Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρθε η ώρα να φάμε ... αέρα κοπανιστό

Ηρθε η ώρα να φάμε … αέρα κοπανιστό

|

Εάν πεις σε κάποιον ότι η μελλοντική τάση στα τρόφιμα είναι να τρώει… «αέρα κοπανιστό», μάλλον θα νομίζει ότι δεν θα τρώει τίποτα, διότι στην καλύτερη περίπτωση θα θέλει να κάνει δίαιτα και στη χειρότερη δεν θα έχει χρήματα ή δεν θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων.

Η αλήθεια όμως εν έτει 2022 είναι αρκετά διαφορετική. Εταιρείες πλέον, χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς μετατρέπουν διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη και καταφέρνουν να φτιάξουν κρέας με τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος, κάτι που θεωρητικά μπορεί να αποτελέσει λύση στην επισιτιστική κρίση, αλλά και να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Aλλες παρασκευάζουν ύφασμα από απόβλητα γάλακτος και άλλες μελάνι από τα καυσαέρια.

Και τα παραπάνω δεν αφορούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά πράγματα που ήδη συμβαίνουν στο εξωτερικό και προβλέπεται ότι θα επεκταθούν τα επόμενα χρόνια υπαγορευόμενα από τις νέες καταναλωτικές τάσεις, κυρίως των νεότερων γενιών, που αποζητούν την επιστροφή στη φύση, σε συνδυασμό και όχι σε αντιπαράθεση με τις νέες τεχνολογίες.

Ορόσημο η πανδημία

«Ημασταν σε φυσιολογική κατάσταση για πολλά χρόνια. Το 2020 μας βρήκε μία κρίση για την οποία δεν είχαμε κανένα πλάνο. Πολλά άλλαξαν στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε χθες η δρ Μοργκέιν Γκέι που φέρει την ιδιότητα της μελλοντολόγου τροφίμων (food futurologist), μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Αναφερόμενη δε στο 2023 επεσήμανε ότι είναι το έτος που πρέπει να αναλύσουμε τι μας συνέβη το 2020, καθώς αυτό δεν έχει αναλυθεί ακόμη, και να δράσουμε άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για τις βιομηχανίες να επενδύσουν μετά 3 ή 5 χρόνια.

«Πρέπει να δράσουν τώρα. Δεν υπάρχει επιλογή. To να κάνεις αυτά που έκανες τέσσερα χρόνια πριν, δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι διαφορετικό. Η ανθρωπότητα έχει αλλάξει», υπογράμμισε με έμφαση. «Στην πανδημία ανακαλύψαμε, αντικρίζοντας τις γεμάτες ντουλάπες μας, ότι έχουμε πολλά πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε. Σε λίγο καιρό θα πληρώνουμε για να απαλλαγούμε από τα πράγματά μας», πρόσθεσε.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των νέων τάσεων; Πολύ μεγαλύτερη χρήση των φυσικών συστατικών, κυρίως στη συσκευασία, πλήρης αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας, συνδυασμός του παραδοσιακού με τις νέες τεχνολογίες, αποδοχή του μη τέλειου.

«Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτή την εποχή στη Σίλικον Βάλεϊ είναι η Air Protein», υποστήριξε η δρ Γκέι, αναφερόμενη στην ομώνυμη startup η οποία παρασκευάζει «κρέας», μετατρέποντας σε πρωτεΐνη το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύουν οι βιομηχανίες. Eτσι χρησιμοποιώντας ειδικούς βιοαντιδραστήρες μετατρέπει με τη βοήθεια μικροοργανισμών το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη, η οποία στη συνέχεια παίρνει τη μορφή σκόνης και από αυτήν μπορεί να παρασκευαστεί «κρέας» ή ακόμη και «γιαούρτι».

Τρώγεται και η συσκευασία

Και μπορεί να γνωρίζαμε ότι από τα φύκια κατασκευάζεται ύφασμα, αλλά όχι και από τα απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία γάλακτος. Στη Γερμανία το έχει καταφέρει αυτό η μικροβιολόγος και σχεδιάστρια Ανκε Ντομάσκε, παρασκευάζοντας ύφασμα που μοιάζει με μετάξι χωρίς χρήση χημικών.

«Εστιατόρια φτιάχνουν φαγητό που προέρχεται από απομεινάρια τροφίμων. Σε άλλες χώρες, αντί τα νωπά λαχανικά και φρούτα να συσκευάζονται, χρησιμοποιούνται ειδικά μελάνια έτσι ώστε να αναγράφονται πάνω σε αυτά, π.χ. πάνω σε μια πατάτα, η χώρα προέλευσης και οι άλλες απαραίτητες ενδείξεις. Μείγματα για σούπα συσκευάζονται σε ζελατίνα η οποία αποτελεί και αυτή ένα από τα συστατικά του μείγματος και διαλύεται μέσα στο φαγητό», ανέφερε η Βρετανίδα ομιλήτρια, δίνοντας ορισμένα παραδείγματα των νέων τάσεων στο τρόφιμο και στη συσκευασία που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, τάσεις που υπαγορεύονται κυρίως από την Generation Z (γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012), η οποία αποτελεί και την κύρια γενιά καταναλωτών για τα επόμενα χρόνια.

Σε κυρίαρχη τάση εξελίσσεται επίσης το χειροποίητο, καθώς θεωρείται κάτι που υπηρετεί τη βιωσιμότητα σε σύγκριση με το βιομηχανοποιημένο προϊόν. Και πλέον το χειροποίητο δεν πωλείται σε πάγκους υπαίθριων αγορών, αλλά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων με τη χρήση εφαρμογών, συνδυάζοντας έτσι το παλιό με το νέο.

Ανθρωπιά στα… τρόφιμα

«Φέρτε την ανθρωπιά πίσω στην παραγωγή τροφίμων», κατέληξε η δρ Μοργκέιν Γκέι, απευθυνόμενη στα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και των σούπερ μάρκετ που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο