Στην καρδιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες δεν φημίζονται μόνο για τα λευκά σοκάκια και τους κυκλαδίτικους ανέμους, αλλά και για τη βαθιά τους ριζωμένη γαστρονομική ταυτότητα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος με πανηγυρικό τρόπο μέσα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Golden Plates 2025 (για 9η χρονιά), του κορυφαίου παγκόσμιου θεσμού που πιστοποιεί την αριστεία στη γεύση με την αιγίδα του Greek Taste Beyond Borders® GTBB.
Μεταξύ των δεκάδων νικητών, τα κυκλαδίτικα εστιατόρια έλαμψαν για ακόμη μια χρονιά. Από το κοσμοπολίτικο άρωμα της Μυκόνου έως την αυθεντική απλότητα της Ανδρου και την παραδοσιακή νοστιμιά της Πάρου, αλλά και τη δυναμική της Νάξου, τα εστιατόρια των Κυκλάδων απέσπασαν χρυσές διακρίσεις, αναδεικνύοντας τον γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών.
Τα εστιατόρια των Κυκλάδων και οι διακρίσεις που κατέκτησαν:
Matsuhisa Mykonos (Μύκονος) – High-End Gastronomy
Interni Restaurant (Μύκονος) – Best Contemporary Cuisine
MYCONIAN IMPERIAL RESORT – ΜΥΚΟΝΟΣ – BEST HOTEL RESTAURANTS
Dal Professore (Νάξος & Αττική) – Best Authentic Italian Cuisine
Το Μπαλκόνι του Άκη (Πάρος) – Best Seafood Restaurants
ZUBAYA – ΑΝΔΡΟΣ – BEST ALL DAY BAR RESTAURANTS
VOLAKI – ΑΝΔΡΟΣ – BEST SEAFOOD RESTAURANTS (newcomer)
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΑΤΤΙΚΗ – BEST MEDITERRANEAN CUISINE RESTAURANTS
Ikizen Sushi Bar (Σύρος) – Best Sushi Restaurants
Villaeti (Ίος) – Best Greek Cuisine Restaurants
Sunset Ammoudi by Paraskevas (Σαντορίνη) – Best Seafood Restaurants
Magma Resort (Σαντορίνη) – Best Hotel Restaurants
Πρόσωπο της βραδιάς η πιο σωστά της χρονιάς με δεδομένο ότι μιλάμε για τα πρόσωπα που ξεχώρισαν τη χρονιά που διανύουμε, ο chef Νίκος Δημητροκάλης με καταγωγή από τη Νάξο και ο οποίος τιμήθηκε ως ένας από τους chef of the year. Το Dal Professore, το καμάρι του σε Νάξο και Αττική κάνει τη διαφορά όσον αφορά την ιταλική κουζίνα.
Η λίστα αποτελεί για χιλιάδες επισκέπτες έναν χάρτη γευστικής εμπιστοσύνης, ενώ για τις τοπικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, είναι ένα διεθνές διαβατήριο ποιότητας. Σε μια εποχή που η γαστρονομία γίνεται το νέο πολιτιστικό «προϊόν» των νησιών, η αναγνώριση των Golden Plates™ αποτελεί τίτλο τιμής, αλλά και ευθύνης.
Ανάμεσα στους βραβευμένους και πολλές Κυκλαδίτικες επιχειρήσεις με παρουσία και στην Αθήνα ή στο εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας πως το κυκλαδίτικο DNA παραμένει ισχυρό και διακριτό, όπου κι αν ταξιδέψει.
Οι Κυκλάδες δεν απλώς μαγειρεύουν· σερβίρουν πολιτισμό.
Με πληροφορίες από τη σελίδα estiatoria.gr