Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ κρίση βάζει τέλος στα ορεκτικά και τα πιάτα στη ... μέση

Η κρίση βάζει τέλος στα ορεκτικά και τα πιάτα στη … μέση

|

Η εποχή όπου στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες έδινες παραγγελία με δεκάδες πιάτα, αυτά κοινώς που μπαίνουν στη μέση και τα μοιράζονται όλοι πριν το “κυρίως”, οδεύει προς το τέλος της…

Από τη μία όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να μοιράζονται ορεκτικά και κυρίως πιάτα στα εστιατόρια, ιδίως όσο αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων. Από την πλευρά τους, βέβαια, τα εστιατόρια θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες παραγγελίες και κατ΄επέκταση υψηλότερα έσοδα ανά πελάτη.

Έτσι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, άρχισαν να «ξεπηδούν» στα μενού πιάτα που δύσκολα μπορεί να μοιραστεί κανείς. Παράλληλα, τα εστιατόρια παροτρύνουν τους πελάτες να δοκιμάσουν περισσότερα πιάτα πριν το κυρίως γεύμα. 

Το 2023 ο μέσος λογαριασμός στο 49% των εστιατορίων στις ΗΠΑ ήταν φθηνότερος, ενώ το 53% των εστιατορίων κατέγραψε χαμηλότερα κέρδη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το James Beard Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με την εστίαση. Ταυτόχρονα, το φαγητό έξω έχει γίνει πιο ακριβό: Το κόστος των τροφίμων εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 5,3% τους τελευταίους 12 μήνες (στοιχεία Νοεμβρίου).

Τα εστιατόρια δεν θέλουν να απαγορεύσουν το να μοιράζει κανείς το φαγητό του, λέει ο Abraham Merchant, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας management με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διαχειρίζεται 17 εστιατόρια. Αντίθετα, εφαρμόζονται συγκεκριμένες στρατηγικές, όπως η δημιουργία πιάτων μιας μπουκιάς, σαν ένα ρολό πάπιας που προορίζεται για έναν, χωρίς όμως να βγουν από το μενού επιλογές που μπορούν να μοιραστούν οι πελάτες, όπως χούμους ψητού καρότου.

«Είναι ένας αγώνας», λέει. «Αποθαρρύνουμε το μοίρασμα όσο πιο ήπια μπορούμε».


Όταν οι πελάτες μοιράζονται λιγότερα πιάτα ή δεν παραγγέλνουν αλκοόλ, τα εστιατόρια είναι πιθανό να δυσκολευτούν να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις, όπως το υψηλότερο κόστος εργασίας, λέει η Anne McBride από το James Beard Foundation.

Το 2022, το 21% των ατόμων που συχνάζουν σε εστιατόρια δήλωσε ότι μέσα στο προηγούμενο διάστημα είχε μοιραστεί ένα γεύμα για να μειώσει το κόστος και το 58% δήλωσε ότι θα συνεχίσει αυτή την τακτική, σύμφωνα με έρευνα αγοράς από την Datassential.

Η Kylie Monagan, συνεργάτης στην εταιρεία Civetta Hospitality, που διαχειρίζεται τέσσερα εστιατόρια στις ΗΠΑ, έκανε μια ανακάλυψη. Τα μεγαλύτερα τραπέζια —αυτά με έξι ή επτά άτομα— είχαν συχνά τον φθηνότερο μέσο λογαριασμό ανά άτομο όταν μοιράζονταν πιάτα στο Calissa, ένα ελληνικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

«Το να μοιράζονται πιάτα δεν ήταν καλό για εμάς», είπε μιλώντας στη Wall Street Journal.

Για να το αλλάξει αυτό, άλλαξε τμήματα του μενού το περασμένο καλοκαίρι. Πρόσθεσε πιο ακριβά πιάτα, μεταξύ των οποίων μία σειρά από ορεκτικά που δεν προορίζονται για δύο ή περισσότερα άτομα.

Όσοι προτιμούν να πάρουν πιάτα στη μέση, έχουν την επιλογή να παραγγείλουν μία ποικιλία ψαριών για 85 δολάρια. Μια μεγαλύτερη μερίδα ζυμαρικών με αστακό που κόστιζε 60 δολάρια τώρα κοστίζει 130 και προορίζεται επίσης για μοίρασμα. Η προσαρμογή των μεγεθών, αλλά και των τιμών επιτρέπει στους πελάτες να μοιράζονται τα φαγητά, ενόσω διατηρούν υψηλό τον λογαριασμό ανά άτομο.

Η Tracy Borkum, ιδρύτρια του Urban Kitchen Group στο Σαν Ντιέγκο, επεξεργάστηκε εκ νέου το μενού στα τέσσερα εστιατόρια Cucina φέτος για να προσφέρει μικρότερα και φθηνότερα πιάτα για να ενθαρρύνει το μοίρασμα. Με πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται ήδη μερίδες σε μέγεθος κυρίου γεύματος στα ιταλικά εστιατόρια, ελπίζει ότι οι πελάτες θα παραγγέλνουν και θα μοιράζονται περισσότερα μικρά πιάτα για να διατηρήσουν σταθερούς τους μέσους όρους λογαριασμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Χρύσα Μπανδέλη επιστρέφει στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο AMEN Nightclub!

Το AMEN Nightclub υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα event που θα συζητηθεί!

Φιλ. Φόρτωμας: Δωρεά ιατρικού ορθοπεδικού εξοπλισμού

Δωρεά ιατρικού ορθοπεδικού εξοπλισμού στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης από τον βουλευτή Φίλιππο Φόρτωμα

Κίνημα Δημοκρατίας: Ερώτηση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο της Νάξου που χάνεται …

Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου για τη στέγαση του Πρωτοδικείου Νάξου - Ερώτηση τριών βουλευτών του Κινήματος Δημοκρατίας για το Δικαστικό Μέγαρο της Νάξου που χάνεται ...

Ρόδος: Ναυάγιο με δύο νεκρούς, διασώθηκαν 63 μετανάστες

Ναυάγιο στα ανοιχτά της Ρόδου: Δύο νεκροί – Διασώθηκαν 63 αλλοδαποί από το Λιμενικό

ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με επτά εκπτώσεις και απαλλαγές

ΕΝΦΙΑ 2025: Πρεμιέρα τον Φεβρουάριο με επτά εκπτώσεις και απαλλαγές - Τι μας περιμένει

Σίφνος: Πήρε “πράσινο” φως και … έρχεται 5αστερο ξενοδοχείο

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σίφνο - Σε ποιο σημείο και ποια η χωρητικότητά του

Oceania Cruises: Θεματικές κρουαζιέρες για το 2025, θα …πιάσει και Σαντορίνη

Η Ελλάδα στις θεματικές κρουαζιέρες της Oceania Cruises το 2025 - Ποιες αφορούν τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος - Σαντορίνη - Μυτιλήνη)

Κυκλάδες – “Αρτεμις”: Οι αφανείς ήρωες των θαλασσών μας

«Άρτεμις»: το πλοίο που ενώνει τις Κυκλάδες : Οι αφανείς ήρωες των θαλασσών μας

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Η αύξηση στα καύσιμα αλλάζει το σκηνικό προς το …χειρότερο

Αύξηση κόστους καυσίμων: Πώς επηρεάζονται οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα

Πέθανε η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα σε ηλικία 103 ετών - Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε τη φωνή της βιολοντσέλο

Αιγαίο: Σε ποια νησιά θα έχουμε νέες αεροπορικές συνδέσεις το φετινό (2025) καλοκαίρι

Οι νέες πτήσεις στους ελληνικούς ουρανούς το 2025 – Τι προβλέπεται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Blue Star Ferries: Το “Delos” έρχεται από 10 Ιανουαρίου να καλύψει το κενό του “Myconos”

Το "Blue Star Delos" αφήνει τη Παροναξία και πηγαίνει στα .. βόρεια με σκοπό να καλύψει το κενό της ακινησίας του Myconos ... - Ποιες άλλες αλλαγές και παρατάσεις έχουμε

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις την 8η Ιανουαρίου, οι επόμενες αργίες

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι μαθητές γυρίζουν στο σχολείο - Ποια είναι τα επόμενα τριήμερα

Blue Star Delos: Ποδαρικό και το 2025 (4η σερί χρονιά) έκανε στο λιμάνι του Πειραιά (photos – video)

Το Blue Star Delos για 4η σερί χρονιά μπαίνει πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά και κάνει ποδαρικό - Ποιοι το υποδέχτηκαν (photo - video)

Μαργ. Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας

Μαργαρίτα Οικονομοπούλου: Συγκίνηση στην κηδεία της 34χρονης βολεϊμπολίστριας – Υποβασταζόμενη η μητέρα της

Δωδεκάνησα: Το “Σαόνησος” έφυγε, το “Σταυρός” αναλαμβάνει δράση

Το "Σταυρός" αναμένεται να αντικαταστήσει το "Σαόνησος" από αύριο Σάββατο 4 Ιανουαρίου

Νάξος – Θεοφάνια: Με λαμπρότητα ο εορτασμός, μέλος του ΕΚΑΒ ο Ιορδάνης που έπιασε το Σταυρό (video)

Με λαμπρότητα και ανοιξιάτικο καιρό ο εορτασμός των Θεοφανίων - Ποιος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και τι δήλωσε στον Γιάννη Βλαχάκη (video)

Blue Star Delos: Αλλαγή ώρας αναχώρησης από Σαντορίνη ενόψει .. Πρωτοχρονιάς

Blue Star Delos: Πώς θα εκτελεστεί το τελευταίο δρομολόγιο της χρονιάς - Αναμένεται να μπει πρώτο στο λιμάνι του Πειραιά

Blue Star Ferries: Το “Delos” …φεύγει και το “Blue Star 1” επιστρέφει (09/01) στη Παροναξία

Αλλαγή φρουράς με τη νέα χρονιά για τα πλοία που ετοιμάζονται για την ετήσια ακινησία τους - Ποιο πλοίο θα πάρει τη θέση του Blue Star Delos και πότε;

Θεοφάνια – Κωμιακή: Ο Σταυρός έπεσε στη στέρνα της Ανεβάλλουσας, τον έπιασε ο Μάριος Βενιέρης (video)

Για 3η σερί χρονιά η στέρνα της Ανεβάλλουσας λειτουργεί ως το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κωμιακής τα Θεοφάνια - Ποιος έπιασε το σταυρό (video)