Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΊος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

Ίος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

|

Οι δράσεις “Aegean mamas know best” και “Aegean gardeners” στην Ιο από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ποια πιάτα ξεχώρισαν, τα προϊόντα που έκλεψαν την παράσταση 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean Gardeners», στην Ίο, στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου.

Το νησί με τις υπέροχες παραλίες και τα κατάλευκα σπίτια κτισμένα στη χαρακτηριστική πέτρα, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ατέλειωτες ανηφοριές, διαθέτει ομορφιά μοναδική και τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη. Όλα αυτά συνοδεύονται από τον πλούτο της Νιώτικης γαστρονομίας που επηρεάζεται κυρίως από την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης.

Η εκδήλωση «Aegean mamas know best» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Ίου «Η Φοινίκη» και την ακάματη πρόεδρό του κα Πόπη Αστρατσανάκη. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας η κα Κατερίνα Αρτέμη.

Ο Δήμος Ίου στήριξε τη δράση, όπου το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι: κα Άντζελα Φάκου Τουρισμού Πολιτισμού και Διοικητικών κα Νικολέττα Μαστραντωνάκη. Κέφι από την έναρξη σκόρπισε η μουσική με τους παραδοσιακούς χορούς Συρτό, Μπάλο και Πόλκα Σικίνου, από το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Κουβέλη και τους μουσικούς Αντώνη Θεολογίτη στο βιολί και Δημήτρη Κώνστα στο λαούτο.

Πλούτος γεύσεων που βασίζεται περισσότερο στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα όσπρια, τα χόρτα χαρακτηρίζει τη γαστρονομία της Ίου που διαφέρει από των άλλων νησιών. Μαγείρεψαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» : κα Ξένιου Μαργαρίτα γεμιστά φούρνου, κα Σταυράκη Ελένη κόκορα κρασάτο, κα Φύτρου Κατερίνα γίγαντες στο φούρνο, κα Μανωλάκη Χριστίνα ρεβυθάδα φούρνου, κα Καρανάσιου Εύα χορτόπιτα, κα Σταυράκη Ουρανία τσιμέτια, κα Ψυχά Ντίνα κεφτεδάκια με πατάτες, κα Μέττου Μαρία ντολμαδάκια, κα Αρτέμη Κατερίνα καλαμαράκια στιφάδο, κα Μέττου Μαρία κολοκυθάκια γεμιστά, κα Μπουρνέλη Λία στριφτή τυρόπιτα, κα Βολικάκη Ευαγγελία ροβυθοκεφτέδες, κα Αστρατσανάκη Καλλιόπη σουπιά με σπανάκι, κα Κώνστα Μαρία σκαρφόπιτα, κα Λαμπαρά Ευαγγελία τυροπιτάκια, κα Φιλέρη Κατερίνα Μαραθόψωμο, κα Βαλμά Κωστούλα άρτο, κα Βεζούβιου Σοφία χαλβά, κα Στρατή Αννέτα πάστα φλώρα, κα Βαρβάρου Μαίρη μελαχρινό, κα Μαστραντωνάκη Ειρήνη λουκουμάδες, κα Γιαραμαζίδου Ολυμπία κοτοσαλάτα, κα Σαντορινάκη Μαργαρίτα κολοκυθόπιτα αλμυρή, κα Κώνστα Μαρία Μοσέντα, κα Λυμπέρη Νικολέτα μαρμελάδες, κα Ποθητού Μαρία κολοκυθόπιτα γλυκιά, κα Μπλιμέ Μαρία μπακαλιάρο, κα Δημητροπούλου Ζαχαρούλα κουνέλι στιφάδο, κα Χρύσα Σταυράκη κατσίκι με κουκιά φρικασέ.

Συμμετείχαν με τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις:

Τα παραδοσιακά τυροκομεία

• Νιώτικο (Δημήτρης Ζακχαίος): μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό, το μιναδικό σκοτύρι με το θρούμπι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα από πρόβειο και γίδινο γάλα καθώς και η περίφημη τριλογία Ομήρου με γραβιέρα από γάλατα πρόβεια, γίδινα και αγελαδινά. Πολλά από τα τυριά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

• Διασέλι (Δημήτρης Αντωνίου): γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό (φρέσκο τυρί), σκοτύρι, γραβιέρα πιπεράτη, οινοσπερίτης που ωριμάζει σε οινολάσπη βινσάντο και μανδηλαριάς, πρέμνον με φρέσκο κατσικίσιο (ανάμεσα σε μυζήτρα και μανούρι), μυζήθρα Ίου βουτηράτη κατσικίσια, ξυρή μυζήθρα κατσικίσια.

• Το «Ios winery» (Αλέξανδρος Δελλής) με τα μονοποικιλιακά κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελλώνες, «Ιήτης οίνος» λευκός ξηρός ποικιλία Ασύρτικο, «Ριζομάτα» λευκός ξηρός ποικιλία Μονεμβασιά, «Ιήτης οίνος» ερυθρός ξηρός ποικιλία Μανδηλαριά.

• «ο Δρόμος της Γεύσης» (Αννέτα Κοντογιώργη) με μέλι, ξεχωρίζει η ποικιλία από το ρείκι της Ίου καθώς και κάπαρη.

Τα παιδιά εν τω μεταξύ ζύμωσαν τα κουλουράκια τους τα πήγαν για ψήσιμο και στη συνέχεια τα απόλαυσαν. Η συμμετοχή τους συμβολίζει την αντίστοιχη συμμετοχή τους στην κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς για την παρασκευή του φαγητού. Αναφορά στη Νιώτικη γαστρονομία σε συνδυασμό με τα ήθη και τις παραδόσεις έκανε με γλαφυρότητα ο κ. Γιάννης Λουκιανός.

Η εκδήλωση με μήνυμα η «νησιώτικη κουζίνα στο νησιώτικο σπίτι με τα τοπικά προϊόντα» έδωσε έμπρακτα το πέρασμα των συνταγών, των γεύσεων, των μυστικών της κουζίνας από τη μία γενιά στην άλλη με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Μας διηγήθηκαν μέλη του συλλόγου, πως έμεινε η γεύση της μητέρας παρά την απουσία της και σφράγισε τις συνταγές της όπως και η ανακάλυψη του βιβλίου συνταγών της γιαγιάς μετά από πολλές δεκαετίες το οποίο ως πολύτιμο κειμήλιο φύλαξε και αξιοποιεί στην κουζίνα η εγγονή της.

Το ίδιο πρωί, πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου» στο Δημοτικό σχολείο Ίου. Με το συντονισμό της διευθύντριας κας Ευανθίας Καρανάσιου και τη συνεργασία του γεωπόνου κου Γιώργου Βουλά από το φυτώριο «Ios gardens» οι μαθητές της Α’ και ΣΤ’ τάξης με τους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν σχετική ενημέρωση για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα αρωματικά και τα βότανα, τη χρήση τους στη μαγειρική του νησιώτικου σπιτιού.

Έλαβαν ενημερωτικό υλικό με τα χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού τους και πήραν την κάρτα όπου θα καταγράψουν συνταγή και τα μυστικά της κουζίνας της γιαγιάς για να τα διατηρήσουν από γενιά σε γενιά. Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά ποικιλία αρωματικών φυτών σε γλάστρες, τα μύρισαν, τα συνέδεσαν με τη χρήση τους και την παρουσία τους στους κήπους και την εξοχή. Ενθουσιασμός ακολούθησε όταν κάθε παιδί έλαβε ένα λαχανικό για να το φυτεύσει σε γλάστρα και να αναλάβει τη φροντίδα του στη συνέχεια στο σπίτι του μια και το σχολείο δεν διέθετε χώρο για καλλιέργεια στην αυλή. Η βιωματική εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των παιδιών να γνωρίσουν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, όσο καλύτερα τα τοπικά προϊόντα, τα φυτά, τα βότανα και την καλλιέργεια τους ως άξιοι «κηπουροί του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Δελτίο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Αυξημένη κίνηση και πληρότητα 100% στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (video)

Χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένα μέτρα για την ομαλή ροή

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Σαντορίνη: Νέο αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ στην Έξω Γωνιά από τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ

Η δημοτική επιχείρηση μισθώνει τον χώρο για 15 έτη, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία όλο τον χρόνο

Καθαρά και ασφαλή τα νερά κολύμβησης στη Σαντορίνη για τον Ιούλιο 2025

Οι δειγματοληψίες σε επτά παραλίες του Δήμου Θήρας επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων

Αντώνης Φωστιέρης: Μια ποιητική βραδιά στην Αμοργό με τον σπουδαίο δημιουργό

Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής επιστρέφει στα Κατάπολα για μια μοναδική συνάντηση με το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

ΕΠΑ.Λ. Νάξου «Μιχάλης Κατσάνης» ταξίδεψε με το Erasmus+, Μαθητές στην Τενερίφη, εκπαιδευτικοί στη Βιέννη

Μετά από χρόνια, το σχολείο συμμετείχε ξανά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Δονούσα Cats Project: 10 χρόνια προσφοράς στο γατο-νησί του Αιγαίου

Η Helga και ο Christian γιορτάζουν μια δεκαετία φροντίδας και αγάπης για τις αδέσποτες του νησιού

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00