Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓευστικοί οργασμοί στην πανέμορφη Σχοινούσα

Γευστικοί οργασμοί στην πανέμορφη Σχοινούσα

|

Μία βόλτα στη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων και η ταβέρνα της Κυρά Ποθητή θα προκαλέσει γευστικό οργασμό με τις μοναδικές γεύσεις από τα χέρια της κυρίας Ποθητής και της Φιλίτσας σε μία αρμονική συνεργασία 

Στη Χώρα της Σχοινούσας, βρίσκεται η ταβέρνα η Κυρά Ποθητή. Η οικογένεια της κυρά Ποθητής Κωβαίου είναι από τις μεγάλες των Σχοινουσών που άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλές στο νησί (άλλες γνωστές οι Νομικοί, οι Σκαρλάτοι, οι Οικονομίδηδες, οι Κλαουδάτοι, οι Μάνηδες κλπ).

Η κυρά Ποθητή – ένα πανέμορφο όνομα που απαντιέται στις Μικρές Κυκλάδες και στην Αμοργό -, αφού μεγάλωσε τα πέντε αγόρια της (Αντώνης, Χρήστος, Δημήτρης, Άγγελος, Μανώλης) δημιούργησε το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας, το 1992 πριν 25 χρόνια. Την θυμάμαι κείνα τα χρόνια, όταν πήγαινα με τον γιό μου – τον Κωνσταντίνο μωρό – στο πανηγυράκι της Παναγίας τον 15Αύγουστο που γινόταν στο μοναδικό δρομάκι της Χώρας. Εκεί λοιπόν η κυρά Ποθητή, στο τέλος του δρόμου, σέρβιρε επί χρόνια με φροντίδα και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι, τη φάρμα και τη βάρκα τους. Μην φανταστείτε ότι το μενού είχε πολλά πράγματα, λίγα αλλά καλά. Μια δροσερή πράσινη σαλάτα με τηγανητό κατσικίσιο τυρί, το κοκκινιστό ντόπιο κατσικάκι, κατσίκι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, τη σκορπίνα με μακαρόνια, χταποδάκια.

Τα χρόνια περάσαν, μπήκαν οι τρεις γιοί στη δουλειά, ενώ ο Δημήτρης έγινε ο καλύτερος πετράς στο νησί, κι ο Μανώλης ένας από τους δύο μεγάλους παραγωγούς ντόπιας φάβας (τη λένε κατσούνι στη Σχοινούσα). Οι γιοί της κυρά Ποθητής προχωρούν ένα βήμα πάρα πέρα μεταφέροντας στην Αθήνα την εμπειρία και την αγάπη τους για την τοπική κουζίνα των Κυκλάδων, δημιουργώντας το 2010 το πολύ πετυχημένο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες, εστιατόριο με κυκλαδίτικες γεύσεις στον Καρέα (αφού είχε προηγηθεί άλλο ένα εγχείρημα το 2005 στην Ηλιούπολη).

Κάπου εδώ μπαίνει στην ιστορία η Τριανταφυλλιά η Φιλίτσα Καραμανλή, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που έφθασε στο νησί το 2005 και το ερωτεύτηκε.

Πέρασαν 5 χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί αυτός ο έρωτας με τον γάμο με τον μεγάλο γιό της κυρά Ποθητής, τον Αντώνη. Γεροδεμένη. Χαμογελαστή με όμορφα μάτια και καλό χέρι στο μαγείρεμα, ήταν αυτή που μετέτρεψε τις τοπικές γεύσεις προς το πιο δημιουργικό και το αποτέλεσμα και στα δυο μαγαζιά ήταν εκρηκτικό. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Φιλίτσα – που στο νησί έγινε Φιλιώ – μαγειρεύει το καλοκαίρι στη Σχοινούσα πιάτα που δεν βρίσκεις εύκολα στις Κυκλάδες, ακόμα και στα γκουρμεδιάρικα εστιατόρια!

Η κυρά Ποθητή ασχολείται με τα γλυκά, την ψημένη ρακή, τα τυράκια, ενώ η Φιλιώ σερβίρει τάρτα από σχοινουσιώτικη φάβα, καραμελωμένο χταπόδι με ντόπια φάβα, τυροκουλούρα με ντόπια τυριά έως και ταρτάρ ντόπιου μοσχαριού ή ψαριού!

Όχι παίζουμε!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

Ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (VIDEO)

Νησιωτικότητα και Δημογραφικό έρχονται στο τραπέζι της Κυβέρνησης

Σοφία Ζαχαράκη και Στέφανος Γκίκας: Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα - Ποιες είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μέλανες – “Κούρος ο Ελληνας”: Πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ανεβλαβής.. Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Κούρος ο Ελληνας"

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Σύνδεσμος Υδραυλικών: Ψήφισμα για την εκδημία του Γιώργου Ανεβλαβή

Ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Νάξου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλεια του Γιώργου Ανεβλαβή - Τι αναφέρει

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Μητσοτάκης: Κλειστά έως τις 21 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται, επίσης, στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, στο πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών στη Δυτική Αθήνα, στο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου ΙΙ», αλλά και σε μέτρα στον τομέα της Υγείας.

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)