Σάββατο, 5 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

Η παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

|

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κοινό της έκθεσης, το Αμοργιανό πρωινό, το οποίο περιελάμβανε Αμοργιανά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, παρουσία του Δημάρχου Νικόλαου Φωστιέρη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους συντελεστές της καθώς και τους πολλούς συμπατριώτες μας που παρευρίσκοντο εκεί.
Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συγκρότηση του Αμοργιανού πρωινού που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πίττα, στελέχους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη συνεργασία του Δήμου Αμοργού και των τοπικών παραγωγών.

Η συμμετοχή στην έκθεση, από πλευράς Δήμου, συντονίστηκε από την Επιτροπή Τουρισμού και ιδιαίτερα το μέλος της κ. Θοδωρή Δεσποτίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Την ομάδα παρουσίασης του Αμοργιανού πρωινού απετέλεσαν:
κ. Θοδωρής Δεσποτίδης, Συντονιστής της όλης εκδήλωσης.
κ. Στέφανος Γιαννακόπουλος.
κ. Γιάννης Λουδάρος.
κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου.
κ. Βαγγέλης Λουδάρος.
κ. Νικητία Λουδάρου.
κ. Ελένη Στεφανοπούλου.
Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία των δύο σεφ μας Ηλία Βεκρή και Ευαγγελίας- Ραφαέλας Ρούσσου, οι οποίοι έκαναν τις ζωντανές παρασκευές. Για τη προετοιμασία της έκθεσης στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος. Για τη προετοιμασία παστελιού στην Αθήνα βοήθησαν οι κ. Ιάκωβος Γαβράς και Μανώλης Γαβαλάς που διέθεσαν τα εργαλεία παρασκευής αλλά και ο κ. Κώστας Καλύκας που παραχώρησε το παρασκευαστήριο του και βοήθησε επίσης σημαντικά.
Για τη προετοιμασία του παστελιού στην Αμοργό εργάστηκαν :
O κ. Κώστας Γρίσπος.
Ο κ. Μάρκος Γαβράς.
Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχογυιός.
Η κ. Παναγιώτα Χάλαρη.
Η κ. Άννα Γαβαλά.
Η κ. Μαρία Παναγάκη.
Ο κ. Θοδωρής Βλαβιανός.
O κ. Γεώργιος Βλαβιανός.
Τα εδέσματα και γενικά οι χορηγίες για την εκδήλωση προσφέρθηκαν από τους εξής:
• To Ξενοδοχείο «Αιγιαλίς»: Προσέφερε εδέσματα και τα σκευή της παρουσίασης.
• Το Ξενοδοχείο «Βίγλα»: Προσέφερε εδέσματα, βότανα, ελιές, κάπαρη και ξερά σύκα.
• Το Ξενοδοχείο «Μικές»: Προσέφερε εδέσματα και Αμοργιανό μέλι.
• Το Ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα»: Προσέφερε γλυκά, ψημένη ρακή και συσκευασμένα προϊόντα Αμοργού για τα καλαθάκια δώρων των επισήμων επισκεπτών μας.
• Το Παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο « στον Πύργο»: Προσέφερε εδέσματα, παξιμάδια και ξερά σύκα.
• Το κατάστημα προϊόντων Αμοργού και Βιολογικών προϊόντων «Κελάρι»: Προσέφερε φάβα και λάδι Αμοργού.
• Η Επιχείρηση Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Προσέφερε συσκευασίες με βότανα Αμοργού για τη παρουσίαση και για τα δώρα των επίσημων επισκεπτών μας.
• Τα εξαιρετικά Αμοργιανά τυριά που παρουσιάστηκαν, προσέφεραν οι κ. Σίμος Σταμάτης και Γιώργος Βλαβιανός.
Όλους τους παραπάνω οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, εργασθέντες και χορηγούς θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες εκφράζομε στον υπεύθυνο για τα παραδοσιακά πρωινά, παράγοντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πίττα που είχε τη πρωτοβουλία τόσο της οργάνωσης του Αμοργιανού πρωινού στην Αμοργό, όσο και της συμμετοχής της Αμοργού στην έκθεση.
Το πρωινό της Αμοργού, όπως παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο 11/2 περιείχε τα εξής:
• Αρτοποιήματα: Ψωμί (λευκό, μαύρο), κριτσίνια, παξιμάδια(Αμοργιανοί Παύλοι), παραδοσιακό εφτάζυμο.
• Μαρμελάδες από την Αμοργό : βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καρότο.
• Μέλι: Θυμαρίσιο Αμοργού.
• Ταχίνι.
• Ελιές Αμοργού, λάδι, κάπαρη.
• Ξηροί καρποί- Δημητριακά: Αμύγδαλα, σύκα ξερά με σουσάμι (παραδοσιακές παστέλες), καρύδια, σταφίδες, μπάρες δημητριακών με θυμαρίσιο μέλι Αμοργού.
• Γαλακτοκομικά –τυριά: Ξερό κεφαλοτύρι Αμοργού, μελίπαστο, ξυνομυζήθρα, μαλάκα, στραγγιστό γιαούρτι.
• Φρούτα : Ποικιλία από φρέσκα φρούτα.
• Βότανα: Φασκόμηλο κλπ αρωματικά – θεραπευτικά βότανα της Αμοργού.
• Γλυκά: Παραδοσιακό παστέλι με κύμινο, ξεροτήγανα, λουκουμάδες με γλυκάνισο, κέικ, μεθυσμένα Αμοργιανά κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού ( σταφύλι με αμύγδαλο, ροδοζάχαρη, νεράντζι, κυδώνι), κουραμπιέδες αρωματισμένοι με βότανα Αμοργού, λουκούμια με γεύση «ψημένης ρακής», ρυζόγαλο Αμοργού.
• Ομελέτες: Καλοκαιρινή ομελέτα με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακό σφουγγάτο.
• Τοπικά Παρασκευάσματα : Παραδοσιακά γιαπράκια από λαχανίδες, παραδοσιακά πιτάκια (τυρόπιτες,χορτόπιτες), φαβατοκεφτέδες με πέστο κάπαρης (δημιουργία του Σεφ Ηλία Βεκρή).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αφιερωμένο στη Σαντορίνη το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Greek Hotelier

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ και το άρθρο του Αντώνη Παγώνη αναδεικνύουν την ανάγκη για βιώσιμες υποδομές, θεσμική στήριξη και στρατηγική αναβάθμιση του νησιού

Σαντορίνη – Πλατεία Σαρπάκη: Ο Δήμος Θήρας προκηρύσσει έργο ανάπλασης 520.800 €

Ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την προκήρυξη Διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Σαρπάκη – Ένα Εμβληματικό Έργο στην καρδιά των Φηρών

Καύσωνας στο Νότιο Αιγαίο: Οδηγίες προστασίας για πολίτες και επισκέπτες

Από 6 έως 9 Ιουλίου, θερμοκρασίες σε επικίνδυνα επίπεδα – Έκκληση για προσοχή σε ευπαθείς ομάδες και περιορισμό έκθεσης στον ήλιο.

«Φρουροί της Ιστορίας»: Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου ανοίγει τις πόρτες του στη μνήμη και τη γνώση (video)

Η Μαργαρίτα Κουφοπούλου μάς ξεναγεί στον θησαυρό του νησιού – από το 1527 έως σήμερα – με αφορμή την έκθεση για τη Ναυτική Εβδομάδα 2025.

Πρωτοδικείο Νάξου: Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης για “νέα στέγη” στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στην πλατεία Πέτρου Ευριπαίου παραμένει η έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου – Επίλυση του στεγαστικού ζητήματος με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ζητείται Πωλητής/Πωλήτρια στη Νάξο από εμπορική εταιρεία με έδρα την Αθήνα

Μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης για κάτοικο Νάξου – Παρέχεται εταιρικό αυτοκίνητο και tablet, σταθερός μισθός 1.275€ + bonus

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 5 Ιουλίου σε περιοχές της Χώρας Νάξου

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου – Προσοχή στις εγκαταστάσεις που παραμένουν υπό τάση

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης (18:30) για το “BLUE STAR 1”

Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 18:30 αντί για 17:30 – Δείτε το ανανεωμένο ωράριο για Πάρο, Νάξο, Ίο και Θήρα

Νέα συνεργασία ΑΣΠΕ – NOVA με προσφορές κινητής για τα μέλη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Νάξου

Εξαιρετικά πακέτα καρτοκινητής και επιπλέον επιλογές για συνδέσεις και διαδικτυακή τηλεόραση μέσω της νέας συνεργασίας

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ζωντανά από την Πάρο για 2η μέρα στον ΣΚΑΪ (video)

Η εκπομπή με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή ταξιδεύει στην Πάρο, ανακαλύπτοντας ιστορίες ανθρώπων, γεύσεις, φυσική ομορφιά και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, πέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές ανέμου στη Τήνο

Το Αιγαίο σε χειμωνιάτικη διάθεση μέσα στο κατακαλόκαιρο – Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, με εξαίρεση τον Αργοσαρωνικό

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Μεγάλη επιτυχία για τη “Λυσιστράτη” στα Ύρια – Μια νύχτα θεάτρου κάτω από τα αστέρια της ιστορίας (video)

Η «Λυσιστράτη» ζωντανεύει στη Νάξο, μεταφέροντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συλλογικής φωνής στο σήμερα.