Μέ την πένα και την ικανότητα όσον αφορά τη γαστρονομία του Γιώργου Πίττα κάνουμε ένα ταξίδι έως της Εγγαρές και την ταβέρνα του Χάρη που έγινε γνωστή σε πανελλαδικό επίπεδο για την περίφημη “ομελέτα” της
Αλήθεια πόσα μαγαζιά και δη εστιατόρια δεν έχουν ταυτιστεί με ένα μόνο πιάτο; Ουκ ολίγα. Το σύνολο όμως εξ αυτών ποντάρει στην πολυπλοκότητα του προϊόντος αναγκάζοντας τους θαμώνες να αναζητούν τα μυστικά της επιτυχίας σε … γευστικά θησαυροφυλάκια. Εδώ όμως έχουμε τη διαφορά. Ποτέ ένα τόσο απλό πιάτο, όπως μία ομελέτα δεν έγινε τόσο διάσημη. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει τίποτα περισσότερο από … αυγά. Ε εντάξει έχει κι άλλα πράγματα, όπως τυρί Νάξου και πατάτες Νάξου. Ομως πάνω απ όλα έχει αγάπη με την κα Ευγενία να καταθέτει και τη ψυχή της σε κάθε …τηγανιά που σερβίρει. Και ο Γιώργος Πίττας μέσα από την ιστοσελίδα του greekgastronomyguide.gr μας παρουσιάζει την “ταβέρνα του Χάρ稔 στις Εγγαρές της Νάξου. Διαβάστε την σχετική ανάλυση που παραθέτει…
“Οι Εγγαρές βρίσκονται πάνω στον δρόμο που ξεκινάει από την Χώρα της Νάξου πηγαίνοντας προς τονΑπόλλωνα και είναι γνωστές για τα περιβόλια και τα τρεχούμενα νερά τους. Δυο χιλιάδες διακόσια στέμματα εσπεριδοειδή – μεταξύ των οποίων και το κίτρο της Νάξου – βερύκοκα και ζαρζαβατικά δημιουργούν μια σταθερή απασχόληση για τους κατοίκους του χωριού, αλλά και ένα πανέμορφο τοπίο που έκανε τον Καζαντζάκη να ομολογήσει ότι οι Εγγαρές είναι ένας παράδεισος!
Τα τελευταία χρόνια η φήμη του χωριού ενισχύθηκε από την ταβέρνα του Χάρη. Μια οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίπλα στο σχολείο, που για πολλούς έχει την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα σε ολόκληρο το νησί. Με δικά τους τα κρεατικά (αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια, κουνέλια, κοκκόρια) αλλά και τις τριακόσιες κότες που τους προσφέρουν πολλά αυγά, η Ευγενία Αρσένη – η σύζυγος του Χάρη – δημιουργεί καταπληκτικά εδέσματα. Το πιο διάσημο είναι η ομελέτα με το λιγότερο δέκα αυγά αλανιάρας κότας, πατάτες ντόπιες και γραβιέρα Νάξου. Δεν είναι λίγοι οι πελάτες που χορτασμένοι και σκασμένοι από τις μεγάλες μερίδες παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ομελέτας, μαζί τους -take away- για να την απολαύσουν την επόμενη μέρα για πρωινό!
Η δουλειά στην κουζίνα είναι μοιρασμένη. Ο Χάρης – από 25 χρονών στις κουζίνες, έφτιαξε την δική του ταβέρνα το 1988 – αναλαμβάνει την ψησταριά. Παϊδάκια, μπιφτέκια, εξαιρετικό λουκάνικο από τρία διαφορετικά κρέατα (κατσίκι, μοσχάρι, χοίρος), μπριζόλες.
Η χρυσοχέρα κυρά Ευγενία έχει αναλάβει τα μαγειρευτά. Τη ζούλα (γίδα) βραστή, κόκορα κοκκινιστό, αρνί φρικασέ, κουνέλι λεμονάτο. Τίποτα δεν είναι μαγειρεμένο χωρίς φροντίδα. Ακόμα και τα ταπεινά γεμιστά κολοκυθάκια έχουν ανεπανάληπτη γεύση περιέχοντας στη γέμισή τους τόσα υλικά: κυμά, κρεμμύδια ξερά και χλωρά, κολοκύθι τριμμένο, καρότο, άνιθο, ντομάτα, μαϊντανό.
Το σερβίρισμα στην ταβέρνα του Χάρη γίνεται κι αυτό οικογενειακά από τον γιο της τον Σπύρο και τη Μαίρη, ενώ για φινάλε είναι καλοδεχούμενα τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και τα φρούτα από τους κήπους τους”.