Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚΕΟΣΟΕ: Ελληνικό κρασί στα 550 ευρώ η φιάλη με άρωμα Νάξου

ΚΕΟΣΟΕ: Ελληνικό κρασί στα 550 ευρώ η φιάλη με άρωμα Νάξου

|

Δημιουργός του Liber Pater, το οποίο στοιχίζει 30.000 ευρώ ανά φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό Loïc Pasquet λανσάρει ένα ελληνικό κρασί στα 550 ευρώ χωρίς φόρο ανά φιάλη για να προωθήσει ένα κατεξοχήν διονυσιακό terroir: τη Νάξo.

Κηδεμονική θεότητα του νησιού της Νάξου, ο Διόνυσος κάθεται ενθρονισμένος όπως απεικονίζεται στο αρχαίο τετράδραχμο που βρέθηκε στη Νάξο, εκεί όπου παράγει το νέο του οίνο ο Loïc Pasquet.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, κυκλοφορώντας 1.050 μπουκάλια εσοδείας 2021 στην τιμή των 550 ευρώ χωρίς ΦΠΑ/φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό μπορεί ήδη να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο ακριβού κρασιού στην Ελλάδα, με αμφισβητία το 20χρονο Vinsanto από το κτήμα Αργυρού, γλυκό κρασί από το νησί της Σαντορίνης, σύμφωνα με το Wine Searcher. 

«Είναι τρελό να επικεντρώνονται όλοι στη Σαντορίνη και το Ασύρτικο, ενώ η Νάξος είναι το νησί που γεννήθηκε ο Διόνυσος*. Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει την ιδιαιτερότητά του, δεν είναι τυχαίο ότι η Νάξος είναι το νησί του Διονύσου», διακηρύσσει ο Loïc Pasquet, ο οποίος διεκδικεί την ανασύσταση ενός αρχαίου terroir, στη Νάξο.

Έχοντας εντοπίσει μια έκταση με αμπέλια το 2020 1,5 εκταρίου με την παλιά ποικιλία λευκού σταφυλιού, Ποταμίσι, ο Loïc Pasquet την απέκτησε, κλάδεψε και έβαλε ξανά το αμπέλι στην παραγωγή από τον τρύγο του 2021.

Αναφερόμενος σε αιωνόβιους κορμούς, ο Loïc Pasquet αναφέρεται σε ένα δροσερό κλίμα: «το Αιγαίο δρα ως ρυθμιστής, βρισκόμαστε σε υψόμετρο 600 μέτρων στη βόρεια πλαγιά. Σπάνια ξεπερνά τους 30°C το καλοκαίρι και χιονίζει το χειμώνα: υπάρχουν ακόμα εποχές! » Αυτός ο αμπελώνας είναι απαλλαγμένος από ωίδιο (όπως και φυλλοξήρα), «η δουλειά είναι πολύ άνετη: κλαδεύουμε το χειμώνα, περιποιούμαστε μια φορά τον Αύγουστο και τρυγάμε τον Οκτώβριο», αναφέρει ο Loïc Pasquet.

Τοπικά κρασιά

Ο ιδιοκτήτης του ελληνικού αμπελώνα, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Έλληνα σύμβουλο Πάνο Ζουμπούλη για να ηγηθεί αυτού του γαλλοελληνικού έργου και να δημιουργήσει μια κάβα. Ο πρώτος τρύγος του, το 2021, μόλις κυκλοφόρησε, με τον Διόνυσο να απεικονίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα στην ετικέτα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Loïc Pasquet δηλώνει ότι επιδιώκει να παράγει τοπικά κρασιά για να ανακαλύψει ξανά τις γεύσεις των αυθεντικών αμπελώνων, από το Μπορντό πριν από τη φυλλοξήρα καθώς και από το νησί του Διόνυσου.

Με αυτές τις απίστευτες τιμές, τα κρασιά που παράγονται πωλούνται απευθείας σε πλούσιους ερασιτέχνες, τονίζει ο Loïc Pasquet. 

*Οι θρύλοι για τη διπλή γέννηση του Διόνυσου είναι πολυάριθμοι, κάποιοι, προερχόμενοι από τη Νάξο, παραπέμπουν στην έξοδό του από το μηρό του Δία στο νησί. Τόπος των αρχαίων μύθων, η Νάξος θρυλείται επίσης ότι ο Δίας μεγάλωσε εκεί, μετά υποδέχτηκε την Αριάδνη που εγκαταλείφθηκε από τον Θησέα και είχε παραληφθεί από τον… Διόνυσο. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα ot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στοίχημα – League One: Μάνσφιλντ εναντίον Πιτέρμπορο και όλα ανοιχτά στο 3.75!

η Μάνσφιλντ θα «κονταροχτυπηθεί» με την Πιτέρμπορο και βλέπουμε φαβορί και αουτσάιντερ. Η πρόταση της ημέρας

Waste-to-Energy / WtE: Τα απορρίμματα της Σαντορίνης πάνε Κρήτη;

Εξι μονάδες καύσης απορριμμάτων – Πού θα χωροθετηθούν - Το επικρατέστερο σενάριο, η συσχέτιση με τον στόχο για μείωση της ταφής σκουπιδιών και οι προκλήσεις

Νάξος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον δρόμο Άγιος Αρσένιος – Βίβλος – Πλάκα λόγω εργασιών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα οδού από Άγιο Αρσένιο προς δρόμο Βίβλου – Πλάκας (περιοχή Άγιοι Απόστολοι)

Naxos Medical και Μάιος: Εξειδικευμένοι γιατροί, υψηλού επιπέδου φροντίδα στη Νάξο

Με επισκέψεις κορυφαίων ιατρών και πλούσιο πρόγραμμα προληπτικών και διαγνωστικών υπηρεσιών, το πολυιατρείο Naxos Medical συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία του νησιού.

Βατικανό: Ο «Φραγκίσκος της Ασίας» φαβορί για νέος Πάπας

Ο καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες είναι γνωστός για την ταπεινότητά του και οι ομιλίες του προσελκύουν χιλιάδες πιστούς

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Πρόταση Ημέρας: Αγκινάρες λεμονάτες με άσπρο πιπέρι με άρωμα Κέρκυρας

«Κουκούτσες» ή «μόρες» τις λένε οι Κερκυραίοι τις μικρές αγκινάρες με το σκούρο χρώμα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το τυπικό ανοιξιάτικο λαδερό του νησιού, παρέα με πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και αρακά.

Νάξος – The Locaλs: Μία ακόμη βραδιά έντεχνης μουσικής, με άρωμα αυθεντικής φιλοξενίας

Στο The Locaλs, δεν πίνεις απλώς καφέ – ζεις ρεμπέτικες βραδιές που σε ταξιδεύουν στον παλιό καλό καιρό με μεζέ, κρασί και γνήσιο λαϊκό ήχο.

Παροναξία: Απρίλιος με δροσιά και “ποτιστικές”, κάτω από τον μέσο όρο η θερμοκρασία

Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, περιορισμένες αλλά ουσιαστικές βροχοπτώσεις και μέτρια υδρολογική εικόνα για το 2025 στα δύο νησιά των Κυκλάδων (στατιστικά)

ΑΣ Τήλου: Tο καράβι… φεύγει (video)

Το καράβι της επιστροφής για Ρόδο, που εξυπηρετεί τόσο τους ίδιους όσο και τις ομάδες-φιλοξενούμενους, έχει αυστηρό ωράριο και δεν περιμένει κανέναν.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;