Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

Η επίσημη πρώτη της Κυκλαδίτης γαστρονομίας

|

Η παρουσίαση του βιβλίου «Του Ανέμου και της Αρμύρας» που προσφέρει μία εξαιρετική εικόνα της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας μέσα σε 300 όμορφες σελίδες 

Η κυκλαδίτικη γαστρονομία σε επίσημη πρώτη!

Πετρωτή, βολάκι, γροθοτυράκι , μαλαθούνι, λατσίσι , λούζα, ζαμπόνι, χοιρινό ρόστο, κοπανιά , παμπιλόνι, γλίνα, πατατάτο, πουλαράκια, λαζαράκια, αραντό, κατσόγρια, μανούρα γυλωμένη…

Άγνωστες λέξεις; Ακόμα δεν έχεις δει τίποτα : Παύλος, αρναθκιές, αζώναρας, μόστρα, παπα-γιαχνί , αρανιστά, πιταρίδια, κλωστά, λίμπουνες, αξύαλο αλλά και Ποταμίσι, Ασκαθάρι, Μαυροτράγανο, Αθήρι, Φωκιανό…

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις ξεχασμένες , όχι μόνον λέξεις αλλά και γεύσεις κυκλαδίτικων φαγητών, κρασιών και προϊόντων που οι έγκριτες δημοσιογράφοι γεύσης Νανά Δαρειώτη και Θάλεια Τσιχλάκη και ο επί των κρασιών Ανδρέας Ανδρουλιδάκης , με κόπο συνέλεξαν , μαγείρεψαν και φωτογράφισαν για το βιβλίο “Του Ανέμου και της Αρμύρας” που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σε 300 όμορφες σελίδες του, με πολλές επεξηγηματικές φωτογραφίες και δοκιμασμένες συνταγές , με μια πρωτότυπη ανθρωπολογική προσέγγιση οι τρείς συγγραφείς -ο καθένας ήδη καταξιωμένος στον χώρο της γαστρονομίας και της δημοσιογραφίας- κατάφεραν να παρουσιάσουν την κυκλαδίτικη χλωρίδα και πανίδα που δημιούργησαν από την αρχαιότητα τις ξεχωριστές συνταγές των Κυκλάδων (κάθε μια αναφέρεται στη ντοπιολαλιά τους!) καθώς και όλες τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούνται στα όμορφα νησιά. Είναι μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ολιστική συγγραφική προσέγγιση που χρειάστηκε πολλούς μήνες ταξιδιών, καταγραφής, φωτογράφισης και εξακρίβωσης όσων οι παλιότεροι νησιώτες με περηφάνια (συνδεδεμένη όμως με μνήμες φτώχειας και δυσκολιών) εξιστορούσαν στους τρείς δημοσιογράφους στις επισκέψεις τους.

Γιατί αξίζει;

Αξίζει να αγοράσεις το βιβλίο, αν είσαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας και θες να μάθεις λίγα παραπάνω για τις τοπικές συνταγές μιας πάμφτωχης νησιωτικής Ελλάδας που η σύγχρονη αστική μαγειρική παραμέρισε μεν αλλά οι πείσμονες κάτοικοι τις συνέχισαν μόνο και μόνο για να αναδυθούν τώρα λαμπρότερες , είτε σπιτικά μαγειρεμένες είτε τολμηρότερα στα χέρια των νέων σεφ . Ελληνική μαγειρική δεν είναι μόνον το παστίτσιο και ο μουσακάς, τα κεφτεδάκια και οι γαρίδες γιουβετσάκι, είναι πρωτίστως τα φαγητά που μαγειρεύονται με ό,τι παράγει ο κάθε τόπος την κάθε εποχή και αυτό δείχνει το βιβλίο, πώς στα νησιά  τους, που τα τρώει ολοχρονίς ο κυκλαδίτικος άνεμος και η αλμύρα, οι κάτοικοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες νοστιμιές κάνοντας σύμμαχους τη ξηρασία και τον καυτό ήλιο που επιτρέπουν σε πολλά βρώσιμα είδη να αναπτυχθούν μεστά γεύσης. Όποιος έχει συγκινηθεί από μία ώριμη ντομάτα, ένα αντζούρι από μπαξέ με λίγο θαλασσινό αλάτι, ένα αρνάκι σιγοψημένο στον ξυλόφουρνο, μία σιφνέικη ρεβυθάδα, μιά καπαροσαλάτα, μαραθουνίτες και ντόπια κατσικίσια τυριά έχει ήδη μία πρώτη αντίληψη περί τίνος πρόκειται αυτή η μαγειρική : φτωχική κουζίνα με λίγα αλλά φρέσκα και αμόλυντα πεντανόστιμα υλικά που ικανοποιούν απόλυτα τον έλληνα και τον ξένο καλοφαγά εξίσου.

Σιφνέικη κουζίνα

Με πιο γνωστές κουζίνες πιθανόν την σαντορινιά και την σιφνέϊκη , όλα τα κυκλαδονήσια έχουν τις σπεσιαλιτέ τους με πρωταγωνιστές τα αρνιά και τα κατσίκια στο κρέας, τη κάπαρη , τη ντομάτα και τον μάραθο , τα μικρά ψαράκια και ψαρικά , τα ξερικά λαχανικά και τα πολλά και διαφορετικά κρασιά στην οινοποιία . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο περίφημος εστιάτορας της Σαντορίνης Γιώργος Χατζηγιαννάκης / Σελήνη (που επί χρόνια πάσχισε και ανέδειξε παραδειγματικά την κουζίνα της ανοίγοντας τον δρόμο στους καλλιεργητές και παραγωγούς των ντόπιων προϊόντων με αποτέλεσμα το νησί να αποτελεί ξεκάθαρα πια ένα γαστρονομικό προορισμό) “κάποια νησιά στάθηκαν πρωτοπόρα , κάποια ακολούθησαν και κάποια θα ακολουθήσουν στο μέλλον” για να αναπτυχθεί ο “μύθος” της γαστρονομικής κουλτούρας των Κυκλάδων. Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα βοηθήσει πολύ.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε αυτήν την κουζίνα στις διακοπές μας (όσοι τυχεροί τέλος πάντων βρούμε πραγματική παραδοσιακή μαγειρική στα κυκλαδίτικα ταβερνάκια ) και πράγματι ενθουσιαζόμαστε, αλλά φαίνεται ότι εξίσου ενθουσιάζεται και ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων και ξένων σεφ με αποτέλεσμα τα αξιόλογα και άγνωστα τοπικά προϊόντα να τρυπώνουν δημιουργικά πλέον και στα μενού των αθηναϊκών εστιατορίων όπως και στα ψαγμένα μπακάλικα . Η μαγεία του βιβλίου πάντως βρίσκεται , όχι μόνον στην αναφορά του πλούτου των γεύσεων, αλλά και στην αναλυτική επεξήγηση κάθε φαγητού και τον λόγο ύπαρξής της στον συγκεκριμένο τόπο.

Καράβι η Κουζίνα

Η ανάδειξη της κυκλαδίτικης μαγειρικής γενικότερα αποτελεί μία σταθερή προσπάθεια του δικτύου Aegean Cuisine και του δραστήριου Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων (ήδη ενεργό από το 1836!) που στόχο έχει βάλει να αναδείξει τις μονάδες εστίασης που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και προωθούν την κυκλαδίτικη κουζίνα. Όπου δείτε το σήμα της Aegean Cuisine , σημαίνει ότι το κατάστημα είναι πιστοποιημένο από το δίκτυο και ότι πράγματι προσφέρει αυθεντικές κυκλαδίτικες σπεσιαλιτέ και προϊόντα με ετήσιους ελέγχους. Αισιόδοξα όλα αυτά για τη χώρα μας.

“Η κουζίνα είναι καράβι που ταξιδεύει” , αναφέρουν ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και ο Δημήτρης Ρουσουνέλος στο “Μανιφέστο της Κυκλαδικής Κουζίνας” στην εισαγωγή του βιβλίου και μας καλούν να “στηρίξουμε τα ντόπια προϊόντα σαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής και μαγειρικής μας …έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο διατροφικός πλούτος των Κυκλάδων”. Τώρα, με το βιβλίο αυτό μπορούμε όχι μόνον να … παραγγέλνουμε κυκλαδίτικα αλλά και να αγοράζουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα του κάθε νησιού, από μέλι και ρακή μέχρι ζυμαρικά, βότανα και κρασί.

Εσείς τί θα παραγγείλετε φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές σας; Μπακαλιάρο με τα φέσκουλα , τσιμέτια , κατσικάκι πατούδο ή μυζήθρα του χαρανιού; Ενημερωθείτε με τις πληροφορίες του βιβλίου, μην σας πιάσουν και αδιάβαστο … Το βιβλίο “Του άνεμου και της αρμύρας” μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το www.aegeancuisine.gr και σύντομα από τα βιβλιοπωλεία.

Πηγή: twominutesangie.com/tou-anemou-kai-tis-armyras/
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός

Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη - Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026

Αμοργός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 8ου Amorgos Trail Challenge

Οι εγγραφές για το 8ο Amorgos Trail Challenge παραμένουν ανοιχτές για λίγες ακόμα ημέρες!

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα τρίτη χώρα σε απώλεια πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο (!!!)

Η Ευρώπη είναι η κατεξοχήν ήπειρος που χάνει σταθερά πληθυσμό, με τον αριθμό των Ευρωπαίων να συρρικνώνεται κατά 0,2% το 2023 έναντι του 2022.

Πρόταση Ημέρας: Αραμπιάτα, η «θυμωμένη» μακαρονάδα της Ρώμης

Ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνυπάρχουν σε αυτό το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης, την πικάντικη αραμπιάτα.

Ικανότητα ή τύχη είναι ο παράγοντας της επιτυχίας;

Τύχη ή επιδεξιότητα; Παιχνίδια που ισορροπούν ανάμεσα στα δύο

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο και το απογευματινό δρομολόγιο του “Ανδρος Κουίν”

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα παραμείνει σήμερα το "Ανδρος Κουίν" όπως ανακοίνωσε η Golden Star Ferries λόγω καιρικών συνθηκών

ΑΝΤ1 – Γ. Παπαδάκης: Μετά από 34 χρόνια λέει “Τέλος” στην εκπομοπή “Καλημέρα Ελλάδα” (video)

Γιώργος Παπαδάκης: «Δεν είμαι πια νέος» - Η ανακοίνωση για το τέλος του Καλημέρα Ελλάδα με δάκρυα (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Πολυώρη πρωινή διακοπή ρεύματος σε Μουτσούνα, Σχοινούσα και Κουφονήσι

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη (29/04) σε οικισμούς της Ανατολικής Νάξου Κουφονήσι και Σχοινούσα

Δήμος Αμοργού: Σκληρή απάντηση στη παράταξη “Νέα Πνοή” για το Π.Δ. 129/2025

Η Δημοτική Αρχή Αμοργού κατηγορεί τη παράταξη "Νέα Πνοή" για υποκρισία και διευκρινίζει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις δόμησης παραμένουν σε ισχύ έως την ολοκλήρωση του ΤΠΣ.

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων: Όχι στα ψίχουλα – Αγώνας για αξιοπρεπή ζωή και δουλειά: Ραντεβού την Πρωτομαγιά!

Σφοδρή αντίδραση στα "επιδόματα κοροϊδίας" και κάλεσμα από την ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μαΐου. - Πότε και που;

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός