Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΗ Ελληνική Φέτα εμποδίζει το ... Brexit

Η Ελληνική Φέτα εμποδίζει το … Brexit

|

Η Ευρώπη θέλει η Βρετανία να υιοθετήσει ένα ισοδύναμο με εκείνη σύστημα «γεωγραφικών προσδιορισμών» – έτσι ώστε να προστατεύεται ένα προϊόν που είναι συνδεδεμένο με μια περιοχή – Ανάμεσα στα προϊόντα και η Ελληνική Φέτα 

Μπορεί ένα τραπέζι που έχει προϊόντα όπως η Φέτα, το ζαμπόν αλλά κι ένα ποτήρι κονιάκ να τινάξουν στον αέρα την υπόθεση Brexit? Κι όμως μπορεί… Οπως διαβάζουμε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian “το ελληνικό τυρί φέτα, το ζαμπόν Πάρμας, το γαλλικό κονιάκ αλλά και οι μπύρες του Βελγίου φαίνεται να αποτελούν το νέο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Βρετανία για το Brexit, μετά την απαίτηση των Βρυξελλών να υιοθετήσει το Λονδίνο μια νομοθεσία στη λογική της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που ισχύει ήδη στην Ευρώπη με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει για τα ευρωπαϊκά ειδικά προϊόντα προς αποφυγή της αντιγραφής τους. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το βρετανικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει ένα σχεδόν ισότιμο με το ευρωπαϊκό σύστημα «γεωγραφικών ενδείξεων» μέσω ετικετών προστασίας του εκάστοτε προϊόντος που συνδέονται με την περιοχή προέλευσής του”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, o επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την σύναψη συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών. Ειδικότερα, το ζήτημα της προστασίας ταυτότητας και προέλευσης φαγητών και ποτών «εξελίσσεται σε ένα ακόμη δύσκολο θέμα, στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ξεκάθαρη θέση». «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη για το αν προτίθενται να παρέχουν αυτή την προστασία στην αγορά τους μετά το Brexit», πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ. 

Επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει ότι «η απαραίτητη εγχώρια νομοθεσία (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου)» πρέπει να είναι «συγκρίσιμη με εκείνη που παρέχεται από το δίκαιο της Ενωσης». 

Ο Hosuk Lee-Makiyama, πρώην εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΕ στην παγκόσμια οργάνωση εμπορίου, τόνισε ωστόσο πρόσφατα ότι πολλές φορές το θέμα των προστατευόμενων προϊόντων παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις απ′ ότι πρέπει. Κι όπως τόνισε «Η πιθανότητα εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει οικονομικό συμφέρον από τη δική του σαμπάνια ή από τη δική του φέτα είναι σχεδόν μηδενική. Σαφώς πρόκειται για ένα νομικό και τεχνικό ζήτημα που δεν είναι απλό, αλλά δεν συμφωνώ με τις διαστάσεις που έχει πάρει. Είναι πράγματι ένα από τα θέματα στα οποία έχουμε δείξει μεγάλη ευελιξία, αλλά έχουμε πάντα συμβιβασμούς στην τελική ολοκλήρωση».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη δήλωσε: «H αποχώρησή μας από την ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε φιλόδοξες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες και τους παραγωγούς μας ώστε να πουλούν περισσότερα βρετανικά τρόφιμα. Θα διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογής υψηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής σε προσιτές τιμές». Σημειώνεται ότι η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 3.000 προστατευόμενα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προστατεύονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tα ειδικά καθεστώτα για τα τρόφιμα και τα ποτά αποτελούσαν ανέκαθεν αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη και άλλες χώρες. Πρόσφατα οι Βρυξέλλες συγκρούστηκαν με το Μεξικό εξαιτίας ενός τυριού. Η ΕΕ επέμενε πως το όνομα «manchego» θα πρέπει να ισχύει μόνο για τυρί προβάτων από την κεντρική Ισπανία, ενώ το Μεξικό προέβαλε το δικαίωμά του να πουλά «manchego» από αγελαδινό γάλα. 

Ο νέος αυτός σκόπελος έρχεται μετά από μια δύσκολη εβδομάδα συζητήσεων, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για το δορυφορικό σύστημα Galileo, με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να καλεί την βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κρυφτό. 

Πηγή: The Guardian


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Η αλήθεια για τη μελέτη του νέου επιβατικού λιμένα Πάρου, τι απαντά ο Δήμος

Ο Δήμος Πάρου ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα και τις φάσεις της μελέτης του νέου λιμανιού, δίνοντας απαντήσεις στη Λαϊκή Συσπείρωση και διαβεβαιώνοντας για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.

Πανελλαδικές 2025: Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών, ανοικτή η πλατφόρμα από 8 έως 17 Ιουλίου

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να συμπληρώσουν από αύριο 8 Ιουλίου Μηχανογραφικό και Παράλληλο Μηχανογραφικό για ΑΕΙ και ΣΑΕΚ

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»

Ξεκινά εντός Ιουλίου το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής για την αναβάθμιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ατόμων με αναπηρία.

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Ενημέρωση προς τους παραγωγούς για παραλαβές, εκκαθαρίσεις και επιδοτήσεις

Σημαντικές ανακοινώσεις για την παραλαβή Τοματάκι Σαντορίνης Π.Ο.Π., την εκκαθάριση του πενταετούς προγράμματος αμπελουργίας και την καταβολή ενισχύσεων από το πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου

Οι Χαΐνηδες ζωντανά στη Μονή Νάξου, τη Παρασκευή 25 Ιουλίου

Η θρυλική κολεκτίβα των Χαΐνηδων έρχεται στη Νάξο για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση και ελευθερία, στο Δημοτικό Σχολείο Μονής.

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)