Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαστρονόμος: Οικοδεσπότης σε εστιατόρια της Νάξου

Γαστρονόμος: Οικοδεσπότης σε εστιατόρια της Νάξου

|

Μέσα από την τελευταία έκδοση του “Γαστρονόμου” της Καθημερινής έχουμε εικόνα για μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Νάξου …  Παραδοσιακά όπως της “Ματίνας” στην Κόρωνο έως τα πιο εκλεπτισμένα, το “Barrozi” στη Χώρα Νάξου 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Νάξος είναι η κουζίνα της. Και αποτελεί πλεονέκτημα γιατί μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Από τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα οικογενειακά εστιατόρια που έρχονται από το … παρελθόν έως τα πλέον εκλεπτυσμένα όπου οι σεφ προσφέρουν συνταγές από το μέλλον. Αυτό που όμως δεν αλλάζει είναι η ποιότητα. Και γι΄αυτό όλοι όσοι δοκιμάσουν συνταγή ή πιάτο από χέρια σεφ στη Νάξο, μαγεύονται..

Με την αρωγή των Νικολέτα Μακρυωνίτου και Νένα Δημητρίου και κυρίως χάρη στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη Νάξο και δη εκτός και συναντάμε πέντε από τα πλέον ενδεικτικά εστιατόρια της Νάξου… Και λέμε «ενδεικτικά» γιατί πολύ απλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουζίνας  που συναντάει κανείς στο νησί του Διόνυσου…

Συνοπτικά τα εστιατόρια..

Αξιώτισσα

Φαγητό αληθινό, ντόπια πρώτη ύλη, οικεία δημιουργικότητα σε μια δροσερή αυλή. Στην κουζίνα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βάσιλας και στη σάλα η σύζυγός του Σοφία. Αγαπημένα πιάτα η σαλάτα με σταμναγκάθι, φρέσκο ξινότυρο και ρόδι, η ψητή γλυκοπατάτα με κρέμα κοπανιστής και λούζα, το χριστόψαρο με σάλτσα ζαφοράς και το αρνίσιο μπουτάκι γεμιστό με φρέσκο ξινότυρο και σπανάκι. Αξιόλογη μικρή λίστα με περίπου 20 κρασιά, κυρίως από τις Κυκλάδες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Καστράκι, Νάξος, Τ/22850-75.107

Λευτέρης

Σαν μια καλή τραπεζαρία αστικού σπιτιού, με πίνακες ζωγραφικής, αντικέ στολίδια και μπουφέδες εποχής είναι η σάλα του, ενώ στο βάθος υπάρχει κήπος ζηλευτός. Τυρόπιτα με κρέμα από μπεσαμέλ, απίθανα ζουμερό και καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα – κρέας πρώτης τάξης, από ζώα που βόσκουν αγριοβότανα στα πιο ορεινά σημεία τ’ Απεράθου– και χρυσοτηγανισμένες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Ξακουστό το γεμιστό μπιφτέκι του με γραβιέρα και δυνατή βιτρίνα με γλυκά, όπως πάστα φλόρα, μπακλαβάς αμυγδαλένιος, κ.ά. Απείρανθος, Νάξος, Τ/22850-61.333

Barozzi

Σύγχρονη αισθητική, άψογο γούστο στο φαντεζί και σχετικά νέο εστιατόριο της Νάξου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Μιχάλης Μερζένης σε συνεργασία με τον executive σεφ του εστιατορίου Νίκο Κωστιδάκη, ενώ για τα κοκτέιλ υπεύθυνος είναι ο mixologist Χρήστος Χουσέας. Πρώτη ύλη από το νησί σε πιάτα δημιουργικά και ελληνικά, όπως τα ρολάκια γεμισμένα με κρέμα τυριού από αρσενικό Νάξου και μαρμελάδα μοχίτο από κίτρο Νάξου, μουσακάς με κιμά από ντόπιο κατσικάκι και μπεσαμέλ από καπνιστή μελιτζάνα, γύρος κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού και πίκλες κρεμμυδιού, και άλλα μοντέρνα και ενδιαφέροντα. Χώρα Νάξου, Τ/22850-27.672

Ματίνα και Σταύρος (φωτο: greekgastronomyguide.gr)

Αυτό το ζευγάρι έχει κάνει την Κόρωνο προορισμό για foodies. Αυθεντική αξιώτικη μαγειρική με όλα τα καλούδια του τόπου στο τηγάνι και στις κατσαρόλες της Ματίνας, σε ένα γραφικό σκηνικό με γλαστράκια και λουλούδια. Ο Σταύρος εκτρέφει χοιρινά, μοσχάρια και αιγοπρόβατα που σημαίνει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι παραγωγής τους. Ψητό κατσικάκι, φασολάκια με μοσχάρι, άγρια χόρτα και οβριές στην εποχή τους σε ορίτζιναλ μαγειρέματα. Μην το χάσετε. Κόρωνος, Τ/22850-51.243

Στου Βασιλαρακιού

Θα οδηγήσετε μέχρι τον Κυνίδαρο, με μοναδικό σκοπό να γευματίσετε σε αυτή τη χασαποταβέρνα. Η οικογένεια Κλουβάτου διατηρεί ένα καθωσπρέπει χασάπικο και μια ταβέρνα (εξέλιξη ενός παλιού καφενέ). Το κρεοπωλείο τροφοδοτεί το εστιατόριο με τα καλύτερα, οπότε εδώ θα γευτείτε τα νοστιμότερα κρεατικά του νησιού, ντόπια ζαρζαβατικά και τυριά. Το μενού δεν διαθέτει πολλές επιλογές, είναι όμως κορυφαίας ποιότητας. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα ναξιώτικα γαρδούμια (γαρδουμπάκια), όλο γλύκα! Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: “πράσινο” φως για κατασκευή ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας: Ταξιδεύω το χειμώνα με ασφάλεια!

Οι εθελοντές μας έχουν πρωτοστατήσει στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και όχι μόνο, όπως το σεμινάριο πέρυσι με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ για το ΚΑΡΠΑ

Ενδελέχεια: Πέθανε ο κιθαρίστας Αντώνης Δημητρίου

Αντώνης Δημητρίου: Πέθανε ο κιθαρίστας των "Ενδελέχεια" σε ηλικία 57 ετών

ΚΚΕ: Το θέμα της μη λειτουργίας της ΣΑΕΚ Νάξου έφτασε στη Βουλή

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ... λειτουργία της ΣΑΕΚ Νάξου - Ποιες είναι οι ερωτήσεις

Ψυχή & Ίασις: Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (video)

Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (13-18 ετών): Πρόληψη και Αντιμετώπιση (video)

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διψήφια άνοδος επισκεπτών στην Ρόδο, οριακή μείωση στην Μύκονο

Νέο ρεκόρ κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Στο δεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών ανήλθε σε 34,3 εκατομμύρια

Αρχαίοι σκελετοί “ρίχνουν φως” σε σύγχρονα ιατρικά μυστήρια

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τρεις ακόμα μελέτες πάνω σε θέματα γενετικής και υγείας των αρχαίων λαών

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της