Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοEuropean Young Chef: Εκπρόσωπος της ΠΝΑι ο Μυκονιάτης Chef Δημήτρης Μαυρόπουλος

European Young Chef: Εκπρόσωπος της ΠΝΑι ο Μυκονιάτης Chef Δημήτρης Μαυρόπουλος

|

Υπηρετώντας με συνέπεια και συστηματικότητα την στρατηγική της επιλογή να αναδείξει την γαστρονομία και να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν μέσα από την διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί και τη φετινή χρονιά την διάκρισή της στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής «Young European Chef Award», που θα διεξαχθεί στη βόρεια Περιφέρεια της Γαλλίδας «Hauts-de-France», στην πόλη Le Touquet, 20 με 24 Νοεμβρίου 2023.

Μετά από την κατά τόπους αξιολόγηση από κριτές της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, επελέγη ως νέος Σεφ, που θα εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην Μύκονο. Μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι, ο Σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Παναγιώτης Μαινάρδος, γέννημα θρέμμα της Μυκόνου.

«Εύχομαι στον νέο ΣΕΦ  Δημήτρη Μαυρόπουλο, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρειά μας στον τελικό τον προσεχή Νοέμβριο στην Γαλλία καλή επιτυχία. Συνεχίζουμε την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Θεσμό του European Young Chef Award, διότι πέρα από τις υψηλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρειά μας μέχρι τώρα, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσω της γαστρονομίας» δήλωσε από την Μύκονο, ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος του Πρωτογενούς Τομέα. Πράγματι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει ήδη 4 βραβεία στον διαγωνισμό, δύο χρυσά και δύο αργυρά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Νίκος Χριστοφόρου, τόνισε την στενή συνεργασία του φορέα που εκπροσωπεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας κατά τα τελευταία έτη, με κοινό στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των νέων ταλέντων. Συγκεκριμένα, για τη φετινή επιλογή, εξηγεί ακόμα ότι επελέγη ένα καθαρά μυκονιάτικο πιάτο βγαλμένο μέσα από την παράδοση του νησιού.

Παρών στην παρουσίαση του πιάτου ήταν και o Στέλιος Μπρίγγος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων, ο οποίος ανέφερε: «Στον διαγωνισμό αυτό, παρουσιάζεται ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τους νεωτερισμούς της γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τις γεύσεις του παρελθόντος, με στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας.

Στο πιάτο, επιδιώκεται να αποτιμηθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές μαγειρικής που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και έχουν εξελιχθεί παραμένοντας πίστες στις γεύσεις που πρέπει να αποδώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, ενσωματώνονται νεωτεριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Ένας από τους στόχους της όλης προσπάθειας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων είναι η προώθηση  της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, σε ένα πιάτο κατεξοχήν παραδοσιακού  πανηγυριού, εύχομαι στον νικητή του διαγωνισμού που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια μας καλή επιτυχία.

Πιστεύω ότι είναι σπουδαίο να διατηρούμε την παράδοση ζωντανή και να την αναδεικνύουμε μέσω τέτοιων δράσεων και προωθήσεων. Η παράδοση είναι η ρίζα της ταυτότητάς μας και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσω της διατήρησής της και της προβολής της σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. 

Ο διαγωνισμός European Young Chef Award είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες με άλλους νέους επαγγελματίες της τοπικής γαστρονομίας και να στείλουμε ένα μήνυμα ποιότητας ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στο ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του Τουριστικού μας προϊόντος».

Η παρουσίαση και ανακοίνωση του πιάτου, του νέου Σεφ και του Μέντορά του που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια στον Διαγωνισμό, έγινε στο εστιατόριο της Μυκόνου «Meating», όπου εργάζονται οι δύο ως Σεφ, ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Μαινάρδου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Μύκονος – Πολεοδομικό: Ενόχληση και αντιδράσεις για τα 8 στρέμματα αρτιότητας

Παρουσιάστηκε την Δευτέρα στη Μύκονο, εν μέσω έντασης, η πρόταση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του νησιού - Οι λόγοι αντίδρασης

Κέα: Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στον Κούνδουρο

Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων Δήμου Κέας στον Κούνδουρο

ΚΕΔΕ – Πάρος: Εκπροσώπηση από τη Δημοτική Αρχή, παρουσία στις συνεδριάσεις

Η παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου Πάρου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ – Τήνος: Συναντήσεις του Δημάρχου για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Συμμετοχή του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο – Συναντήσεις για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Νάξος – ΣΑΕΚ: Κλειστή η γραμματεία λόγω απουσίας του Διευθυντή

παραμείνει κλειστή η γραμματεία της ΣΑΕΚ για μία εβδομάδα ακόμη - Ποια είναι η επόμενη κίνηση;

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της