Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο Κίτρο Νάξου ανάμεσα στα προϊόντα που ...αγαπάμε

Το Κίτρο Νάξου ανάμεσα στα προϊόντα που …αγαπάμε

|

Κρασί, αλάτι κι απόσταγμα φύλλων κίτρου σε ένα διαφορετικό ταξίδι στην Ελλάδα και τις επιχειρήσεις που επιμένουν να προάγουν τις ιδιαίτερες γεύσεις της

Aρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε μια μαζική καμπάνια για τη στροφή των καταναλωτών σε εγχώρια προϊόντα, προκειμένου να στηριχτεί η ελληνική οικονομία. Η ατάκα του κωμικού Νίκου Παπαναστασίου «ποιος είμαι, εισαγόμενος είμαι;» ήταν ό,τι πιο δημοφιλές εκείνα τα χρόνια. Σε λεωφορεία, τρόλεϊ και υπαίθρια διαφημιστικά πάνελ διάβαζες παντού «Ο Επιμένων Ελληνικά».

Του Δημήτρη Κουμάνη 

Δεν ξέρω αν ήταν πραγματικά περίοδος ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σίγουρα όμως υπήρχε αίσθηση ευφορίας στην κοινωνία. Το αποτέλεσμα; Μετά το πάρτι έρχεται το hangover, κι έτσι, τρεις δεκαετίες μετά, ξαναγυρνάμε σε αντίστοιχες αξίες, ίσως με μια δόση υπερβολικής φιλοπατρίας εκ μέρους ορισμένων – όμως ο κόσμος έχει αλλάξει και τα ελληνικά προϊόντα είναι ελάχιστα πλέον στην αγορά. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα είδη διατροφής, που κυριολεκτικά διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες από οικογενειακές επιχειρήσεις, σας προτείνουμε ανώτερης ποιότητας προϊόντα, με νησιώτικη προέλευση.

Θαλασσινό αλάτι από τη Κρήτη

Όσο αγνό κι αν πιστεύουμε ότι είναι το κοινό αλάτι που χρησιμοποιούμε, συνήθως πρόκειται για προϊόν βιομηχανικά επεξεργασμένο με προσθήκη ιωδίου. Αντίθετα, ο ανθός αλατιού συλλέγεται με το χέρι από τις τραχιές άκρες των βράχων και πρόκειται για τον εκλεκτότερο, από τα ανώτερα στρώματα. Δεν υφίσταται επεξεργασία, έχει κατάλευκο χρώμα και περιέχει δεκάδες μεταλλικά στοιχεία. Επιλέξαμε το «Alati mou» από την Κίσσαμο της βορειοδυτικής Κρήτης που κυκλοφορεί για απλή καθημερινή χρήση και μια εκδοχή του που καπνίζεται με ξύλο οξιάς και αποκτά φίνα καπνιστή γεύση. Δοκιμάστε τα στο επόμενο bbq και θα καταλάβετε πως το αλάτι μπορεί να κάνει τη διαφορά.  

Πριν από λίγους μήνες είχα την τύχη να παρευρεθώ σε μια γευστική δοκιμή με μέλια απ’ όλη την Ελλάδα. Εκτός του ότι το λατρεύω και με ενθουσιασμό προσπάθησα να διακρίνω τις διαφορετικές εκφάνσεις του, μου έκανε τρομερή εντύπωση η πληροφορία ότι είναι ένα από τα πιο νοθευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σημειώστε, δε, ότι αν αντιστεκόμαστε στο κρασί και στο λάδι αγνώστου ταυτότητας, με το μέλι τα πράγματα είναι ακόμα πιο ασαφή. Ξεχωρίσαμε το «Άρτεμις», ένα θυμαρίσιο μέλι με υπέροχο χρώμα και μοναδική γεύση από το νησί της Λέρου. Η παραγωγή μελιού στο νησί είναι περιορισμένη, γεγονός που οφείλεται στον ένα και μοναδικό ετήσιο τρύγο, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων, αν και το αυτοφυές θυμάρι και τα βότανα του ακριτικού νησιού δημιουργούν μοναδικό περιβάλλον για παραγωγή μελιού με υψηλή θρεπτική αξία.

Απόσταγμα φύλλων κίτρου από τη Νάξο

Ο κόλπος της Νάπολης φημίζεται για το Limoncello, το διάσημο αυτό ηδύποτο με γεύση λεμόνι. Η ελληνική απάντηση είναι το «Κίτρο Νάξου», και συγκεκριμένα της οικογένειας Βαλληνδρά, το οποίο έχει απαράμιλλη γεύση και 120 χρόνια ιστορία. Τα φύλλα κίτρου έχουν μεγάλη αρωματική συμπύκνωση. Μετά τη συλλογή, τη διαλογή και την ήπια επεξεργασία τους αποστάζονται σε χάλκινο άμβυκα. Από τις τρεις ετικέτες που κυκλοφορούν, προτείνουμε αυτή με το διάφανο περιεχόμενο στους 33 αλκοολικούς βαθμούς. Απολαυστικό σε κάθε περίσταση.

Κρασιά από Κύθηρα, Ικαρία και Κάλυμνο

Ο «Πελάγιος Ζέφυρος» έχει προέλευση από τον Ποταμό Κυθήρων και πρόκειται για ένα λευκό κρασί για καθημερινή κατανάλωση από Ροδίτη και Ασύρτικο, με το μεράκι και τη συνέπεια της Μαρίας Κοψαχείλη και του Γιάννη Κουλελή. Φρουτώδη αρώματα, δροσιστική οξύτητα και νοσταλγία για καλοκαιρινή ραστώνη στο ποτήρι μας. «Άκρατος» οίνος κατά την ικαριώτικη παράδοση είναι ο δυνατός οίνος που πρέπει να τιθασεύσεις. Επιλέξαμε τον «Άκρατο» της οικογένειας Τσαντίρη από ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες, καλλιεργημένους σε πεζούλες στις απόκρημνες πλαγιές της βορειοδυτικής Ικαρίας. Βαθύ ερυθρό χρώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Παραδοσιακά, στα ελληνικά αμπελοτόπια καλλιεργούνταν διάφορες ποικιλίες (λευκά και ερυθρά σταφύλια), συχνά χωρίς να γνωρίζουν οι ντόπιοι τις διαφορές. Ως εκ τούτου, ο τρύγος, η υποτυπώδης επεξεργασία και η οινοποίηση γίνονταν μαζί για όλα τα σταφύλια.

Με τέτοια πολυποικιλιακή λογική, αλλά σύγχρονη γνώση, η οικογένεια Μάρακα από το Βαθύ Καλύμνου παράγει το «Miel du Soleil», ένα ρουστίκ επιδόρπιο κρασί από λιαστά σταφύλια.   Κλείνοντας, αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας μια απρόσμενα ευχάριστη εμπειρία που είχαμε στο χωριό Καρβελάς το οποίο βρίσκεται μεταξύ Γυθείου και Αρεόπολης, στη Λακωνία. Εκεί, πριν από λίγα χρόνια, άνοιξε ένα παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο με «πειραγμένες» γεύσεις. Κάποιους τους γοητεύουν τα ετερόκλητα πιάτα του, άλλοι ίσως τα θεωρήσουν «προσβολή» στη μανιάτικη παράδοση.

Όμως, εάν δοκιμάσετε τις προτάσεις του Πιέρρου και της Σούλας, του αξιολάτρευτου ζευγαριού που δημιούργησε τον όμορφο χώρο στην πλατεία του χωριού, θα καταλάβετε με βεβαιότητα την αξία της πρώτης ύλης. Γεύσεις με λεπτότητα και φινέτσα, μακριά από περιττούς εντυπωσιασμούς. Καθίστε κάτω από την κληματαριά, απολαύστε το ροζέ κρασί ή το τσίπουρο του Πιέρρου και βρείτε κάποιον που δεν πίνει, για να οδηγήσει στην επιστροφή. Είναι απ’ αυτές τις μέρες και νύχτες που δεν θέλουμε να τελειώσουν ποτέ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

GReco Islands: 1,5 εκατ. ευρώ για πράσινη μετάβαση σε 39 μικρά νησιά

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι Δήμοι μικρών νησιών εκπονούν Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού