Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαHoreca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

Horeca 2019: Η Νάξος από το χθες στο σήμερα

|

Οι chefs της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έδωσαν σήμερα τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα του νησιού μέσα από μία μοντέρνα οπτική – Το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου της Horece 2019 που δίνει έμφαση στον Γαστρονομικό τουρισμό

Επιτέλους… εμείς οι καλοφαγάδες βρίσκουμε όχι μόνο τη ταυτότητά μας αλλά και μία θέση στο τραπέζι του …τουρισμού. Βλέπετε, αναγνωρίζεται έστω και με καθυστέρηση, ο περίφημος Γαστροτουρισμός ή Γαστρονομικός τουρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο των events του Gastronomy Forum της 14ης HORECA 2019 με κύριο μέλημα των αρχιμαγείρων – εισηγητών να διατηρούν πάντοτε τους chefs σε επαφή με την ουσία της μαγειρικής τέχνης.

Η αυλαία του Forum άνοιξε χθες, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με μια σειρά εισηγήσεων και πάνελ γύρω από τον Γαστροτουρισμό, με εκπροσώπους της εστιατορικής σκηνής και του Τουρισμού από τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τους Λειψούς και την Κεφαλονιά. Μεταξύ τους και οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και Γεωργία Τσάρα, που μίλησαν για το εξαιρετικά επιτυχημένο εστιατόριο «Selene» στη Σαντορίνη, αλλά και η κα Καραγκούνη Αγγελική από τον ΣΕΤΕ, που μαζί με τις Αθανασοπούλου Μαρία και Κρασσά Χρύσα, World Food Travel Association Ambassadors, συζήτησαν για τα περιθώρια ανάπτυξης του Γαστροτουρισμού στη χώρα μας.

Σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα … επίδειξης. Ουσιαστικά είχαμε την παρουσίαση της γαστρονομικής ταυτότητας της Νάξου, της Ρόδου και της Τήνου πριν από το πρώτο διάλειμμα. Και στο πάνελ βρέθηκαν οι chefs της Νάξου με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδόπουλο  (μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και στο πλευρό του οι Τάκης Γιαννάκης, Γιώργος Κουρμπέλης, Μάκης Καραγιάννης, Νίκος Κεραμιδάς, Μιχάλης Μάλαμας (σε ρόλο βοηθού) και guest star ο Γιάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά΄..  Ο καθένας εξ αυτών παρουσίασε ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου «ελαφρώς» πειραγμένο, κοινώς με βάση την μοντέρνα οπτική ματιά ενός μάγειρα που ζει και δραστηριοποιείτε το 2019 στην ελληνική κουζίνα. Οπότε; «Καλόγηρος» που πλέον είναι μιλφέι, Γλινερό με πουρέ και γραβιέρα αλλά και πατατοσαλάτα με άλλη όπως αναφέραμε οπτική. Και το χειροκρότημα από τους εκατοντάδες επισκέπτες ζεστό αν και όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν. Και όπως μας ανέφεραν οι σεφ με τους οποίους επικοινωνήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου «η αίσθηση είναι ότι όλοι θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό πιάτο, με τοπικά προϊόντα αλλά με μία πιο σύγχρονη ματιά και κατασκευή. Και νομίζουμε ότι ως εκπρόσωποι της Νάξου, δείξαμε τη δυναμική του νησιού μας. Από εδώ και πέρα, το λόγο έχουν οι επαγγελματίες της Εστίασης που οφείλουν να ποντάρουν στο προϊόν που τους δίνουμε και έχει κερδίσει την εκτίμηση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των υπολοίπων ειδικών της κουζίνας»…
Νέες τάσεις στην εστίαση

Από εκεί και πέρα, είδαμε και το «Ελληνικό πρωινό» ενώ το πρόγραμμα του Gastronomy Forum περιελάμβανε και τις παρουσιάσεις των executive chefs, Τάσου Ζησόπουλου και Τάσου Τόλη, γύρω από τα trends στο bread pairing, αλλά και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο του κ. Νίκου Γκιώνη, Τεχνολόγου Τροφίμων, Υπεύθυνου Επιστημονικής Επιτροπής ΠΕΤΕΤ για την Επικοινωνία των επιχειρηματιών εστίασης με τους καταναλωτές μέσω των καταλόγων. Στη διάρκειά του συζητήθηκαν τα σωστά και τα λάθη που συναντάμε συχνά στα μενού, αλλά και οι ενδείξεις που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά σε αυτά. Μεγάλο ενδιαφέρον στο σημερινό πρόγραμμα είχε η παρουσίαση της νέας τάσης «Veganισμός & Ωμοφαγία» που παρουσίασαν οι Άλκιστης Αλεξανδράτου, Ντέμμυ Γεωργίου από το Λάιμ Bistro.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας 

17:00 – 17:45: Νέες τάσεις – High End Gastronomy Masterclass Psomopoulos Stavros – Chef

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Ήπειρος Τάσος Τόλης, Δότσιος Άδαμος – ex. Chefs , Στάθης Σιούτης – Γ.Γ. Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σάμος Μπιλιμπάς Ευάγγελος – ex. Chef, Ικαρίου Μαργαρίτα – ΕΟΣ Σάμου

12:00 – 12:45: Νέες τάσεις – Street food με ΠΟΠ προϊόντα

13:00 – 13:45: Νέες τάσεις – η εποχικότητα στο μενού Αθανασιάδης Χρήστος συνιδιοκτήτης – Nice n easy

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Brunch Καπετανάκης Κώστας, Σμπίλη Μαρία, Μιχαλάκη Ιάνθη – Estrella

15:00 – 15:45: Νέες τάσεις – Μαγειρεύοντας με λουλούδια Μπιλιμπάς Βαγγέλης – Afrodite Restaurant Σάμος

16:00 – 16:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Κρήτη Σμαραγδακης Βαγγέλης – Epos Hotel

17:00 – 17:45: Right the wrongs – Προσφέροντας εμπειρία στον πελάτη Χάτζη Σκευοφύλακα – Customer Experience Expert & Business Mentor

18:00 – 18:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Αρχαία Ελληνική διατροφήDr. Ντόρα Κατσονοπούλου – Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Cornell University, Κεχρής Δημήτρης – ex. Chef, Χάλαρης Λεωνίδας – ex. Pastry chef

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

11:00 – 11:45: Κοινωνική ευαισθησία & διαχείριση τροφίμων – Μπορούμε

12:00 – 12:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Σκοπέλου γεύσεις Μαίρη Διαμαντή – Πρόεδρος ξενοδόχων Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη & Μάχη Κλωνάρη – Αντιδήμαρχοι Σκοπέλου, Λιθαδιώτη Μερόπη – chef

13:00 – 13:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Κρεμέζη Αγλαΐα & Μωραΐτης Κώστας – Kea Artisanal Cooking Vacation

14:00 – 14:45: Νέες τάσεις – Τεχνικές ωμών θαλασσινών Μίλτος Γιάννου – Ακροβόλι restaurant

15:00 – 15:45: Γαστρονομική ταυτότητα – Πελοπόννησος Μπουρτσουκλής Παναγιώτης – Τα κόκκινα πιθάρια, Arcadia resort

16:00 – 16:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Ξεκάλου Κατερίνα, Αριστέα Δαφνομίλη, Άντα Ζανά – Avli Hotel Κρήτη

17:00 – 17:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί – Θρησκευτικός τουρισμός Έφη Γρηγοριάδου – Συγγραφέας λαογράφος, Χρήστος Μαντάς – Μηχανικός τροφίμων, Κοκκάλας Παναγιώτης – Εx. Chef

18:00 – 18:45: Γαστροτουριστικοί προορισμοί Φραγκεδάκη Τέτα, Αντωνέλλη Χριστιάννα – Mykonian Spiti


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.