Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

Η παρουσία της Αμοργού στην HO.RE.CA

|

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.

Η Αμοργός έλαβε μέρος, ως τιμώμενο νησί, στο περίπτερο του Ελληνικού πρωινού, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στην έκθεση HORECA 2017, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο “METROPOLITAN EXPO”, από 10 έως 13 Φεβρουαρίου.
Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στο κοινό της έκθεσης, το Αμοργιανό πρωινό, το οποίο περιελάμβανε Αμοργιανά παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, παρουσία του Δημάρχου Νικόλαου Φωστιέρη, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε τους συντελεστές της καθώς και τους πολλούς συμπατριώτες μας που παρευρίσκοντο εκεί.
Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε τη συγκρότηση του Αμοργιανού πρωινού που έγινε τον Οκτώβριο 2016 στην Αμοργό, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Πίττα, στελέχους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τη συνεργασία του Δήμου Αμοργού και των τοπικών παραγωγών.

Η συμμετοχή στην έκθεση, από πλευράς Δήμου, συντονίστηκε από την Επιτροπή Τουρισμού και ιδιαίτερα το μέλος της κ. Θοδωρή Δεσποτίδη, τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Την ομάδα παρουσίασης του Αμοργιανού πρωινού απετέλεσαν:
κ. Θοδωρής Δεσποτίδης, Συντονιστής της όλης εκδήλωσης.
κ. Στέφανος Γιαννακόπουλος.
κ. Γιάννης Λουδάρος.
κ. Δέσποινα Γιαννακοπούλου.
κ. Βαγγέλης Λουδάρος.
κ. Νικητία Λουδάρου.
κ. Ελένη Στεφανοπούλου.
Ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία των δύο σεφ μας Ηλία Βεκρή και Ευαγγελίας- Ραφαέλας Ρούσσου, οι οποίοι έκαναν τις ζωντανές παρασκευές. Για τη προετοιμασία της έκθεσης στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά ο κ. Γιάννης Στεφανόπουλος. Για τη προετοιμασία παστελιού στην Αθήνα βοήθησαν οι κ. Ιάκωβος Γαβράς και Μανώλης Γαβαλάς που διέθεσαν τα εργαλεία παρασκευής αλλά και ο κ. Κώστας Καλύκας που παραχώρησε το παρασκευαστήριο του και βοήθησε επίσης σημαντικά.
Για τη προετοιμασία του παστελιού στην Αμοργό εργάστηκαν :
O κ. Κώστας Γρίσπος.
Ο κ. Μάρκος Γαβράς.
Ο κ. Βαγγέλης Δεσποτίδης.
Ο κ. Παναγιώτης Ψυχογυιός.
Η κ. Παναγιώτα Χάλαρη.
Η κ. Άννα Γαβαλά.
Η κ. Μαρία Παναγάκη.
Ο κ. Θοδωρής Βλαβιανός.
O κ. Γεώργιος Βλαβιανός.
Τα εδέσματα και γενικά οι χορηγίες για την εκδήλωση προσφέρθηκαν από τους εξής:
• To Ξενοδοχείο «Αιγιαλίς»: Προσέφερε εδέσματα και τα σκευή της παρουσίασης.
• Το Ξενοδοχείο «Βίγλα»: Προσέφερε εδέσματα, βότανα, ελιές, κάπαρη και ξερά σύκα.
• Το Ξενοδοχείο «Μικές»: Προσέφερε εδέσματα και Αμοργιανό μέλι.
• Το Ζαχαροπλαστείο «Μέλι και κανέλλα»: Προσέφερε γλυκά, ψημένη ρακή και συσκευασμένα προϊόντα Αμοργού για τα καλαθάκια δώρων των επισήμων επισκεπτών μας.
• Το Παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο « στον Πύργο»: Προσέφερε εδέσματα, παξιμάδια και ξερά σύκα.
• Το κατάστημα προϊόντων Αμοργού και Βιολογικών προϊόντων «Κελάρι»: Προσέφερε φάβα και λάδι Αμοργού.
• Η Επιχείρηση Βοτανικό Πάρκο Αμοργού: Προσέφερε συσκευασίες με βότανα Αμοργού για τη παρουσίαση και για τα δώρα των επίσημων επισκεπτών μας.
• Τα εξαιρετικά Αμοργιανά τυριά που παρουσιάστηκαν, προσέφεραν οι κ. Σίμος Σταμάτης και Γιώργος Βλαβιανός.
Όλους τους παραπάνω οι οποίοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, εργασθέντες και χορηγούς θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες εκφράζομε στον υπεύθυνο για τα παραδοσιακά πρωινά, παράγοντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πίττα που είχε τη πρωτοβουλία τόσο της οργάνωσης του Αμοργιανού πρωινού στην Αμοργό, όσο και της συμμετοχής της Αμοργού στην έκθεση.
Το πρωινό της Αμοργού, όπως παρουσιάστηκε επισήμως το Σάββατο 11/2 περιείχε τα εξής:
• Αρτοποιήματα: Ψωμί (λευκό, μαύρο), κριτσίνια, παξιμάδια(Αμοργιανοί Παύλοι), παραδοσιακό εφτάζυμο.
• Μαρμελάδες από την Αμοργό : βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, καρότο.
• Μέλι: Θυμαρίσιο Αμοργού.
• Ταχίνι.
• Ελιές Αμοργού, λάδι, κάπαρη.
• Ξηροί καρποί- Δημητριακά: Αμύγδαλα, σύκα ξερά με σουσάμι (παραδοσιακές παστέλες), καρύδια, σταφίδες, μπάρες δημητριακών με θυμαρίσιο μέλι Αμοργού.
• Γαλακτοκομικά –τυριά: Ξερό κεφαλοτύρι Αμοργού, μελίπαστο, ξυνομυζήθρα, μαλάκα, στραγγιστό γιαούρτι.
• Φρούτα : Ποικιλία από φρέσκα φρούτα.
• Βότανα: Φασκόμηλο κλπ αρωματικά – θεραπευτικά βότανα της Αμοργού.
• Γλυκά: Παραδοσιακό παστέλι με κύμινο, ξεροτήγανα, λουκουμάδες με γλυκάνισο, κέικ, μεθυσμένα Αμοργιανά κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού ( σταφύλι με αμύγδαλο, ροδοζάχαρη, νεράντζι, κυδώνι), κουραμπιέδες αρωματισμένοι με βότανα Αμοργού, λουκούμια με γεύση «ψημένης ρακής», ρυζόγαλο Αμοργού.
• Ομελέτες: Καλοκαιρινή ομελέτα με ντομάτα και πιπεριά, παραδοσιακό σφουγγάτο.
• Τοπικά Παρασκευάσματα : Παραδοσιακά γιαπράκια από λαχανίδες, παραδοσιακά πιτάκια (τυρόπιτες,χορτόπιτες), φαβατοκεφτέδες με πέστο κάπαρης (δημιουργία του Σεφ Ηλία Βεκρή).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις