Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει "λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά"

Ηρακλειά: Ο chef Γιάννης Γαβαλάς μας προτείνει “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”

|

Το πιάτο της ημέρας… Ο δικός μας, ο Γιάννης Γαβαλάς – από την Ηρακλειά και ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” (στην Ηρακλειά να σωστά το καταλάβατε) μας προτείνει για σήμερα “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά και σάλτσα λεμόνι” 

Από τη στιγμή που μένουμε σπίτι, καλό είναι να μάθουμε κάποια πράγματα. Οπως να μαγειρεύουμε. Κάνει καλό έτσι κι αλλιώς. Με την αρωγή του γνωστού περιοδικού “Γαστρονόμος” γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Και ανάμεσα σ’ αυτούς που έστειλαν πρώτοι είναι ένας δικός μας.. Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς – ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Αράκλεια” στην Ηρακλειά, τον τόπο καταγωγής του – που ετοίμασε “λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά”.

Συνταγή που χαρακτηρίζεται ως … δύσκολη… Η πρόταση που καταθέτει είναι για 4 έως 6 άτομα, ο χρόνος προετοιμασίας είναι στα 45 λεπτά και ο συνολικός χρόνος για να ετοιμαστεί το φαγητό η μία ώρα…  Μάλιστα, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην σελίδα του στα social media “Η Αγάπη είναι η δύναμη. Μαγειρεύουμε γιατί το αγαπάμε… Μένουμε σπίτι γιατί τους αγαπάμε και μας αγαπούn: 

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο αφράτο
  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα
  • ¼ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο+50 ml
  • αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού

  • 500 ml ζωμός από το βράσιμο των λαχανοντολμάδων
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 3- 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι λευκό


Διαδικασία

Αφαιρούμε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, κόβουμε τη ρίζα και την αφαιρούμε κυκλικά μπήγοντας το μαχαίρι έτσι ώστε να αφαιρεθεί όλη. Το βάζουμε στην κατσαρόλα σε νερό αλατισμένο που βράζει, με τη ρίζα προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα που μαλακώνουν, έτσι ώστε μετά, στο τύλιγμα, να μπορούμε να τα διπλώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 ml ελαιόλαδο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο –που είναι σκληρό και το τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας. Βάζουμε σε κάθε φύλλο γέμιση, περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας και τυλίγουμε ρολάροντας και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα πιο σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα «νεύρα» που αφαιρέσαμε προηγουμένως, όπως επίσης και διάφορα κοτσάνια από τα μυρωδικά και ξεκινάμε να στρώνουμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες. Θα πάρει περίπου δύο στρώσεις, ή ίσως και λίγο παραπάνω. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεγάλα φύλλα λάχανου αν έχουν περισσέψει, ρίχνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα να τους σκεπάσει για να μην σκορπίσουν με το βράσιμο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τους βάζουμε στο μάτι. Βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε περίπου στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.

Για την κρέμα λεμονιού σουρώνουμε το ζουμί από τους έτοιμους λαχανοντολμάδες, σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι, και φέρνουμε σε βρασμό. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο κρύο νερό, το χυμό από το λεμόνι και διαλύουμε το κορν φλάουρ.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ζωμό που βράζει και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει ο ζωμός και να γίνει μια λεπτόρρευστη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λεμόνι, δοκιμάζοντας κι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι. Είναι μια νόστιμη επιλογή για τη νηστείας της Σαρακοστής αλλά και ως πρόταση για vegetarian, vegan, gluten free και χωρίς λακτόζη πιάτο.

Στα ποτήρια μας: Μια καλή εμφιαλωμένη Ρετσίνα, ξανθιές μπίρες, ξηρά Riesling και Μαντινείες. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλιμία και Ανορεξία: Κατανόηση, Επιπτώσεις και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc μιλάει για την Βουλιμία και την Ανορεξία...

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας

Την Πέμπτη 14/11/2024 και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά του Δήμου Θήρας, η Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων και του Προκρινόμενου εξ αυτών της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Από τις 11 Νοεμβρίου η δήλωση συγκομιδής για την παραγωγή σταφυλιών, αρακά και για το τοματάκι

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Ε.Σ.Θ.Π στα Φηρά (κατάστημα εφοδίων)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Οι Γυναίκες των Κυκλάδων” πάνε.. αεροδρόμιο

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.

Σαντορίνη: Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το μουσείο υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της τομάτας στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης” – Ενημέρωση για την κατάστασή τους από το ΙΜΠΗΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος

Νάξος: Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών – Στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο η επίσημη υπογραφή της σύμβασης παρουσία του Μητσοτάκη

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;