Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΚως - 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge:...

Κως – 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge: 3ο βραβείο στο Μελεκούνι Ρόδου

|

Με οικοδεσπότη το Νότιο Αιγαίο  – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός World Food Gift Challenge βράβευσε τα καλύτερα δώρα τροφίμων και δώρα χειροτεχνίας για το 2023, επιλεγμένα από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών.

Ο διαγωνισμός, που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, συγκέντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημαντικά δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες / Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, όπως: Καταλονία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλοβενία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022), Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022), Hauts-de-France (βραβείο 2023), Saimaa Φινλανδίας (βραβείο 2024) και Aseer, Σαουδική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ακράνι, στις 27 Απριλίου, αφού είχε προηγηθεί μια έντονη διαδικασία αξιολόγησης για τον εντοπισμό υποδειγματικών, μοναδικών γαστρονομικών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων όπως η γεύση, η ελκυστικότητα, η βιωσιμότητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, η αφήγηση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Το Μελεκούνι ΠΓΕ από το FilemaRodion, υποψήφιο προϊόν από το Νότιο Αιγαίο, κέρδισε το 3ο βραβείο

Αφού αναγνώρισε την εξαιρετική ποιότητα όλων των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόν Illa de Mel (Νησί του μελιού) από τη Μινόρκα-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2022, που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το 2ο βραβείο απένειμε στο προϊόν Nokiakka Jams by Nokiakka από τη Saimaa-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2024 ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελεκούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion και το Νότιο Αιγαίο, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2019, το οποίο απένειμε η Πρέσβης της Κουζίνας του Αιγαίου Σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή περιλάμβανε τα μέλη:

WendyBarrie,εμπειρογνώμονας της IGCAT και Διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail από τη Σκωτία.

Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, από το Νότιο Αιγαίο.

Kirsi Vartia , ειδικός στον τουρισμό στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Υπαίθρου της Ανατολικής Φινλανδίας / ProAgria, από το Kuopio της Φινλανδίας.

Francesco Grech, συγγραφέας, συνθέτης και πολιτιστικός διευθυντής στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gozo Μάλτας, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

Paula Frade , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Παραδοσιακής Λογοτεχνίας, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμών (IELT), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Πρόεδρος και ιδρυτής του Oliveirado Hospital Center of Culture and Tradition (OH-Culture)και εμπειρογνώμονας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Andrea Iurato, ζαχαροπλάστης, Master Chocolatier και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου στη Modica, από τη Σικελία, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Wendy Barrie υποστήριξε ότι: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Κω και να έχω την ευκαιρία να αξιολογώ προϊόντα με τόσο εξαιρετική ποιότητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφήγησης και εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρουσιάστηκαν».

Την τελετή απονομής των βραβείων του World Food Gift Challenge 2023 συντόνισε η Πρόεδρος της IGCAT, Dr. Diane Dodd και η Βάσια Παπαηλία, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά και παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών,και φορέων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας

Μία έκπληξη περίμενε τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, όταν η Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας IGCAT, Dr. Diane Dodd, του απένειμε τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον επισήμως επίτιμο Πρέσβη Γαστρονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το δίκτυο μας με περισσότερους από 100 ειδικούς διασκορπισμένους σε όλη την υφήλιο μοιραζόμαστε όλοι την ευγνωμοσύνη μας που μας δείξατε τι σημαίνει ανθεκτικότητα, τι σημαίνει κουράγιο και για την εξαιρετική προσπάθεια να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας είναι μια από τις καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει το παρελθόν, να υπηρετήσει το παρόν και να δημιουργήσει το μέλλον» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. Samuel Azzopardi, υπέγραψε συμφωνία πρωτοκόλλου με την Πρόεδρο της IGCAT, για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026.

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο

Με αφορμή τον διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World FoodGiftChallenge 2023, παραγωγοί και εκπρόσωποι από τις γαστρονομικές περιφέρειες συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα (26-28 Απριλίου), όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε διεθνές κοινό, να ανακαλύψουν βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» και οι «Κηπουροί του Αιγαίου» καθώς και την ετικέτα Aegean Cuisine, που παρουσίασαν αντίστοιχα η Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και παραγωγούς της Κω, καθώς και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προωθήσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 4th World FoodGiftChallenge 2023 διοργανώθηκε από τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας IGCAT και με την υποστήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το KtimaAkraniκαι το Workadu.

 Σχετικά με το World Food Gift Challenge |

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας,εμπνέοντας τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις και αναγνωρίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα