Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ ομελέτα που εξιτάρει τους ουρανίσκους

Η ομελέτα που εξιτάρει τους ουρανίσκους

|

Μέ την πένα και την ικανότητα όσον αφορά τη γαστρονομία του Γιώργου Πίττα κάνουμε ένα ταξίδι έως της Εγγαρές και την ταβέρνα του Χάρη που έγινε γνωστή σε πανελλαδικό επίπεδο για την περίφημη “ομελέτα” της 

Αλήθεια πόσα μαγαζιά και δη εστιατόρια δεν έχουν ταυτιστεί με ένα μόνο πιάτο; Ουκ ολίγα. Το σύνολο όμως εξ αυτών ποντάρει στην πολυπλοκότητα του προϊόντος αναγκάζοντας τους θαμώνες να αναζητούν τα μυστικά της επιτυχίας σε … γευστικά θησαυροφυλάκια. Εδώ όμως έχουμε τη διαφορά. Ποτέ ένα τόσο απλό πιάτο, όπως μία ομελέτα δεν έγινε τόσο διάσημη. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει τίποτα περισσότερο από … αυγά. Ε εντάξει έχει κι άλλα πράγματα, όπως τυρί Νάξου και πατάτες Νάξου. Ομως πάνω απ όλα έχει αγάπη με την κα Ευγενία να καταθέτει και τη ψυχή της σε κάθε …τηγανιά που σερβίρει. Και ο Γιώργος Πίττας μέσα από την ιστοσελίδα του greekgastronomyguide.gr μας παρουσιάζει την “ταβέρνα του Χάρ稔 στις Εγγαρές της Νάξου. Διαβάστε την σχετική ανάλυση που παραθέτει… 

“Οι Εγγαρές βρίσκονται πάνω στον δρόμο που ξεκινάει από την Χώρα της Νάξου πηγαίνοντας προς τονΑπόλλωνα και είναι γνωστές για τα περιβόλια και τα τρεχούμενα νερά τους. Δυο χιλιάδες διακόσια στέμματα εσπεριδοειδή – μεταξύ των οποίων και το κίτρο της Νάξου – βερύκοκα και ζαρζαβατικά δημιουργούν μια σταθερή απασχόληση για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και ένα πανέμορφο τοπίο που έκανε τον Καζαντζάκη να ομολογήσει ότι οι Εγγαρές είναι ένας παράδεισος!

Τα τελευταία χρόνια η φήμη του χωριού ενισχύθηκε από την ταβέρνα του Χάρη. Μια οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα στο σχολείο, που για πολλούς έχει την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα σε ολόκληρο το νησί. Με δικά τους τα κρεατικά (αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια, κοκκόρια)  αλλά και τις τριακόσιες κότες που τους προσφέρουν πολλά αυγά, η Ευγενία Αρσένη – η σύζυγος του Χάρη – δημιουργεί καταπληκτικά εδέσματα. Το πιο διάσημο είναι η ομελέτα με το λιγότερο δέκα αυγά αλανιάρας κόταςπατάτες ντόπιες και γραβιέρα Νάξου. Δεν είναι λίγοι οι πελάτες που χορτασμένοι και σκασμένοι από τις μεγάλες μερίδες παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ομελέτας, μαζί τους -take away- για να την απολαύσουν την επόμενη μέρα για πρωινό!

Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη. Ο Χάρης – από 25 χρονών στις κουζίνες, έφτιαξε την δική του ταβέρνα το 1988 – αναλαμβάνει την ψησταριά. Παϊδάκια, μπιφτέκια, εξαιρετικό λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα (κατσίκι, μοσχάρι, χοίρος), μπριζόλες.

Η χρυσοχέρα κυρά Ευγενία έχει αναλάβει τα μαγειρευτά. Τη ζούλα (γίδα) βραστή, κόκορα κοκκινιστό, αρνί φρικασέ, κουνέλι λεμονάτο. Τίποτα δεν είναι μαγειρεμένο χωρίς φροντίδα. Ακόμα και τα ταπεινά γεμιστά κολοκυθάκια έχουν ανεπανάληπτη γεύση περιέχοντας στη γέμισή τους τόσα υλικά: κυμά, κρεμμύδια ξερά και χλωρά, κολοκύθι τριμμένο, καρότο, άνιθο, ντομάτα, μαϊντανό.

Το σερβίρισμα στην ταβέρνα του Χάρη γίνεται κι αυτό οικογενειακά από τον γιο της τον Σπύρο και τη Μαίρη, ενώ για φινάλε είναι καλοδεχούμενα  τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και τα φρούτα από τους κήπους τους”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Ψηφιακή αδρεναλίνη: πώς η διεπαφή μας ωθεί να ρισκάρουμε

Όταν το interface παρουσιάζει ένα ρίσκο — ακόμα και χωρίς πραγματικές συνέπειες — ο εγκέφαλος απελευθερώνει αδρεναλίνη. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.

Μουσικό καλοκαίρι στον Απόλλωνα! Παιδιά, δάσκαλοι και κοινό σε πενθήμερη γιορτή τέχνης και έμπνευσης

Από τις «Νότες του Φθινοπώρου» μέχρι τα «Όνειρα του Καλοκαιριού», ο Απόλλωνας ζωντανεύει μέσα από ήχους, προβολές, εργαστήρια και ένα μικρό πανηγύρι αφιερωμένο στους μικρούς σολίστ

Χαραλαμπόπουλος και Μουρατίδης ταξιδεύουν… Μικρές Κυκλάδες! Στάσεις σε Κουφονήσια και Ηρακλειά

Ανάμεσα σε κύματα, γεύσεις και ντόπια φιλόξενη καρδιά, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες κάνουν στάση στα Μικρά Κυκλαδονήσια – με φωτογραφίες, γέλια και αλμύρα καλοκαιριού

«Το Σπιτάκι του Νερού» φέρνει καθαρό νερό στη Γαύδο, ένα βήμα προς τη βιώσιμη νησιωτικότητα

Με έως και 19 κυβικά μέτρα ημερήσιας παροχής, το νέο Water Kiosk στη Γαύδο προσφέρει δωρεάν πόσιμο νερό στους κατοίκους και μειώνει τη χρήση πλαστικού

Υποθαλάσσιοι κήποι ζωής: Η αναγέννηση της Ποσειδωνίας από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Μια αθόρυβη αλλά κομβική περιβαλλοντική προσπάθεια που εδώ και 7 χρόνια δίνει ανάσα στις ελληνικές θάλασσες

«Η θάλασσα ενώνει, η αδικία διχάζει»: Ισότιμη φορολόγηση ζητούν οι ναυτικοί των σκαφών αναψυχής

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης, με αιχμηρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση στη Βουλή ζητά ίση φορολογική μεταχείριση με τους συναδέλφους της εμπορικής ναυτιλίας

Ο Ελληνισμός της Διασποράς ενώνει δυνάμεις: Ορόσημο η 15η Γενική Συνέλευση της ΠΑΔΕΕ στη Βουλή

Ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσω της συνεργασίας ΠΑΔΕΕ και Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Αγία Άννα της Ποταμιάς, ένα εκκλησάκι 12 αιώνων με ρίζες και ψυχή στην καρδιά της Νάξου

Στην πλαγιά της Ποταμιάς, το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στέκει φρουρός της μνήμης και της πίστης για πάνω από 1.200 χρόνια, κρατώντας ζωντανό το νήμα της παράδοσης

Νάξος – “Φιλοξενία”: Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για τον καύσωνα της Παρασκευής

Υποχρεωτική παύση εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 σε πολλές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου – Παρέμβαση του Συλλόγου Εστίασης Νάξου "Φιλοξενία"

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι