Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαTo Forbes μέσω του εστιατορίου Tortuga εξυμνεί τη Νάξο ως τον απόλυτο...

To Forbes μέσω του εστιατορίου Tortuga εξυμνεί τη Νάξο ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό!

|

H Laurie Werner του Forbes, εξυμνεί τη Νάξο σαν γαστρονομικό προορισμό που έκανε μέχρι και τον Anthony Bourdain να μην μπορεί να φύγει! και το εστιατόριο Tortuga αποτελεί σημείο αναφοράς 

H Laurie Werner του Forbes, εξυμνεί τη Νάξο σαν γαστρονομικό προορισμό που έκανε μέχρι και τον Anthony Bourdain να μην μπορεί να φύγει!

Όταν ο Anthony Bourdain επισκέφθηκε την Ελλάδα στα πλαίσια των γυρισμάτων της εκπομπής «Άγνωστα Μέρη» του CNN, το αρχικό του πλάνο ήταν να ταξιδέψει σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων. Όταν όμως έφτασε στη Νάξο, ακύρωσε όλα του τα πλάνα και αφιέρωσε ολόκληρο το επεισόδιο αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το νησί.

Όταν θα φας μερικά γεύματα εδώ, είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί….

Τα υλικά είναι εξαιρετικά, αποτέλεσμα παλαιών αγροτικών παραδόσεων αναλλοίωτες στο χρόνο, χειροποίητη παραγωγή τυριών, ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων, καθώς και το έθιμο να μεταφέρονται οι συνταγές από γενιά σε γενιά.

Η κουλτούρα του νησιού παραμένει ανέπαφη, και αναλλοίωτη από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών : οι ντόπιοι δελεάζουν τους επισκέπτες με αντιπροσωπευτικά πιάτα που δεν παρεκκλίνουν σε εξωγενείς γεύσεις.

Είναι πραγματικά δύσκολο να βρούμε πιο νόστιμα προσφερόμενα προϊόντα οπουδήποτε αλλού στη Χώρα.

Φέτος το καλοκαίρι, ένα νέο εστιατόριο το  Tortuga άνοιξε τις πύλες του για να αναδείξει δημιουργίες χρησιμοποιώντας τα θαλασσινά του νησιού.

20615139_1788795731161252_789768643_o.jpg

Η Μαρία Πολυκρέτη και ο Ιωάννης Μαργαρίτης έχουν ήδη το καλύτερο ξενοδοχείο του νησιού, το Naxian Collection, το οποίο έχει μια τόσο δυνατή γαστρονομική βάση που ακόμη και ο πλουσιοπάροχος μπουφές πρωινού υπερβαίνει κατά πολύ τα καθιερωμένα, με δημιουργικά πιάτα και αφράτες πίτες που θα εμφανιζόντουσαν σε κανονικό μενού μεσημεριανού σε άλλα εστιατόρια. Το ξενοδοχείο προσφέρει επίσης μαθήματα μαγειρικής που τα επιμελείται η μητέρα της Μαρίας, η Τζουλιάνα.

Στο καινούριο τους ξενοδοχείο πάνω στην ακρογιαλιά, το Naxian on the Beach, – εδώ να σημειώσουμε ότι η Νάξος είναι γνωστή για τις αμμουδερές παραλίες σαν πούδρα – το εστιατόριο Tortuga παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά πιάτα με μερικές πινελιές από άλλες κουλτούρες.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν στο μενού : καρπάτσο από λαβράκι, τριλογία από ceviche, κροκέτες χταποδιού, μύδια με πιπεριές και βότανα, λινγκουίνι  με αχινό, κυδώνια και μύδια.

20616547_1788795697827922_473771345_o.jpg

Ακόμη και αν έχεις χορτάσει, είναι πραγματικά αδύνατον να σταματήσεις να τρως!

Σε αντίθεση με τις παραλίες, το νησί είναι επίσης αρκετά ορεινό και κάπου κρυμμένα στις απότομες πλαγιές κρύβονται ταβερνάκια εξαιρετικής ποιότητας.

Η Πλατιά στο χωριό Γαλήνη περιβάλλεται από ορδές φρουτόδεντρων, ελαιόδεντρων και χωράφια με λαχανικά τα οποία εμφανίζονται σε πολλά από τα πιάτα.

Γεμιστά κολοκύθια με ντομάτα και τυρί, γεμιστά κρεμμύδια με μοσχαράκι, κόκορας κοκκινιστός είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο ίδιος ο Bourdain δεν άντεχε να φύγει…..

Πως να πας εκεί : Μια τεράστια προσθήκη στις αερογραμμές ήταν η ένταξη από την άνοιξη της Emirates Airlines από το Νιούαρκ στην Αθήνα με συνεχή δρομολόγια. Εκτός από το ανώτερο σέρβις, στα πλάνα της εταιρίας είναι να κρατήσει τη γραμμή καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο εποχιακά όπως κάνουν άλλες εταιρίες. Είναι πλέον ευκολότερη η μετάβαση στην Αθήνα και πιο ευχάριστη. Από την Αθήνα, η εταιρία Sea Jet έχει high speed που φεύγουν από Πειραιά και φτάνουν στη Νάξο σε μόλις 3,5 ώρες.

Παρατίθεται το πρωτογενές άρθρο του Forbes 

When Anthony Bourdain came to Greece to film an episode of his CNN show Parts Unknown, his original plan was to travel to several islands within the Cyclades. But when he got to Naxos, he canceled his other plans and devoted the episode to this island alone. Once you have a few meals here, it’s easy to understand why. The ingredients are exceptional, the result of longstanding agricultural traditions, artisan production of cheese, olive oil and other products and the custom of passing recipes down through generations.

The culture of the island is intact, unchanged by a growing number of visitors: the locals entice those visitors with typical dishes rather than slanting those dishes to outsiders’ tastes. It’s hard to find more delicious offerings anywhere else in the country. This summer, a new restaurant opened to showcase creations utilizing the island’s seafood. Maria Polikreti and Ioannis Margaritis already have the island’s best hotel,  Naxian Collection, which has such a strong gastronomic basis that even its plentiful breakfast buffet goes way past the typical with creative dishes and flaky pies that would appear on lunch menus in other restaurants. (The hotel also offers cooking classes instructed by Maria’s mother Juliana.)  In their new beachfront hotel, Naxian on the Beach—the island is also known for its powdery, sandy beaches–the restaurant Tortuga presents typical dishes mixed in with a few forays into other cultures.

Among the standouts on their menu: seabass carpaccio, a trilogy of ceviches, octopus croquettes, mussels with peppers and herbs, linguine with sea urchin, clams and mussels. Long after you’re no longer hungry, you cannot stop eating. Contrasted with the beaches, the island is also quite mountainous and tucked away in those steep hills are villa tavernas of extraordinary quality. Platia in the village of Galini is surrounded by orchards of fruit trees and olive trees as well as fields yielding the vegetables present in many of their dishes. Zucchini stuffed with tomatoes and cheese, onions stuffed with beef, rooster in tomato sauce are just a few of the dishes not to miss. No wonder Bourdain couldn’t bear to leave.

How to Get There: A tremendous addition to the airline scene was the introduction this spring of Emirates Airlines’ nonstop from Newark to Athens; apart from its superior service, the airline plans to fly it year round, not just in season as the others do. It makes getting to Athens much easier and much more pleasant. From there, SeaJets has high speed ferries that leave from Athens’ port Piraeus and are in Naxos three and a half hours later.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Αγκινάρες λεμονάτες με άσπρο πιπέρι με άρωμα Κέρκυρας

«Κουκούτσες» ή «μόρες» τις λένε οι Κερκυραίοι τις μικρές αγκινάρες με το σκούρο χρώμα που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το τυπικό ανοιξιάτικο λαδερό του νησιού, παρέα με πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και αρακά.

Νάξος – The Locaλs: Μία ακόμη βραδιά έντεχνης μουσικής, με άρωμα αυθεντικής φιλοξενίας

Στο The Locaλs, δεν πίνεις απλώς καφέ – ζεις ρεμπέτικες βραδιές που σε ταξιδεύουν στον παλιό καλό καιρό με μεζέ, κρασί και γνήσιο λαϊκό ήχο.

Παροναξία: Απρίλιος με δροσιά και “ποτιστικές”, κάτω από τον μέσο όρο η θερμοκρασία

Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, περιορισμένες αλλά ουσιαστικές βροχοπτώσεις και μέτρια υδρολογική εικόνα για το 2025 στα δύο νησιά των Κυκλάδων (στατιστικά)

ΑΣ Τήλου: Tο καράβι… φεύγει (video)

Το καράβι της επιστροφής για Ρόδο, που εξυπηρετεί τόσο τους ίδιους όσο και τις ομάδες-φιλοξενούμενους, έχει αυστηρό ωράριο και δεν περιμένει κανέναν.

Τελειώνει από την ΑΕΚ ο Αλμέιδα – «Έκλεισε» ο Κυριακόπουλος

Ο Αλμέιδα φεύγει από τον πάγκο της ΑΕΚ, ο Κυριακόπουλος η πρώτη φετινή μεταγραφή και γεμίζει το αριστερό άκρο της άμυνας

Επιτέθηκε στον γείτονά του με αυτοσχέδιο φλογοβόλο (video)

Ο δράστης, σε κατάσταση έντονης ψυχικής αναταραχής, έφτιαξε πρόχειρα ένα αυτοσχέδιο φλογοβόλο, χρησιμοποιώντας εύφλεκτα υλικά και ένα σωλήνα μεταφοράς υγρών.

Πρόγνωση καιρού για 30/4 (video)

Η άνοιξη συνεχίζει να μας φέρνει εναλλαγές στον καιρό, με ήλιο, νεφώσεις αλλά και τοπικές βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τουρκία – Ερντογάν: “Πνίγηκαν στο Αιγαίο μετανάστες επειδή τους τρύπησαν τις βάρκες”

Αιχμές όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού άφησε ο Τούρκος πρόεδρος ισχυριζόμενος ότι «υπήρξαν μετανάστες που πνίγηκαν επειδή οι βάρκες τους τρυπήθηκαν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο»

Σύρος: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Κικίλια και Κοντιζά ενόψει αλλαγών στο Λιμενικό Σώμα

Ο υπουργός Ναυτιλίας και ο νέος αρχηγός του Λιμενικού επισκέπτονται τη Σύρο σε μια περίοδο εξελίξεων και έργων αναβάθμισης των υποδομών.

Τήνος- Δημοτικό Ελικοδρόμιο: Σε φάση τελικής ολοκλήρωσης εργασιών αναβάθμισης (video)

Με χρηματοδότηση Υπουργείου και ίδιους πόρους, η Δημοτική Αρχή Τήνου ολοκλήρωσε την πλήρη αναβάθμιση του ελικοδρομίου, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και τις τουριστικές υποδομές του νησιού.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας