ξενοδόχων του ν. Ηρακλείου, είτε ανήκουν είτε δεν ανήκουν στην εργοδοτική οργάνωση. Εφόσον κάποιος ξενοδόχος δεν τηρεί την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να τον καταγγείλει. Η συλλογική αυτή σύμβαση ήταν προϊόν πολύμηνης προσπάθειας και πρέπει να τηρείται. Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται και πρέπει να έχει καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Λογικές τύπου “Δεν πληρώνω τη σύμβαση” δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές. Αυτοί οι εργοδότες πρέπει να τιμωρούνται. Ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέξει το εργασιακό πλαίσιο και το περιβάλλον όπου θα μπορεί να ανταποκρίνεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι ο κινητήριος μοχλός των ξενοδοχείων και πρέπει να γίνονται αντικείμενα σεβασμού».