Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. συνεχίζει να εντυπωσιάζει διεθνώς, κατακτώντας την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του Taste Atlas για τα καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα! Το πιο εμβληματικό προϊόν της ναξιώτικης παραγωγής ξεπέρασε πασίγνωστα τυριά της Ιταλίας και της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία χρονιά ότι η ποιότητα και η παράδοση της Νάξου κατακτούν τις διεθνείς αγορές και γεύσεις.
Στην ίδια λίστα, το Αρσενικό Νάξου Π.Ο.Π. αναδείχθηκε στην 6η θέση παγκοσμίως, ενώ το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί συνολικά με άλλες σημαντικές παρουσίες, όπως η Γραβιέρα Κρήτης, το Καλαθάκι Λήμνου και η Σφέλα.
Να σημειώσουμε ότι το Taste Atlas – η πιο αναγνωρίσιμη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της παγκόσμιας γαστρονομίας – ανέδειξε την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 12μηνης ωρίμανσης Πιτταρά στην 1η θέση, με βαθμολογία 4.7/5, μέσα από πάνω από 30.000 χρήσιμες αξιολογήσεις παγκόσμιων food lovers.
Στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολουθούν άλλα δύο προϊόντα του ίδιου τυροκομείου: η κλασική Γραβιέρα ΠΟΠ (4.5) και η Γραβιέρα ΠΟΠ σε μπαστούνι (4.5), διαμορφώνοντας ένα ιστορικό «βάθρο» αποκλειστικά αφιερωμένο στην Νάξο.
Και στη 4η θέση βρέθηκε η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου με βαθμολογία στα 4.4 /5 αναδεικνύοντας την δυναμική του Ναξιώτικου τυριού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχία αυτή είναι καρπός της συλλογικής δουλειάς των τυροκόμων, των κτηνοτρόφων και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπως σημείωσε με υπερηφάνεια ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης:
«Η Γραβιέρα Νάξου αναγνωρίζεται πλέον σε όλο τον κόσμο! Εξάγεται σε 12 χώρες, από ΗΠΑ και Καναδά έως Κύπρο, Γαλλία και Αυστρία. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συμβάλλουν καθημερινά σε αυτό το θαύμα».
Η νέα αυτή διάκριση έρχεται να ενισχύσει την εξαγωγική δυναμική της Νάξου και να τονώσει τη διατροφική υπερηφάνεια ενός τόπου που δεν σταματά να παράγει, να εξελίσσεται και να διαπρέπει.