Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΓια δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow...

Για δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow σε 5 γερμανικές πόλεις

|

Δυναμικά συνεχίζεται το δεύτερο έτος υλοποίησης της ευρωπαϊκής καμπάνιας Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA), η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων που παράγονται στα ηφαιστειακά terroir της Ευρώπης.

Η διακρατική αυτή καμπάνια, η οποίασυγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Winesμε την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και LessiniDurello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ MonteVeronese.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων σε Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία αλλά και συμμετοχή σε εκθέσεις οίνου όπως η Prowein, το Οινόραμα και ο Χάρτης των Γεύσεων, οι εκδηλώσεις του δεύτερου έτους της καμπάνιαςολοκληρώνονται με μια σειρά masterclasses σε Ελλάδα και Γερμανία.

Στις 19/10 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και στο WSPC εξειδικευμένο σεμινάριο με τίτλο: «Σαντορίνες υψηλής ωριμότητας» με παρουσίαση από τον MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες επαγγελματίες κυρίως από HORECA αλλά και σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευστική δοκιμή σε σπάνιες, παλαιωμένες και specialcuvées οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε ηφαιστιογενείς περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και η ποιοτική διάσταση της ένδειξης Νυκτέρι για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη στα μάτια των καταναλωτών.

Το Νοέμβριο η καμπάνια HEVA ταξιδεύει στη Γερμανία για την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε πέντε γερμανικές πόλεις. Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Βερολίνο και Καρλσρούη θα φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση της καμπάνιας και οινικές γευστικές δοκιμές.

Το κοινό, το οποίο θα απαρτίζεται από επαγγελματίες οίνου και διαμορφωτές γνώμης, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει επιλεγμένες ετικέτες οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη με εκτενή παρουσίαση από την κα Caro Maurer MW. Η κα Maurer, που πριν δύο μήνες είχε επισκεφθεί τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη, έχει επιλέξει 13 ξεχωριστούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη τους οποίους θα παρουσιάσει σε 4 flights με τίτλο: Fresh&Pure, SingleVineyards, Nykteri και Vinsanto.

Η καμπάνια HEVA μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την υψηλή ποιότητα των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη στο ευρωπαϊκό κοινό. Συνεργαζόμενοι με οινοποιητικές ζώνες της Ιταλίας, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις για την προώθησητων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ηφαιστειακών κρασιών και την εξασφάλιση ποιότητας που παρέχει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων είναι ενθουσιώδης, καθώς ναι μεν είναι εξοικειωμένοι με τους οίνους Σαντορίνης, αλλά συχνά δε γνωρίζουν την πολυπλοκότητα και το εύρος που μπορούν να έχουν τα κρασιά μας, δήλωσε ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

 Το ηφαιστειακό οικοσύστημα της Σαντορίνης

Το έδαφος αποτελείται από ελάχιστη έως καθόλου οργανική ύλη και άργιλο, ιδιότητες που το καθιστούν απρόσβλητο στην φυλλοξήρα. Έτσι ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ίσως ο παλαιότερος, σε συνεχή παραγωγή αυτόρριζος αμπελώνας στον κόσμο, δίνοντας λευκά κρασιά, πλούσια και συμπυκνωμένα, με δομή που τα κάνει να μοιάζουν με ερυθρά αλλά την ίδια στιγμή αποδόσεις απίστευτα μικρές.

Το έδαφος της Σαντορίνης είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία εκτός από κάλλιο. Η μεγάλη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με έντονη ορυκτότητα ενώ στην ελάχιστη συγκέντρωση καλίου οφείλεται κατά πολύ η υψηλή οξύτητα των Σαντορινιών κρασιών που αρκετές φορές έχουν pH μικρότερο από 3.

Παρά τις μοναδικές ιδιότητες του ηφαιστιογενούς οικοσυστήματος στην παραγωγή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κρασιών, οι συνθήκες καλλιέργειας στο νησί είναι σκληρές. Σύμφωνα με το Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών η Σαντορίνη παρουσιάζει ένα θερμό ημίξηρο κλίμα στέπας, με ελάχιστες βροχοπτώσεις που συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 280 χιλιοστά το χρόνο, και μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τις σπάνιες φορές που βρέχει, το νερό στραγγίζει μέσα από το πορώδες ηφαιστειακό έδαφος όπου παραμένει μέχρι η ζέστη του καλοκαιριού να το φέρει κοντά στην επιφάνεια για να θρέψει τα αμπέλια.

Η κύρια πηγή νερού προέρχεται από τη θαλάσσια ομίχλη που τυλίγει το νησί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της επίδρασης του ενεργού ηφαιστείου στη γύρω θάλασσα. Η υγρασία της ομίχλης απορροφάται από το πλούσιο σε ελαφρόπετρα έδαφος του νησιού και δροσίζει τ’ αμπέλια κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής ημέρας, όταν τη χρειάζονται περισσότερο.

Ταυτόχρονα, οι δροσεροί, βόρειοι άνεμοι, γνωστοί ως «μελτέμια», μειώνουν αρκετά την θερμοκρασία στο νησί μεταφέροντας το γεμάτο αλμύρα θαλασσινό αέρα στ’ αμπέλια και περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη φυτοπροστασίας τους πέρα από τις βιολογικές μεθόδους.

Μέσα από μια συνεχιζόμενη αλληλουχία καταστροφών και αναγέννησης, κινδύνων και ευκαιριών και κυρίως προκλήσεων της φύσης έχει διατηρηθεί εν ζωή εδώ και πάνω από 3500 χρόνια ένας μαγικός χειροποίητος αμπελώνας που οδηγεί στην παραγωγή κάποιων από τα εκλεκτότερα λευκά κρασιά του πλανήτη.

Το έργο

Το έργο Heva – Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης (VolcanicAgricultureofEurope), στοχεύει στην προώθηση των ΠΟΠ οίνων Σαντορίνης, LessiniDurello, Soave, καθώς και του τυριού MonteVeronese. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, το διεθνές αυτό έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία των ιταλικών ενώσεων οινοπαραγωγών Soaveκαι LessiniDurello, της ελληνικής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWinesκαι του συνεταιρισμού παραγωγών τυριών από την περιοχή τουVeneto, MonteVeronese.

Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα διαρκέσει τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κρασιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε: https://volcanicagricultureofeurope.com

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων