Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες...

Φαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες σε βαζάκια

|

Μία απίστευτη ιδέα, κρύες σαλάτες σε βαζάκι… Με εμπνευστή τον Ναξιώτη από την Κωμιακή Γιώργο Φατούρο ο οποίος και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα lifo.gr εμπνευσμένες συνταγές για γρήγορο και ποιοτικό φαγητό 

Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση. Καλύπτουν οποιοδήποτε διαιτητικό περιορισμό και καταλαγιάζουν γρήγορα και νόστιμα την πείνα μας. Αυτές τις νόστιμες σαλάτες μπορείς να τις πάρεις μαζί σου οπουδήποτε. Η ιδέα είναι να ετοιμάσεις μια κρύα σαλάτα που θα «φυλακίσεις» μέσα σε γυάλινο βαζάκι το οποίο 
θα σφραγίσεις. Έτσι, τα υλικά διατηρούν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους, προσφέροντας μια ωραία ιδέα σερβιρίσματος, αλλά δίνουν και πρακτική λύση για το κολατσιό στο γραφείο. Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση.

 Όλα είναι θέμα έμπνευσης, γούστου και γεύσης. Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για το LiFO.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό.

 Σαλάτα νουντλς με κοτόπουλο και ομελέτα


 Υλικά για 1 άτομο
2 αυγά

80 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
250 γρ. νουντλς
7-8 πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2 κ.σ. σόγια
1 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
 1 κ.γ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα νουντλς για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ομελέτα με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 2 λεπτά. Τυλίγουμε την ομελέτα σε ρολό και την κόβουμε σε πέντε κομμάτια. Στο βαζάκι τοποθετούμε την ομελέτα, επάνω τα νουντλς που έχουμε ανακατέψει με πράσινα φασολάκια, σόγια και μαϊντανό και, τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. 

Μεξικάνικη σαλάτα

 

Υλικά για 1 άτομο

Για τον κιμά: 170 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κ.σ. πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 πρέζα τσίλι σκόνη καυτερό 

1 πρέζα κάρι 

1 πρέζα πάπρικα καπνιστή 

2 κ.σ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη Αλάτι, πιπέρι 

120 γρ. ρύζι μακρύκοκκο 

1 πρέζα κουρκουμάς 

½ κ.γ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι

 60 γρ. πιπεριές (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) ψιλοκομμένες

60 γρ. καλαμπόκι βρασμένο 

60 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα

 30 γρ. τσένταρ τριμμένο 

40 γρ. σος αβοκάντο Πηγή: www.lifo.gr

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κιμά. Σε κατσαρόλα με 400 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον κουρκουμά, αλάτι και μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 16,5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Για τη σος αβοκάντο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε στο βαζάκι τον κιμά, επάνω το ρύζι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το τσένταρ, καλύπτουμε με σος αβοκάντο και γαρνίρουμε με νάτσος 

Σαλάτα φακές με πλιγούρι και ψητά λαχανικά 

Υλικά για 1 άτομο 

260 γρ. φακές

240 γρ. πλιγούρι 

60 γρ. πιπεριές ψητές κόκκινες, πράσινες ψιλοκομμένες 

100 γρ. κολοκύθι και μελιτζάνα ψητά ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 

1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

2 κ.σ. φέτα κομμένη σε κύβους Αλάτι, πιπέρι 

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 

40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ.γ. ελαιόλαδο

 2½ γρ. ξίδι μπαλσάμικο 

31/2 γρ. μαύρη ζάχαρη 

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε τις φακές για 

24 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και ανακατεύουμε. 

Σε ταψί απλώνουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κομμένα σε φιλέτα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά από τη μία πλευρά. 

Αποσύρουμε και κόβουμε σε κύβους.

 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Στο βαζάκι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις φακές, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, 30 γρ. ψητές πιπεριές ψιλοκομμένες, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φακές, προσθέτουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, επάνω το υπόλοιπο πλιγούρι, το καραμελωμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες πιπεριές και γαρνίρουμε με φέτα και μαϊντανό. Οσπριάδα σε βαζάκι


Οσπριάδα σε βαζάκι


Υλικά για 1 άτομο
50 γρ. πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
400 γρ. πλιγούρι
200 γρ. ρεβίθια
3 ντοματίνια ψητά με αλάτι και καπνιστή πάπρικα
50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή ψιλοκομμένη
50 γρ. αρακάς βρασμένος 60 γρ. φέτα τριμμένη
½ κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σος λεμόνι:
40 γρ. χυμός λεμόνι
10 γρ. ελαιόλαδο
10 ml μέλι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με 800 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο. Ανακατεύουμε με το πλιγούρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα ρεβίθια για 35 λεπτά και σουρώνουμε. Για τη σος λεμόνι αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι τοποθετούμε στη βάση τα φασολάκια, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, επάνω βάζουμε τα ντοματίνια, μετά τα ρεβίθια και το υπόλοιπο πλιγούρι. Καλύπτουμε με ψητές πιπεριές, ρίχνουμε τον αρακά, γαρνίρουμε με φέτα και περιχύνουμε με σος λεμόνι.

Γιαούρτι με ρόδι και γκρανόλα 

Υλικά για 1 άτομο
 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. ρόδι καθαρισμένο
100 γρ. γκρανόλα

Για τη σος ροδιού:
300 γρ. ρόδι,
15 γρ. σόδα υγρή,
5 γρ. ζάχαρη
Φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

 Εκτέλεση
 Για τη σος ροδιού χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι βάζουμε το γιαούρτι, επάνω το ρόδι, ρίχνουμε την γκρανόλα, περιχύνουμε με τη σος ροδιού και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για τη Lifo.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

AEGEAN 600: Ο διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας που κάνει το Αιγαίο παγκόσμια σκηνή

Από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου, η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας χτυπά στην Ελλάδα – Ένας αγώνας 605 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε νησιά-σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού

Πορτογαλία: Νεκρός ο Ντιόγκο Ζότα – άσος της Λίβερπουλ – σε τροχαίο, είχε παντρευτεί πριν 10 μέρες

Τραγική ειρωνεία για τον αστέρα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Πορτογαλίας, που σκοτώθηκε σε δυστύχημα με Λαμποργκίνι στην Ισπανία – Είχε παντρευτεί πριν από 10 ημέρες και αφήνει πίσω του τρία παιδιά

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Η Πάρος στο προσκήνιο μέσα από το «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τις Λεύκες, από τα καΐκια των ψαράδων ως τα τραμπολίνα και τα τυροκομεία, η Πάρος αποκαλύπτει το πολύπλευρο πρόσωπό της μέσα από την κάμερα του «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η νησιωτικότητα ως πρότυπο ευρωπαϊκής πολιτικής

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύει τις πρωτοποριακές νησιωτικές πολιτικές σε διεθνές βήμα, ζητώντας από την Ε.Ε. όχι εξαιρέσεις αλλά ευκαιρίες και στοχευμένη στήριξη για τα νησιά της Ευρώπης.

Τουρισμός στα ύψη, ξενοδοχεία σε πώληση: Διπλή εικόνα πίσω από τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού (πίνακας)

Παρά τα ιστορικά ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων, εκατοντάδες ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη την Ελλάδα πωλούνται ή οδηγούνται σε πλειστηριασμό — Ανησυχητική τάση για την «καρδιά» της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Σαφές “όχι” στη μεταφορά των Κούρων λέει ο Σύλλογος Μελάνων “Κούρος ο Έλληνας”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού για τη μεταφορά των Κούρων στο νέο μουσείο – “Η αποκοπή τους είναι ιστορική ασέβεια”

Βαγγ. Κατσαράς: «Η συνταγή της επιτυχίας είναι η φιλοξενία που υπάρχει μέσα μας» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μιλά για την εξαιρετική πορεία της σεζόν, τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις σε υποδομές, ύδρευση, λιμάνι και ποιότητα ζωής

Νάξος – ΑΠΑΣ: Ο Γιάννης Σαρρής στα Φανάρια Νάξου!

Με σημαντικές εμπειρίες και αξιόλογες επιδόσεις, ο 20χρονος γκαρντ ενισχύει το ρόστερ του ΑΠ.Α.Σ. Νάξου «Τα Φανάρια» ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πάρος: Το ήσυχο πρόσωπο των Κυκλάδων γοητεύει Βρετανούς και Αμερικανούς ταξιδιώτες

Express και Culture Trip αποθεώνουν την αυθεντική πλευρά του νησιού – Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, κοντά στην ουσία του καλοκαιριού

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)