Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚουκουλομαεργιά Νάξου διά χειρός Γιάννη Γαβαλά

Κουκουλομαεργιά Νάξου διά χειρός Γιάννη Γαβαλά

|

Η ιστορία της Κουκουλομαεργιάς Νάξου μέσα από τον “Ορεινό Αξιώτη” και η συνταγή που δίνει ο σεφ από την Ηρακλειά Γιάννης Γαβαλάς γα την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των όσπριων, του “κρέατος των φτωχών”  

Τα κουκουλομαεργιά, είναι το παραδοσιακό φαγητό της Πρωτοχρονιάς στ’ Απεράθου. Πρόκειται για μια σούπα, από φασόλες άσπρες, σιτάρι, καλαμπόκι και μπόλικο λάδι. Δεν έπρεπε την πρώτη μέρα του χρόνου οι άνθρωποι να είναι πεινασμένοι, γιατί θα πεινούσαν όλο τον χρόνο. Έτσι οι Απεραθίτες, φύλαγαν όσπρια και δημητριακά από την αγροτική συγκομιδή τους, ώστε να τους βρει ο νέος χρόνος χορτασμένους.

Παράλληλα όμως, τα κουκουλομαεργιά, έχουν και συμβολική σημασία. Κάνουν ευοίωνο ποδαρικό, ώστε να πάει καλά η χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή. Δηλαδή φέρνουν πλούσια σοδειά στο σπίτι που τα μαγειρεύει. Έτσι νέος χρόνος, θα γεμίσει τους απεραθίτικους ματζέδες λάδια, κρασιά, πατάτες, κρεμμύδια, ξερά σύκα, μπιδόκοπα φασόλια, όσπρια, δημητριακά, σταφίδες για τα πάτουδα της Λαμπρής και άλλων ειδών αγροτικά προϊόντα της άγονης και φτωχής απεραθίτικης γης.

Ένα άλλο γεγονός που αφορά στα κουκουλομαεργιά και αξίζει να σημειωθεί, είναι πως οι Απεραθίτες έκαναν ανταλλαγές. Δηλαδή κάποιος που είχε πολύ σιτάρι έδινε λίγο σε κάποιον που δεν είχε, για να πάρει λίγο καλαμπόκι. Επίσης σ’ εκείνους που δεν είχαν καθόλου γιατί ήταν πολύ φτωχοί, οι συγγενείς και οι γείτονες έδιναν από μια φουθιά ο καθένας, ώστε να συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα των συστατικών του γεύματος και τα κρεμούσαν στις πόρτες των σπιτιών τους. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ανθρωπιά που υπήρχε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της πείνας στ’ Απεράθου, κάτι που σήμερα λείπει…

Η διαδικασία του μαγειρέματος των κουκουλομαεργιών, είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική, καθώς η προετοιμασία γίνεται μέρες πριν. Και το σιτάρι και τα φασόλια αλλά κυρίως το καλαμπόκι, δεν μαγειρεύονται εύκολα κι έτσι μπαίνουν μέρες πριν στο νερό για να μαλακώσουν και βράζονται το καθένα ξεχωριστά πριν μαγειρευτούν όλα μαζί. Κάτι άλλο που δυσκολεύει τη διαδικασία, είναι ότι επειδή είναι πολύ πηχτά και μελωμένα, υπάρχει περίπτωση να “πιάσουν” στον πάτο της κατσαρόλας και να τσικνωθούν. 

Ζητάμε όμως από τον Γιάννη Γαβαλά, τον σεφ από την Ηρακλειά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δουλεύει στην Μύκονο και στο Bakalo, να μας μαγειρέψει την κουκουλομαεργιά… Και η συνταγή που μας προτείνει (και η οποία βρίσκεται στο βιβλίο ”Ξερολιθιές της γεύσης” του Άξιου & Νάξιου συναδέλφου Δημήτρη Παπαδόπουλου) μέσω της ιστοσελίδας lifο.gr είναι η ακόλουθει … 

Υλικά για 4 άτομα

2 κούπες καλαμπόκι ξερό

1 κούπα σιτάρι

1 κούπα άσπρα φασόλια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι,

πιπέρι  

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε χωριστά το στάρι και τα φασόλια σε νερό αποβραδίς. Ξεπλένουμε το καλαμπόκι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες. Προσθέτουμε το σιτάρι συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα φασόλια που βράζουμε για 30 λεπτά. Μόλις χυλώσουν, σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε από μια κουταλιά ελαιόλαδο και προαιρετικά αλάτι και πιπέρι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής