Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

Η παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

|

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κοινό της έκθεσης, το Αμοργιανό πρωινό, το οποίο περιελάμβανε Αμοργιανά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, παρουσία του Δημάρχου Νικόλαου Φωστιέρη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους συντελεστές της καθώς και τους πολλούς συμπατριώτες μας που παρευρίσκοντο εκεί.
Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συγκρότηση του Αμοργιανού πρωινού που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πίττα, στελέχους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη συνεργασία του Δήμου Αμοργού και των τοπικών παραγωγών.

Η συμμετοχή στην έκθεση, από πλευράς Δήμου, συντονίστηκε από την Επιτροπή Τουρισμού και ιδιαίτερα το μέλος της κ. Θοδωρή Δεσποτίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Την ομάδα παρουσίασης του Αμοργιανού πρωινού απετέλεσαν:
κ. Θοδωρής Δεσποτίδης, Συντονιστής της όλης εκδήλωσης.
κ. Στέφανος Γιαννακόπουλος.
κ. Γιάννης Λουδάρος.
κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου.
κ. Βαγγέλης Λουδάρος.
κ. Νικητία Λουδάρου.
κ. Ελένη Στεφανοπούλου.
Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία των δύο σεφ μας Ηλία Βεκρή και Ευαγγελίας- Ραφαέλας Ρούσσου, οι οποίοι έκαναν τις ζωντανές παρασκευές. Για τη προετοιμασία της έκθεσης στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος. Για τη προετοιμασία παστελιού στην Αθήνα βοήθησαν οι κ. Ιάκωβος Γαβράς και Μανώλης Γαβαλάς που διέθεσαν τα εργαλεία παρασκευής αλλά και ο κ. Κώστας Καλύκας που παραχώρησε το παρασκευαστήριο του και βοήθησε επίσης σημαντικά.
Για τη προετοιμασία του παστελιού στην Αμοργό εργάστηκαν :
O κ. Κώστας Γρίσπος.
Ο κ. Μάρκος Γαβράς.
Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχογυιός.
Η κ. Παναγιώτα Χάλαρη.
Η κ. Άννα Γαβαλά.
Η κ. Μαρία Παναγάκη.
Ο κ. Θοδωρής Βλαβιανός.
O κ. Γεώργιος Βλαβιανός.
Τα εδέσματα και γενικά οι χορηγίες για την εκδήλωση προσφέρθηκαν από τους εξής:
• To Ξενοδοχείο «Αιγιαλίς»: Προσέφερε εδέσματα και τα σκευή της παρουσίασης.
• Το Ξενοδοχείο «Βίγλα»: Προσέφερε εδέσματα, βότανα, ελιές, κάπαρη και ξερά σύκα.
• Το Ξενοδοχείο «Μικές»: Προσέφερε εδέσματα και Αμοργιανό μέλι.
• Το Ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα»: Προσέφερε γλυκά, ψημένη ρακή και συσκευασμένα προϊόντα Αμοργού για τα καλαθάκια δώρων των επισήμων επισκεπτών μας.
• Το Παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο « στον Πύργο»: Προσέφερε εδέσματα, παξιμάδια και ξερά σύκα.
• Το κατάστημα προϊόντων Αμοργού και Βιολογικών προϊόντων «Κελάρι»: Προσέφερε φάβα και λάδι Αμοργού.
• Η Επιχείρηση Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Προσέφερε συσκευασίες με βότανα Αμοργού για τη παρουσίαση και για τα δώρα των επίσημων επισκεπτών μας.
• Τα εξαιρετικά Αμοργιανά τυριά που παρουσιάστηκαν, προσέφεραν οι κ. Σίμος Σταμάτης και Γιώργος Βλαβιανός.
Όλους τους παραπάνω οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, εργασθέντες και χορηγούς θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες εκφράζομε στον υπεύθυνο για τα παραδοσιακά πρωινά, παράγοντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πίττα που είχε τη πρωτοβουλία τόσο της οργάνωσης του Αμοργιανού πρωινού στην Αμοργό, όσο και της συμμετοχής της Αμοργού στην έκθεση.
Το πρωινό της Αμοργού, όπως παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο 11/2 περιείχε τα εξής:
• Αρτοποιήματα: Ψωμί (λευκό, μαύρο), κριτσίνια, παξιμάδια(Αμοργιανοί Παύλοι), παραδοσιακό εφτάζυμο.
• Μαρμελάδες από την Αμοργό : βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καρότο.
• Μέλι: Θυμαρίσιο Αμοργού.
• Ταχίνι.
• Ελιές Αμοργού, λάδι, κάπαρη.
• Ξηροί καρποί- Δημητριακά: Αμύγδαλα, σύκα ξερά με σουσάμι (παραδοσιακές παστέλες), καρύδια, σταφίδες, μπάρες δημητριακών με θυμαρίσιο μέλι Αμοργού.
• Γαλακτοκομικά –τυριά: Ξερό κεφαλοτύρι Αμοργού, μελίπαστο, ξυνομυζήθρα, μαλάκα, στραγγιστό γιαούρτι.
• Φρούτα : Ποικιλία από φρέσκα φρούτα.
• Βότανα: Φασκόμηλο κλπ αρωματικά – θεραπευτικά βότανα της Αμοργού.
• Γλυκά: Παραδοσιακό παστέλι με κύμινο, ξεροτήγανα, λουκουμάδες με γλυκάνισο, κέικ, μεθυσμένα Αμοργιανά κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού ( σταφύλι με αμύγδαλο, ροδοζάχαρη, νεράντζι, κυδώνι), κουραμπιέδες αρωματισμένοι με βότανα Αμοργού, λουκούμια με γεύση «ψημένης ρακής», ρυζόγαλο Αμοργού.
• Ομελέτες: Καλοκαιρινή ομελέτα με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακό σφουγγάτο.
• Τοπικά Παρασκευάσματα : Παραδοσιακά γιαπράκια από λαχανίδες, παραδοσιακά πιτάκια (τυρόπιτες,χορτόπιτες), φαβατοκεφτέδες με πέστο κάπαρης (δημιουργία του Σεφ Ηλία Βεκρή).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θαλάσσια Πάρκα: θεσμοθέτηση εντός 2024 σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και ίσως Αμοργό

Θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων εντός 2025 - Σε ποια νησιά των Κυκλάδων

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις που …τρομάζουν ζητάει στα τέλη για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι είναι οι λόγοι αυτών των αιτημάτων

Δημοτική Επιτροπή: Στο τραπέζι (24/01) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης στην Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα συνεδριάσει για 2η φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Βουλή των Ελλήνων: Με 247 “ναι” ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέος πρόεδρος

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής - Ποιοι τον ψήφισαν

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη