Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ κρίση βάζει τέλος στα ορεκτικά και τα πιάτα στη ... μέση

Η κρίση βάζει τέλος στα ορεκτικά και τα πιάτα στη … μέση

|

Η εποχή όπου στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες έδινες παραγγελία με δεκάδες πιάτα, αυτά κοινώς που μπαίνουν στη μέση και τα μοιράζονται όλοι πριν το “κυρίως”, οδεύει προς το τέλος της…

Από τη μία όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να μοιράζονται ορεκτικά και κυρίως πιάτα στα εστιατόρια, ιδίως όσο αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων. Από την πλευρά τους, βέβαια, τα εστιατόρια θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες παραγγελίες και κατ΄επέκταση υψηλότερα έσοδα ανά πελάτη.

Έτσι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, άρχισαν να «ξεπηδούν» στα μενού πιάτα που δύσκολα μπορεί να μοιραστεί κανείς. Παράλληλα, τα εστιατόρια παροτρύνουν τους πελάτες να δοκιμάσουν περισσότερα πιάτα πριν το κυρίως γεύμα. 

Το 2023 ο μέσος λογαριασμός στο 49% των εστιατορίων στις ΗΠΑ ήταν φθηνότερος, ενώ το 53% των εστιατορίων κατέγραψε χαμηλότερα κέρδη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το James Beard Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την εστίαση. Ταυτόχρονα, το φαγητό έξω έχει γίνει πιο ακριβό: Το κόστος των τροφίμων εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 5,3% τους τελευταίους 12 μήνες (στοιχεία Νοεμβρίου).

Τα εστιατόρια δεν θέλουν να απαγορεύσουν το να μοιράζει κανείς το φαγητό του, λέει ο Abraham Merchant, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας management με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διαχειρίζεται 17 εστιατόρια. Αντίθετα, εφαρμόζονται συγκεκριμένες στρατηγικές, όπως η δημιουργία πιάτων μιας μπουκιάς, σαν ένα ρολό πάπιας που προορίζεται για έναν, χωρίς όμως να βγουν από το μενού επιλογές που μπορούν να μοιραστούν οι πελάτες, όπως χούμους ψητού καρότου.

«Είναι ένας αγώνας», λέει. «Αποθαρρύνουμε το μοίρασμα όσο πιο ήπια μπορούμε».


Όταν οι πελάτες μοιράζονται λιγότερα πιάτα ή δεν παραγγέλνουν αλκοόλ, τα εστιατόρια είναι πιθανό να δυσκολευτούν να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις, όπως το υψηλότερο κόστος εργασίας, λέει η Anne McBride από το James Beard Foundation.

Το 2022, το 21% των ατόμων που συχνάζουν σε εστιατόρια δήλωσε ότι μέσα στο προηγούμενο διάστημα είχε μοιραστεί ένα γεύμα για να μειώσει το κόστος και το 58% δήλωσε ότι θα συνεχίσει αυτή την τακτική, σύμφωνα με έρευνα αγοράς από την Datassential.

Η Kylie Monagan, συνεργάτης στην εταιρεία Civetta Hospitality, που διαχειρίζεται τέσσερα εστιατόρια στις ΗΠΑ, έκανε μια ανακάλυψη. Τα μεγαλύτερα τραπέζια —αυτά με έξι ή επτά άτομα— είχαν συχνά τον φθηνότερο μέσο λογαριασμό ανά άτομο όταν μοιράζονταν πιάτα στο Calissa, ένα ελληνικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

«Το να μοιράζονται πιάτα δεν ήταν καλό για εμάς», είπε μιλώντας στη Wall Street Journal.

Για να το αλλάξει αυτό, άλλαξε τμήματα του μενού το περασμένο καλοκαίρι. Πρόσθεσε πιο ακριβά πιάτα, μεταξύ των οποίων μία σειρά από ορεκτικά που δεν προορίζονται για δύο ή περισσότερα άτομα.

Όσοι προτιμούν να πάρουν πιάτα στη μέση, έχουν την επιλογή να παραγγείλουν μία ποικιλία ψαριών για 85 δολάρια. Μια μεγαλύτερη μερίδα ζυμαρικών με αστακό που κόστιζε 60 δολάρια τώρα κοστίζει 130 και προορίζεται επίσης για μοίρασμα. Η προσαρμογή των μεγεθών, αλλά και των τιμών επιτρέπει στους πελάτες να μοιράζονται τα φαγητά, ενόσω διατηρούν υψηλό τον λογαριασμό ανά άτομο.

Η Tracy Borkum, ιδρύτρια του Urban Kitchen Group στο Σαν Ντιέγκο, επεξεργάστηκε εκ νέου το μενού στα τέσσερα εστιατόρια Cucina φέτος για να προσφέρει μικρότερα και φθηνότερα πιάτα για να ενθαρρύνει το μοίρασμα. Με πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται ήδη μερίδες σε μέγεθος κυρίου γεύματος στα ιταλικά εστιατόρια, ελπίζει ότι οι πελάτες θα παραγγέλνουν και θα μοιράζονται περισσότερα μικρά πιάτα για να διατηρήσουν σταθερούς τους μέσους όρους λογαριασμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κων. Χριστοφορίδου: Η “Λιλίκα Καλλίτση” επιστρέφει μέσα από το “Tik Tok” με μπόλικη αισιοδοξία (video)

Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την τηλεόραση, τη προσωπική της πορεία και εκφράζει την ανασφάλειά της για τη ζωή στην Ελλάδα (video)

Πρόταση ημέρας: Σαμαρινιώτικοι κεφτέδες στον φούρνο

Σαμαρινιώτικοι κεφτέδες στον φούρνο με (πολλά) κρεμμύδια

National League 2: Με άμυνα μπετόν ο Πανναξιακός έριξε στο καναβάτσο τον Μανδραϊκό

Εντυπωσιακός στο 2ο μέρος ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Μανδραϊκό (81-63) και την επόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει επίσης εκτός έδρας τα Μελίσσα (01/12)

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σ. Φάμελλος, οι επόμενες κινήσεις

Μήνυμα ενότητας και επανεκκίνησης από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου - Ισχυρός ο Πολάκης

Νάξος: Είσοδος ομάδας από το παράθυρο στο κλειστό, έξοδος Γιαννάκη από την Επιτροπή Αθλητισμού

Παραίτηση με αιχμές από την Επιτροπή Αθλητισμού για τον Γιώργο Γιαννάκη

Νάξος: Ενοικίαση γκαρσονιέρας στον Αγιο Πολύκαρπο

Ενοικίαζεται γκαρσονιέρα στον Αγιο Πολύκαρπο έξω από τη πόλη της Νάξου

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να πάρει την εξουσία από τα χέρια του ανθρώπου;

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της PauseAI, ισχυρά συστήματα ΑΙ όπως το ChatGPT θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους ή ακόμη και να τους χειραγωγήσουν.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων και πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Δώρο Χριστουγέννων και πώς μπορείτε να υπολογίσετε οnline το ποσό που δικαιούστε

Σαντορίνη: Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας για την κανονιστική κοινόχρηστων χώρων

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, της τάξης του 500% για τραπεζοκαθίσματα και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου

Νάντια Σαλτερή: “Για άλλη μια φορά η Ν.Δ “ξεχασε” να μας πει την αλήθεια”

Η Ν.Δ για μια ακόμα φορά, κατά την συνήθη πρακτική της επιλέγει να παρουσιάζει μια δική της πραγματικότητα, πανηγυρίζοντας και στήνοντας «φιέστες», για  αυτά που πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα