Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

Η επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

|

Η παρουσίαση του βιβλίου «Του Ανέμου και της Αρμύρας» που προσφέρει μία εξαιρετική εικόνα της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας μέσα σε 300 όμορφες σελίδες 

Η κυκλαδίτικη γαστρονομία σε επίσημη πρώτη!

Πετρωτή, βολάκι, γροθοτυράκι , μαλαθούνι, λατσίσι , λούζα, ζαμπόνι, χοιρινό ρόστο, κοπανιά , παμπιλόνι, γλίνα, πατατάτο, πουλαράκια, λαζαράκια, αραντό, κατσόγρια, μανούρα γυλωμένη…

Άγνωστες λέξεις; Ακόμα δεν έχεις δει τίποτα : Παύλος, αρναθκιές, αζώναρας, μόστρα, παπα-γιαχνί , αρανιστά, πιταρίδια, κλωστά, λίμπουνες, αξύαλο αλλά και Ποταμίσι, Ασκαθάρι, Μαυροτράγανο, Αθήρι, Φωκιανό…

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις ξεχασμένες , όχι μόνον λέξεις αλλά και γεύσεις κυκλαδίτικων φαγητών, κρασιών και προϊόντων που οι έγκριτες δημοσιογράφοι γεύσης Νανά Δαρειώτη και Θάλεια Τσιχλάκη και ο επί των κρασιών Ανδρέας Ανδρουλιδάκης , με κόπο συνέλεξαν , μαγείρεψαν και φωτογράφισαν για το βιβλίο “Του Ανέμου και της Αρμύρας” που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σε 300 όμορφες σελίδες του, με πολλές επεξηγηματικές φωτογραφίες και δοκιμασμένες συνταγές , με μια πρωτότυπη ανθρωπολογική προσέγγιση οι τρείς συγγραφείς -ο καθένας ήδη καταξιωμένος στον χώρο της γαστρονομίας και της δημοσιογραφίας- κατάφεραν να παρουσιάσουν την κυκλαδίτικη χλωρίδα και πανίδα που δημιούργησαν από την αρχαιότητα τις ξεχωριστές συνταγές των Κυκλάδων (κάθε μια αναφέρεται στη ντοπιολαλιά τους!) καθώς και όλες τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούνται στα όμορφα νησιά. Είναι μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ολιστική συγγραφική προσέγγιση που χρειάστηκε πολλούς μήνες ταξιδιών, καταγραφής, φωτογράφισης και εξακρίβωσης όσων οι παλιότεροι νησιώτες με περηφάνια (συνδεδεμένη όμως με μνήμες φτώχειας και δυσκολιών) εξιστορούσαν στους τρείς δημοσιογράφους στις επισκέψεις τους.

Γιατί αξίζει;

Αξίζει να αγοράσεις το βιβλίο, αν είσαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας και θες να μάθεις λίγα παραπάνω για τις τοπικές συνταγές μιας πάμφτωχης νησιωτικής Ελλάδας που η σύγχρονη αστική μαγειρική παραμέρισε μεν αλλά οι πείσμονες κάτοικοι τις συνέχισαν μόνο και μόνο για να αναδυθούν τώρα λαμπρότερες , είτε σπιτικά μαγειρεμένες είτε τολμηρότερα στα χέρια των νέων σεφ . Ελληνική μαγειρική δεν είναι μόνον το παστίτσιο και ο μουσακάς, τα κεφτεδάκια και οι γαρίδες γιουβετσάκι, είναι πρωτίστως τα φαγητά που μαγειρεύονται με ό,τι παράγει ο κάθε τόπος την κάθε εποχή και αυτό δείχνει το βιβλίο, πώς στα νησιά  τους, που τα τρώει ολοχρονίς ο κυκλαδίτικος άνεμος και η αλμύρα, οι κάτοικοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες νοστιμιές κάνοντας σύμμαχους τη ξηρασία και τον καυτό ήλιο που επιτρέπουν σε πολλά βρώσιμα είδη να αναπτυχθούν μεστά γεύσης. Όποιος έχει συγκινηθεί από μία ώριμη ντομάτα, ένα αντζούρι από μπαξέ με λίγο θαλασσινό αλάτι, ένα αρνάκι σιγοψημένο στον ξυλόφουρνο, μία σιφνέικη ρεβυθάδα, μιά καπαροσαλάτα, μαραθουνίτες και ντόπια κατσικίσια τυριά έχει ήδη μία πρώτη αντίληψη περί τίνος πρόκειται αυτή η μαγειρική : φτωχική κουζίνα με λίγα αλλά φρέσκα και αμόλυντα πεντανόστιμα υλικά που ικανοποιούν απόλυτα τον έλληνα και τον ξένο καλοφαγά εξίσου.

Σιφνέικη κουζίνα

Με πιο γνωστές κουζίνες πιθανόν την σαντορινιά και την σιφνέϊκη , όλα τα κυκλαδονήσια έχουν τις σπεσιαλιτέ τους με πρωταγωνιστές τα αρνιά και τα κατσίκια στο κρέας, τη κάπαρη , τη ντομάτα και τον μάραθο , τα μικρά ψαράκια και ψαρικά , τα ξερικά λαχανικά και τα πολλά και διαφορετικά κρασιά στην οινοποιία . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο περίφημος εστιάτορας της Σαντορίνης Γιώργος Χατζηγιαννάκης / Σελήνη (που επί χρόνια πάσχισε και ανέδειξε παραδειγματικά την κουζίνα της ανοίγοντας τον δρόμο στους καλλιεργητές και παραγωγούς των ντόπιων προϊόντων με αποτέλεσμα το νησί να αποτελεί ξεκάθαρα πια ένα γαστρονομικό προορισμό) “κάποια νησιά στάθηκαν πρωτοπόρα , κάποια ακολούθησαν και κάποια θα ακολουθήσουν στο μέλλον” για να αναπτυχθεί ο “μύθος” της γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων. Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα βοηθήσει πολύ.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε αυτήν την κουζίνα στις διακοπές μας (όσοι τυχεροί τέλος πάντων βρούμε πραγματική παραδοσιακή μαγειρική στα κυκλαδίτικα ταβερνάκια ) και πράγματι ενθουσιαζόμαστε, αλλά φαίνεται ότι εξίσου ενθουσιάζεται και ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων και ξένων σεφ με αποτέλεσμα τα αξιόλογα και άγνωστα τοπικά προϊόντα να τρυπώνουν δημιουργικά πλέον και στα μενού των αθηναϊκών εστιατορίων όπως και στα ψαγμένα μπακάλικα . Η μαγεία του βιβλίου πάντως βρίσκεται , όχι μόνον στην αναφορά του πλούτου των γεύσεων, αλλά και στην αναλυτική επεξήγηση κάθε φαγητού και τον λόγο ύπαρξής της στον συγκεκριμένο τόπο.

Καράβι η Κουζίνα

Η ανάδειξη της κυκλαδίτικης μαγειρικής γενικότερα αποτελεί μία σταθερή προσπάθεια του δικτύου Aegean Cuisine και του δραστήριου Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων (ήδη ενεργό από το 1836!) που στόχο έχει βάλει να αναδείξει τις μονάδες εστίασης που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και προωθούν την κυκλαδίτικη κουζίνα. Όπου δείτε το σήμα της Aegean Cuisine , σημαίνει ότι το κατάστημα είναι πιστοποιημένο από το δίκτυο και ότι πράγματι προσφέρει αυθεντικές κυκλαδίτικες σπεσιαλιτέ και προϊόντα με ετήσιους ελέγχους. Αισιόδοξα όλα αυτά για τη χώρα μας.

“Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει” , αναφέρουν ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο “Μανιφέστο της Κυκλαδικής Κουζίνας” στην εισαγωγή του βιβλίου και μας καλούν να “στηρίξουμε τα ντόπια προϊόντα σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής και μαγειρικής μας …έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο διατροφικός πλούτος των Κυκλάδων”. Τώρα, με το βιβλίο αυτό μπορούμε όχι μόνον να … παραγγέλνουμε κυκλαδίτικα αλλά και να αγοράζουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα του κάθε νησιού, από μέλι και ρακή μέχρι ζυμαρικά, βότανα και κρασί.

Εσείς τί θα παραγγείλετε φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές σας; Μπακαλιάρο με τα φέσκουλα , τσιμέτια , κατσικάκι πατούδο ή μυζήθρα του χαρανιού; Ενημερωθείτε με τις πληροφορίες του βιβλίου, μην σας πιάσουν και αδιάβαστο … Το βιβλίο “Του άνεμου και της αρμύρας” μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το www.aegeancuisine.gr και σύντομα από τα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: twominutesangie.com/tou-anemou-kai-tis-armyras/
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Ανετη νίκη (3-1 σετ) επί του Μίλωνα, στους “8” του κυπέλλου

Ο Α.Ο. Θήρας προκρίθηκε για 11η συνεχόμενη χρονιά στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Γυναικών - Ποιοι είναι οι αντίπαλοι του

ΕΑΣ Νάξου: Στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η Ε.Α.Σ. Νάξου στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Νάξος: Ο Πνευμονολόγος Νίκος Κουφός θα πραγματοποιήσει ιατρείο στο Naxos Medical

Πότε θα βρίσκεται στη Νάξο και δη στο πολυϊατρείο Naxos Medical ο γιατρός Πνευμονολόγος Νίκος Κουφός - Κλείστε ραντεβού

ΑΠΑΣ Νάξου: Προχώρησε στην απόκτηση του φόργουορντ Αναστάση Κωστόπουλου

ΑΠΑΣ Νάξου: Σημαντική ενίσχυση με Αναστάση Κωστόπουλο - Η πορεία του έως τώρα

Μητσοτάκης: “Η Μαρία Καρυστιανού έχασε το παιδί της, σκύβω το κεφάλι”

«Ενας γονιός που έχασε το παιδί του, μπορεί να εκφράζεται με όποιον τρόπο θέλει», είπε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για τα Τέμπη και την εξεταστική

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τον Glenn Micaleff, τι συζήτησαν

Συνάντηση Βρούτση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη, Glenn Micaleff

Νάξος – ΕεεεΚ: Εργασίες, βελτίωση οροφής και εξωτερικού συστήματος υδρορροής

Εργασίες πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κτήριο των Ειδικών Εργαστηριών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη πόλη της Νάξου

Γερμανία: Δικαστικές περιπέτειες για την “Σοκολάτα Ντουμπάι”

Μπορεί ο καθένας να παρασκευάζει την «σοκολάτα Ντουμπάι» που γίνεται ανάρπαστη τους τελευταίους μήνες; Αντιφατικές είναι οι πρώτες αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων.

Σαντορίνη: Στις 13 Ιουνίου η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

Με κεντρικό έκθεμα την Κόρη της Θήρας την 13η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Κύθνος: Ανοιχτή επιστολή Δήμου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά

Κραυγή αγωνίας από τον Δήμου Κύθνου – Απαιτείται άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Νάξος: Μπαίνει … λουκέτο προσεχώς στην “Παπαβασιλείου”

Η κατασκευή των νέων πεζοδρομίων, τα καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ και το «λουκέτο» στην Παπαβασιλείου… Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Νάξος: Το “Naxos Star” έφυγε, το “Aegean Gem” έρχεται

Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στα νερά της Νάξου, το Naxos Star φεύγει ... Επόμενος προορισμός τα Δωδεκάνησα με το όνομα Aegean Gem

Μέλανες: Ψήφισμα για τον θάνατο του Αντώνιου Βερύκοκκου

Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Βερύκοκκος - Το ψήφισμα του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Μελάνων και ο χρόνος της εξόδιου ακολουθίας

Πάρος: Σοκ προκαλεί η αγορά οικοπέδου 115,6 τ.μ. έναντι 75 εκατ. ευρώ (!!!)

Τρομερό... στην Πάρο οικόπεδο 115,6 τ.μ. έπιασε τιμή 75 εκατ. ευρώ! - Η συμφωνία στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Νάξος – Μέλανες: Εκοιμήθη ο πατέρας Μάρκος Φάρκωνας

Εφυγε από την ζωή ο Ιερέας Μάρκος Φάρκωνας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην Ενορία Μελάνων - Αύριο η εξόδιος ακολουθία

Δονούσα: Ενοικιάζεται επιχείρηση Εστίασης

Επιχείρηση Εστίασης ενοικιάζεται στην Δονούσα και δη στη Μερσίνη

Εκτακτο: Φωτιά τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή Βουνιά Μαραθίου (Πάρος)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πάρο - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

Πάρος – Αντίπαρος: Τι λέει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων για το χρυσό συμβόλαιο των 75 εκατ. ευρώ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Πάρου - Αντιπάρου με επίκεντρο την αγοραπωλησία ακινήτου 115.6 m2 έναντι 75 εκατ. ευρώ στις Λεύκες Πάρου - Τα ερωτήματα που θέτει

Τέμπη – Νάξος: “Δεν έχω οξυγόνο”, ανατριχίλα στην ανάγνωση του ονόματος των 57 θυμάτων (video)

Δυναμική παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Νάξου στη σημερινή (26/01) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα θύματα των Τεμπών (video)

Κυκλάδες – “Δεν έχω Οξυγόνο”: Σε 15 νησιά θα ακουστεί η φωνή διαμαρτυρίας για τα θύματα στα Τέμπη

«Δεν έχω οξυγόνο»: Οι Κυκλάδες βγαίνουν στους δρόμους – Δείτε σε ποια νησιά θα γίνουν κινητοποιήσεις