Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κοινό της έκθεσης, το Αμοργιανό πρωινό, το οποίο περιελάμβανε Αμοργιανά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, παρουσία του Δημάρχου Νικόλαου Φωστιέρη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους συντελεστές της καθώς και τους πολλούς συμπατριώτες μας που παρευρίσκοντο εκεί.
Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συγκρότηση του Αμοργιανού πρωινού που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πίττα, στελέχους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη συνεργασία του Δήμου Αμοργού και των τοπικών παραγωγών.
Η συμμετοχή στην έκθεση, από πλευράς Δήμου, συντονίστηκε από την Επιτροπή Τουρισμού και ιδιαίτερα το μέλος της κ. Θοδωρή Δεσποτίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Την ομάδα παρουσίασης του Αμοργιανού πρωινού απετέλεσαν:
κ. Θοδωρής Δεσποτίδης, Συντονιστής της όλης εκδήλωσης.
κ. Στέφανος Γιαννακόπουλος.
κ. Γιάννης Λουδάρος.
κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου.
κ. Βαγγέλης Λουδάρος.
κ. Νικητία Λουδάρου.
κ. Ελένη Στεφανοπούλου.
Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία των δύο σεφ μας Ηλία Βεκρή και Ευαγγελίας- Ραφαέλας Ρούσσου, οι οποίοι έκαναν τις ζωντανές παρασκευές. Για τη προετοιμασία της έκθεσης στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος. Για τη προετοιμασία παστελιού στην Αθήνα βοήθησαν οι κ. Ιάκωβος Γαβράς και Μανώλης Γαβαλάς που διέθεσαν τα εργαλεία παρασκευής αλλά και ο κ. Κώστας Καλύκας που παραχώρησε το παρασκευαστήριο του και βοήθησε επίσης σημαντικά.
Για τη προετοιμασία του παστελιού στην Αμοργό εργάστηκαν :
O κ. Κώστας Γρίσπος.
Ο κ. Μάρκος Γαβράς.
Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχογυιός.
Η κ. Παναγιώτα Χάλαρη.
Η κ. Άννα Γαβαλά.
Η κ. Μαρία Παναγάκη.
Ο κ. Θοδωρής Βλαβιανός.
O κ. Γεώργιος Βλαβιανός.
Τα εδέσματα και γενικά οι χορηγίες για την εκδήλωση προσφέρθηκαν από τους εξής:
• To Ξενοδοχείο «Αιγιαλίς»: Προσέφερε εδέσματα και τα σκευή της παρουσίασης.
• Το Ξενοδοχείο «Βίγλα»: Προσέφερε εδέσματα, βότανα, ελιές, κάπαρη και ξερά σύκα.
• Το Ξενοδοχείο «Μικές»: Προσέφερε εδέσματα και Αμοργιανό μέλι.
• Το Ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα»: Προσέφερε γλυκά, ψημένη ρακή και συσκευασμένα προϊόντα Αμοργού για τα καλαθάκια δώρων των επισήμων επισκεπτών μας.
• Το Παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο « στον Πύργο»: Προσέφερε εδέσματα, παξιμάδια και ξερά σύκα.
• Το κατάστημα προϊόντων Αμοργού και Βιολογικών προϊόντων «Κελάρι»: Προσέφερε φάβα και λάδι Αμοργού.
• Η Επιχείρηση Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Προσέφερε συσκευασίες με βότανα Αμοργού για τη παρουσίαση και για τα δώρα των επίσημων επισκεπτών μας.
• Τα εξαιρετικά Αμοργιανά τυριά που παρουσιάστηκαν, προσέφεραν οι κ. Σίμος Σταμάτης και Γιώργος Βλαβιανός.
Όλους τους παραπάνω οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, εργασθέντες και χορηγούς θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες εκφράζομε στον υπεύθυνο για τα παραδοσιακά πρωινά, παράγοντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πίττα που είχε τη πρωτοβουλία τόσο της οργάνωσης του Αμοργιανού πρωινού στην Αμοργό, όσο και της συμμετοχής της Αμοργού στην έκθεση.
Το πρωινό της Αμοργού, όπως παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο 11/2 περιείχε τα εξής:
• Αρτοποιήματα: Ψωμί (λευκό, μαύρο), κριτσίνια, παξιμάδια(Αμοργιανοί Παύλοι), παραδοσιακό εφτάζυμο.
• Μαρμελάδες από την Αμοργό : βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καρότο.
• Μέλι: Θυμαρίσιο Αμοργού.
• Ταχίνι.
• Ελιές Αμοργού, λάδι, κάπαρη.
• Ξηροί καρποί- Δημητριακά: Αμύγδαλα, σύκα ξερά με σουσάμι (παραδοσιακές παστέλες), καρύδια, σταφίδες, μπάρες δημητριακών με θυμαρίσιο μέλι Αμοργού.
• Γαλακτοκομικά –τυριά: Ξερό κεφαλοτύρι Αμοργού, μελίπαστο, ξυνομυζήθρα, μαλάκα, στραγγιστό γιαούρτι.
• Φρούτα : Ποικιλία από φρέσκα φρούτα.
• Βότανα: Φασκόμηλο κλπ αρωματικά – θεραπευτικά βότανα της Αμοργού.
• Γλυκά: Παραδοσιακό παστέλι με κύμινο, ξεροτήγανα, λουκουμάδες με γλυκάνισο, κέικ, μεθυσμένα Αμοργιανά κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού ( σταφύλι με αμύγδαλο, ροδοζάχαρη, νεράντζι, κυδώνι), κουραμπιέδες αρωματισμένοι με βότανα Αμοργού, λουκούμια με γεύση «ψημένης ρακής», ρυζόγαλο Αμοργού.
• Ομελέτες: Καλοκαιρινή ομελέτα με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακό σφουγγάτο.
• Τοπικά Παρασκευάσματα : Παραδοσιακά γιαπράκια από λαχανίδες, παραδοσιακά πιτάκια (τυρόπιτες,χορτόπιτες), φαβατοκεφτέδες με πέστο κάπαρης (δημιουργία του Σεφ Ηλία Βεκρή).