Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοEuropean Young Chef: Εκπρόσωπος της ΠΝΑι ο Μυκονιάτης Chef Δημήτρης Μαυρόπουλος

European Young Chef: Εκπρόσωπος της ΠΝΑι ο Μυκονιάτης Chef Δημήτρης Μαυρόπουλος

|

Υπηρετώντας με συνέπεια και συστηματικότητα την στρατηγική της επιλογή να αναδείξει την γαστρονομία και να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν μέσα από την διασύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί και τη φετινή χρονιά την διάκρισή της στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μαγειρικής «Young European Chef Award», που θα διεξαχθεί στη βόρεια Περιφέρεια της Γαλλίδας «Hauts-de-France», στην πόλη Le Touquet, 20 με 24 Νοεμβρίου 2023.

Μετά από την κατά τόπους αξιολόγηση από κριτές της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, επελέγη ως νέος Σεφ, που θα εκπροσωπήσει το Νότιο Αιγαίο, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος εργάζεται στην Μύκονο. Μέντοράς του σε αυτό το ταξίδι, ο Σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου, Παναγιώτης Μαινάρδος, γέννημα θρέμμα της Μυκόνου.

«Εύχομαι στον νέο ΣΕΦ  Δημήτρη Μαυρόπουλο, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρειά μας στον τελικό τον προσεχή Νοέμβριο στην Γαλλία καλή επιτυχία. Συνεχίζουμε την συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό Θεσμό του European Young Chef Award, διότι πέρα από τις υψηλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει η Περιφέρειά μας μέχρι τώρα, παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσω της γαστρονομίας» δήλωσε από την Μύκονο, ο Φιλήμονας Ζαννετίδης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος του Πρωτογενούς Τομέα. Πράγματι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κατακτήσει ήδη 4 βραβεία στον διαγωνισμό, δύο χρυσά και δύο αργυρά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, Νίκος Χριστοφόρου, τόνισε την στενή συνεργασία του φορέα που εκπροσωπεί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας κατά τα τελευταία έτη, με κοινό στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των νέων ταλέντων. Συγκεκριμένα, για τη φετινή επιλογή, εξηγεί ακόμα ότι επελέγη ένα καθαρά μυκονιάτικο πιάτο βγαλμένο μέσα από την παράδοση του νησιού.

Παρών στην παρουσίαση του πιάτου ήταν και o Στέλιος Μπρίγγος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κυκλάδων, ο οποίος ανέφερε: «Στον διαγωνισμό αυτό, παρουσιάζεται ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με τους νεωτερισμούς της γαστρονομίας, αναδεικνύοντας τις γεύσεις του παρελθόντος, με στοιχεία της σύγχρονης κουλτούρας.

Στο πιάτο, επιδιώκεται να αποτιμηθεί φόρος τιμής στην παράδοση και τις αυθεντικές γεύσεις του παρελθόντος. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές μαγειρικής που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και έχουν εξελιχθεί παραμένοντας πίστες στις γεύσεις που πρέπει να αποδώσουν. Ταυτόχρονα, όμως, ενσωματώνονται νεωτεριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία της σύγχρονης κουζίνας.

Ένας από τους στόχους της όλης προσπάθειας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Κυκλάδων είναι η προώθηση  της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων. Χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προέρχονται από την Μύκονο, σε ένα πιάτο κατεξοχήν παραδοσιακού  πανηγυριού, εύχομαι στον νικητή του διαγωνισμού που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια μας καλή επιτυχία.

Πιστεύω ότι είναι σπουδαίο να διατηρούμε την παράδοση ζωντανή και να την αναδεικνύουμε μέσω τέτοιων δράσεων και προωθήσεων. Η παράδοση είναι η ρίζα της ταυτότητάς μας και αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσω της διατήρησής της και της προβολής της σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. 

Ο διαγωνισμός European Young Chef Award είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες με άλλους νέους επαγγελματίες της τοπικής γαστρονομίας και να στείλουμε ένα μήνυμα ποιότητας ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στο ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του Τουριστικού μας προϊόντος».

Η παρουσίαση και ανακοίνωση του πιάτου, του νέου Σεφ και του Μέντορά του που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια στον Διαγωνισμό, έγινε στο εστιατόριο της Μυκόνου «Meating», όπου εργάζονται οι δύο ως Σεφ, ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Μαινάρδου.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο