Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΓαλλία: Οινο-γαστρονομικό ταξίδι με κρασί (Σάμου - Κρήτης) και γραβιέρα Νάξου

Γαλλία: Οινο-γαστρονομικό ταξίδι με κρασί (Σάμου – Κρήτης) και γραβιέρα Νάξου

|

Ελλάς – Γαλλία… γευστική συμμαχία .. Μία διαφορετική εκδοχή της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και η παρουσία της ΕΑΣ Νάξου χάρη στη Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ 

Μια… γευστική “συμμαχία” στήθηκε στο Παρίσι για να κάνει ακόμη πιο γνωστά τα κρασιά της Κρήτης, της Σάμου και της γραβιέρας Νάξου, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με γκουρμέ δημιουργίες της ελληνικής γαστρονομίας, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας.

Τα κρασιά της Κρήτης και της Ρουμανίας, όλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) γέμισαν τα ποτήρια επαγγελματιών και δημοσιογράφων που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις (13 και 14 Σεπτεμβρίου), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο της σεφ Ντίνας Νικολάου στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η ίδια επιμελήθηκε το μενού, ενώ ο οινολόγος Γιώργος Ιωαννίδης εξηγούσε στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία των κτημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο Νίκος Μηλιαράκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της εξωστρέφειας, παρόλο που σχεδόν το 75% της συνολικής παραγωγής των κρητικών κρασιών διοχετεύεται στην τοπική αγορά και σχετίζεται σε μεγάλο μέρος με την αγορά του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.

«Οι δυνατές αγορές στις οποίες στοχεύουμε είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο κ.Μηλιαράκης επισημαίνοντας πως «μπορεί η πανδημία να μας πήγε λίγο πίσω αλλά θα το ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, καθώς αυτήν τη στιγμή οι εξαγωγές αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 15% με 17%». Παράλληλα ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στο νησί, όπως επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας ότι στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης -που αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής- σχεδόν όλα τα οινοποιεία, από τα συνολικά 33, είναι επισκέψιμα. «Έχουμε σχεδιάσει χρονομετρημένες οινικές διαδρομές και έχουμε χαρτογραφήσει το νησί ενώ κάθε οινοποιείο έχει μπει στην κουλτούρα της εμπειρίας. Όσο το κρητικό κρασί αυξάνει την αναγνωρισιμότητά του, τόσο πληθαίνουν οι λόγοι για έναν επισκέπτη να έρθει στην Κρήτη», προσθέτει ο κ.Μηλιαράκης. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι επισκέπτονται την Μονή Τοπλού που βρίσκεται κοντά στο πασίγνωστο φοινικόδασος του Βάι στη Σητεία, έχουν έναν επιπλέον λόγο: Τα βιολογικά κρασιά και προϊόντα της. Όπως αναφέρει η χημικός οινολόγος του κτήματος «παράγουμε το δικό μας βιολογικό κρασί από το 2010, καθώς η Μονή διαθέτει δικό της αποστακτήριο και ιδιόκτητους αμπελώνες με βιολογικά σταφύλια.

Οι Γάλλοι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαϊα Μπαλτά, εκτιμούν τα κρασιά υψηλής ποιότητας καθώς είναι μια χώρα γνωστή διεθνώς για τα κρασιά που παράγει. «Με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το υψηλής ποιότητας κρασί που παράγεται στην Ελλάδα αλλά συγχρόνως γνωρίζουν και μια πτυχή του ελληνικού χαρακτήρα. Γνωρίζουν τι σημαίνει Ελλάδα, την οποία βεβαίως την αγαπούν, ωστόσο είναι χρήσιμο να το υπενθυμίζουμε», σημειώνει. «Ο τουρισμός έτσι όπως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι αυτή της γαστρονομίας. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε μια βαθειά παράδοση της γαστρονομίας η οποία απαντά στα σημερινά δεδομένα και στις σημερινές απαιτήσεις για καλά και υγιεινά για τον οργανισμό προϊόντα και είναι αυτό που ζητάνε οι περισσότεροι τουρίστες», προσθέτει.

paris9.jpg

Οινικό ταξίδι στη Ρουμανία

Μαζί με τα ελληνικά κρασιά στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε και παρουσίαση κρασιών από τη Ρουμανία από τον σομελιέ Ντάνιελ Ζότου (Daniel Zottu) που εκπροσώπησε τη ρουμάνικη επαγγελματική ένωση κρασιού Professional Wine Association Terasele Dunarii Terraces of the Danube Ostrov, καθώς οι δύο χώρες συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eu quality wines.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ζότου, είπε ότι οι Ρουμάνοι εξάγουν εδώ και δέκα χρόνια τα κρασιά τους με τις ιδιαίτερες ποικιλίες τους στη Γαλλία ενώ η συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι μια καλή ευκαιρία συνεργασίας. «Είμαστε άλλωστε Βαλκάνιοι και έχουμε το δικό μας φαγητό και τη δική μας ξεχωριστή κουλτούρα, μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως δηλώνει η επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ρουμανίας στο Παρίσι Ρουξάντρα Μανγκου (Ruxandra Mangu) «η Ρουμανία και η Ελλάδα συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, οι δυο λαοί είμαστε σαν αδέρφια και αυτή η εκδήλωση, όπου παρουσιάζονται από κοινού κρασιά και των δύο χωρών, είναι ένα μικρό σύμβολο αυτής της εξαιρετικής και ιστορικής σχέσης».

Με γλυκό κρασί από τη Σάμο και γραβιέρα από τη Νάξο

paris3ape.jpg

Στη Γαλλία η Σάμος κατέχει την πρωτιά στις εισαγωγές γλυκών κρασιών, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Φτενογιάννης υπεύθυνος εξαγωγών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου. Εξάλλου σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Πρόκειται για κρασιά Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε τα οποία συνδυάστηκαν με την γνωστή γραβιέρα Νάξου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος της ΕΕ Mediterranean Cheese and Wine. Τον συνδυασμό των γεύσεων στο οινογαστρονομικό “ταξίδι” έκανε η σεφ Ντίνα Νικολάου δίνοντας στους καλεσμένους κυριολεκτικά και μεταφορικά γεύση από Ελλάδα, με πιάτα βασισμένα στην παράδοση και την ιστορία του τόπου.

«Το φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με το κρασί που ταιριάζει. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα. Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα. Τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν βήμα στα ελληνικά εστιατόρια που είναι ο πρώτος χώρος όπου θα τα δουν συνδυαστικά», σημειώνει η κυρία Νικόλαου και προσθέτει: «Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Μέρος αυτού είναι η γαστρονομία. Στόχος μας είναι μέσα από το φαγητό και το κρασί να συνδέσουμε το αφήγημα με τον τόπο, την ιστορία και τα προϊόντα».

Ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.500 παραγωγούς ενώ παράγει 5,5 εκατομμύρια λίτρα κρασιού όλων των ειδών, ετησίως. Οι εξαγωγές αποτελούν το 50 με 60% της παραγωγής. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον κ.Φτενογιάννη.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή θα έλεγα, δυο ιστορικοί συνεταιρισμοί όπως της Σάμου και της Νάξου, να βρίσκονται μαζί και να ενώνουν μέσα από αυτήν την διαδικασία τις δυνάμεις τους.

Μόνο κέρδος υπάρχει από αυτό», δήλωσε ο κ.Φτενογιάννης.

Οι σχέσεις της Γαλλίας με τη Σάμο πάνε αρκετά πίσω στο χρόνο. «Τελη του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκε στη Σάμο η γαλλική καθολική Ιεραποστολή. Ακόμη υπάρχει η καθολική εκκλησία. Οι μοναχοί θέλοντας να βρουν πόρους άρχισαν να κάνουν εμπόριο κρασιού αγοράζοντας από τοπικούς παραγωγούς και στη συνέχεια παράγοντας το δικό τους», αναφέρει ο κ.Φτενογιάννης.

Παρόλο που η γραβιέρα Νάξου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, το κομμάτι των εξαγωγών είναι ένας τομέας που η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου θέλει να αναπτύξει περισσότερο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε καθώς θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Σήμερα βρίσκονται στο 10% ενώ ο στόχος για το κοντινό μέλλον είναι να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε το 20%», επισημαίνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης. Ο τζίρος άλλωστε συνεχώς αυξάνεται και οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον. Ο συνεταιρισμός παράγει 1.250 τόνους γραβιέρας το χρόνο. Αριθμεί 700 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι γαλακτοπαραγωγοί και 200 πατατοπαραγωγοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρανίδι, ο βασιλικός καλοκαιρινός παράδεισος – Στον φακό του ολλανδικού τύπου το βασιλικό ζεύγος

Αντιδράσεις για τις παρατεταμένες διακοπές του βασιλιά και της βασίλισσας εκτός Ολλανδίας – «Μάθημα» από τους άλλους Ευρωπαίους μονάρχες ζητούν οι ειδικοί.

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Τέλος 3 ευρώ για ημερήσιους επισκέπτες στα νησιά: Μονόδρομος ή αδικία;

Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μελετά θεσμικό πλαίσιο για «τοπικό ανταποδοτικό τέλος» σε νησιωτικούς δήμους που σηκώνουν το βάρος του μαζικού τουρισμού χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση υποδομών

Τέλος στις προμήθειες για αναλήψεις από ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου – Η νέα ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών

Από 11 Αυγούστου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χωρίς χρεώσεις από ελληνικές τράπεζες, ενώ θεσπίζεται πλαφόν 1,50€ για αναλήψεις από τρίτους παρόχους – Μέτρα για δίκαιες και διαφανείς χρεώσεις.

Δημόσια Παιδεία ή Εκπαιδευτικό Προϊόν; Οραματισμός και ανισότητες στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης

Ο καθηγητής Μανώλης Κρητικός αναλύει τις διαχρονικές αστοχίες της εκπαιδευτικής πολιτικής, την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων και την ανάγκη δημιουργίας ενός Εθνικού Συστήματος Παιδείας

Νάξος – Θυρανοίξια στο Γλινάδο: Το παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα (“Οι Αγιοι Σαράντα”) ζωντανεύει ξανά

Με βαθιά συγκίνηση και λαμπρότητα πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου μοναστηριακού συγκροτήματος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου, το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Koufonisia Classical Music Festival 2025: Πέντε χιλιετίες ελληνικού ήχου, 10 χρόνια μουσικής μνήμης (πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιστρέφει με επετειακή διοργάνωση και κορυφώνεται με μια μοναδική συναυλία στην ιερή νήσο Κέρο.

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις