Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΦαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες...

Φαγητό: Ο Ναξιώτης chef Γιώργος Φατούρος μας παρουσιάζει τη νέα μόδα: Σαλάτες σε βαζάκια

|

Μία απίστευτη ιδέα, κρύες σαλάτες σε βαζάκι… Με εμπνευστή τον Ναξιώτη από την Κωμιακή Γιώργο Φατούρο ο οποίος και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα lifo.gr εμπνευσμένες συνταγές για γρήγορο και ποιοτικό φαγητό 

Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση. Καλύπτουν οποιοδήποτε διαιτητικό περιορισμό και καταλαγιάζουν γρήγορα και νόστιμα την πείνα μας. Αυτές τις νόστιμες σαλάτες μπορείς να τις πάρεις μαζί σου οπουδήποτε. Η ιδέα είναι να ετοιμάσεις μια κρύα σαλάτα που θα «φυλακίσεις» μέσα σε γυάλινο βαζάκι το οποίο 
θα σφραγίσεις. Έτσι, τα υλικά διατηρούν τα αρώματα και τη φρεσκάδα τους, προσφέροντας μια ωραία ιδέα σερβιρίσματος, αλλά δίνουν και πρακτική λύση για το κολατσιό στο γραφείο. Οι κρύες σαλάτες με λαχανικά, όσπρια, μυριστικά, φρούτα, ψητά κρέατα, τουρσιά κ.ά. είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ευέλικτη και καλοδεχούμενη τροφή, προσφέροντας άπειρες παραλλαγές που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε διατροφική προσέγγιση.

 Όλα είναι θέμα έμπνευσης, γούστου και γεύσης. Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για το LiFO.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό.

 Σαλάτα νουντλς με κοτόπουλο και ομελέτα


 Υλικά για 1 άτομο
2 αυγά

80 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
250 γρ. νουντλς
7-8 πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
2 κ.σ. σόγια
1 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
 1 κ.γ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κοτόπουλο για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα νουντλς για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό για να σταματήσουμε τον βρασμό. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά που έχουμε χτυπήσει ομελέτα με αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 2 λεπτά. Τυλίγουμε την ομελέτα σε ρολό και την κόβουμε σε πέντε κομμάτια. Στο βαζάκι τοποθετούμε την ομελέτα, επάνω τα νουντλς που έχουμε ανακατέψει με πράσινα φασολάκια, σόγια και μαϊντανό και, τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. 

Μεξικάνικη σαλάτα

 

Υλικά για 1 άτομο

Για τον κιμά: 170 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κ.σ. πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 πρέζα τσίλι σκόνη καυτερό 

1 πρέζα κάρι 

1 πρέζα πάπρικα καπνιστή 

2 κ.σ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη Αλάτι, πιπέρι 

120 γρ. ρύζι μακρύκοκκο 

1 πρέζα κουρκουμάς 

½ κ.γ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο Αλάτι, πιπέρι

 60 γρ. πιπεριές (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) ψιλοκομμένες

60 γρ. καλαμπόκι βρασμένο 

60 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα

 30 γρ. τσένταρ τριμμένο 

40 γρ. σος αβοκάντο Πηγή: www.lifo.gr

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κιμά. Σε κατσαρόλα με 400 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τον κουρκουμά, αλάτι και μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 16,5 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Για τη σος αβοκάντο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε στο βαζάκι τον κιμά, επάνω το ρύζι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το τσένταρ, καλύπτουμε με σος αβοκάντο και γαρνίρουμε με νάτσος 

Σαλάτα φακές με πλιγούρι και ψητά λαχανικά 

Υλικά για 1 άτομο 

260 γρ. φακές

240 γρ. πλιγούρι 

60 γρ. πιπεριές ψητές κόκκινες, πράσινες ψιλοκομμένες 

100 γρ. κολοκύθι και μελιτζάνα ψητά ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ελαιόλαδο 

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 

1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

2 κ.σ. φέτα κομμένη σε κύβους Αλάτι, πιπέρι 

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 

40 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ.γ. ελαιόλαδο

 2½ γρ. ξίδι μπαλσάμικο 

31/2 γρ. μαύρη ζάχαρη 

Εκτέλεση 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε τις φακές για 

24 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. 

Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και ανακατεύουμε. 

Σε ταψί απλώνουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές κομμένα σε φιλέτα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά από τη μία πλευρά. 

Αποσύρουμε και κόβουμε σε κύβους.

 Σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Στο βαζάκι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις φακές, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, 30 γρ. ψητές πιπεριές ψιλοκομμένες, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φακές, προσθέτουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, επάνω το υπόλοιπο πλιγούρι, το καραμελωμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες πιπεριές και γαρνίρουμε με φέτα και μαϊντανό. Οσπριάδα σε βαζάκι


Οσπριάδα σε βαζάκι


Υλικά για 1 άτομο
50 γρ. πράσινα φασολάκια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
400 γρ. πλιγούρι
200 γρ. ρεβίθια
3 ντοματίνια ψητά με αλάτι και καπνιστή πάπρικα
50 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή ψιλοκομμένη
50 γρ. αρακάς βρασμένος 60 γρ. φέτα τριμμένη
½ κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σος λεμόνι:
40 γρ. χυμός λεμόνι
10 γρ. ελαιόλαδο
10 ml μέλι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με 800 γρ. νερό και λίγο αλάτι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το πλιγούρι για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο. Ανακατεύουμε με το πλιγούρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα με 600 γρ. νερό σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα ρεβίθια για 35 λεπτά και σουρώνουμε. Για τη σος λεμόνι αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι τοποθετούμε στη βάση τα φασολάκια, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το πλιγούρι, επάνω βάζουμε τα ντοματίνια, μετά τα ρεβίθια και το υπόλοιπο πλιγούρι. Καλύπτουμε με ψητές πιπεριές, ρίχνουμε τον αρακά, γαρνίρουμε με φέτα και περιχύνουμε με σος λεμόνι.

Γιαούρτι με ρόδι και γκρανόλα 

Υλικά για 1 άτομο
 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. ρόδι καθαρισμένο
100 γρ. γκρανόλα

Για τη σος ροδιού:
300 γρ. ρόδι,
15 γρ. σόδα υγρή,
5 γρ. ζάχαρη
Φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα

 Εκτέλεση
 Για τη σος ροδιού χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο βαζάκι βάζουμε το γιαούρτι, επάνω το ρόδι, ρίχνουμε την γκρανόλα, περιχύνουμε με τη σος ροδιού και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Στο all day Just made 33, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας (στο Νο 33) συναντά την Καλαμιώτου, ο σεφ Γιώργος Φατούρος ετοιμάζει κρύες σαλάτες που μπαίνουν σε βαζάκια. Του ζητήσαμε να συνθέσει για τη Lifo.gr ευφάνταστες σαλάτες αλλά και ένα δροσερό επιδόρπιο, πυροδοτώντας τη διάθεσή μας για αυτοσχεδιασμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

Με συνταγή που διασώζεται από την προηγούμενη χιλιετία, το κεφαλοτύρι Πιτταρά ωριμάζει για 12 μήνες και αναδεικνύει τη Νάξο ως γαστρονομικό θησαυρό.

Πρόταση Ημέρας: Ολόκληρα κουκιά γιαχνί

τα φρέσκα κουκιά έχουν πολλά ατού. Είναι θρεπτικά και νόστιμα, λιγότερα επιβαρυμένα από άλλα κηπευτικά, και γίνονται πολλά ωραία φαγητά.

Πέντε ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές: Αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό σύμφωνα με τη “Daily Mail”

Αν θέλετε αυθεντική ελληνική εμπειρία, μακριά από τα πλήθη της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αυτά τα πέντε νησιά υπόσχονται γαλήνη, φυσική ομορφιά και ατόφια φιλοξενία.

Κικίλιας από Σύρο: “Καμία αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου την καλοκαιρινή περίοδο”

Βασίλης Κικίλιας από Σύρο: «Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.»

Ολυμπιακός: 4η σερί χρόνια σε Final Four – 14 φορές στην κορυφή της Ευρώπης

Με τη νίκη επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, οι Ερυθρόλευκοι φτάνουν τις 14 συμμετοχές σε Final Four και συνεχίζουν ασταμάτητοι προς τον θρόνο της Euroleague!

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών