Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΧρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

Χρ. Νέζος: Δοκιμάστε πίτσα με ανανά και γραβιέρα Νάξου.. Θα εκπλαγείτε

|

Για το νέο του βιβλίο, «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες», μίλησε ο Χρήστος Νέζος, στο περιοδικό «Deluxe Magazine» – Πως γνώρισε τη Νάξο, τι θα έπαιρνε μαζί του, ποια η αγαπημένη του συνταγή

“Στον πηγαιμό για τη Νάξο…Ελάτε μαζί μου για ένα ονειρεμένο ταξίδι σε  μεθυστικά αρώματα, εκρηκτικά χρώματα, μαγικές μυρωδιές, και παραδοσιακές πανάρχαιες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ελάτε σε έναν καταγάλανο παραδεισένιο τόπο, ευλογημένο με  κάλλος και αρχαία σοφία. Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει! Ένα ταξίδι στον χώρο, στον χρόνο και στις χαρές του ουρανίσκου! Καλοτάξιδες θάλασσες και ούριοι άνεμοι λοιπόν!” 

Αυτή είναι η αναφορά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες”. Βιβλίο που έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος και φίλος της Νάξου, Χρήστος Νέζος και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” γεμάτο συνταγές με άρωμα και γεύση Νάξου… Και σε 320 σελίδες. Ο Χρήστος Νέζος με αφορμή του εν λόγω βιβλίου και βέβαια αφήνοντας την άκρη τον όρο “σεφ” (σ.σ. άλλωστε όλοι μαγευρεύουμε στο σπίτι μας”  μίλησε στο περιοδικό «Deluxe Magazine». Επεσήμανε, την ώθηση που του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στο να γράψει το βιβλίο του. Παράλληλα, μας συνέστησε… γιαούρτι της Ε.Α.Σ. Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι για επιδόρπιο!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χ. Νέζου στο «Deluxe Magazine»:

Ένας άνθρωπος της τηλεόρασης και της μαγειρικής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος μάς συστήνει τη Νάξο μέσω του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Μαγειρεύοντας στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες». Μας παίρνει μαζί του, σε ένα ονειρεμένο ταξίδι εκρηκτικών χρωμάτων, μαγικών ευωδιών και παραδοσιακών, αρχαίων γεύσεων αυτού του μοναδικού τόπου. Ο Χρήστος Νέζος έχει ταξιδέψει πολύ ανά την Ελλάδα, σαν την κουζίνα της Νάξου, όμως, δεν βρήκε πουθενά!

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με την κουζίνα των Κυκλάδων; «Ήταν το 2004, όταν πρωτοήρθα για να γυρίσω την τηλεοπτική εκπομπή μου “Ταξιδεύοντας” για το Mega Channel. Από τότε ερωτεύτηκα αυτό το πανέμορφο νησί. Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ και οι ζωντανές μου εμφανίσεις από εδώ, που παρουσίαζαν τη μεγάλη… πρωταγωνίστρια του νησιού, την πασίγνωστη γραβιέρα, με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα για τη μοναδική κουζίνα της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων».

Πώς αυτή η εμπειρία μεταφράστηκε σε ένα ταξίδι μέσα στις αρχαίες γεύσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων και πήρε, τελικά και τη μορφή βιβλίου; «Θυμάμαι, σε μία άλλη μου δημοσιογραφική αποστολή που αφορούσε στη ζωή των ανθρώπων στις Μικρές Κυκλάδες, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρη Καπούνη (ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και… ξεναγός μας), να μου λέει, στο καΐκι που βρισκόμασταν, ότι είχαμε μαγειρέψει τόσες πολλές συνταγές σε τόσες πολλές εκπομπές που θα έπρεπε να τις κάνω βιβλίο!».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η απόλυτη γεύση της Νάξου; «Αναμφίβολα, η Νάξος είναι ένας προορισμός γεμάτος γεύσεις, είναι το νησί του καλού και ποιοτικού φαγητού. Οι γεύσεις της Νάξου είναι οι γεύσεις των παιδικών μας αναμνήσεων. Και το λέω αυτό διότι δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος της Ελλάδας έχει γεννηθεί κανείς, οι τηγανιτές πατάτες είναι στο… DNA μας! Το να γεύεσαι πατάτες Νάξου είναι σαν μία ανώτερη γευστική εμπειρία. Πάνω από όλες τις γεύσεις της Νάξου είναι το… διαμάντι, όπως εγώ τη λέω, η γραβιέρα! Αρχίζουμε από εδώ και μετά μπορούμε να προσθέσουμε τόσα πολλά πιάτα με βοδινό, αρνίσιο κρέας, κατσικίσιο κρέας, κόκορα, γίδα βραστή στο δρόμο προς το Φιλότι και, φυσικά, το μοναδικό προσούτο της Απειράνθου, το αξέχαστο ζαμπόνι».

Τι αγαπάς πιο πολύ στο νησί; «Σε τι δίλημμα με βάλατε! Τι να πω; Αγαπώ τα πάντα εδώ, το φαγητό για το οποίο ήδη μιλήσαμε, τα καταγάλανα νερά, σίγουρα θα πω τις παραλίες, την υπέροχη ορεινή Νάξο, τα εκκλησάκια, την παραλία με τους κέδρους στον Μάραγκα η οποία έχει και διεθνή φήμη και πόσα άλλα ακόμη…».

Τι συνταγές σου αρέσει να φτιάχνεις στη δική σου κουζίνα; «Η αγαπημένη μου συνταγή από το βιβλίο μου είναι πίτσα με ανανά και γραβιέρα. Μου ήλθε στο μυαλό όταν, σε ένα ταξίδι μου στην Αλάσκα, δοκίμασα μία παρόμοια πίτσα με ένα τοπικό άγευστο τυρί. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα την έφτιαξα και όποιος τη δοκίμασε ενθουσιάστηκε, όπως και εγώ. Φτιάξτε τη και εσείς και θα εκπλαγείτε!».

Ποια προϊόντα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει στις βαλίτσες του ένας τουρίστας φεύγοντας από τη Νάξο; «Φυσικά, τη γραβιέρα Νάξου (γελάει)! Το “αρσενικό”, το πασίγνωστο κεφαλοτύρι του νησιού, είναι επίσης ένα must. Υπάρχει, ακόμη, γραβιέρα με αρωματικά βότανα της Νάξου και επίσης το γλυκό κουταλιού κεράσι, το καλύτερο που έχω φάει ποτέ, από τον κ. Τολάκη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία καταπληκτική ιδέα για επιδόρπιο: γιαούρτι από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με γλυκό κουταλιού κεράσι από τον Τολάκη. Το καλύτερο γλυκό που θα μπορούσε να γευθεί ο καθένας!».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα