Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαTo Forbes μέσω του εστιατορίου Tortuga εξυμνεί τη Νάξο ως τον απόλυτο...

To Forbes μέσω του εστιατορίου Tortuga εξυμνεί τη Νάξο ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό!

|

H Laurie Werner του Forbes, εξυμνεί τη Νάξο σαν γαστρονομικό προορισμό που έκανε μέχρι και τον Anthony Bourdain να μην μπορεί να φύγει! και το εστιατόριο Tortuga αποτελεί σημείο αναφοράς 

H Laurie Werner του Forbes, εξυμνεί τη Νάξο σαν γαστρονομικό προορισμό που έκανε μέχρι και τον Anthony Bourdain να μην μπορεί να φύγει!

Όταν ο Anthony Bourdain επισκέφθηκε την Ελλάδα στα πλαίσια των γυρισμάτων της εκπομπής «Άγνωστα Μέρη» του CNN, το αρχικό του πλάνο ήταν να ταξιδέψει σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων. Όταν όμως έφτασε στη Νάξο, ακύρωσε όλα του τα πλάνα και αφιέρωσε ολόκληρο το επεισόδιο αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το νησί.

Όταν θα φας μερικά γεύματα εδώ, είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί….

Τα υλικά είναι εξαιρετικά, αποτέλεσμα παλαιών αγροτικών παραδόσεων αναλλοίωτες στο χρόνο, χειροποίητη παραγωγή τυριών, ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων, καθώς και το έθιμο να μεταφέρονται οι συνταγές από γενιά σε γενιά.

Η κουλτούρα του νησιού παραμένει ανέπαφη, και αναλλοίωτη από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών : οι ντόπιοι δελεάζουν τους επισκέπτες με αντιπροσωπευτικά πιάτα που δεν παρεκκλίνουν σε εξωγενείς γεύσεις.

Είναι πραγματικά δύσκολο να βρούμε πιο νόστιμα προσφερόμενα προϊόντα οπουδήποτε αλλού στη Χώρα.

Φέτος το καλοκαίρι, ένα νέο εστιατόριο το  Tortuga άνοιξε τις πύλες του για να αναδείξει δημιουργίες χρησιμοποιώντας τα θαλασσινά του νησιού.

20615139_1788795731161252_789768643_o.jpg

Η Μαρία Πολυκρέτη και ο Ιωάννης Μαργαρίτης έχουν ήδη το καλύτερο ξενοδοχείο του νησιού, το Naxian Collection, το οποίο έχει μια τόσο δυνατή γαστρονομική βάση που ακόμη και ο πλουσιοπάροχος μπουφές πρωινού υπερβαίνει κατά πολύ τα καθιερωμένα, με δημιουργικά πιάτα και αφράτες πίτες που θα εμφανιζόντουσαν σε κανονικό μενού μεσημεριανού σε άλλα εστιατόρια. Το ξενοδοχείο προσφέρει επίσης μαθήματα μαγειρικής που τα επιμελείται η μητέρα της Μαρίας, η Τζουλιάνα.

Στο καινούριο τους ξενοδοχείο πάνω στην ακρογιαλιά, το Naxian on the Beach, – εδώ να σημειώσουμε ότι η Νάξος είναι γνωστή για τις αμμουδερές παραλίες σαν πούδρα – το εστιατόριο Tortuga παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά πιάτα με μερικές πινελιές από άλλες κουλτούρες.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν στο μενού : καρπάτσο από λαβράκι, τριλογία από ceviche, κροκέτες χταποδιού, μύδια με πιπεριές και βότανα, λινγκουίνι  με αχινό, κυδώνια και μύδια.

20616547_1788795697827922_473771345_o.jpg

Ακόμη και αν έχεις χορτάσει, είναι πραγματικά αδύνατον να σταματήσεις να τρως!

Σε αντίθεση με τις παραλίες, το νησί είναι επίσης αρκετά ορεινό και κάπου κρυμμένα στις απότομες πλαγιές κρύβονται ταβερνάκια εξαιρετικής ποιότητας.

Η Πλατιά στο χωριό Γαλήνη περιβάλλεται από ορδές φρουτόδεντρων, ελαιόδεντρων και χωράφια με λαχανικά τα οποία εμφανίζονται σε πολλά από τα πιάτα.

Γεμιστά κολοκύθια με ντομάτα και τυρί, γεμιστά κρεμμύδια με μοσχαράκι, κόκορας κοκκινιστός είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο ίδιος ο Bourdain δεν άντεχε να φύγει…..

Πως να πας εκεί : Μια τεράστια προσθήκη στις αερογραμμές ήταν η ένταξη από την άνοιξη της Emirates Airlines από το Νιούαρκ στην Αθήνα με συνεχή δρομολόγια. Εκτός από το ανώτερο σέρβις, στα πλάνα της εταιρίας είναι να κρατήσει τη γραμμή καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο εποχιακά όπως κάνουν άλλες εταιρίες. Είναι πλέον ευκολότερη η μετάβαση στην Αθήνα και πιο ευχάριστη. Από την Αθήνα, η εταιρία Sea Jet έχει high speed που φεύγουν από Πειραιά και φτάνουν στη Νάξο σε μόλις 3,5 ώρες.

Παρατίθεται το πρωτογενές άρθρο του Forbes 

When Anthony Bourdain came to Greece to film an episode of his CNN show Parts Unknown, his original plan was to travel to several islands within the Cyclades. But when he got to Naxos, he canceled his other plans and devoted the episode to this island alone. Once you have a few meals here, it’s easy to understand why. The ingredients are exceptional, the result of longstanding agricultural traditions, artisan production of cheese, olive oil and other products and the custom of passing recipes down through generations.

The culture of the island is intact, unchanged by a growing number of visitors: the locals entice those visitors with typical dishes rather than slanting those dishes to outsiders’ tastes. It’s hard to find more delicious offerings anywhere else in the country. This summer, a new restaurant opened to showcase creations utilizing the island’s seafood. Maria Polikreti and Ioannis Margaritis already have the island’s best hotel,  Naxian Collection, which has such a strong gastronomic basis that even its plentiful breakfast buffet goes way past the typical with creative dishes and flaky pies that would appear on lunch menus in other restaurants. (The hotel also offers cooking classes instructed by Maria’s mother Juliana.)  In their new beachfront hotel, Naxian on the Beach—the island is also known for its powdery, sandy beaches–the restaurant Tortuga presents typical dishes mixed in with a few forays into other cultures.

Among the standouts on their menu: seabass carpaccio, a trilogy of ceviches, octopus croquettes, mussels with peppers and herbs, linguine with sea urchin, clams and mussels. Long after you’re no longer hungry, you cannot stop eating. Contrasted with the beaches, the island is also quite mountainous and tucked away in those steep hills are villa tavernas of extraordinary quality. Platia in the village of Galini is surrounded by orchards of fruit trees and olive trees as well as fields yielding the vegetables present in many of their dishes. Zucchini stuffed with tomatoes and cheese, onions stuffed with beef, rooster in tomato sauce are just a few of the dishes not to miss. No wonder Bourdain couldn’t bear to leave.

How to Get There: A tremendous addition to the airline scene was the introduction this spring of Emirates Airlines’ nonstop from Newark to Athens; apart from its superior service, the airline plans to fly it year round, not just in season as the others do. It makes getting to Athens much easier and much more pleasant. From there, SeaJets has high speed ferries that leave from Athens’ port Piraeus and are in Naxos three and a half hours later.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Νικόλας Πιτταράς και τα “κορίτσια” του: Μια τυροκομική ιστορία από το Κουρουνοχώρι που μυρίζει Νάξο

Από τη στάνη στο πιάτο: Ο Νικόλας Πιτταράς φτιάχνει τυριά με την ψυχή του, σέβεται τη γη, τιμά τα ζώα του και αποτυπώνει στα προϊόντα του το γνήσιο ναξιώτικο γευστικό αποτύπωμα

Ιος: Στην κορυφή των κορυφαίων παραλιών της Ευρώπης για το καλοκαίρι 2025

Διεθνής διάκριση για την Ίο από το γερμανικό blog Zauberhaft Reisen – Στην 1η θέση της λίστας με τους 10 καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Κυριακή 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς γιαχνί, με αμπελόφυλλα

Πρόταση ημέρας με την αρωγή του "Γαστρονόμος": Ένα υπέροχο λαδερό της άνοιξης, που συνδυάζει φασολάκια με αρακά και αμπελόφυλλα.

Καλοκαίρι 2025: Νέες διεθνείς πτήσεις προς τα νησιά των Κυκλάδων

Κέρκυρα, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Ηράκλειο, Κως και Ζάκυνθος στο επίκεντρο των αεροπορικών προγραμμάτων – Δυναμική παρουσία των Κυκλάδων στις φετινές πτητικές συνδέσεις

ΔΕΔΔΗΕ – Φιλώτι: Προγραμματισμένη αύριο 4ωρη διακοπή ρεύματος

Χωρίς ηλεκτροδότηση για τέσσερις ώρες το χωριό λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Τρία νεκρά θαλάσσια ζώα σε Νάξο και Ηρακλειά, Στην κορυφή της λίστας εκβρασμών το 2025

Ρινοδέλφινο στο Αλυκό, φώκια Monachus monachus στην Ηρακλειά και χελώνα Caretta caretta στην Αγιασσό συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα για το Αιγαίο.

Πάρος Απρίλιος 2025: «Τα ’σπασε» στο λιμάνι, επιβάτες, οχήματα και… οβολός σε ιστορικά ρεκόρ

Οι αριθμοί μίλησαν, τα μηχανάκια έσπασαν φρένα και τα στατιστικά μας τρέχουν ιδρωμένα να προλάβουν την κίνηση – Χαμός στο λιμάνι και στα ταμεία.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μειώσεις έως 32% στα ακτοπλοϊκά και 40 εκατ. ευρώ μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών και της μεσαίας τάξης, με αιχμή τη μείωση των λιμενικών τελών και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών τιμών.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)