Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓια δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow...

Για δεύτερη χρονιά, τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη ταξιδεύουν σε Γερμανία για roadshow σε 5 γερμανικές πόλεις

|

Δυναμικά συνεχίζεται το δεύτερο έτος υλοποίησης της ευρωπαϊκής καμπάνιας Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA), η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων που παράγονται στα ηφαιστειακά terroir της Ευρώπης.

Η διακρατική αυτή καμπάνια, η οποίασυγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Winesμε την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και LessiniDurello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ MonteVeronese.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων σε Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία αλλά και συμμετοχή σε εκθέσεις οίνου όπως η Prowein, το Οινόραμα και ο Χάρτης των Γεύσεων, οι εκδηλώσεις του δεύτερου έτους της καμπάνιαςολοκληρώνονται με μια σειρά masterclasses σε Ελλάδα και Γερμανία.

Στις 19/10 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και στο WSPC εξειδικευμένο σεμινάριο με τίτλο: «Σαντορίνες υψηλής ωριμότητας» με παρουσίαση από τον MW Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες επαγγελματίες κυρίως από HORECA αλλά και σπουδαστές της σχολής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν γευστική δοκιμή σε σπάνιες, παλαιωμένες και specialcuvées οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά οίνων που παράγονται σε ηφαιστιογενείς περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και η ποιοτική διάσταση της ένδειξης Νυκτέρι για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη στα μάτια των καταναλωτών.

Το Νοέμβριο η καμπάνια HEVA ταξιδεύει στη Γερμανία για την πραγματοποίηση παρουσιάσεων σε πέντε γερμανικές πόλεις. Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Βερολίνο και Καρλσρούη θα φιλοξενήσουν ειδικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση της καμπάνιας και οινικές γευστικές δοκιμές.

Το κοινό, το οποίο θα απαρτίζεται από επαγγελματίες οίνου και διαμορφωτές γνώμης, θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει επιλεγμένες ετικέτες οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη με εκτενή παρουσίαση από την κα Caro Maurer MW. Η κα Maurer, που πριν δύο μήνες είχε επισκεφθεί τη ζώνη ΠΟΠ Σαντορίνη, έχει επιλέξει 13 ξεχωριστούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη τους οποίους θα παρουσιάσει σε 4 flights με τίτλο: Fresh&Pure, SingleVineyards, Nykteri και Vinsanto.

Η καμπάνια HEVA μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε την υψηλή ποιότητα των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη στο ευρωπαϊκό κοινό. Συνεργαζόμενοι με οινοποιητικές ζώνες της Ιταλίας, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις για την προώθησητων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ηφαιστειακών κρασιών και την εξασφάλιση ποιότητας που παρέχει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων είναι ενθουσιώδης, καθώς ναι μεν είναι εξοικειωμένοι με τους οίνους Σαντορίνης, αλλά συχνά δε γνωρίζουν την πολυπλοκότητα και το εύρος που μπορούν να έχουν τα κρασιά μας, δήλωσε ο Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

 Το ηφαιστειακό οικοσύστημα της Σαντορίνης

Το έδαφος αποτελείται από ελάχιστη έως καθόλου οργανική ύλη και άργιλο, ιδιότητες που το καθιστούν απρόσβλητο στην φυλλοξήρα. Έτσι ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ίσως ο παλαιότερος, σε συνεχή παραγωγή αυτόρριζος αμπελώνας στον κόσμο, δίνοντας λευκά κρασιά, πλούσια και συμπυκνωμένα, με δομή που τα κάνει να μοιάζουν με ερυθρά αλλά την ίδια στιγμή αποδόσεις απίστευτα μικρές.

Το έδαφος της Σαντορίνης είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία εκτός από κάλλιο. Η μεγάλη συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων οδηγεί στην παραγωγή κρασιών με έντονη ορυκτότητα ενώ στην ελάχιστη συγκέντρωση καλίου οφείλεται κατά πολύ η υψηλή οξύτητα των Σαντορινιών κρασιών που αρκετές φορές έχουν pH μικρότερο από 3.

Παρά τις μοναδικές ιδιότητες του ηφαιστιογενούς οικοσυστήματος στην παραγωγή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας κρασιών, οι συνθήκες καλλιέργειας στο νησί είναι σκληρές. Σύμφωνα με το Εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών η Σαντορίνη παρουσιάζει ένα θερμό ημίξηρο κλίμα στέπας, με ελάχιστες βροχοπτώσεις που συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 280 χιλιοστά το χρόνο, και μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τις σπάνιες φορές που βρέχει, το νερό στραγγίζει μέσα από το πορώδες ηφαιστειακό έδαφος όπου παραμένει μέχρι η ζέστη του καλοκαιριού να το φέρει κοντά στην επιφάνεια για να θρέψει τα αμπέλια.

Η κύρια πηγή νερού προέρχεται από τη θαλάσσια ομίχλη που τυλίγει το νησί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της επίδρασης του ενεργού ηφαιστείου στη γύρω θάλασσα. Η υγρασία της ομίχλης απορροφάται από το πλούσιο σε ελαφρόπετρα έδαφος του νησιού και δροσίζει τ’ αμπέλια κατά τη διάρκεια της θερμής και ξηρής ημέρας, όταν τη χρειάζονται περισσότερο.

Ταυτόχρονα, οι δροσεροί, βόρειοι άνεμοι, γνωστοί ως «μελτέμια», μειώνουν αρκετά την θερμοκρασία στο νησί μεταφέροντας το γεμάτο αλμύρα θαλασσινό αέρα στ’ αμπέλια και περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη φυτοπροστασίας τους πέρα από τις βιολογικές μεθόδους.

Μέσα από μια συνεχιζόμενη αλληλουχία καταστροφών και αναγέννησης, κινδύνων και ευκαιριών και κυρίως προκλήσεων της φύσης έχει διατηρηθεί εν ζωή εδώ και πάνω από 3500 χρόνια ένας μαγικός χειροποίητος αμπελώνας που οδηγεί στην παραγωγή κάποιων από τα εκλεκτότερα λευκά κρασιά του πλανήτη.

Το έργο

Το έργο Heva – Ηφαιστειακή Γεωργία της Ευρώπης (VolcanicAgricultureofEurope), στοχεύει στην προώθηση των ΠΟΠ οίνων Σαντορίνης, LessiniDurello, Soave, καθώς και του τυριού MonteVeronese. Χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014, το διεθνές αυτό έργο περιλαμβάνει τη συνεργασία των ιταλικών ενώσεων οινοπαραγωγών Soaveκαι LessiniDurello, της ελληνικής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWinesκαι του συνεταιρισμού παραγωγών τυριών από την περιοχή τουVeneto, MonteVeronese.

Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα διαρκέσει τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κρασιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε: https://volcanicagricultureofeurope.com

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – 1ο Cyclades Tour 2025: Τουρνουά τένις παρουσία 45 νέων αθλητών (!!!)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Cyclades Tour 2025 (αναφερόμαστε σε αγώνες τένις για παιδιά) στη Νάξο

ΠΑΣΟΚ – Κυκλάδες: Επίσκεψη σήμερα κλιμακίου πολιτευτών με επικεφαλής τη Νάντια Γιαννακοπούλου

Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Νάντια Γιαννακοπούλου στη Σύρο στο πλαίσιο της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Κυκλάδων

Ακαδημία Αθηνών: Εσπερίδα με θέμα “Διάλογοι για τη Σαντορίνη”

Θα παρουσιάσουν σεισμολογικές, γεωλογικές και γεωδαιτικές παρατηρήσεις, καθώς και συμπεράσματα για τις ηφαιστειο-τεκτονικές επιδράσεις στην περιοχή Σαντορίνης-Ανύδρου-Αμοργού

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Επιτυχημένο το κυνοφιλικό σεμινάριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το κυνοφιλικό σεμινάριο του Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου

Πρόταση Ημέρας – “Ταβέρνα Αξιώτισσα”: Πιάτο με κατσικάκι στο τηγάνι με ντομάτα

Ο Γαστρονόμος ταξίδεψε στη Νάξο και μοιράζεται μαζί σας μια φοβερή νοστιμιά του νησιού. Συνοδεύστε τη με τηγανητές πατάτες, κρασί και καλή παρέα!

ΑΟ Θήρας: Επιστροφή στα ημιτελικά μετά από τρία χρόνια, αντίπαλος ο ΠΑΟΚ

Volleyleague Γυναικών: Πανηγυρική πρόκριση στα ημιτελικά για τον ΑΟ Θήρας με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός το άλλο ζευγάρι

Μύκονος -“Keep Mykonos Blue”: Μαθητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος

“Keep Mykonos Blue”: Μαθητές και αθλητές ενώνουν δυνάμεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος (δείτε το πρόγραμμα)

Τι να πρωτοθυμηθώ ….(Νέκυια Ωδή στην Τζώρτζια Αργυροπούλου)

Ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος αποχαιρετά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ΤΓζώρτζια Αργυροπούλου

Ιος – Δήμος Ιητών: Ποντάρει στον Πολιτιστικό τουρισμό, πλεονέκτημα το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι

Στον πολιτισμικό τουρισμό ποντάρει η Ίος - Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Μουσείου Γαϊτη - Σίμωσι

Νάξος: Από αύριο (31/03) η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας προσφέρει δωρεάν εξετάσεις

Από αύριο Δευτέρα 31 Μαρτίου και έως τη Παρασκευή 4 Απριλίου στη Νάξο η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας - Ποια χωριά θα επισκεφτεί;

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά