Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚίτρο Νάξου Βαλληνδρά: Το Αιγαιοπελαγίτικο λιμοντσέλο

Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά: Το Αιγαιοπελαγίτικο λιμοντσέλο

|

Το εκλεκτό απόσταγμα (Κίτρο Νάξου) από φύλλα κιτριάς παρασκευάζεται απο την οικογένεια Βαλληνδρά στο Χαλκί της Νάξου με την ίδια συνταγή από το 1896 – Μία ιστορία που θυμίζει κάτι από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας .

Η Νάξος, διάσημη για την τυροκομική της παραγωγή αλλά και την περίφημη πατάτα της, αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο. Διάσημα όμως είναι και τα πολλά χωριά της ενδοχώρας της, όπως το Χαλκί, περιτριγυρισμένο από κάμπο με ελιές και οπωροφόρα.

Της Στεφανίας Τσουμάνη (ιστοσελίδα popaganda.gr) 

Μια βόλτα στο Χαλκί είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το πλούσιο παρελθόν του: πολλά νεοκλασικά κτήρια, περιποιημένες αυλές, πύργοι και γραφικά σοκάκια. Σε ένα από τα κεντρικά σοκάκια του χωριού, έξω από μια καλαίσθητη πόρτα στο ισόγειο ενός νεοκλασικού κτηρίου του 1870 διαβάζουμε στην επιγραφή: Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, Αποστακτήριο – Εμφιάλωση. Περνώντας την όμορφη είσοδο, είναι σαν να ξεκινάμε ένα ταξίδι στο χρόνο. Γιατί σε αυτό το κτήριο, με την υπέροχη εσωτερική αυλή και την ολάνθιστη βουκαμβίλια, ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία της Ποτοποιίας Βαλληνδρά, καθώς από το 1896, μέχρι και σήμερα, το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π)  παρασκευάζεται σε αυτόν τον ίδιο χώρο και με την ίδια ακριβώς διαδικασία, στον ίδιο χάλκινο άμβυκα.

«Το Κίτρον Νάξου Μ. Γ. Βαλληνδρά είναι ποτόν ωφέλιµον, ορεκτικόν και στοµαχικόν, µη εµπεριέχον ουδεµίαν βλαβερά ουσίαν και έτυχεν άµα τη εµφανίσει του αρίστης υποδοχής λόγω των εξόχων αυτού ιδιοτήτων, των θαυµασίων του επί της υγείας αποτελεσµάτων, του λεπτού και ηδονικού αρώµατός του και της αρίστης του γεύσεως» σηµειώνει ο Μάρκος Βαλληνδράς σε επιστολή του το 1910.

Το μηδικό μήλο, όπως αποκαλούσαν στην αρχαιότητα το κίτρο, ταξίδεψε το 300 π.Χ, από την Περσία στην Ευρώπη. Κιτριές συναντάμε στη Μεσόγειο, σε Σικελία, Κορσική και Ισραήλ και στην Ελλάδα, στην Πελλοπόνησο, την Κρήτη και τη Νάξο. Από το 17ο αιώνα ανθούσε στη Νάξο η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου, ο καρπός του οποίου εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλον τον κόσμο. Τα φύλλα της κιτριάς, πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, το «κιτρόρακο».

Εκφραστής και συνεχιστής σε πιο οργανωμένη βάση αυτής της παράδοσης, ήταν ο Γρηγόριος Μ.  Βαλληνδράς με τη μικρή μονάδα που ίδρυσε (περίπου το 1870) στο Χαλκί. Τη μονάδα αυτή οργάνωσε και ανέπτυξε ο γιος του Μάρκος Γ. Βαλληνδράς στο όνομα του οποίου δόθηκε και η πρώτη άδεια  λειτουργίας της ποτοποιίας το 1896. Ο Μάρκος Βαλληνδράς έφτιαξε για πρώτη φορά ένα μοναδικό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς το οποίο ονόμασε «Κίτρον Νάξου» και έκανε εξαγωγές όπου υπήρχε απόδημος ελληνισμός.  Πήρε επίσης μέρος σε πολλές διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις και το Κίτρον απέσπασε πολλές διακρίσεις και επαίνους. Η συνταγή έπειτα πέρασε στον  Ιωάννη  Σακελλιάδη- Βαλληνδρά, φυλάχτηκε ευλαβικά και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στο σήμερα. Η τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά εξακολουθεί να παράγει στον ίδιο χάλκινο άμβυκα, για περισσότερο από έναν αιώνα το Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) . 

φωτογραφία: Μαρίλη Ζάρκου

Η τοπική ποικιλία της κιτριάς Νάξου είναι η οξύχυμη (ξινοκιτριά). Τα άνθη της έχουν ιώδες χρώμα και οι καρποί της μεγάλο μέγεθος. Ο φλοιός του καρπού είναι παχύς, πράσινος, αρωματικός με γλυκιά γεύση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συλλογή, τα φύλλα με τους μίσχους μπαίνουν με  νερό κι οινόπνευμα 96% vol. στον χάλκινο άμβυκα για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια βράζουν σε χαμηλή φωτιά με την καύση ξύλου ελιάς και ξεκινάει η απόσταξη. Από αυτή τη διαδικασία ύστερα από κάποιες ώρες έχουμε το 100% απόσταγμα κίτρου. 

φωτογραφία: Μαρίλη Ζάρκου

Το ηδύποτο Κίτρον με τα ισχυρά  αρώματα  συναντάται σε τρεις τύπους βάσει της περιεκτικότητάς του σε αλκοόλ και ζάχαρη. Το κίτρινο διπλής απόσταξης στους 36% αλκοολικούς βαθμούς και με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, το λευκό στους 33% βαθμούς και το πράσινο στους 30% βαθμούς με αισθητή γλυκύτητα. Πίνεται δροσερό σε ποτήρι αποστάγματος, είναι χωνευτικό, με έντονη επίγευση και επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή cocktail. Η ποτοποϊία Μ.Γ Βαλληνδρά παράγει επίσης  ούζο, κιτρόρακο, ψημένη ρακή και λικέρ βύσσινο που μπορεί κανείς να δοκιμάσει  στον επισκέψιμο χώρο της Ποτοποιίας αλλά και να ξεναγηθεί στο αποστακτήριο  με τις παλιές γυάλινες μποτίλιες, τα ειδικά σύνεργα απόσταξης και εμφιάλωσης και το αρχειακό υλικό .

φωτογραφία: Γιώτα Βούζνα

Κίτρον Νάξου Βαλληνδρά, Χαλκί Νάξου, τηλ. 22850-31220

Τα προϊόντα της Ποτοποιίας Βαλληνδρά βρίσκουμε στην Αθήνα στον Οινόκοσμο και από τον αντιπρόσωπο Παναγιώτη Κόντο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ Κυκλάδων: Ποσοστά επιτυχίας, βαθμολογίες και το… ρεκόρ της Αμοργού (πίνακες)

62% των υποψηφίων των ΓΕΛ Κυκλάδων πέτυχαν την εισαγωγή τους – Ποιοι αρίστευσαν, πού πέρασαν και ποια σχολεία ξεχώρισαν

Περί Πορτάρας και… ενότητας

Θα ήθελα να δω τη Νάξο να αναλαμβάνει, με υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία για το καλό της Πορτάρας.

Η Ελλάς Σύρου γράφει ιστορία και σε χρειάζεται – Στήριξε την ομάδα αγοράζοντας μετοχές

Για πρώτη φορά ομάδα των Κυκλάδων στην Superleague 2 – Η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στη νέα εποχή του Συριανού ποδοσφαίρου

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται