Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΊος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

Ίος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

|

Οι δράσεις “Aegean mamas know best” και “Aegean gardeners” στην Ιο από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ποια πιάτα ξεχώρισαν, τα προϊόντα που έκλεψαν την παράσταση 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean Gardeners», στην Ίο, στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου.

Το νησί με τις υπέροχες παραλίες και τα κατάλευκα σπίτια κτισμένα στη χαρακτηριστική πέτρα, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ατέλειωτες ανηφοριές, διαθέτει ομορφιά μοναδική και τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη. Όλα αυτά συνοδεύονται από τον πλούτο της Νιώτικης γαστρονομίας που επηρεάζεται κυρίως από την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης.

Η εκδήλωση «Aegean mamas know best» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Ίου «Η Φοινίκη» και την ακάματη πρόεδρό του κα Πόπη Αστρατσανάκη. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας η κα Κατερίνα Αρτέμη.

Ο Δήμος Ίου στήριξε τη δράση, όπου το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι: κα Άντζελα Φάκου Τουρισμού Πολιτισμού και Διοικητικών κα Νικολέττα Μαστραντωνάκη. Κέφι από την έναρξη σκόρπισε η μουσική με τους παραδοσιακούς χορούς Συρτό, Μπάλο και Πόλκα Σικίνου, από το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Κουβέλη και τους μουσικούς Αντώνη Θεολογίτη στο βιολί και Δημήτρη Κώνστα στο λαούτο.

Πλούτος γεύσεων που βασίζεται περισσότερο στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα όσπρια, τα χόρτα χαρακτηρίζει τη γαστρονομία της Ίου που διαφέρει από των άλλων νησιών. Μαγείρεψαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» : κα Ξένιου Μαργαρίτα γεμιστά φούρνου, κα Σταυράκη Ελένη κόκορα κρασάτο, κα Φύτρου Κατερίνα γίγαντες στο φούρνο, κα Μανωλάκη Χριστίνα ρεβυθάδα φούρνου, κα Καρανάσιου Εύα χορτόπιτα, κα Σταυράκη Ουρανία τσιμέτια, κα Ψυχά Ντίνα κεφτεδάκια με πατάτες, κα Μέττου Μαρία ντολμαδάκια, κα Αρτέμη Κατερίνα καλαμαράκια στιφάδο, κα Μέττου Μαρία κολοκυθάκια γεμιστά, κα Μπουρνέλη Λία στριφτή τυρόπιτα, κα Βολικάκη Ευαγγελία ροβυθοκεφτέδες, κα Αστρατσανάκη Καλλιόπη σουπιά με σπανάκι, κα Κώνστα Μαρία σκαρφόπιτα, κα Λαμπαρά Ευαγγελία τυροπιτάκια, κα Φιλέρη Κατερίνα Μαραθόψωμο, κα Βαλμά Κωστούλα άρτο, κα Βεζούβιου Σοφία χαλβά, κα Στρατή Αννέτα πάστα φλώρα, κα Βαρβάρου Μαίρη μελαχρινό, κα Μαστραντωνάκη Ειρήνη λουκουμάδες, κα Γιαραμαζίδου Ολυμπία κοτοσαλάτα, κα Σαντορινάκη Μαργαρίτα κολοκυθόπιτα αλμυρή, κα Κώνστα Μαρία Μοσέντα, κα Λυμπέρη Νικολέτα μαρμελάδες, κα Ποθητού Μαρία κολοκυθόπιτα γλυκιά, κα Μπλιμέ Μαρία μπακαλιάρο, κα Δημητροπούλου Ζαχαρούλα κουνέλι στιφάδο, κα Χρύσα Σταυράκη κατσίκι με κουκιά φρικασέ.

Συμμετείχαν με τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις:

Τα παραδοσιακά τυροκομεία

• Νιώτικο (Δημήτρης Ζακχαίος): μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό, το μιναδικό σκοτύρι με το θρούμπι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα από πρόβειο και γίδινο γάλα καθώς και η περίφημη τριλογία Ομήρου με γραβιέρα από γάλατα πρόβεια, γίδινα και αγελαδινά. Πολλά από τα τυριά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

• Διασέλι (Δημήτρης Αντωνίου): γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό (φρέσκο τυρί), σκοτύρι, γραβιέρα πιπεράτη, οινοσπερίτης που ωριμάζει σε οινολάσπη βινσάντο και μανδηλαριάς, πρέμνον με φρέσκο κατσικίσιο (ανάμεσα σε μυζήτρα και μανούρι), μυζήθρα Ίου βουτηράτη κατσικίσια, ξυρή μυζήθρα κατσικίσια.

• Το «Ios winery» (Αλέξανδρος Δελλής) με τα μονοποικιλιακά κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελλώνες, «Ιήτης οίνος» λευκός ξηρός ποικιλία Ασύρτικο, «Ριζομάτα» λευκός ξηρός ποικιλία Μονεμβασιά, «Ιήτης οίνος» ερυθρός ξηρός ποικιλία Μανδηλαριά.

• «ο Δρόμος της Γεύσης» (Αννέτα Κοντογιώργη) με μέλι, ξεχωρίζει η ποικιλία από το ρείκι της Ίου καθώς και κάπαρη.

Τα παιδιά εν τω μεταξύ ζύμωσαν τα κουλουράκια τους τα πήγαν για ψήσιμο και στη συνέχεια τα απόλαυσαν. Η συμμετοχή τους συμβολίζει την αντίστοιχη συμμετοχή τους στην κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς για την παρασκευή του φαγητού. Αναφορά στη Νιώτικη γαστρονομία σε συνδυασμό με τα ήθη και τις παραδόσεις έκανε με γλαφυρότητα ο κ. Γιάννης Λουκιανός.

Η εκδήλωση με μήνυμα η «νησιώτικη κουζίνα στο νησιώτικο σπίτι με τα τοπικά προϊόντα» έδωσε έμπρακτα το πέρασμα των συνταγών, των γεύσεων, των μυστικών της κουζίνας από τη μία γενιά στην άλλη με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Μας διηγήθηκαν μέλη του συλλόγου, πως έμεινε η γεύση της μητέρας παρά την απουσία της και σφράγισε τις συνταγές της όπως και η ανακάλυψη του βιβλίου συνταγών της γιαγιάς μετά από πολλές δεκαετίες το οποίο ως πολύτιμο κειμήλιο φύλαξε και αξιοποιεί στην κουζίνα η εγγονή της.

Το ίδιο πρωί, πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου» στο Δημοτικό σχολείο Ίου. Με το συντονισμό της διευθύντριας κας Ευανθίας Καρανάσιου και τη συνεργασία του γεωπόνου κου Γιώργου Βουλά από το φυτώριο «Ios gardens» οι μαθητές της Α’ και ΣΤ’ τάξης με τους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν σχετική ενημέρωση για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα αρωματικά και τα βότανα, τη χρήση τους στη μαγειρική του νησιώτικου σπιτιού.

Έλαβαν ενημερωτικό υλικό με τα χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού τους και πήραν την κάρτα όπου θα καταγράψουν συνταγή και τα μυστικά της κουζίνας της γιαγιάς για να τα διατηρήσουν από γενιά σε γενιά. Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά ποικιλία αρωματικών φυτών σε γλάστρες, τα μύρισαν, τα συνέδεσαν με τη χρήση τους και την παρουσία τους στους κήπους και την εξοχή. Ενθουσιασμός ακολούθησε όταν κάθε παιδί έλαβε ένα λαχανικό για να το φυτεύσει σε γλάστρα και να αναλάβει τη φροντίδα του στη συνέχεια στο σπίτι του μια και το σχολείο δεν διέθετε χώρο για καλλιέργεια στην αυλή. Η βιωματική εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των παιδιών να γνωρίσουν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, όσο καλύτερα τα τοπικά προϊόντα, τα φυτά, τα βότανα και την καλλιέργεια τους ως άξιοι «κηπουροί του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Δελτίο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα, έκτακτα μέτρα από σήμερα

Θερμοκρασίες έως 43°C και υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες – Οδηγίες και τηλεργασία για ευάλωτους εργαζομένους

Αφγανιστάν: Καμπούλ, Η πρώτη πρωτεύουσα που ξεμένει εντελώς από νερό

Η αφγανική πρωτεύουσα βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση — Μια κρίση νερού που απειλεί την υγεία, την οικονομία και τις ζωές εκατομμυρίων κατοίκων

Η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου βυθίζεται στο σκοτάδι του Φιλμ Νουάρ και ξεκινούν οι καλοκαιρινές προβολές

Αφιέρωμα στο αμερικανικό φιλμ νουάρ εγκαινιάζει τις θερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου την Τετάρτη 23 Ιουλίου, στην αυλή της πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Η μαγεία της ασπρόμαυρης ίντριγκας επιστρέφει στο Κάστρο.

Μ. Σέργης: Ιάκωβος Καμπανέλλης μέσα από τα μάτια της Λαογραφίας

Από τη Θράκη στη γενέτειρα, ο διακεκριμένος καθηγητής Μανόλης Σέργης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, αφιερωμένο στον «πατέρα του ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβο Καμπανέλλη, ανιχνεύοντας τον λαϊκό πολιτισμό που διαποτίζει το έργο του.

Μύκονος: Νέο έργο 1,2 εκατ. ευρώ στο παλιό λιμάνι με φόντο την αλήθεια πίσω από το «δεν θα γίνουμε Μύκονος»

Ο Γιώργος Χατζημάρκος μιλά με λόγια καθαρά για τη Μύκονο και ανακοινώνει τη χρηματοδότηση λιμενικού έργου που συνδυάζει ασφάλεια, βιωσιμότητα και σεβασμό στο παρελθόν και το μέλλον του νησιού.

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας και γραβιέρα Νάξου Πιτταράς

Από το σχολικό ταπεράκι μέχρι το κυριακάτικο τραπέζι, αυτά τα τυροπιτάκια με φέτα και αυθεντική γραβιέρα Νάξου κερδίζουν μικρούς και μεγάλους με κάθε μπουκιά.

Ο ZAF στη Νάξο: Μια νύχτα με πάθος στον Μουσικό Περίβολο

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Νάξο και υπόσχεται μια συναυλία γεμάτη αυθεντικότητα, συναίσθημα και ενέργεια.

Από τη Μάκρη στον Αψηλό: Μια γέφυρα πίστης και ανθρωπιάς ενώνει Σίφνο και Έβρο

Ο πατήρ-Απόστολος ταξίδεψε από την Αλεξανδρούπολη στη Σίφνο για τον Προφήτη Ηλία, επισφραγίζοντας με τη συγκινητική παρουσία του την αδελφική σχέση που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της Θράκης και αποτυπώθηκε στο πανηγύρι του Αψηλού.

Το πρώην ΞΕΝΙΑ Πάρου αναγεννήθηκε: Οι Avant Mar Infinity Suites αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της Νάουσας

Ο Όμιλος WATT, σε συνεργασία με τη Grivalia Hospitality, μεταμορφώνει ένα εμβληματικό κτίριο της δεκαετίας του '60 σε υπερπολυτελείς σουίτες, εντάσσοντας την Πάρο στον παγκόσμιο χάρτη του ultra luxury τουρισμού.

Νάξος – Εθελοντική Αιμοδοσία: Ξεκινάει σήμερα (21/07) η προσφορά αγάπης (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων