Μέσα από την τελευταία έκδοση του “Γαστρονόμου” της Καθημερινής έχουμε εικόνα για μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Νάξου … Παραδοσιακά όπως της “Ματίνας” στην Κόρωνο έως τα πιο εκλεπτισμένα, το “Barrozi” στη Χώρα Νάξου
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Νάξος είναι η κουζίνα της. Και αποτελεί πλεονέκτημα γιατί μπορείς να βρεις ότι θέλεις. Από τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα οικογενειακά εστιατόρια που έρχονται από το … παρελθόν έως τα πλέον εκλεπτυσμένα όπου οι σεφ προσφέρουν συνταγές από το μέλλον. Αυτό που όμως δεν αλλάζει είναι η ποιότητα. Και γι΄αυτό όλοι όσοι δοκιμάσουν συνταγή ή πιάτο από χέρια σεφ στη Νάξο, μαγεύονται..
Με την αρωγή των Νικολέτα Μακρυωνίτου και Νένα Δημητρίου και κυρίως χάρη στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη Νάξο και δη εκτός και συναντάμε πέντε από τα πλέον ενδεικτικά εστιατόρια της Νάξου… Και λέμε «ενδεικτικά» γιατί πολύ απλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της κουζίνας που συναντάει κανείς στο νησί του Διόνυσου…
Συνοπτικά τα εστιατόρια..
Αξιώτισσα
Φαγητό αληθινό, ντόπια πρώτη ύλη, οικεία δημιουργικότητα σε μια δροσερή αυλή. Στην κουζίνα ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βάσιλας και στη σάλα η σύζυγός του Σοφία. Αγαπημένα πιάτα η σαλάτα με σταμναγκάθι, φρέσκο ξινότυρο και ρόδι, η ψητή γλυκοπατάτα με κρέμα κοπανιστής και λούζα, το χριστόψαρο με σάλτσα ζαφοράς και το αρνίσιο μπουτάκι γεμιστό με φρέσκο ξινότυρο και σπανάκι. Αξιόλογη μικρή λίστα με περίπου 20 κρασιά, κυρίως από τις Κυκλάδες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Καστράκι, Νάξος, Τ/22850-75.107
Λευτέρης
Σαν μια καλή τραπεζαρία αστικού σπιτιού, με πίνακες ζωγραφικής, αντικέ στολίδια και μπουφέδες εποχής είναι η σάλα του, ενώ στο βάθος υπάρχει κήπος ζηλευτός. Τυρόπιτα με κρέμα από μπεσαμέλ, απίθανα ζουμερό και καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα – κρέας πρώτης τάξης, από ζώα που βόσκουν αγριοβότανα στα πιο ορεινά σημεία τ’ Απεράθου– και χρυσοτηγανισμένες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες και πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Ξακουστό το γεμιστό μπιφτέκι του με γραβιέρα και δυνατή βιτρίνα με γλυκά, όπως πάστα φλόρα, μπακλαβάς αμυγδαλένιος, κ.ά. Απείρανθος, Νάξος, Τ/22850-61.333
Barozzi
Σύγχρονη αισθητική, άψογο γούστο στο φαντεζί και σχετικά νέο εστιατόριο της Νάξου. Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Μιχάλης Μερζένης σε συνεργασία με τον executive σεφ του εστιατορίου Νίκο Κωστιδάκη, ενώ για τα κοκτέιλ υπεύθυνος είναι ο mixologist Χρήστος Χουσέας. Πρώτη ύλη από το νησί σε πιάτα δημιουργικά και ελληνικά, όπως τα ρολάκια γεμισμένα με κρέμα τυριού από αρσενικό Νάξου και μαρμελάδα μοχίτο από κίτρο Νάξου, μουσακάς με κιμά από ντόπιο κατσικάκι και μπεσαμέλ από καπνιστή μελιτζάνα, γύρος κουνελιού με τζατζίκι ραπανιού και πίκλες κρεμμυδιού, και άλλα μοντέρνα και ενδιαφέροντα. Χώρα Νάξου, Τ/22850-27.672
Ματίνα και Σταύρος (φωτο: greekgastronomyguide.gr)
Αυτό το ζευγάρι έχει κάνει την Κόρωνο προορισμό για foodies. Αυθεντική αξιώτικη μαγειρική με όλα τα καλούδια του τόπου στο τηγάνι και στις κατσαρόλες της Ματίνας, σε ένα γραφικό σκηνικό με γλαστράκια και λουλούδια. Ο Σταύρος εκτρέφει χοιρινά, μοσχάρια και αιγοπρόβατα που σημαίνει ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι παραγωγής τους. Ψητό κατσικάκι, φασολάκια με μοσχάρι, άγρια χόρτα και οβριές στην εποχή τους σε ορίτζιναλ μαγειρέματα. Μην το χάσετε. Κόρωνος, Τ/22850-51.243
Στου Βασιλαρακιού
Θα οδηγήσετε μέχρι τον Κυνίδαρο, με μοναδικό σκοπό να γευματίσετε σε αυτή τη χασαποταβέρνα. Η οικογένεια Κλουβάτου διατηρεί ένα καθωσπρέπει χασάπικο και μια ταβέρνα (εξέλιξη ενός παλιού καφενέ). Το κρεοπωλείο τροφοδοτεί το εστιατόριο με τα καλύτερα, οπότε εδώ θα γευτείτε τα νοστιμότερα κρεατικά του νησιού, ντόπια ζαρζαβατικά και τυριά. Το μενού δεν διαθέτει πολλές επιλογές, είναι όμως κορυφαίας ποιότητας. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα ναξιώτικα γαρδούμια (γαρδουμπάκια), όλο γλύκα! Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088