Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαHoreca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

Horeca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

|

Οι chefs της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έδωσαν σήμερα τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα του νησιού μέσα από μία μοντέρνα οπτική – Το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου της Horece 2019 που δίνει έμφαση στον Γαστρονομικό τουρισμό

Επιτέλους… εμείς οι καλοφαγάδες βρίσκουμε όχι μόνο τη ταυτότητά μας αλλά και μία θέση στο τραπέζι του …τουρισμού. Βλέπετε, αναγνωρίζεται έστω και με καθυστέρηση, ο περίφημος Γαστροτουρισμός ή Γαστρονομικός τουρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο των events του Gastronomy Forum της 14ης HORECA 2019 με κύριο μέλημα των αρχιμαγείρων – εισηγητών να διατηρούν πάντοτε τους chefs σε επαφή με την ουσία της μαγειρικής τέχνης.

Η αυλαία του Forum άνοιξε χθες, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με μια σειρά εισηγήσεων και πάνελ γύρω από τον Γαστροτουρισμό, με εκπροσώπους της εστιατορικής σκηνής και του Τουρισμού από τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τους Λειψούς και την Κεφαλονιά. Μεταξύ τους και οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Γεωργία Τσάρα, που μίλησαν για το εξαιρετικά επιτυχημένο εστιατόριο «Selene» στη Σαντορίνη, αλλά και η κα Καραγκούνη Αγγελική από τον ΣΕΤΕ, που μαζί με τις Αθανασοπούλου Μαρία και Κρασσά Χρύσα, World Food Travel Association Ambassadors, συζήτησαν για τα περιθώρια ανάπτυξης του Γαστροτουρισμού στη χώρα μας.

Σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα … επίδειξης. Ουσιαστικά είχαμε την παρουσίαση της γαστρονομικής ταυτότητας της Νάξου, της Ρόδου και της Τήνου πριν από το πρώτο διάλειμμα. Και στο πάνελ βρέθηκαν οι chefs της Νάξου με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδόπουλο  (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και στο πλευρό του οι Τάκης Γιαννάκης, Γιώργος Κουρμπέλης, Μάκης Καραγιάννης, Νίκος Κεραμιδάς, Μιχάλης Μάλαμας (σε ρόλο βοηθού) και guest star ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά΄..  Ο καθένας εξ αυτών παρουσίασε ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου «ελαφρώς» πειραγμένο, κοινώς με βάση την μοντέρνα οπτική ματιά ενός μάγειρα που ζει και δραστηριοποιείτε το 2019 στην ελληνική κουζίνα. Οπότε; «Καλόγηρος» που πλέον είναι μιλφέι, Γλινερό με πουρέ και γραβιέρα αλλά και πατατοσαλάτα με άλλη όπως αναφέραμε οπτική. Και το χειροκρότημα από τους εκατοντάδες επισκέπτες ζεστό αν και όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν. Και όπως μας ανέφεραν οι σεφ με τους οποίους επικοινωνήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου «η αίσθηση είναι ότι όλοι θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό πιάτο, με τοπικά προϊόντα αλλά με μία πιο σύγχρονη ματιά και κατασκευή. Και νομίζουμε ότι ως εκπρόσωποι της Νάξου, δείξαμε τη δυναμική του νησιού μας. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχουν οι επαγγελματίες της Εστίασης που οφείλουν να ποντάρουν στο προϊόν που τους δίνουμε και έχει κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των υπολοίπων ειδικών της κουζίνας»…
Νέες τάσεις στην εστίαση

Από εκεί και πέρα, είδαμε και το «Ελληνικό πρωινό» ενώ το πρόγραμμα του Gastronomy Forum περιελάμβανε και τις παρουσιάσεις των executive chefs, Τάσου Ζησόπουλου και Τάσου Τόλη, γύρω από τα trends στο bread pairing, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο του κ. Νίκου Γκιώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων, Υπεύθυνου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ για την Επικοινωνία των επιχειρηματιών εστίασης με τους καταναλωτές μέσω των καταλόγων. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα σωστά και τα λάθη που συναντάμε συχνά στα μενού, αλλά και οι ενδείξεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά σε αυτά. Μεγάλο ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα είχε η παρουσίαση της νέας τάσης «Veganισμός & Ωμοφαγία» που παρουσίασαν οι Άλκιστης Αλεξανδράτου, Ντέμμυ Γεωργίου από το Λάιμ Bistro.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας 

17:00 – 17:45: Νέες τάσεις – High End Gastronomy Masterclass Psomopoulos Stavros – Chef

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Ήπειρος Τάσος Τόλης, Δότσιος Άδαμος – ex. Chefs , Στάθης Σιούτης – Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σάμος Μπιλιμπάς Ευάγγελος – ex. Chef, Ικαρίου Μαργαρίτα – ΕΟΣ Σάμου

12:00 – 12:45: Νέες τάσεις – Street food με ΠΟΠ προϊόντα

13:00 – 13:45: Νέες τάσεις – η εποχικότητα στο μενού Αθανασιάδης Χρήστος συνιδιοκτήτης – Nice n easy

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Brunch Καπετανάκης Κώστας, Σμπίλη Μαρία, Μιχαλάκη Ιάνθη – Estrella

15:00 – 15:45: Νέες τάσεις – Μαγειρεύοντας με λουλούδια Μπιλιμπάς Βαγγέλης – Afrodite Restaurant Σάμος

16:00 – 16:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Κρήτη Σμαραγδακης Βαγγέλης – Epos Hotel

17:00 – 17:45: Right the wrongs – Προσφέροντας εμπειρία στον πελάτη Χάτζη Σκευοφύλακα – Customer Experience Expert & Business Mentor

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Αρχαία Ελληνική διατροφήDr. Ντόρα Κατσονοπούλου – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Cornell University, Κεχρής Δημήτρης – ex. Chef, Χάλαρης Λεωνίδας – ex. Pastry chef

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Κοινωνική ευαισθησία & διαχείριση τροφίμων – Μπορούμε

12:00 – 12:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σκοπέλου γεύσεις Μαίρη Διαμαντή – Πρόεδρος ξενοδόχων Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη & Μάχη Κλωνάρη – Αντιδήμαρχοι Σκοπέλου, Λιθαδιώτη Μερόπη – chef

13:00 – 13:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Κρεμέζη Αγλαΐα & Μωραΐτης Κώστας – Kea Artisanal Cooking Vacation

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Τεχνικές ωμών θαλασσινών Μίλτος Γιάννου – Ακροβόλι restaurant

15:00 – 15:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Πελοπόννησος Μπουρτσουκλής Παναγιώτης – Τα κόκκινα πιθάρια, Arcadia resort

16:00 – 16:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Ξεκάλου Κατερίνα, Αριστέα Δαφνομίλη, Άντα Ζανά – Avli Hotel Κρήτη

17:00 – 17:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί – Θρησκευτικός τουρισμός Έφη Γρηγοριάδου – Συγγραφέας λαογράφος, Χρήστος Μαντάς – Μηχανικός τροφίμων, Κοκκάλας Παναγιώτης – Εx. Chef

18:00 – 18:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Φραγκεδάκη Τέτα, Αντωνέλλη Χριστιάννα – Mykonian Spiti


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Κορυφαίο νησί της Ευρώπης για 12η συνεχόμενη χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards

Διεθνής επιβεβαίωση για την τουριστική υπεροχή του νησιού στο περιοδικό Global Traveler – Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές και η Ελλάδα για τα ιστορικά της αξιοθέατα

Isea: Καταγγελία για παράνομη αλίευση προστατευόμενου καρχαρία Mako στην Κέα

Ο Ρυγχοκαρχαρίας Isurus oxyrinchus είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος – Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις λιμενικές αρχές για άμεση διερεύνηση

Η Σαντορίνη πάει… Μέγαρο: Φιλαρμονική και χορωδία του Δήμου Θήρας στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ μουσικών συνόλων

Μια σπουδαία μουσική αποστολή ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στην καρδιά της Αθήνας, μεταφέροντας ήχο, πολιτισμό και συγκίνηση

Κίνηση Προστασία Νησίδων: “Αντίσταση” από τις τοπικές (Νάξου) κοινωνίες στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο Χαλκί της Νάξου για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων – Συνεχίζεται η δράση της “Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων”

“Smart Islands”: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Καστελόριζο (20 – 21 Σεπτεμβρίου)

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο «Smart Islands» στο Καστελόριζο 20 – 21 Σεπτεμβρίου

Naxos Medical: Εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, έλευση χειρουργού Εμμανουήλ Τσίγκου

Σε συνεργασία με τον χειρουργό Εμμανουήλ Τσίγκο, το ιατρικό κέντρο ενισχύει την υγειονομική κάλυψη του νησιού — Νέα επίσκεψη την Τετάρτη 7 Μαΐου

Avaton 1739: Η γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά του Κάστρου της Νάξου

Ένα all-day café & wine bar που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη σύγχρονη κυκλαδίτικη γαστρονομία, με φόντο την πανοραμική θέα της Χώρας.

Νάξος – Φιλώτι (Oxford School): Όταν η γνώση συναντά τον σεβασμό και την ευαισθησία

Ένα απόγευμα με περιεχόμενο και ουσία από το Oxford School – Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Μαράκη Κατερίνας, με θέμα τη σημασία των ορίων και την επιβράβευση της εκπαιδευτικής προσπάθειας

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Περιβαλλοντικός Συναγερμός στην Πλάκα Νάξου: Αυθαίρετες Παρεμβάσεις Απειλούν το Οικοσύστημα

Καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις στη ζώνη Natura 2000 φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Σοφία Ασημακοπούλου – Απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης