Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαHoreca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

Horeca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

|

Οι chefs της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έδωσαν σήμερα τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα του νησιού μέσα από μία μοντέρνα οπτική – Το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου της Horece 2019 που δίνει έμφαση στον Γαστρονομικό τουρισμό

Επιτέλους… εμείς οι καλοφαγάδες βρίσκουμε όχι μόνο τη ταυτότητά μας αλλά και μία θέση στο τραπέζι του …τουρισμού. Βλέπετε, αναγνωρίζεται έστω και με καθυστέρηση, ο περίφημος Γαστροτουρισμός ή Γαστρονομικός τουρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο των events του Gastronomy Forum της 14ης HORECA 2019 με κύριο μέλημα των αρχιμαγείρων – εισηγητών να διατηρούν πάντοτε τους chefs σε επαφή με την ουσία της μαγειρικής τέχνης.

Η αυλαία του Forum άνοιξε χθες, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με μια σειρά εισηγήσεων και πάνελ γύρω από τον Γαστροτουρισμό, με εκπροσώπους της εστιατορικής σκηνής και του Τουρισμού από τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τους Λειψούς και την Κεφαλονιά. Μεταξύ τους και οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Γεωργία Τσάρα, που μίλησαν για το εξαιρετικά επιτυχημένο εστιατόριο «Selene» στη Σαντορίνη, αλλά και η κα Καραγκούνη Αγγελική από τον ΣΕΤΕ, που μαζί με τις Αθανασοπούλου Μαρία και Κρασσά Χρύσα, World Food Travel Association Ambassadors, συζήτησαν για τα περιθώρια ανάπτυξης του Γαστροτουρισμού στη χώρα μας.

Σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα … επίδειξης. Ουσιαστικά είχαμε την παρουσίαση της γαστρονομικής ταυτότητας της Νάξου, της Ρόδου και της Τήνου πριν από το πρώτο διάλειμμα. Και στο πάνελ βρέθηκαν οι chefs της Νάξου με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδόπουλο  (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και στο πλευρό του οι Τάκης Γιαννάκης, Γιώργος Κουρμπέλης, Μάκης Καραγιάννης, Νίκος Κεραμιδάς, Μιχάλης Μάλαμας (σε ρόλο βοηθού) και guest star ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά΄..  Ο καθένας εξ αυτών παρουσίασε ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου «ελαφρώς» πειραγμένο, κοινώς με βάση την μοντέρνα οπτική ματιά ενός μάγειρα που ζει και δραστηριοποιείτε το 2019 στην ελληνική κουζίνα. Οπότε; «Καλόγηρος» που πλέον είναι μιλφέι, Γλινερό με πουρέ και γραβιέρα αλλά και πατατοσαλάτα με άλλη όπως αναφέραμε οπτική. Και το χειροκρότημα από τους εκατοντάδες επισκέπτες ζεστό αν και όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν. Και όπως μας ανέφεραν οι σεφ με τους οποίους επικοινωνήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου «η αίσθηση είναι ότι όλοι θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό πιάτο, με τοπικά προϊόντα αλλά με μία πιο σύγχρονη ματιά και κατασκευή. Και νομίζουμε ότι ως εκπρόσωποι της Νάξου, δείξαμε τη δυναμική του νησιού μας. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχουν οι επαγγελματίες της Εστίασης που οφείλουν να ποντάρουν στο προϊόν που τους δίνουμε και έχει κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των υπολοίπων ειδικών της κουζίνας»…
Νέες τάσεις στην εστίαση

Από εκεί και πέρα, είδαμε και το «Ελληνικό πρωινό» ενώ το πρόγραμμα του Gastronomy Forum περιελάμβανε και τις παρουσιάσεις των executive chefs, Τάσου Ζησόπουλου και Τάσου Τόλη, γύρω από τα trends στο bread pairing, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο του κ. Νίκου Γκιώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων, Υπεύθυνου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ για την Επικοινωνία των επιχειρηματιών εστίασης με τους καταναλωτές μέσω των καταλόγων. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα σωστά και τα λάθη που συναντάμε συχνά στα μενού, αλλά και οι ενδείξεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά σε αυτά. Μεγάλο ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα είχε η παρουσίαση της νέας τάσης «Veganισμός & Ωμοφαγία» που παρουσίασαν οι Άλκιστης Αλεξανδράτου, Ντέμμυ Γεωργίου από το Λάιμ Bistro.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας 

17:00 – 17:45: Νέες τάσεις – High End Gastronomy Masterclass Psomopoulos Stavros – Chef

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Ήπειρος Τάσος Τόλης, Δότσιος Άδαμος – ex. Chefs , Στάθης Σιούτης – Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σάμος Μπιλιμπάς Ευάγγελος – ex. Chef, Ικαρίου Μαργαρίτα – ΕΟΣ Σάμου

12:00 – 12:45: Νέες τάσεις – Street food με ΠΟΠ προϊόντα

13:00 – 13:45: Νέες τάσεις – η εποχικότητα στο μενού Αθανασιάδης Χρήστος συνιδιοκτήτης – Nice n easy

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Brunch Καπετανάκης Κώστας, Σμπίλη Μαρία, Μιχαλάκη Ιάνθη – Estrella

15:00 – 15:45: Νέες τάσεις – Μαγειρεύοντας με λουλούδια Μπιλιμπάς Βαγγέλης – Afrodite Restaurant Σάμος

16:00 – 16:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Κρήτη Σμαραγδακης Βαγγέλης – Epos Hotel

17:00 – 17:45: Right the wrongs – Προσφέροντας εμπειρία στον πελάτη Χάτζη Σκευοφύλακα – Customer Experience Expert & Business Mentor

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Αρχαία Ελληνική διατροφήDr. Ντόρα Κατσονοπούλου – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Cornell University, Κεχρής Δημήτρης – ex. Chef, Χάλαρης Λεωνίδας – ex. Pastry chef

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Κοινωνική ευαισθησία & διαχείριση τροφίμων – Μπορούμε

12:00 – 12:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σκοπέλου γεύσεις Μαίρη Διαμαντή – Πρόεδρος ξενοδόχων Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη & Μάχη Κλωνάρη – Αντιδήμαρχοι Σκοπέλου, Λιθαδιώτη Μερόπη – chef

13:00 – 13:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Κρεμέζη Αγλαΐα & Μωραΐτης Κώστας – Kea Artisanal Cooking Vacation

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Τεχνικές ωμών θαλασσινών Μίλτος Γιάννου – Ακροβόλι restaurant

15:00 – 15:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Πελοπόννησος Μπουρτσουκλής Παναγιώτης – Τα κόκκινα πιθάρια, Arcadia resort

16:00 – 16:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Ξεκάλου Κατερίνα, Αριστέα Δαφνομίλη, Άντα Ζανά – Avli Hotel Κρήτη

17:00 – 17:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί – Θρησκευτικός τουρισμός Έφη Γρηγοριάδου – Συγγραφέας λαογράφος, Χρήστος Μαντάς – Μηχανικός τροφίμων, Κοκκάλας Παναγιώτης – Εx. Chef

18:00 – 18:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Φραγκεδάκη Τέτα, Αντωνέλλη Χριστιάννα – Mykonian Spiti


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη 2025: Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – πρόσκληση για σχεδιασμό λογοτύπου

Η σύνθεση που θα επιλεγεί θα πρέπει να ενσωματώνει το πνεύμα του έτους όπως αποτυπώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας.

Σαντορίνη: «Νησιώτικο Γλέντι»στο «Χριστουγεννιάτικο Πάρκο»

Ο Αργύρης Αρβανίτης (βιολί) και ο Αντώνης Ξαγοράρης (Λαούτο) θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στα νησιά του Αιγαίου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά λύγισε στο τέλος από τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας

Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Πανναξιακό ΑΟΚ, αυτή τη φορά εντός έδρας από τον Ιωνικό Νικαίας (77-70) - Παραμένει στην πρώτη τριάδα - υποδέχεται με το νέο έτος το Πικέρμι

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο