Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γαστρονομίας

|

Με κρητικές λιχουδιές, ρακή και με χορούς και δη ποντιακούς οι Έλληνες Αρχιμάγειροι υποδέχτηκαν το Σάββατο σχεδόν χίλιους επαγγελματίες της γαστρονομίας, οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων “World Chefs Congress & Expo” το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε Μεσογειακή χώρα –  Χθες η παρέλαση με αφετηρία τον Λευκό Πύργο των εκπροσώπων από 40 χώρες 

Και η καρδιά της γαστρονομίας, γευσιγνωσίας και κατ επέκταση του φαγητού χτυπάει στη Θεσσαλονίκη… Όπου και πραγματοποιείτε το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων World Chefs Congress & Expo 2016, λαμβάνει δε χώρα στα 85 χρόνια του θεσμού για πρώτη φορά στη Μεσόγειο… Και χθες Σάββατο εκατοντάδες σεφ από 40 χώρες του κόσμου παρέλασαν το απόγευμα στην παραλία Θεσσαλονίκης (σ.σ. ονομάζεται παρέλαση των Εθνών), κρατώντας μουσικά όργανα και τις σημαίες των χωρών τους. Ήταν η πρώτη ημέρα….. Η γαστρονομία, η ιστορία και η ελληνική φιλοξενία ήταν μερικά από τα πιο “δυνατά χαρτιά” που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της Ελλάδος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Charles Carroll.

Αλλά ουσιαστικά από σήμερα Κυριακή ξεκινάει η …μάχη.  Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα έχουμε την εκλογή προέδρου και ανάμεσα στους υποψήφιους και ο Έλληνας Σεφ Μίλτος Καρούμπας) στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το Worldchefs Congress διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης των Αρχιμαγείρων παγκοσμίως.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αρχιμαγείρων Worldchefs Congress & Expo 2016 συμμετέχουν πάνω από 1.000 επαγγελματίες του κλάδου- διάσημοι αρχιμάγειρες που έχουν βραβευθεί και κατέχουν εξέχουσες θέσεις στο χώρο, νέα ταλέντα στον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, επικεφαλείς εταιρειών τροφίμων, ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων, καθώς και επιχειρήσεις εισαγωγής & εξαγωγής τροφίμων και εξοπλισμού απ’ όλον τον κόσμο- στα πλαίσια του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και παράλληλα να αναπτύξουν νέες συνεργασίες.

Κορυφαία παρουσία; Του «πατέρα» της μοριακής κουζίνας Hervé This, παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για Νέους Αρχιμάγειρες (έως 25 ετών) ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία σεφ από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο φιλοξενεί 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Όσο για το «Global Chef Challenge Final»; Αποτελεί τον παγκόσμιο τελικό των Worldchefs, όπου οι δέκα επικρατέστεροι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων διαγωνισμών (ξεκίνησαν 80) σε όλες τις ηπείρους, θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας τα πιο φρέσκα και ανώτερα σε ποιότητα υλικά από τη Σκοτία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ταϊλάνδη, η ελίτ των chef θα συναγωνιστεί επί ίσοις όροις μπροστά στο συνεδριακό κοινό, ώστε ο καλύτερος όλων να στεφθεί νικητής.

# Το Συνέδριο λαμβάνει την τιμητική υποστήριξη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης το στηρίζουν η Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος (εθνικός φορέας υποδοχής), καθώς και οι Λέσχες Αρχιμαγείρων Αθήνας, Βορείου Ελλάδας και Κρήτης (τοπικοί φορείς υποδοχής) και οι χορηγοί επικοινωνίας του. Να σημειώσουμε ότι από τη Νάξο έχουν δώσει το παρών οι σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος και Μάκης Καραγιάννης ενώ ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζει είναι η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου οποία θα μας ξεναγήσει στη γεύση των ελληνικών παραδοσιακών πιτών και ο Πάτερ Επιφάνειος, που φημίζεται για τη μαγειρική του στην Αγιορείτικη κουζίνα.

Αποκλειστικός Χορηγός Bill Gallagher Young Chefs Forum η Nestle, Diamond Partner η Electrolux, Χρυσός Χορηγός η Figgio, Αργυρός Χορηγός Andy Mannhart και Ginox, Χορηγός Κοινωνικής Εκδήλωσης η Delifrance.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΕΚ – Πανσερραϊκός: Πρεμιέρα στη Σούπερ Λιγκ με φαβορί την «Ένωση»

Στη «OPAP Arena» (20:15) η πρώτη εμφάνιση της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, λίγες ημέρες πριν τον ευρωπαϊκό «τελικό» με την Άντερλεχτ.

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Blue Star Mykonos», εκτελεί κανονικά το δρομολόγιό του

Το πλοίο παρέμεινε δεμένο στον Πειραιά λόγω βλάβης στο σύστημα ελέγχου καυσαερίων – Απέπλευσε μετά την αποκατάσταση και την προσκόμιση πιστοποιητικών.

Φιλώτι: Συγκίνηση με κοτσάκια η αναφορά στην εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτρη Ημελλο

Η αυλή της Παναγίας γέμισε από λόγια αγάπης και μνήμης – Η μητέρα του αείμνηστου ηθοποιού συγκίνησε με την παρουσία της.

Κύστη κόκκυγος στη Θεσσαλονίκη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση και τη θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Στην οξεία φάση, απαιτείται διάνοιξη του αποστήματος και παροχέτευση του πύου, κάτι που προσφέρει άμεση ανακούφιση.

ΜΗΛΩΣΙΑ 2025: Τέλος δράσεων με οδοιπορικό στο Ζα τα ξημερώματα της Κυριακής

Με την κορυφαία εκδήλωση της ανάβασης στο Ζα ολοκληρώνονται οι φετινές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΑΜΣ Φιλωτίου

Κέα: Σε ύφεση η γαστρεντερίτιδα, τι έδειξε η επίσκεψη του ΕΟΔΥ

Περίπου 30 περιστατικά ημερησίως στην κορύφωση της έξαρσης – Διερευνώνται τα αίτια, με έλεγχο νερού και περιβαλλοντικών δειγμάτων.

Πανναξιακός AOK: Συνεχίζει με τον Ανδρέα Καρακατσάνη στον πάγκο για μία ακόμη χρονιά

Ο προπονητής που οδήγησε πέρυσι την ομάδα σε σπουδαία πορεία στη National League 2 παραμένει στο τιμόνι – Διπλός ρόλος και στις ακαδημίες

Εντατικοί έλεγχοι στα τουριστικά ημερόπλοια, «Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή» τονίζει ο Β. Κικίλιας

Με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλα τα τουριστικά ημερόπλοια της χώρας – Έμφαση στην τήρηση κανόνων ασφαλείας και πληρωμάτων.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» απόψε στο Θέατρο Καμπανέλλη

Η Παιδική Χορωδία των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής συνεργάζεται με τη συμφωνική ορχήστρα Cappella Atenea και παρουσιάζουν ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αγκαλιάς.

Γυναικομαστία: Αίτια, Διάγνωση και Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό. Αρχικά λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ακολουθεί κλινική εξέταση.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.