Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρθε η ώρα να φάμε ... αέρα κοπανιστό

Ηρθε η ώρα να φάμε … αέρα κοπανιστό

|

Εάν πεις σε κάποιον ότι η μελλοντική τάση στα τρόφιμα είναι να τρώει… «αέρα κοπανιστό», μάλλον θα νομίζει ότι δεν θα τρώει τίποτα, διότι στην καλύτερη περίπτωση θα θέλει να κάνει δίαιτα και στη χειρότερη δεν θα έχει χρήματα ή δεν θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων.

Η αλήθεια όμως εν έτει 2022 είναι αρκετά διαφορετική. Εταιρείες πλέον, χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς μετατρέπουν διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη και καταφέρνουν να φτιάξουν κρέας με τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος, κάτι που θεωρητικά μπορεί να αποτελέσει λύση στην επισιτιστική κρίση, αλλά και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Aλλες παρασκευάζουν ύφασμα από απόβλητα γάλακτος και άλλες μελάνι από τα καυσαέρια.

Και τα παραπάνω δεν αφορούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά πράγματα που ήδη συμβαίνουν στο εξωτερικό και προβλέπεται ότι θα επεκταθούν τα επόμενα χρόνια υπαγορευόμενα από τις νέες καταναλωτικές τάσεις, κυρίως των νεότερων γενιών, που αποζητούν την επιστροφή στη φύση, σε συνδυασμό και όχι σε αντιπαράθεση με τις νέες τεχνολογίες.

Ορόσημο η πανδημία

«Ημασταν σε φυσιολογική κατάσταση για πολλά χρόνια. Το 2020 μας βρήκε μία κρίση για την οποία δεν είχαμε κανένα πλάνο. Πολλά άλλαξαν στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε χθες η δρ Μοργκέιν Γκέι που φέρει την ιδιότητα της μελλοντολόγου τροφίμων (food futurologist), μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Αναφερόμενη δε στο 2023 επεσήμανε ότι είναι το έτος που πρέπει να αναλύσουμε τι μας συνέβη το 2020, καθώς αυτό δεν έχει αναλυθεί ακόμη, και να δράσουμε άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για τις βιομηχανίες να επενδύσουν μετά 3 ή 5 χρόνια.

«Πρέπει να δράσουν τώρα. Δεν υπάρχει επιλογή. To να κάνεις αυτά που έκανες τέσσερα χρόνια πριν, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι διαφορετικό. Η ανθρωπότητα έχει αλλάξει», υπογράμμισε με έμφαση. «Στην πανδημία ανακαλύψαμε, αντικρίζοντας τις γεμάτες ντουλάπες μας, ότι έχουμε πολλά πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε. Σε λίγο καιρό θα πληρώνουμε για να απαλλαγούμε από τα πράγματά μας», πρόσθεσε.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των νέων τάσεων; Πολύ μεγαλύτερη χρήση των φυσικών συστατικών, κυρίως στη συσκευασία, πλήρης αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας, συνδυασμός του παραδοσιακού με τις νέες τεχνολογίες, αποδοχή του μη τέλειου.

«Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτή την εποχή στη Σίλικον Βάλεϊ είναι η Air Protein», υποστήριξε η δρ Γκέι, αναφερόμενη στην ομώνυμη startup η οποία παρασκευάζει «κρέας», μετατρέποντας σε πρωτεΐνη το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν οι βιομηχανίες. Eτσι χρησιμοποιώντας ειδικούς βιοαντιδραστήρες μετατρέπει με τη βοήθεια μικροοργανισμών το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια παίρνει τη μορφή σκόνης και από αυτήν μπορεί να παρασκευαστεί «κρέας» ή ακόμη και «γιαούρτι».

Τρώγεται και η συσκευασία

Και μπορεί να γνωρίζαμε ότι από τα φύκια κατασκευάζεται ύφασμα, αλλά όχι και από τα απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία γάλακτος. Στη Γερμανία το έχει καταφέρει αυτό η μικροβιολόγος και σχεδιάστρια Ανκε Ντομάσκε, παρασκευάζοντας ύφασμα που μοιάζει με μετάξι χωρίς χρήση χημικών.

«Εστιατόρια φτιάχνουν φαγητό που προέρχεται από απομεινάρια τροφίμων. Σε άλλες χώρες, αντί τα νωπά λαχανικά και φρούτα να συσκευάζονται, χρησιμοποιούνται ειδικά μελάνια έτσι ώστε να αναγράφονται πάνω σε αυτά, π.χ. πάνω σε μια πατάτα, η χώρα προέλευσης και οι άλλες απαραίτητες ενδείξεις. Μείγματα για σούπα συσκευάζονται σε ζελατίνα η οποία αποτελεί και αυτή ένα από τα συστατικά του μείγματος και διαλύεται μέσα στο φαγητό», ανέφερε η Βρετανίδα ομιλήτρια, δίνοντας ορισμένα παραδείγματα των νέων τάσεων στο τρόφιμο και στη συσκευασία που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, τάσεις που υπαγορεύονται κυρίως από την Generation Z (γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012), η οποία αποτελεί και την κύρια γενιά καταναλωτών για τα επόμενα χρόνια.

Σε κυρίαρχη τάση εξελίσσεται επίσης το χειροποίητο, καθώς θεωρείται κάτι που υπηρετεί τη βιωσιμότητα σε σύγκριση με το βιομηχανοποιημένο προϊόν. Και πλέον το χειροποίητο δεν πωλείται σε πάγκους υπαίθριων αγορών, αλλά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων με τη χρήση εφαρμογών, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το νέο.

Ανθρωπιά στα… τρόφιμα

«Φέρτε την ανθρωπιά πίσω στην παραγωγή τροφίμων», κατέληξε η δρ Μοργκέιν Γκέι, απευθυνόμενη στα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου