Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚι όμως... τυρί απειλείται από εξαφάνιση

Κι όμως… τυρί απειλείται από εξαφάνιση

|

Το αυθεντικό παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα 

Ναι, ακόμα και τα τυριά μπορεί να απειλούνται με εξαφάνιση! Ειδικά δε, όσα χρειάζονται έναν πιο ειδικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής που, στην βιομηχανοποιημένη εποχή που ζούμε, φαντάζει δύσκολος, χρονοβόρος και, κακά τα ψέμματα, ακριβός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πολύ γνωστό Camembert, που είναι από τα πιο αγαπημένα γαλλικά τυριά. Αν κάποιος δει τα κεφάλια τυριού που παράγονται των οποίων ο αριθμός τους στη Γαλλία φτάνει στα 360 εκατ. τον χρόνο, θα αναρωτηθεί γιατί είναι υπό εξαφάνιση. Πόσα από αυτά όμως φτιάχνονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία που χαρακτηρίζει το αυθεντικό Camembert; Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφορούν στη Γαλλία, μόλις το 1%!

Μα τι κάνει την παραγωγή αυθεντικού Camembert τόσο δύσκολη υπόθεση τέλος πάντων;

Βάση προδιαγραφών, προκειμένου να «σφραγιστεί» ως Π.Ο.Π., το Camembert πρέπει να φτιαχτεί με μη φιλτραρισμένο, νωπό γάλα που παράγεται αποκλειστικά από αγελάδες της Νορμανδίας και τα λιπαρά του να είναι 37%. Οι Νορμανδές αγελάδες τρέφονται αυστηρά με χόρτα και σανό από τα τοπικά βοσκοτόπια και μάλιστα το γάλα που παράγουν, δεν πρέπει να μεταφερθεί μακρύτερα από την απόσταση που διανύουν οι ίδιες οι αγελάδες για να τραφούν.

Οι μικροί παραγωγοί, που έχουν τις αγελάδες και που ακολουθούν ευλαβικά αυτή τη διαδικασία παραγωγής, όλο και μειώνονται, καθώς εξαγοράζονται από μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και, συχνά, από βιομηχανίες.

Η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε το 2007, όταν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί ζήτησαν από τα δικαστήρια της Γαλλίας να χρησιμοποιήσουν παστεριωμένο γάλα αντί για νωπό, για να μπορούν να παράγουν τις ίδιες ποσότητες όλο το έτος και να μην εξαρτώνται από την εποχικότητα. Η προσπάθεια αυτή βρήκε αντιμέτωπους τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς, που ήθελαν να μείνουν πιστοί στον παλιό τρόπο παραγωγής. Η μάχη κράτησε ένα χρόνο και νικητές βγήκαν οι μικροί παραγωγοίτο Π.Ο.Π. Camembert παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σταμάτησαν να το φτιάχνουν. Το παρασκευάζουν όμως με παστεριωμένο γάλα, που αλλάζει την υφή του και πλέον το τυρί φέρει ετικέτα που αναγράφει πως “κατασκευάζεται στην Νορμανδία”, αλλά χωρίς την πολυπόθητη «σφραγίδα» Π.Ο.Π.

Λίγοι λοιπόν οι τυχεροί που μπορούν να απολαύσουν το αυθεντικό Camembert, και το πιθανότερο είναι αυτοί να μένουν στη Γαλλία. Οι υπόλοιποι, ειδικά σε χώρες όπως η Αμερική, που απαγορεύουν την εισαγωγή τυριών που δεν έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 60 μέρες ώστε να σκοτωθούν τυχόν παθογόνοι παράγοντες (το Camembert ωριμάζει για 30), θα πρέπει να αρκεστούν στην εκδοχή “made in Normandy”… Αν θέλετε να γευτείτε το υπό εξαφάνιση ΠΟΠ Camembert θα πρέπει ή να το αναζητήσετε στη μαύρη αγορά (ναι, υπάρχει!), ή να σχεδιάσετε ένα ταξιδάκι στη Γαλλία!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

Αμοργός: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει για 16η χρονιά

Από 13 έως 18 Νοεμβρίου 2025, η Αμοργός γίνεται ξανά σημείο συνάντησης για τον τουριστικό και πολιτιστικό κινηματογράφο, με ισχυρή διεθνή συμμετοχή και ελληνική παρουσία.

Τέλος Κρουαζιέρας: 20,24 εκατ. σε 52 ημέρες, Πού κατευθύνονται τα έσοδα

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας μιλά για τα πρώτα έσοδα, την κατανομή τους σε Δήμους–λιμάνια–τουρισμό και το σχέδιο «πράσινης» αναβάθμισης στόλου και υποδομών.

«Θηραϊκές Τελετουργίες»: Παράδοση και μέλλον της Σαντορίνης στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Η έκθεση υδατογραφιών της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη γίνεται αφετηρία μιας εκδήλωσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2025

Σαντορίνη: Το Ίδρυμα «Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού» στήριξε την ολοκλήρωση του νέου νηπιαγωγείου Μεσαριάς

Με χρηματοδότηση 135.000 €, το Ίδρυμα συνέβαλε καθοριστικά στην αποπεράτωση του έργου, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Καναπές… στο δάσος: «φυσικό σαλόνι» στην έξοδο της Κωμιακής ζητά …σωστό καθιστικό

Κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο δρόμο Κωμιακής–Απόλλωνα εμφανίστηκε… σαλονάκι. Όμορφη ιδέα, λάθος υλικά: πρόταση για πετρόχτιστα πεζούλια ή ξύλινα παγκάκια, με πρωτοβουλία συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νερό–«χρυσάφι» στις Κυκλάδες: λειψυδρία, πισίνες και αφαλατώσεις εκτοξεύουν τους λογαριασμούς

Μήλος στα 4,5€/m³, Κουφονήσι έως 9,67€/m³: γιατί οι λογαριασμοί «φεύγουν», τι ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες, και ποιες λύσεις συζητούνται.

Εθνικό Απολυτήριο: Αλλαγές-τομή στο Λύκειο και στις εισαγωγές στα ΑΕΙ από το 2026

Ανεξάρτητη αρχή εξετάσεων, τράπεζα θεμάτων, ψηφιακός φάκελος μαθητή και βάση του 10 συνθέτουν το νέο πλαίσιο για το εθνικό απολυτήριο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική