Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

Χρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

|

Για το νέο του βιβλίο, «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες», μίλησε ο Χρήστος Νέζος, στο περιοδικό «Deluxe Magazine» – Πως γνώρισε τη Νάξο, τι θα έπαιρνε μαζί του, ποια η αγαπημένη του συνταγή

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!” 

Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες. Ο Χρήστος Νέζος με αφορμή του εν λόγω βιβλίου και βέβαια αφήνοντας την άκρη τον όρο “σεφ” (σ.σ. άλλωστε όλοι μαγευρεύουμε στο σπίτι μας”  μίλησε στο περιοδικό «Deluxe Magazine». Επεσήμανε, την ώθηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στο να γράψει το βιβλίο του. Παράλληλα, μας συνέστησε… γιαούρτι της Ε.Α.Σ. Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι για επιδόρπιο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. Νέζου στο «Deluxe Magazine»:

Ένας άνθρωπος της τηλεόρασης και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μάς συστήνει τη Νάξο μέσω του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». Μας παίρνει μαζί του, σε ένα ονειρεμένο ταξίδι εκρηκτικών χρωμάτων, μαγικών ευωδιών και παραδοσιακών, αρχαίων γεύσεων αυτού του μοναδικού τόπου. Ο Χρήστος Νέζος έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα, σαν την κουζίνα της Νάξου, όμως, δεν βρήκε πουθενά!

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων; «Ήταν το 2004, όταν πρωτοήρθα για να γυρίσω την τηλεοπτική εκπομπή μου “Ταξιδεύοντας” για το Mega Channel. Από τότε ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί. Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ και οι ζωντανές μου εμφανίσεις από εδώ, που παρουσίαζαν τη μεγάλη… πρωταγωνίστρια του νησιού, την πασίγνωστη γραβιέρα, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα για τη μοναδική κουζίνα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Πώς αυτή η εμπειρία μεταφράστηκε σε ένα ταξίδι μέσα στις αρχαίες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πήρε, τελικά και τη μορφή βιβλίου; «Θυμάμαι, σε μία άλλη μου δημοσιογραφική αποστολή που αφορούσε στη ζωή των ανθρώπων στις Μικρές Κυκλάδες, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρη Καπούνη (ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και… ξεναγός μας), να μου λέει, στο καΐκι που βρισκόμασταν, ότι είχαμε μαγειρέψει τόσες πολλές συνταγές σε τόσες πολλές εκπομπές που θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο!».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η απόλυτη γεύση της Νάξου; «Αναμφίβολα, η Νάξος είναι ένας προορισμός γεμάτος γεύσεις, είναι το νησί του καλού και ποιοτικού φαγητού. Οι γεύσεις της Νάξου είναι οι γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος της Ελλάδας έχει γεννηθεί κανείς, οι τηγανιτές πατάτες είναι στο… DNA μας! Το να γεύεσαι πατάτες Νάξου είναι σαν μία ανώτερη γευστική εμπειρία. Πάνω από όλες τις γεύσεις της Νάξου είναι το… διαμάντι, όπως εγώ τη λέω, η γραβιέρα! Αρχίζουμε από εδώ και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τόσα πολλά πιάτα με βοδινό, αρνίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, κόκορα, γίδα βραστή στο δρόμο προς το Φιλότι και, φυσικά, το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το αξέχαστο ζαμπόνι».

Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί; «Σε τι δίλημμα με βάλατε! Τι να πω; Αγαπώ τα πάντα εδώ, το φαγητό για το οποίο ήδη μιλήσαμε, τα καταγάλανα νερά, σίγουρα θα πω τις παραλίες, την υπέροχη ορεινή Νάξο, τα εκκλησάκια, την παραλία με τους κέδρους στον Μάραγκα η οποία έχει και διεθνή φήμη και πόσα άλλα ακόμη…».

Τι συνταγές σου αρέσει να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα; «Η αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι πίτσα με ανανά και γραβιέρα. Μου ήλθε στο μυαλό όταν, σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα, δοκίμασα μία παρόμοια πίτσα με ένα τοπικό άγευστο τυρί. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα την έφτιαξα και όποιος τη δοκίμασε ενθουσιάστηκε, όπως και εγώ. Φτιάξτε τη και εσείς και θα εκπλαγείτε!».

Ποια προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει στις βαλίτσες του ένας τουρίστας φεύγοντας από τη Νάξο; «Φυσικά, τη γραβιέρα Νάξου (γελάει)! Το “αρσενικό”, το πασίγνωστο κεφαλοτύρι του νησιού, είναι επίσης ένα must. Υπάρχει, ακόμη, γραβιέρα με αρωματικά βότανα της Νάξου και επίσης το γλυκό κουταλιού κεράσι, το καλύτερο που έχω φάει ποτέ, από τον κ. Τολάκη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία καταπληκτική ιδέα για επιδόρπιο: γιαούρτι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι από τον Τολάκη. Το καλύτερο γλυκό που θα μπορούσε να γευθεί ο καθένας!».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουριστικές αφίξεις: Που κέρδισε και που έχασε η Ελλάδα

Ανεβασμένη συνολικά η κίνηση τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη. Πού κινήθηκαν τα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με μεγάλους αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές. Οι τάσεις και οι παράμετροι που οδήγησαν τη ζήτηση.

Μουσείο Μπενάκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία»

Σαντορίνη – ΙΜΠΗΣ: Γεωλογική ξενάγηση στη Νέα Καμένη και την καλδέρα της Σαντορίνης

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. Η εκδρομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από το παλιό λιμάνι των Φηρών.

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Ομαδική αποχώρηση μελών από την Νομαρχιακή Επιτροπή

Δήλωση αποχώρησης κομματικών αιρετών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Κυκλάδων

Νάξος – Αγγίδια: Πρωτοχρονιάτικη Εκδρομή σε Βόλο – Πήλιο και Οσιος Λουκάς (πρόγραμμα)

Η πρωτοχρονιάτικη εκδρομή από τα μέλη του Συλλόγου Αγγιδιωτών "Ο Αγιος Χαράλαμπος" (πρόγραμμα)

Δονούσα: Κάτοικοι και επιχειρηματίες ζητούν περισσότερες προσεγγίσεις του “Σκοπελίτη”

Επιστολή από τους επαγγελματίες της Δονούσας για το γεγονός ότι ο "Σκοπελίτης" έχει λιγότερες προσεγγίσεις στο νησί τους σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία νησιά (Ηρακλειά – Κουφονήσι – Σχοινούσα) των Μικρών Κυκλάδων..

Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά Εργαστήρια με κεντρικό θέμα τα όρια

Στόχος των εργαστηρίων είναι η κατανόηση της σημασίας των ορίων, που αποτελούν μέρος των θεμελίων πάνω στα οποία χτίζονται οι σχέσεις γονέων – παιδιών

Μύκονος: Αδεια για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου

Ελλάδα: Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Μιχάλης Γκανάς - Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο