Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει "λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά"

Ηρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”

|

Το πιάτο της ημέρας… Ο δικός μας, ο Γιάννης Γαβαλάς – από την Ηρακλειά και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” (στην Ηρακλειά να σωστά το καταλάβατε) μας προτείνει για σήμερα “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά και σάλτσα λεμόνι” 

Από τη στιγμή που μένουμε σπίτι, καλό είναι να μάθουμε κάποια πράγματα. Οπως να μαγειρεύουμε. Κάνει καλό έτσι κι αλλιώς. Με την αρωγή του γνωστού περιοδικού “Γαστρονόμος” γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Και ανάμεσα σ’ αυτούς που έστειλαν πρώτοι είναι ένας δικός μας.. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς – ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” στην Ηρακλειά, τον τόπο καταγωγής του – που ετοίμασε “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”.

Συνταγή που χαρακτηρίζεται ως … δύσκολη… Η πρόταση που καταθέτει είναι για 4 έως 6 άτομα, ο χρόνος προετοιμασίας είναι στα 45 λεπτά και ο συνολικός χρόνος για να ετοιμαστεί το φαγητό η μία ώρα…  Μάλιστα, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην σελίδα του στα social media “Η Αγάπη είναι η δύναμη. Μαγειρεύουμε γιατί το αγαπάμε… Μένουμε σπίτι γιατί τους αγαπάμε και μας αγαπούn: 

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο αφράτο
  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα
  • ¼ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο+50 ml
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού

  • 500 ml ζωμός από το βράσιμο των λαχανοντολμάδων
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 3- 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι λευκό


Διαδικασία

Αφαιρούμε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, κόβουμε τη ρίζα και την αφαιρούμε κυκλικά μπήγοντας το μαχαίρι έτσι ώστε να αφαιρεθεί όλη. Το βάζουμε στην κατσαρόλα σε νερό αλατισμένο που βράζει, με τη ρίζα προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα που μαλακώνουν, έτσι ώστε μετά, στο τύλιγμα, να μπορούμε να τα διπλώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 ml ελαιόλαδο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο –που είναι σκληρό και το τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας. Βάζουμε σε κάθε φύλλο γέμιση, περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας και τυλίγουμε ρολάροντας και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα πιο σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα «νεύρα» που αφαιρέσαμε προηγουμένως, όπως επίσης και διάφορα κοτσάνια από τα μυρωδικά και ξεκινάμε να στρώνουμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες. Θα πάρει περίπου δύο στρώσεις, ή ίσως και λίγο παραπάνω. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεγάλα φύλλα λάχανου αν έχουν περισσέψει, ρίχνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα να τους σκεπάσει για να μην σκορπίσουν με το βράσιμο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τους βάζουμε στο μάτι. Βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε περίπου στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.

Για την κρέμα λεμονιού σουρώνουμε το ζουμί από τους έτοιμους λαχανοντολμάδες, σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι, και φέρνουμε σε βρασμό. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο κρύο νερό, το χυμό από το λεμόνι και διαλύουμε το κορν φλάουρ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ζωμό που βράζει και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει ο ζωμός και να γίνει μια λεπτόρρευστη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λεμόνι, δοκιμάζοντας κι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι. Είναι μια νόστιμη επιλογή για τη νηστείας της Σαρακοστής αλλά και ως πρόταση για vegetarian, vegan, gluten free και χωρίς λακτόζη πιάτο.

Στα ποτήρια μας: Μια καλή εμφιαλωμένη Ρετσίνα, ξανθιές μπίρες, ξηρά Riesling και Μαντινείες. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας