Η Gabi Ancarola περγράφει τη Νάξο ως το τέλειο παράδειγμα γαστρονομικού προορισμού και μας προσκαλεί στο Ναξιώτικο Τραπέζι
H Gabi Ancarola τιμάει για ακόμη μια φορά το νησί της Νάξου, ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό και μας προσκαλεί σε ένα Ναξιώτικο τραπέζι
Δεν είναι κρυφό ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για κάθε λογής καλούδια…. Σε όρους γαστρονομικούς, αυτή η Χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Μπορεί να μην φημίζεται όσο η Ιταλία, η Γαλλία και άλλους μαγειρικούς παράδεισους…αλλά αυτό όμως δεν είναι θέμα γευσιγνωσίας, είναι ένα θέμα μάρκετινγκ που οφείλει να επιλυθεί… Είναι σαφές, ότι πολλοί επισκέπτες επιλέγουν την Ελλάδα για μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. Το νησί της Νάξου αποτελεί το τέλειο παράδειγμα
Η Νάξος παραμένει στα τοπ καλύτερα νησιά ως τουριστικός προορισμός διακοπών. Επιλέγεται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο για τις εντυπωσιακές, παρθένες παραλίες, τα ορεινά μικρά χωριουδάκια και τα καταπράσινα τοπία. Πάραυτα, η Νάξος έχει να προσφέρει ένα εξαιρετικό εύρος από παραδοσιακά πιάτα, εκ των οποίων όλα περιλαμβάνουν υγιείς ποσότητες από ολόφρεσκα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο θεός Απόλλων άφησε το νησί της Νάξου στο γιό του ο οποίος ήταν επιδέξιος τυροκόμος. Είχε την ευθύνη να διδάξει τους ντόπιους την τέχνη της παραγωγής τυριού.. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι μόνο ένας μύθος, αλλά έως και σήμερα η τυροκομία παραμένει ο πυρήνας της παραγωγής του νησιού με 1.500 τόνους ετησίως από τα καλύτερα τυριά στην Ελλάδα.
Η Γραβιέρα Νάξου (με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π.), είναι το πιο δημοφιλές τυρί του νησιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας αγελαδινό γάλα μαζί με κατσικίσιο και πρόβειο σε αναλογία 80/20 παλαίωσης 3 μηνών τουλάχιστον. Άλλο ένα αξιοσημείωτο τυρί είναι η ξινομυζήθρα, ένα φρέσκο κρεμώδες τυρί από κατσικίσιο γάλα με μια επίγευση που θυμίζει γιαούρτι.
Το Ξινότυρο δεν είναι τίποτε παραπάνω από την ξερή ξινομυζήθρα, αφημένη να στεγνώσει από την υγρασία μέχρι να είναι αρκετά σκληρή για να μπορεί να τριφτεί ή να χρησιμοποιηθεί σαν επιτραπέζιο συνοδευτικό τυρί.
Το Αρσενικό έχει μια δυνατή γεύση συνυφασμένη με μια άγρια υφή. Παράγεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, παλαίωσης 3 μηνών τουλάχιστον.
Το Λευκό τυρί είναι παρόμοιο με την φέτα όπου επίσης συνδυάζει πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Τέλος, άλλο ένα αγαπημένο είναι το Λαδοτύρι, υπέροχα έντονο, διατηρημένο σε ελαιόλαδο.
Η Νάξος είναι ένας περήφανος παραγωγός πατάτας, μια καλλιέργεια που εξαπλώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στις πεδινές περιοχές του νησιού, κυρίως στα Λειβάδια.
Η πατάτα Νάξου είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα για την γεύση και τις μαγειρικές της ιδιότητες, και η παραγωγή της φτάνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 8.000 τόνων ετησίως, μια ποσότητα που επιτρέπει την εξαγωγή του προϊόντος σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα σταθερό εισόδημα στο ντόπιο πληθυσμό.
Περιβόλια ελαιόδεντρων και κιτρόδεντρων, μια γόνιμη φύση και μια ευρέως διαδεδομένη αγροτική κουλτούρα δίνουν ένα ατελείωτο εύρος προϊόντων για τις νοικοκυρές, τους σεφ και μαγείρους που επιθυμούν να πειραματιστούν και ανακαλύψουν νέες γεύσεις και συνδυασμούς.
Εξαιτίας της εκτενούς επικράτειας, η τοπική κουζίνα είναι αντίστοιχη της εκάστοτε περιοχής. Στις παράκτιες περιοχές, όπου το ψάρι και τα θαλασσινά κατέχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τα πιάτα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το Σαλατούρι (σαλάτα από Σαλάχι με σως λεμονιού), χταπόδι στο γκριλ ή σαρδέλες μαρινάτες. Οι πεδιάδες έχουν μια γαστρονομία που χαρακτηρίζεται από την άφθονη χρήση λαχανικών και κρεατικών, όπως το αργοψημένο μοσχαράκι με μελιτζάνες και τυρί, ή χοιρινό με προβάτσες (η φυλλώδης εκδοχή της θαλάσσιας λεβάντας).
Τέλος, η ορεινή κουζίνα, άφθονη σε ελαιόλαδο , κατσίκι και πρόβατο, παρουσιάζει όπως κατσικάκι με πατάτες ή ζυμαρικά, ή γίδα βραστή.
Υπάρχουν άριστα γλυκά να δοκιμάσεις στη Νάξο. Το Χαλκί, το δημοφιλές ορεινό χωριό δεν είναι μόνο γνωστό για το Κίτρο – ένα λικέρ από την απόσταξη των φύλλων της Κιτριάς. Επίσης, σε αυτό το μικρό χωριό θα βρεις από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα, μπακλαβά και μελαχρινό του νησιού.
Το μελαχρινό είναι ένα νοστιμότατο τύπου κέικ, από λικέρ κίτρου και σερβιρισμένο συνήθως με ένα σπέσιαλ είδος παγωτού από μαστίχα.
Τέλος, στο Χαλκί μπορείς να επισκεφθείς την Έρα, το τοπικό εργαστήρι μαρμελάδας, ένα μικρό μαγαζί στο κεντρικό δρόμο του Χαλκίου, με υποδειγματικές εγκαταστάσεις παρασκευής μαρμελάδας. Η Έρα παρασκευάζει εντελώς φυσικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από τοπικά φρούτα, χωρίς τη χρήση προσθετικών, συντηρητικών ή τεχνητού χρώματος.
Τα προϊόντα τους είναι άψογα για πρωινό, και για να διακοσμούν το αγαπημένο σας Ελληνικό γιαούρτι.
Παρατίθεται και το πρωτογενές κείμενο στα αγγλικά της Gabi Ancarola
It’s no secret that Greece is a paradise for foodies. In terms of gastronomy, the country is second to none. It might not be as a famous as Italy, France or other culinary heavens… but that is not a question of taste, it’s a marketing issue that needs to be solved. It’s pretty clear, though, that many visitors choose Greek destinations for an authentic food experience. Naxos is the perfect example.
Naxos remains among the top favorite islands for a holiday destination. Chosen by millions every season for its impressive, pristine beaches, mountain little towns and green landscapes. However, Naxos also offers an outstanding range of traditional dishes, all of them include healthy amounts of fresh local produce.
According to Greek mythology, God Apollo left the island of Naxos to his son who was a skilled cheese maker. He would be in charge of teaching the locals the art of producing cheese. This might be only part of a myth, however it remains at the core of an island that produces 1.500 annual tons of some of the best cheeses in Greece.
Graviera Naxou (with a Protected Designation of Origin, or PDO) is the best-known cheese of the island. It is made combining cow’s milk together with goat’s and sheep’s milk in a proportion of 80 to 20 and aging for at least three months. Another important cheese produced in the region is Xynomyzithra (or sour myzithra), which is a fresh, creamy cheese made from goat’s milk with a delicate aftertaste that reminds of yogurt.
Xynotyro (or sour cheese) is no other thing than xynomyzithra cheese left to dry for weeks until it’s hard enough to be grated or used as a table cheese. Arseniko has a strong flavor combined with a rough texture. It’s made out of sheep’s and goat’s milk, and it is left to age, at least, for three months.
Lefko tyri is a cheese similar to feta, which also combines sheep’s and goat’s milk. Finally, another favorite is Ladotyri, wonderful and pungent, preserved under olive oil.
Naxos is also a proud producer of potatoes, a cultivation that expanded at the beginning of the nineteenth century in the lowlands of the island, especially in the valley of Livadi.
Popular throughout Greece for its taste and cooking properties, the production of Naxian potatoes reaches an impressive 8.000 tonnes of potatoes per year, a quantity that allows to export the product to the rest of the country, bringing a regular income to the local population.
Olive and citrus groves, a fertile nature, and a widespread farming culture give an endless range of products used by housewives as well as chefs and cooks to experiment and explore new flavors and combinations.
Due to its rather extended territory, the local cuisine presents itself according to it. In seaside areas fish and seafood have the leading role; dishes include salachtouri (ray salad with lemon sauce), grilled octopus or marinated anchovies. The plains have a gastronomy characterized by the abundant use of vegetables and cattle, such as the veal stew with eggplant and cheese, or pork with provatsa (the leafy portion of the sea lavender). Finally, the cuisine of the mountains, abundant in olive oil, goat, and sheep, presents dishes such as goat with potatoes or pasta, or braised goat.
There are also excellent sweets to try in Naxos. Halki, the famous mountain village is not only famous for its kitron, a liqueur made from the distillation of the leaves of citron. They also say that it’s precisely in this little town where you will find some of the best galaktoboureko, baklava, and melachrino of the island. Melachrino is a delicious type of cake, made with citron liqueur and usually served with a special kind of ice cream containing mastic.
Halki, the famous mountain village is not only famous for its kitron, a liqueur made from the distillation of the leaves of citron. They also say that it’s precisely in this little town where you will find some of the best galaktoboureko.
Finally, it’s also in Halki where it is possible to visit Era, the local Jam Workshop, a small shop on the main road of Halki, with state of the art jam making facilities. Era produces completely natural jams and sweet spoons from local fruit, without the use of any additive, preservative or artificial color. Their products are perfect for breakfast, to top up your favorite Greek yogurt every morning.