Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

Χρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

|

Για το νέο του βιβλίο, «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες», μίλησε ο Χρήστος Νέζος, στο περιοδικό «Deluxe Magazine» – Πως γνώρισε τη Νάξο, τι θα έπαιρνε μαζί του, ποια η αγαπημένη του συνταγή

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!” 

Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες. Ο Χρήστος Νέζος με αφορμή του εν λόγω βιβλίου και βέβαια αφήνοντας την άκρη τον όρο “σεφ” (σ.σ. άλλωστε όλοι μαγευρεύουμε στο σπίτι μας”  μίλησε στο περιοδικό «Deluxe Magazine». Επεσήμανε, την ώθηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στο να γράψει το βιβλίο του. Παράλληλα, μας συνέστησε… γιαούρτι της Ε.Α.Σ. Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι για επιδόρπιο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. Νέζου στο «Deluxe Magazine»:

Ένας άνθρωπος της τηλεόρασης και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μάς συστήνει τη Νάξο μέσω του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». Μας παίρνει μαζί του, σε ένα ονειρεμένο ταξίδι εκρηκτικών χρωμάτων, μαγικών ευωδιών και παραδοσιακών, αρχαίων γεύσεων αυτού του μοναδικού τόπου. Ο Χρήστος Νέζος έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα, σαν την κουζίνα της Νάξου, όμως, δεν βρήκε πουθενά!

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων; «Ήταν το 2004, όταν πρωτοήρθα για να γυρίσω την τηλεοπτική εκπομπή μου “Ταξιδεύοντας” για το Mega Channel. Από τότε ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί. Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ και οι ζωντανές μου εμφανίσεις από εδώ, που παρουσίαζαν τη μεγάλη… πρωταγωνίστρια του νησιού, την πασίγνωστη γραβιέρα, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα για τη μοναδική κουζίνα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Πώς αυτή η εμπειρία μεταφράστηκε σε ένα ταξίδι μέσα στις αρχαίες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πήρε, τελικά και τη μορφή βιβλίου; «Θυμάμαι, σε μία άλλη μου δημοσιογραφική αποστολή που αφορούσε στη ζωή των ανθρώπων στις Μικρές Κυκλάδες, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρη Καπούνη (ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και… ξεναγός μας), να μου λέει, στο καΐκι που βρισκόμασταν, ότι είχαμε μαγειρέψει τόσες πολλές συνταγές σε τόσες πολλές εκπομπές που θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο!».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η απόλυτη γεύση της Νάξου; «Αναμφίβολα, η Νάξος είναι ένας προορισμός γεμάτος γεύσεις, είναι το νησί του καλού και ποιοτικού φαγητού. Οι γεύσεις της Νάξου είναι οι γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος της Ελλάδας έχει γεννηθεί κανείς, οι τηγανιτές πατάτες είναι στο… DNA μας! Το να γεύεσαι πατάτες Νάξου είναι σαν μία ανώτερη γευστική εμπειρία. Πάνω από όλες τις γεύσεις της Νάξου είναι το… διαμάντι, όπως εγώ τη λέω, η γραβιέρα! Αρχίζουμε από εδώ και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τόσα πολλά πιάτα με βοδινό, αρνίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, κόκορα, γίδα βραστή στο δρόμο προς το Φιλότι και, φυσικά, το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το αξέχαστο ζαμπόνι».

Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί; «Σε τι δίλημμα με βάλατε! Τι να πω; Αγαπώ τα πάντα εδώ, το φαγητό για το οποίο ήδη μιλήσαμε, τα καταγάλανα νερά, σίγουρα θα πω τις παραλίες, την υπέροχη ορεινή Νάξο, τα εκκλησάκια, την παραλία με τους κέδρους στον Μάραγκα η οποία έχει και διεθνή φήμη και πόσα άλλα ακόμη…».

Τι συνταγές σου αρέσει να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα; «Η αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι πίτσα με ανανά και γραβιέρα. Μου ήλθε στο μυαλό όταν, σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα, δοκίμασα μία παρόμοια πίτσα με ένα τοπικό άγευστο τυρί. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα την έφτιαξα και όποιος τη δοκίμασε ενθουσιάστηκε, όπως και εγώ. Φτιάξτε τη και εσείς και θα εκπλαγείτε!».

Ποια προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει στις βαλίτσες του ένας τουρίστας φεύγοντας από τη Νάξο; «Φυσικά, τη γραβιέρα Νάξου (γελάει)! Το “αρσενικό”, το πασίγνωστο κεφαλοτύρι του νησιού, είναι επίσης ένα must. Υπάρχει, ακόμη, γραβιέρα με αρωματικά βότανα της Νάξου και επίσης το γλυκό κουταλιού κεράσι, το καλύτερο που έχω φάει ποτέ, από τον κ. Τολάκη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία καταπληκτική ιδέα για επιδόρπιο: γιαούρτι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι από τον Τολάκη. Το καλύτερο γλυκό που θα μπορούσε να γευθεί ο καθένας!».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις