Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαEuropean Young Chef 2019” : Το "σήκωσε" η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

European Young Chef 2019” : Το “σήκωσε” η Ροδίτισσα σεφ Ειρήνη Γιωργουδιού

|

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Γαστρονομίας βρέθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Νότιο Αιγαίο. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο ο Ευρωπαϊκός Γαστρονομικός διαγωνισμός «European Young Chef Award 2019» που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 με το IGCAT Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας νέας σεφ «European Young Chef 2019» απέσπασε η 24χρονη Ροδίτισσα Ειρήνη Γιωργουδιού που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ο τίτλος έρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ και την συστηματική δουλειά που γίνεται, για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών.

Η ταλαντούχα νεαρή σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, η οποία εργάζεται στο ξενοδοχείο «Esperos Village», εξασφάλισε το πρώτο βραβείο, με το πιάτο «12 Elements» η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε 12 συστατικά από τα νησιά της Δωδεκανήσου κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Το πιάτο «12 Elements» ήταν μια σφυρίδα με μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και ακόμα 8 υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος που φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Το πιάτο ήταν κυριολεκτικά ένας “εκρηκτικός” συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος.

Καθοδηγητής και σημαντικός υποστηρικτής της Ειρήνης σε όλη την πορεία της είναι ο γνωστός Ροδίτης σεφ Δημήτρης Κονταράτος , Executive Chef του «Esperos Village».

Οι εννέα φιναλίστ

Την δεύτερη θέση κατέκτησε ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers», και την τρίτη ο Hans Kjellsson από τη Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home». Οι εννέα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβενία , την Πορτογαλία , τη Δανία, την Ολλανδία, και τη Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα:

Ειρήνη Γιωργουδιού – Ελλάδα, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πιάτο «12 Εlements»

Paul Vlad Răhăian – Ρουμανία , με το πιάτο «The Transylvanian Landscape»

Vic Tosseram – Ολλανδία , με το πιάτο «Cheeky Beans in Green ,Vic Tosseram»

Hans Kjellsson – Δανία , με το πιάτο «The Taste of Home»

Rui Meira – Πορτογαλία , με το πιάτο « A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto ( Keeping Minho‘s Home)

Mariona Rodà – Ισπανία, με το πιάτο «Autumn Walk into the Catalan Woods»

Clara Florit – Ισπανία . με το πιάτο «Noodles with Ray Textures»

Jure Dretnik – Σλοβενία με το πιάτο «Lunch of Mowers»

Bernardo Calvo – Πορτογαλία , με το πιάτο « O Bacalhau,a Calega e o Alho ( Codfish , Galician Kale and Garlic)

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT (Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , οι Chef Andreas Bjerring – Δανία, Francisco Guitard – ΗΠΑ , Dorian Lungu -Ρουμανία , και η Ulla-Alexandra Mattl από τη Γαλλία.

Οι δηλώσεις 

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, συνεχάρη την Ειρήνη Γιωργουδιού για την επιτυχία της, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, για την καθοριστική συμβολή της καθ΄όλη τη διάρκεια των 3 ετών που διανύθηκαν. Ο κ. Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα 3 ετών, οι νεαροί σεφ του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Ειρήνη, Γεωργουδιού, , με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού σεφ της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο. Η καταξίωση της ίδιας, είναι και καταξίωση για την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια μας, δουλειά που επιβραβεύεται, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς του χώρου σε όλη την Ευρώπη και αποδίδει.

Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, επενδύει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Το μέλλον μας καθώς και η διατήρηση των παραδόσεών μας είναι στα χέρια τους.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην κ. Dianne Dodd, πρόεδρο της IGCAT, που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας ότι αξίζει την αγάπη και τη φιλία μας. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους και κυρίως τον στυλοβάτη της προσπάθειας ανάδειξης της νησιώτικης γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και βεβαίως, τον Χρυσό Χορηγό μας, την Cosmote και τον αποκλειστικό μας αερομεταφορέα, την Aegean Airlines. Η συμβολή τους όλη αυτή την περίοδο ήταν πολύτιμη και μοναδική”.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής , Πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” δήλωσε : «Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής» φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων ηλικίας από 18-28 ετών. Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντας και στην ειρήνη μας που έφερε πάλι πίσω τον τίτλο στα νησιά μας , μετά τον Σταμάτη Μισομικέ».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε : «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Ρόδο Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης είμαστε περήφανοι για την διοργάνωση που αποσκοπεί στην προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και στη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών σεφ για τις περιοχές και για τα τοπικά προϊόντα»

Οι μαμάδες του Αιγαίου 

Την βραδιά “έκλεψαν” οι μαμάδες του Αιγαίου κ. Καθολική Καραγιάννη και Θαρρενή Ζαννετίδη που ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν λίγους μήνες πριν στα νησιά μας για την τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται στην Cosmote History Channel με τίτλο «Οι Μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» και στο οποίο είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η μοναδική Leida Zώη έκλεισε τη βραδιά ταξιδεύοντας το κοινό με τους ήχους του ηλεκτρικού βιολιού της.

Την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής είχε η Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 κ. Χάϊντι Λαζάνη και τα μέλη της Επιτροπής κ. Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρης Πασχαλίδης.

Χρυσός Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Cosmote και αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019 η Aegean Airlines. Και οι δύο εταιρίες παρέλαβαν τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την καθοριστική συνεισφορά τους σε όλες τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑΙ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έτους γαστρονομίας.

Δελτίο Τύπου 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Μια αυτόβουλη ομολογία της αποτυχίας της.

Αρθρο του Μιχάλη Φραγκίσκου σχετικά με τη διαβούλευση του ΠΠΝΑι 2021-2027

Μ. Πολυκρέτη για το τριήμερο που ξεκινάει σήμερα: “Να τιμήσουμε τις ρίζες μας” (video)

«Γροικώ, Θωρώ, Ανoιώθω»: Πολιτιστικό τριήμερο στο Κτήμα Κάμπονες Νάξου - Ti αναφέρει η κα Μαρία Πολυκρέτη (video)

Neuralink: “Πράσινο” φως για έναρξη εμφύτευσης εγκεφαλικών τσιπ

Η εταιρεία αναζητά ανθρώπους με παράλυση στους οποίους θα δοκιμάσει την πειραματική της συσκευή, σε μια μελέτη έξι ετών

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν αυξήσεις της τάξης του 20%-25% στις τιμές του κρασιού ΠΟΠ «Σαντορίνη» - Ποιος ο λόγος;
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...