Την 3η θέση κατέλαβε ο Μυκονιάτης chef Αντώνης Δημοβασίλης στη διάρκεια του διαγωνισμού “European Young Chef 2018” – Ποιος ήταν πρώτος και τι δηλώνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος
Μια ακόμη σημαντική διάκριση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Αναφερόμαστε στην 3η θέση που κατέλαβε ο νεαρός σεφ από την Μύκονο, Αντώνης Δημοβασίλης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη του “European Young Chef 2018”, που πραγματοποιήθηκε στο Galway της Ιρλανδίας στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2018
Στον διαγωνισμό πήραν μέρος οι δέκα φιναλίστ από τις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας καινοτομίες σε παραδοσιακά πιάτα από τις περιφέρειες τους. Την 1η θέση – μετά από έναν “πολύ δύσκολο συναγωνισμό” όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Ιρλανδός JP McMahon – και τον τίτλο του “Ευρωπαίου Νέου Σεφ” για το 2018 κατέκτησε o Chef Andreas Bjerring από την Δανία, με το πιάτο ” Παιδικές αναμνήσεις” που μπορεί να ήταν απλό μεν αλλά είχε όλη τη …Κεντρική Δανία στον ουρανίσκο των κριτών. Η επιτροπή αξιολόγησε ιδιαίτερα το εκτεταμένο επίπεδο καινοτομίας, την αφήγηση και τη σύνδεση του πιάτου με την περιοχή. Η εκπληκτική γεύση και η τραγανή υφή ήταν επίσης σημαντικά στοιχεία στην απόφαση. Ο Ιρλανδός δε σεφ (βραβευμένος με αστέρι Michelin) τόνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πρότειναν ενδιαφέρουσες … αφήγηση που ήρθαν τόσο μέσα από τις παρουσιάσεις τους, όσο και από το μαγείρεμα. Σημείωσε επίτης, πως η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νέων Σεφ γιορτάζει την γαστρονομική ποικιλομορφία της Ευρώπης.
Στην 2η θέση βρέθηκε η Chef Andriuc Andra από το Sibiu της Ρουμανίας με το πιάτο που είχε γεύσεις από την Τρανσυλβανία και στην 3η θέση, ο δικός μας Chef Αντώνης Δημοβασίλης από την Μύκονο με το πιάτο .«Αρχέγονον» (Σφυρίδα με πουρέ τοπιναμπούρ και σούπα κακαβιάς).
Η συμμετοχή του Αντώνη Δημοβασίλη στον διαγωνισμό «European Young Chef 2018» πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στρατηγικό εταίρο της ΠΝΑΙ στον δρόμο για την απόκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.
Ο Αντώνης Δημοβασίλης, εργάζεται στο SantAnna Luxury Beach Club Restaurant στην Μύκονο με την κατεύθυνση του excecutive chef Άκη Αμυρά και την επίβλεψη του master chef Χρήστου Αθανασιάδη έκλεψε τις εντυπώσεις με τις γαστρονομικές του ικανότητες με το πιάτο του «Αρχέγονον» (Σφυρίδα με πουρέ τοπιναμπούρ και σούπα κακαβιάς). Οι νεαροί φιναλίστ παρουσίασαν τις καινοτομίες τους σε παραδοσιακά πιάτα της πατρίδας τους και διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Σεφ 2018. Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε το παραδοσιακό πιάτο των διαγωνιζομένων και την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία έπρεπε οι σεφ να παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή το ίδιο πιάτο αλλά με νέα καινοτόμα προσέγγιση, διατηρώντας την ίδια ακριβώς γεύση.
Να υπενθυμίσουμε ότι o Αντώνης Δημοβασίλης είναι ο φιναλίστ που προέκυψε από τον τελικό διαγωνισμό στην Σύρο στις 22 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 2019 Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου Νίκου Χριστοφόρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί ημιτελικοί διαγωνισμοί σε Ρόδο, Κω, Μύκονο και Νάξο στους οποίους συμμετείχαν πολύ αξιόλογοι νέοι σεφ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι που η νέα γενιά του Νοτίου Αιγαίου συνεχώς αποδεικνύει πως στοχεύει ψηλά. Στη ζωή είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους και να τους υπηρετούμε, εργαζόμενοι σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να συγχαρώ τον Αντώνη Δημοβασίλη που εκπροσώπησε επάξια τα νησιά μας και διακρίθηκε μέσα στην πρώτη τριάδα, ανάμεσα σε ταλαντούχους εκπροσώπους των έτερων γαστρονομικών περιφερειών της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να προβάλει τα νησιά μας ως παγκόσμιους τουριστικού προορισμούς και μέσα από τον γαστρονομικό της πλούτο και σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται δίπλα της ανθρώπους με αγάπη για τη δουλειά τους όπως ο Αντώνης Δημοβασίλης.»
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όπλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας και τις εντυπωσιακές επιδόσεις των νεαρών σεφ που την εκπροσωπούν στο European Young Chef Award, διεκδίκησε και πέτυχε ο διεθνής γαστρονομικός διαγωνισμός το 2019, χρονιά που υπηρετεί και τον Τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης να διεξαχθεί στο Νότιο Αιγαίο.