Δευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΊος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

Ίος: Η γεύση της μητέρας στα πιάτα των μαγείρων του νησιού

|

Οι δράσεις “Aegean mamas know best” και “Aegean gardeners” στην Ιο από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ποια πιάτα ξεχώρισαν, τα προϊόντα που έκλεψαν την παράσταση 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean Gardeners», στην Ίο, στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου.

Το νησί με τις υπέροχες παραλίες και τα κατάλευκα σπίτια κτισμένα στη χαρακτηριστική πέτρα, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο, τους φιλόξενους κατοίκους και τις ατέλειωτες ανηφοριές, διαθέτει ομορφιά μοναδική και τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη. Όλα αυτά συνοδεύονται από τον πλούτο της Νιώτικης γαστρονομίας που επηρεάζεται κυρίως από την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της γης.

Η εκδήλωση «Aegean mamas know best» πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Χώρας με την υποστήριξη του πολιτιστικού συλλόγου Ίου «Η Φοινίκη» και την ακάματη πρόεδρό του κα Πόπη Αστρατσανάκη. Παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Περιφέρειας η κα Κατερίνα Αρτέμη.

Ο Δήμος Ίου στήριξε τη δράση, όπου το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι: κα Άντζελα Φάκου Τουρισμού Πολιτισμού και Διοικητικών κα Νικολέττα Μαστραντωνάκη. Κέφι από την έναρξη σκόρπισε η μουσική με τους παραδοσιακούς χορούς Συρτό, Μπάλο και Πόλκα Σικίνου, από το νεανικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Κουβέλη και τους μουσικούς Αντώνη Θεολογίτη στο βιολί και Δημήτρη Κώνστα στο λαούτο.

Πλούτος γεύσεων που βασίζεται περισσότερο στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα όσπρια, τα χόρτα χαρακτηρίζει τη γαστρονομία της Ίου που διαφέρει από των άλλων νησιών. Μαγείρεψαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Φοινίκη» : κα Ξένιου Μαργαρίτα γεμιστά φούρνου, κα Σταυράκη Ελένη κόκορα κρασάτο, κα Φύτρου Κατερίνα γίγαντες στο φούρνο, κα Μανωλάκη Χριστίνα ρεβυθάδα φούρνου, κα Καρανάσιου Εύα χορτόπιτα, κα Σταυράκη Ουρανία τσιμέτια, κα Ψυχά Ντίνα κεφτεδάκια με πατάτες, κα Μέττου Μαρία ντολμαδάκια, κα Αρτέμη Κατερίνα καλαμαράκια στιφάδο, κα Μέττου Μαρία κολοκυθάκια γεμιστά, κα Μπουρνέλη Λία στριφτή τυρόπιτα, κα Βολικάκη Ευαγγελία ροβυθοκεφτέδες, κα Αστρατσανάκη Καλλιόπη σουπιά με σπανάκι, κα Κώνστα Μαρία σκαρφόπιτα, κα Λαμπαρά Ευαγγελία τυροπιτάκια, κα Φιλέρη Κατερίνα Μαραθόψωμο, κα Βαλμά Κωστούλα άρτο, κα Βεζούβιου Σοφία χαλβά, κα Στρατή Αννέτα πάστα φλώρα, κα Βαρβάρου Μαίρη μελαχρινό, κα Μαστραντωνάκη Ειρήνη λουκουμάδες, κα Γιαραμαζίδου Ολυμπία κοτοσαλάτα, κα Σαντορινάκη Μαργαρίτα κολοκυθόπιτα αλμυρή, κα Κώνστα Μαρία Μοσέντα, κα Λυμπέρη Νικολέτα μαρμελάδες, κα Ποθητού Μαρία κολοκυθόπιτα γλυκιά, κα Μπλιμέ Μαρία μπακαλιάρο, κα Δημητροπούλου Ζαχαρούλα κουνέλι στιφάδο, κα Χρύσα Σταυράκη κατσίκι με κουκιά φρικασέ.

Συμμετείχαν με τα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις:

Τα παραδοσιακά τυροκομεία

• Νιώτικο (Δημήτρης Ζακχαίος): μυζήθρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό, το μιναδικό σκοτύρι με το θρούμπι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα από πρόβειο και γίδινο γάλα καθώς και η περίφημη τριλογία Ομήρου με γραβιέρα από γάλατα πρόβεια, γίδινα και αγελαδινά. Πολλά από τα τυριά έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

• Διασέλι (Δημήτρης Αντωνίου): γραβιέρα από αιγοπρόβειο γάλα, ξινό (φρέσκο τυρί), σκοτύρι, γραβιέρα πιπεράτη, οινοσπερίτης που ωριμάζει σε οινολάσπη βινσάντο και μανδηλαριάς, πρέμνον με φρέσκο κατσικίσιο (ανάμεσα σε μυζήτρα και μανούρι), μυζήθρα Ίου βουτηράτη κατσικίσια, ξυρή μυζήθρα κατσικίσια.

• Το «Ios winery» (Αλέξανδρος Δελλής) με τα μονοποικιλιακά κρασιά από τους ιδιόκτητους αμπελλώνες, «Ιήτης οίνος» λευκός ξηρός ποικιλία Ασύρτικο, «Ριζομάτα» λευκός ξηρός ποικιλία Μονεμβασιά, «Ιήτης οίνος» ερυθρός ξηρός ποικιλία Μανδηλαριά.

• «ο Δρόμος της Γεύσης» (Αννέτα Κοντογιώργη) με μέλι, ξεχωρίζει η ποικιλία από το ρείκι της Ίου καθώς και κάπαρη.

Τα παιδιά εν τω μεταξύ ζύμωσαν τα κουλουράκια τους τα πήγαν για ψήσιμο και στη συνέχεια τα απόλαυσαν. Η συμμετοχή τους συμβολίζει την αντίστοιχη συμμετοχή τους στην κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς για την παρασκευή του φαγητού. Αναφορά στη Νιώτικη γαστρονομία σε συνδυασμό με τα ήθη και τις παραδόσεις έκανε με γλαφυρότητα ο κ. Γιάννης Λουκιανός.

Η εκδήλωση με μήνυμα η «νησιώτικη κουζίνα στο νησιώτικο σπίτι με τα τοπικά προϊόντα» έδωσε έμπρακτα το πέρασμα των συνταγών, των γεύσεων, των μυστικών της κουζίνας από τη μία γενιά στην άλλη με τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Μας διηγήθηκαν μέλη του συλλόγου, πως έμεινε η γεύση της μητέρας παρά την απουσία της και σφράγισε τις συνταγές της όπως και η ανακάλυψη του βιβλίου συνταγών της γιαγιάς μετά από πολλές δεκαετίες το οποίο ως πολύτιμο κειμήλιο φύλαξε και αξιοποιεί στην κουζίνα η εγγονή της.

Το ίδιο πρωί, πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου» στο Δημοτικό σχολείο Ίου. Με το συντονισμό της διευθύντριας κας Ευανθίας Καρανάσιου και τη συνεργασία του γεωπόνου κου Γιώργου Βουλά από το φυτώριο «Ios gardens» οι μαθητές της Α’ και ΣΤ’ τάξης με τους εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν σχετική ενημέρωση για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα αρωματικά και τα βότανα, τη χρήση τους στη μαγειρική του νησιώτικου σπιτιού.

Έλαβαν ενημερωτικό υλικό με τα χαρακτηριστικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του νησιού τους και πήραν την κάρτα όπου θα καταγράψουν συνταγή και τα μυστικά της κουζίνας της γιαγιάς για να τα διατηρήσουν από γενιά σε γενιά. Στη συνέχεια γνώρισαν από κοντά ποικιλία αρωματικών φυτών σε γλάστρες, τα μύρισαν, τα συνέδεσαν με τη χρήση τους και την παρουσία τους στους κήπους και την εξοχή. Ενθουσιασμός ακολούθησε όταν κάθε παιδί έλαβε ένα λαχανικό για να το φυτεύσει σε γλάστρα και να αναλάβει τη φροντίδα του στη συνέχεια στο σπίτι του μια και το σχολείο δεν διέθετε χώρο για καλλιέργεια στην αυλή. Η βιωματική εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των παιδιών να γνωρίσουν με τη βοήθεια της οικογένειάς τους, όσο καλύτερα τα τοπικά προϊόντα, τα φυτά, τα βότανα και την καλλιέργεια τους ως άξιοι «κηπουροί του Αιγαίου».

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Δελτίο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολλανδία – Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Καραλής!

Ο "Μανόλο" έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής του επί κοντώ που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου ενώ αυτό το χρυσό είναι το πρώτο της καριέρας του.

Ξενοδοχεία χωρίς προσωπικό; Μύθος ή πραγματικότητα;

τα ξενοδοχεία χωρίς προσωπικό δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια νέα πραγματικότητα στον τουριστικό κλάδο

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά, ξεκινάει η αποπληρωμή τέλη Μαρτίου

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί για 11, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στα τέλη Μαρτίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2026

ΑΠΑΣ Νάξου: Κέρδισε τον Μίλωνα στο ματς της χρονιάς και φώναξε “είμαι ζωντανός”

Επικός ΑΠΑΣ Νάξου – Λύγισε τον Μίλωνα στο ματς της χρονιάς με τρεις παρατάσεις (98-95) και κοιτάζει πλέον την Δάφνη εκτός έδρας στη μάχη παραμονής

Μήλος: Τετραήμερο (10-14/03) επίσκεψης από την κινητή μονάδα μαστογράφου

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού», θα βρίσκεται από Δευτέρα 10 έως και Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 στο Δήμο Μήλου

Νάξος – Κατσουρός: Αύριο (10/03) στ’ Απεράθου το τελευταίο αντίο

Στ Απεράθου, τόπο καταγωγής του Κώστα Κατσουρού, αύριο Δευτέρα η εξόδιος Ακολουθία στις 2.30 - Μέσω του Δήμου θα υπάρξει λεωφορείο για μετακίνηση προς την Απείρανθο

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

ΑΟ Μυκόνου: Διέσυρε τον Εσπερο Λαμίας (126-54) με βραδιά ρεκόρ και μόνος στη κορυφή

Εντυπωσιακός ΑΟ Μυκόνου: Συνέτριψε 126-54 τον Έσπερο Λαμίας και παραμένει στην κορυφή!

Σεισμοί – Ιος: Καταγράφηκαν έντονα σημάδια άγχους και ψυχοσωματικών εκδηλώσεων

Μετά τους σεισμούς στην Ίο: Η ψυχική υγεία των κατοίκων στο επίκεντρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε”

Το Κυριακάτικο Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι λέει για την Οικονομία και τη Δικαιοσύνη αλλά και την ανεργία και τα προγράμματα που τρέχουν...

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Σίφνος: Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου διακοπών

Μεταξύ των ποιοτικών συνεργασιών, που επιδιώκει ο Δήμος, είναι και το  μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Fast Ferries σε Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Το μοναδικό “εμπόδιο” στην δημιουργία απολύτου μονοπωλίου είναι η εταιρεία μας”

Νέες καταγγελίες από την Fast Ferries στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου στις τιμές των εισιτηρίων

Νάξος: Αναψε .. πράσινο φως για νέο 4αστερο ξενοδοχείο, σε ποια περιοχή

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή;

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό