Πέμπτη, 6 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ Ελληνική Φέτα εμποδίζει το ... Brexit

Η Ελληνική Φέτα εμποδίζει το … Brexit

|

Η Ευρώπη θέλει η Βρετανία να υιοθετήσει ένα ισοδύναμο με εκείνη σύστημα «γεωγραφικών προσδιορισμών» – έτσι ώστε να προστατεύεται ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με μια περιοχή – Ανάμεσα στα προϊόντα και η Ελληνική Φέτα 

Μπορεί ένα τραπέζι που έχει προϊόντα όπως η Φέτα, το ζαμπόν αλλά κι ένα ποτήρι κονιάκ να τινάξουν στον αέρα την υπόθεση Brexit? Κι όμως μπορεί… Οπως διαβάζουμε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian “το ελληνικό τυρί φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ αλλά και οι μπύρες του Βελγίου φαίνεται να αποτελούν το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Βρετανία για το Brexit, μετά την απαίτηση των Βρυξελλών να υιοθετήσει το Λονδίνο μια νομοθεσία στη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που ισχύει ήδη στην Ευρώπη με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει για τα ευρωπαϊκά ειδικά προϊόντα προς αποφυγή της αντιγραφής τους. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το βρετανικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει ένα σχεδόν ισότιμο με το ευρωπαϊκό σύστημα «γεωγραφικών ενδείξεων» μέσω ετικετών προστασίας του εκάστοτε προϊόντος που συνδέονται με την περιοχή προέλευσής του”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, o επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την σύναψη συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών. Ειδικότερα, το ζήτημα της προστασίας ταυτότητας και προέλευσης φαγητών και ποτών «εξελίσσεται σε ένα ακόμη δύσκολο θέμα, στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ξεκάθαρη θέση». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν προτίθενται να παρέχουν αυτή την προστασία στην αγορά τους μετά το Brexit», πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ. 

Επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει ότι «η απαραίτητη εγχώρια νομοθεσία (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου)» πρέπει να είναι «συγκρίσιμη με εκείνη που παρέχεται από το δίκαιο της Ενωσης». 

Ο Hosuk Lee-Makiyama, πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε ωστόσο πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει. Κι όπως τόνισε «Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική. Σαφώς πρόκειται για ένα νομικό και τεχνικό ζήτημα που δεν είναι απλό, αλλά δεν συμφωνώ με τις διαστάσεις που έχει πάρει. Είναι πράγματι ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία, αλλά έχουμε πάντα συμβιβασμούς στην τελική ολοκλήρωση».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη δήλωσε: «H αποχώρησή μας από την ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες και τους παραγωγούς μας ώστε να πουλούν περισσότερα βρετανικά τρόφιμα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογής υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές». Σημειώνεται ότι η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 3.000 προστατευόμενα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tα ειδικά καθεστώτα για τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούσαν ανέκαθεν αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Πρόσφατα οι Βρυξέλλες συγκρούστηκαν με το Μεξικό εξαιτίας ενός τυριού. Η ΕΕ επέμενε πως το όνομα «manchego» θα πρέπει να ισχύει μόνο για τυρί προβάτων από την κεντρική Ισπανία, ενώ το Μεξικό προέβαλε το δικαίωμά του να πουλά «manchego» από αγελαδινό γάλα. 

Ο νέος αυτός σκόπελος έρχεται μετά από μια δύσκολη εβδομάδα συζητήσεων, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για το δορυφορικό σύστημα Galileo, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να καλεί την βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτό. 

Πηγή: The Guardian


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΘ: Οι έφηβοι έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Έρευνα ΑΠΘ: Χωρίς ειδησεογραφική παιδεία οι έφηβοι, έρμαια της διαδικτυακής παραπληροφόρησης

Τέμπη – Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση

ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Συμμετέχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής για τα Τέμπη - Τι αναφέρει στην ενημέρωση

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

ΔΕΗ Tour Of Hellas 2025: Συναρπαστικές διαδρομές από την Πάτρα στην Αθήνα (2-6 Απριλίου), 2 world tour ομάδες και… άρωμα Γύρων Γαλλίας – Ιταλίας!

Πάρος: Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση

Αυξήσεις εσόδων σε καταλύματα και εστίαση σημειώθηκαν στην Πάρο - Ποια περίοδο και τι αναφέρει ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Μπιζάς

Σαντορίνη – Αμοργός: Σε αποδρομή η σεισμική ακολουθία

Μικρή η πιθανότητα επανέναρξης του φαινομένου, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διεργασίες του υπεδάφους στη Σαντορίνη

ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου: Απαγόρευση απόθεσης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Σύρου έως την Κυριακή 9 Μαρτίου

Απαγόρευση απόθεσης αποβλήτων από ιδιώτες έως την Κυριακή 9 Μαρτίου - Τι αναφέρει ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Σύρος – ITB: Προβολή της “Αρχόντισσας” ως αυθεντικός και ποιοτικός προορισμός

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τη συμμετοχή του στην ITB του Βερολίνου - Τι αναφέρει η κα Χριστιάννα Πάπιτση

Attica Group: Στο δρόμο για την .. ανακύκλωση το “Κρήτη ΙΙ”

Το «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» πουλήθηκε και αναχωρεί από την ντάνα της Ελευσίνας για τα διαλυτήρια και για ανακύκλωση. - Η τιμή πώλησής του

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

Μία άλλη πίτσα. Μας έρχεται από την Ιταλία με την αρωγή του "Γαστρονόμου" και βασίζεται στο "λευκό"

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις σε 100 υπόπτους για απάτη (!!!)

Ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αφορούν την εκταμίευση ποσού 2,9 εκατ. ευρώ με βάση πλαστές αιτήσεις.

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση