Αποτελεί παράδοση…. Κάθε επίσημο γεύμα που παρατίθεται από την Πρόεδρο κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε καλεσμένο της είναι μία γευστική πρόκληση.
Την Δευτέρα 8 Απριλίου υποδέχτηκε την ομόλογό της Πρόεδρο της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ. Επέλεξε η κα Σακελλαροπούλου να παραθέσει γεύμα με άρωμα Κυκλάδων. Κίνηση που έχει να κάνει με την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής κουζίνας.
Και οι καλύτεροι για να επιμεληθούν το ιδιαίτερο αυτό μενού, δεν θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των Κυκλάδων. Ο πρώτος λόγος στον σεφ Κωνσταντίνο Μπουγιούρη από την Σύροκαι στο πλευρό του δέκα συνάδελφοί του από έξι διαφορετικά κυκλαδονήσια ώστε η Παρασκευή του γεύματος να αγγίξει το τέλειο..
Λογική κίνηση από τον Μπουγιούρη (σ.σ. επιμελείται το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα») ώστε οι υψηλοί καλεσμένοι της Ελληνικής Προεδρίας να έχουν την πλήρη εικόνα της γαστρονομίας του Νομού μας….
Ποιοι ήταν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μπουγιούρη; Από τη Σύρο, οι Λεονάρδος Ρούσσος (Ταβέρνα ‘’ο Λιλής‘’/ Ανω Σύρος / ιδιοκτήτης), Μαρία Ρηγούτσου (Hermes Hotel / Ερμούπολη Σύρος), Κωνσταντίνος Καρακατσάνης (Django/ Σύρος – Κουκάκι / ιδιοκτήτης). Από την Ανδρο: Δημήτρης Γιγίνης (Εστιατόριο ‘’Sea Satin Nino’’, Κόρθι Άνδρου / ιδιοκτήτης), ο δικός μας Ιωάννης Γαβαλάς από την Ηρακλειά (Εστιατόριο ‘’Αρακλειά’’, Άγιος Γεώργιος Ηρακλειά / ιδιοκτήτης) αλλά και Λευτέρης Τρανουδάκης επίσης από τη Νάξο (Εστιατόριο ‘’Ηλιοβασίλεμα’’ / Γαλλησάς Σύρου).
Από την Μύκονο, ο Παναγιώτης Μενάρδος (Εστιατόριο ‘’M-eating’’, Χώρα Μυκόνου/ιδιοκτήτης) και από την Τήνο ο Δημήτρης Πλυτάς (Εστιατόριο ‘’Περί Τήνος’’, Ερμούπολη Σύρου / ιδιοκτήτης). Παράλληλα έδωσαν την γνώση τους οι Χρήστος Λαλαούνης (Καθηγητής ΣΤΕ, Αθήνα ) και Εμμανουήλ Στήθος (The Margi Hotel, Βουλιαγμένη Αθήνα).
Οσο για το μενού; Απλά τέλειο… Καλωσόρισμα με Συριανό ελαιόλαδο, αρωματισμένο με φλούδες λεμονιού και αφρίνα. Το δεύτερο ρείκι μαριναρισμένο σε λαδολέμονο με πίκλες κρεμμύδι – αγγούρι, κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης, πουρέ κρεμμυδιού και φύτρες βασιλικού.
Από εκεί και πέρα,
Δείτε τα όμορφα πιάτα που απόλαυσαν οι καλεσμένοι…
Οσο για το Κρασί; Από Πάρο – Τήνο και Σύρο. Λογικό ε;
Ευχαριστούμε τον σεφ Γιάννη Γαβαλά για τη βοήθεια με τις φωτογραφίες…