Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαHoreca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

Horeca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

|

Οι chefs της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έδωσαν σήμερα τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα του νησιού μέσα από μία μοντέρνα οπτική – Το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου της Horece 2019 που δίνει έμφαση στον Γαστρονομικό τουρισμό

Επιτέλους… εμείς οι καλοφαγάδες βρίσκουμε όχι μόνο τη ταυτότητά μας αλλά και μία θέση στο τραπέζι του …τουρισμού. Βλέπετε, αναγνωρίζεται έστω και με καθυστέρηση, ο περίφημος Γαστροτουρισμός ή Γαστρονομικός τουρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο των events του Gastronomy Forum της 14ης HORECA 2019 με κύριο μέλημα των αρχιμαγείρων – εισηγητών να διατηρούν πάντοτε τους chefs σε επαφή με την ουσία της μαγειρικής τέχνης.

Η αυλαία του Forum άνοιξε χθες, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με μια σειρά εισηγήσεων και πάνελ γύρω από τον Γαστροτουρισμό, με εκπροσώπους της εστιατορικής σκηνής και του Τουρισμού από τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τους Λειψούς και την Κεφαλονιά. Μεταξύ τους και οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Γεωργία Τσάρα, που μίλησαν για το εξαιρετικά επιτυχημένο εστιατόριο «Selene» στη Σαντορίνη, αλλά και η κα Καραγκούνη Αγγελική από τον ΣΕΤΕ, που μαζί με τις Αθανασοπούλου Μαρία και Κρασσά Χρύσα, World Food Travel Association Ambassadors, συζήτησαν για τα περιθώρια ανάπτυξης του Γαστροτουρισμού στη χώρα μας.

Σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα … επίδειξης. Ουσιαστικά είχαμε την παρουσίαση της γαστρονομικής ταυτότητας της Νάξου, της Ρόδου και της Τήνου πριν από το πρώτο διάλειμμα. Και στο πάνελ βρέθηκαν οι chefs της Νάξου με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδόπουλο  (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και στο πλευρό του οι Τάκης Γιαννάκης, Γιώργος Κουρμπέλης, Μάκης Καραγιάννης, Νίκος Κεραμιδάς, Μιχάλης Μάλαμας (σε ρόλο βοηθού) και guest star ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά΄..  Ο καθένας εξ αυτών παρουσίασε ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου «ελαφρώς» πειραγμένο, κοινώς με βάση την μοντέρνα οπτική ματιά ενός μάγειρα που ζει και δραστηριοποιείτε το 2019 στην ελληνική κουζίνα. Οπότε; «Καλόγηρος» που πλέον είναι μιλφέι, Γλινερό με πουρέ και γραβιέρα αλλά και πατατοσαλάτα με άλλη όπως αναφέραμε οπτική. Και το χειροκρότημα από τους εκατοντάδες επισκέπτες ζεστό αν και όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν. Και όπως μας ανέφεραν οι σεφ με τους οποίους επικοινωνήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου «η αίσθηση είναι ότι όλοι θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό πιάτο, με τοπικά προϊόντα αλλά με μία πιο σύγχρονη ματιά και κατασκευή. Και νομίζουμε ότι ως εκπρόσωποι της Νάξου, δείξαμε τη δυναμική του νησιού μας. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχουν οι επαγγελματίες της Εστίασης που οφείλουν να ποντάρουν στο προϊόν που τους δίνουμε και έχει κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των υπολοίπων ειδικών της κουζίνας»…
Νέες τάσεις στην εστίαση

Από εκεί και πέρα, είδαμε και το «Ελληνικό πρωινό» ενώ το πρόγραμμα του Gastronomy Forum περιελάμβανε και τις παρουσιάσεις των executive chefs, Τάσου Ζησόπουλου και Τάσου Τόλη, γύρω από τα trends στο bread pairing, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο του κ. Νίκου Γκιώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων, Υπεύθυνου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ για την Επικοινωνία των επιχειρηματιών εστίασης με τους καταναλωτές μέσω των καταλόγων. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα σωστά και τα λάθη που συναντάμε συχνά στα μενού, αλλά και οι ενδείξεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά σε αυτά. Μεγάλο ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα είχε η παρουσίαση της νέας τάσης «Veganισμός & Ωμοφαγία» που παρουσίασαν οι Άλκιστης Αλεξανδράτου, Ντέμμυ Γεωργίου από το Λάιμ Bistro.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας 

17:00 – 17:45: Νέες τάσεις – High End Gastronomy Masterclass Psomopoulos Stavros – Chef

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Ήπειρος Τάσος Τόλης, Δότσιος Άδαμος – ex. Chefs , Στάθης Σιούτης – Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σάμος Μπιλιμπάς Ευάγγελος – ex. Chef, Ικαρίου Μαργαρίτα – ΕΟΣ Σάμου

12:00 – 12:45: Νέες τάσεις – Street food με ΠΟΠ προϊόντα

13:00 – 13:45: Νέες τάσεις – η εποχικότητα στο μενού Αθανασιάδης Χρήστος συνιδιοκτήτης – Nice n easy

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Brunch Καπετανάκης Κώστας, Σμπίλη Μαρία, Μιχαλάκη Ιάνθη – Estrella

15:00 – 15:45: Νέες τάσεις – Μαγειρεύοντας με λουλούδια Μπιλιμπάς Βαγγέλης – Afrodite Restaurant Σάμος

16:00 – 16:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Κρήτη Σμαραγδακης Βαγγέλης – Epos Hotel

17:00 – 17:45: Right the wrongs – Προσφέροντας εμπειρία στον πελάτη Χάτζη Σκευοφύλακα – Customer Experience Expert & Business Mentor

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Αρχαία Ελληνική διατροφήDr. Ντόρα Κατσονοπούλου – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Cornell University, Κεχρής Δημήτρης – ex. Chef, Χάλαρης Λεωνίδας – ex. Pastry chef

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Κοινωνική ευαισθησία & διαχείριση τροφίμων – Μπορούμε

12:00 – 12:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σκοπέλου γεύσεις Μαίρη Διαμαντή – Πρόεδρος ξενοδόχων Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη & Μάχη Κλωνάρη – Αντιδήμαρχοι Σκοπέλου, Λιθαδιώτη Μερόπη – chef

13:00 – 13:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Κρεμέζη Αγλαΐα & Μωραΐτης Κώστας – Kea Artisanal Cooking Vacation

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Τεχνικές ωμών θαλασσινών Μίλτος Γιάννου – Ακροβόλι restaurant

15:00 – 15:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Πελοπόννησος Μπουρτσουκλής Παναγιώτης – Τα κόκκινα πιθάρια, Arcadia resort

16:00 – 16:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Ξεκάλου Κατερίνα, Αριστέα Δαφνομίλη, Άντα Ζανά – Avli Hotel Κρήτη

17:00 – 17:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί – Θρησκευτικός τουρισμός Έφη Γρηγοριάδου – Συγγραφέας λαογράφος, Χρήστος Μαντάς – Μηχανικός τροφίμων, Κοκκάλας Παναγιώτης – Εx. Chef

18:00 – 18:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Φραγκεδάκη Τέτα, Αντωνέλλη Χριστιάννα – Mykonian Spiti


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο