Μελωδίες από μπαχάρια, αγκαλιές από μυρωδιές και μια κουζίνα γεμάτη συναισθήματα και μνήμες. Η Μαρίνα Εμμανουήλ μάς χαρίζει την αγαπημένη της συνταγή για “Γιαουρτλού Κεμπάπ” — πιάτο σύμβολο της πολίτικης κουζίνας — διανθισμένο με την προσωπική της πινελιά.
Τη συνταγή αφιερώνει η αγαπημένη συνεργάτιδα, Ναξιώτισσα μαγείρισσα και ερευνήτρια της τοπικής γαστρονομίας Μαριέττα Γαλάνη, ως φόρο τιμής στη Μαρίνα που της γνώρισε τον κόσμο των πολίτικων γεύσεων.
Υλικά
🔸 Για τα σουτζουκάκια:
-
500 γρ. κιμά (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, ανάλογα με τις προτιμήσεις)
-
1 αυγό
-
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
-
Μπόλικο σκόρδο (λιωμένο)
-
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
-
3 πιπεριές Φλωρίνης (ψημένες και ξεφλουδισμένες ή από βάζο)
-
1 κουταλιά ξίδι
-
Μπαχαρικά: κανέλα, κύμινο, κόλιανδρος, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικα, μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι
-
2-3 κ.σ. νερό
🔸 Για τη σάλτσα ντομάτας:
-
1 κονσέρβα ντοματάκια
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
Κανέλα, ρίγανη
-
Ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
🔸 Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
-
Πρόβειο γιαούρτι (στραγγιστό)
-
Φρέσκος δυόσμος (ψιλοκομμένος)
-
Αλάτι
🔸 Για το σερβίρισμα:
-
Πίτες για σουβλάκι (λαδωμένες και ελαφρώς ψημένες)
Εκτέλεση
Βήμα 1 – Η Σάλτσα Ντομάτας:
Σε κατσαρολάκι, σωτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώστε, ρίξτε μια ιδέα κανέλα και λίγο νερό. Αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Μόλις την κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέστε τη ρίγανη.
Βήμα 2 – Η Σάλτσα Γιαουρτιού:
Αναμείξτε το γιαούρτι με μπόλικο φρέσκο δυόσμο και λίγο αλάτι. Διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 3 – Τα Σουτζουκάκια:
Λιώστε τις πιπεριές μαζί με 2-3 κ.σ. νερό μέχρι να γίνουν πολτός. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια με τον κιμά και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για να «δέσει». Πλάστε μακρόστενα σουτζουκάκια και ψήστε τα στο γκριλ ή σε σχάρα.
Βήμα 4 – Οι Πίτες:
Ψήστε ελαφρά τις λαδωμένες πιτούλες, προσέχοντας να μη σκληρύνουν. Κόψτε τις σε μικρά κομμάτια για σερβίρισμα.
Σερβίρισμα
Σε ένα μεγάλο πιάτο, τοποθετήστε τις πιτούλες, από πάνω τα καλοψημένα σουτζουκάκια, περιχύστε με σάλτσα ντομάτας και ολοκληρώστε με κουταλιές από την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.
Συνοδέψτε με φρέσκα μυρωδικά, φέτες λεμονιού και ένα ποτήρι ξηρό κόκκινο κρασί.
Από καρδιάς…
Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη στη Μαρίνα Εμμανουήλ, από τη Μαριέττα Γαλάνη, με σεβασμό και εκτίμηση για όλα όσα έχει προσφέρει στην ανάδειξη της πολίτικης κουζίνας στη Νάξο και όχι μόνο.