Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓια δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow...

Για δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow σε 5 γερμανικές πόλεις

|

Δυναμικά συνεχίζεται το δεύτερο έτος υλοποίησης της ευρωπαϊκής καμπάνιας Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA), η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων που παράγονται στα ηφαιστειακά terroir της Ευρώπης.

Η διακρατική αυτή καμπάνια, η οποίασυγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Winesμε την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και LessiniDurello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ MonteVeronese.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων σε Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία αλλά και συμμετοχή σε εκθέσεις οίνου όπως η Prowein, το Οινόραμα και ο Χάρτης των Γεύσεων, οι εκδηλώσεις του δεύτερου έτους της καμπάνιαςολοκληρώνονται με μια σειρά masterclasses σε Ελλάδα και Γερμανία.

Στις 19/10 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και στο WSPC εξειδικευμένο σεμινάριο με τίτλο: «Σαντορίνες υψηλής ωριμότητας» με παρουσίαση από τον MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες επαγγελματίες κυρίως από HORECA αλλά και σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευστική δοκιμή σε σπάνιες, παλαιωμένες και specialcuvées οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε ηφαιστιογενείς περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και η ποιοτική διάσταση της ένδειξης Νυκτέρι για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη στα μάτια των καταναλωτών.

Το Νοέμβριο η καμπάνια HEVA ταξιδεύει στη Γερμανία για την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε πέντε γερμανικές πόλεις. Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Βερολίνο και Καρλσρούη θα φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση της καμπάνιας και οινικές γευστικές δοκιμές.

Το κοινό, το οποίο θα απαρτίζεται από επαγγελματίες οίνου και διαμορφωτές γνώμης, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει επιλεγμένες ετικέτες οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη με εκτενή παρουσίαση από την κα Caro Maurer MW. Η κα Maurer, που πριν δύο μήνες είχε επισκεφθεί τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη, έχει επιλέξει 13 ξεχωριστούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη τους οποίους θα παρουσιάσει σε 4 flights με τίτλο: Fresh&Pure, SingleVineyards, Nykteri και Vinsanto.

Η καμπάνια HEVA μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την υψηλή ποιότητα των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη στο ευρωπαϊκό κοινό. Συνεργαζόμενοι με οινοποιητικές ζώνες της Ιταλίας, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις για την προώθησητων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ηφαιστειακών κρασιών και την εξασφάλιση ποιότητας που παρέχει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων είναι ενθουσιώδης, καθώς ναι μεν είναι εξοικειωμένοι με τους οίνους Σαντορίνης, αλλά συχνά δε γνωρίζουν την πολυπλοκότητα και το εύρος που μπορούν να έχουν τα κρασιά μας, δήλωσε ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

 Το ηφαιστειακό οικοσύστημα της Σαντορίνης

Το έδαφος αποτελείται από ελάχιστη έως καθόλου οργανική ύλη και άργιλο, ιδιότητες που το καθιστούν απρόσβλητο στην φυλλοξήρα. Έτσι ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ίσως ο παλαιότερος, σε συνεχή παραγωγή αυτόρριζος αμπελώνας στον κόσμο, δίνοντας λευκά κρασιά, πλούσια και συμπυκνωμένα, με δομή που τα κάνει να μοιάζουν με ερυθρά αλλά την ίδια στιγμή αποδόσεις απίστευτα μικρές.

Το έδαφος της Σαντορίνης είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία εκτός από κάλλιο. Η μεγάλη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με έντονη ορυκτότητα ενώ στην ελάχιστη συγκέντρωση καλίου οφείλεται κατά πολύ η υψηλή οξύτητα των Σαντορινιών κρασιών που αρκετές φορές έχουν pH μικρότερο από 3.

Παρά τις μοναδικές ιδιότητες του ηφαιστιογενούς οικοσυστήματος στην παραγωγή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κρασιών, οι συνθήκες καλλιέργειας στο νησί είναι σκληρές. Σύμφωνα με το Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών η Σαντορίνη παρουσιάζει ένα θερμό ημίξηρο κλίμα στέπας, με ελάχιστες βροχοπτώσεις που συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 280 χιλιοστά το χρόνο, και μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τις σπάνιες φορές που βρέχει, το νερό στραγγίζει μέσα από το πορώδες ηφαιστειακό έδαφος όπου παραμένει μέχρι η ζέστη του καλοκαιριού να το φέρει κοντά στην επιφάνεια για να θρέψει τα αμπέλια.

Η κύρια πηγή νερού προέρχεται από τη θαλάσσια ομίχλη που τυλίγει το νησί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της επίδρασης του ενεργού ηφαιστείου στη γύρω θάλασσα. Η υγρασία της ομίχλης απορροφάται από το πλούσιο σε ελαφρόπετρα έδαφος του νησιού και δροσίζει τ’ αμπέλια κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής ημέρας, όταν τη χρειάζονται περισσότερο.

Ταυτόχρονα, οι δροσεροί, βόρειοι άνεμοι, γνωστοί ως «μελτέμια», μειώνουν αρκετά την θερμοκρασία στο νησί μεταφέροντας το γεμάτο αλμύρα θαλασσινό αέρα στ’ αμπέλια και περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη φυτοπροστασίας τους πέρα από τις βιολογικές μεθόδους.

Μέσα από μια συνεχιζόμενη αλληλουχία καταστροφών και αναγέννησης, κινδύνων και ευκαιριών και κυρίως προκλήσεων της φύσης έχει διατηρηθεί εν ζωή εδώ και πάνω από 3500 χρόνια ένας μαγικός χειροποίητος αμπελώνας που οδηγεί στην παραγωγή κάποιων από τα εκλεκτότερα λευκά κρασιά του πλανήτη.

Το έργο

Το έργο Heva – Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης (VolcanicAgricultureofEurope), στοχεύει στην προώθηση των ΠΟΠ οίνων Σαντορίνης, LessiniDurello, Soave, καθώς και του τυριού MonteVeronese. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, το διεθνές αυτό έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία των ιταλικών ενώσεων οινοπαραγωγών Soaveκαι LessiniDurello, της ελληνικής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWinesκαι του συνεταιρισμού παραγωγών τυριών από την περιοχή τουVeneto, MonteVeronese.

Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα διαρκέσει τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κρασιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε: https://volcanicagricultureofeurope.com

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία