Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚι όμως... τυρί απειλείται από εξαφάνιση

Κι όμως… τυρί απειλείται από εξαφάνιση

|

Το αυθεντικό παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα 

Ναι, ακόμα και τα τυριά μπορεί να απειλούνται με εξαφάνιση! Ειδικά δε, όσα χρειάζονται έναν πιο ειδικό και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής που, στην βιομηχανοποιημένη εποχή που ζούμε, φαντάζει δύσκολος, χρονοβόρος και, κακά τα ψέμματα, ακριβός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πολύ γνωστό Camembert, που είναι από τα πιο αγαπημένα γαλλικά τυριά. Αν κάποιος δει τα κεφάλια τυριού που παράγονται των οποίων ο αριθμός τους στη Γαλλία φτάνει στα 360 εκατ. τον χρόνο, θα αναρωτηθεί γιατί είναι υπό εξαφάνιση. Πόσα από αυτά όμως φτιάχνονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία που χαρακτηρίζει το αυθεντικό Camembert; Σύμφωνα με τα στοιχεία που κυκλοφορούν στη Γαλλία, μόλις το 1%!

Μα τι κάνει την παραγωγή αυθεντικού Camembert τόσο δύσκολη υπόθεση τέλος πάντων;

Βάση προδιαγραφών, προκειμένου να «σφραγιστεί» ως Π.Ο.Π., το Camembert πρέπει να φτιαχτεί με μη φιλτραρισμένο, νωπό γάλα που παράγεται αποκλειστικά από αγελάδες της Νορμανδίας και τα λιπαρά του να είναι 37%. Οι Νορμανδές αγελάδες τρέφονται αυστηρά με χόρτα και σανό από τα τοπικά βοσκοτόπια και μάλιστα το γάλα που παράγουν, δεν πρέπει να μεταφερθεί μακρύτερα από την απόσταση που διανύουν οι ίδιες οι αγελάδες για να τραφούν.

Οι μικροί παραγωγοί, που έχουν τις αγελάδες και που ακολουθούν ευλαβικά αυτή τη διαδικασία παραγωγής, όλο και μειώνονται, καθώς εξαγοράζονται από μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και, συχνά, από βιομηχανίες.

Η μεγάλη αλλαγή σημειώθηκε το 2007, όταν αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί ζήτησαν από τα δικαστήρια της Γαλλίας να χρησιμοποιήσουν παστεριωμένο γάλα αντί για νωπό, για να μπορούν να παράγουν τις ίδιες ποσότητες όλο το έτος και να μην εξαρτώνται από την εποχικότητα. Η προσπάθεια αυτή βρήκε αντιμέτωπους τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς, που ήθελαν να μείνουν πιστοί στον παλιό τρόπο παραγωγής. Η μάχη κράτησε ένα χρόνο και νικητές βγήκαν οι μικροί παραγωγοίτο Π.Ο.Π. Camembert παρασκευάζεται αποκλειστικά με μη παστεριωμένο γάλα.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι μεγάλοι παραγωγοί σταμάτησαν να το φτιάχνουν. Το παρασκευάζουν όμως με παστεριωμένο γάλα, που αλλάζει την υφή του και πλέον το τυρί φέρει ετικέτα που αναγράφει πως “κατασκευάζεται στην Νορμανδία”, αλλά χωρίς την πολυπόθητη «σφραγίδα» Π.Ο.Π.

Λίγοι λοιπόν οι τυχεροί που μπορούν να απολαύσουν το αυθεντικό Camembert, και το πιθανότερο είναι αυτοί να μένουν στη Γαλλία. Οι υπόλοιποι, ειδικά σε χώρες όπως η Αμερική, που απαγορεύουν την εισαγωγή τυριών που δεν έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 60 μέρες ώστε να σκοτωθούν τυχόν παθογόνοι παράγοντες (το Camembert ωριμάζει για 30), θα πρέπει να αρκεστούν στην εκδοχή “made in Normandy”… Αν θέλετε να γευτείτε το υπό εξαφάνιση ΠΟΠ Camembert θα πρέπει ή να το αναζητήσετε στη μαύρη αγορά (ναι, υπάρχει!), ή να σχεδιάσετε ένα ταξιδάκι στη Γαλλία!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο