“… ξεκαθαρίζουμε ότι η επανειλημμένη προσπάθεια παραγκωνισμού του Σωματείου η προσπάθεια να μας καπελώνουν και να μας αγνοούν και να μας ακυρώνουν δεν θα μείνει αναπάντητη θα μας βρει απέναντι σε όποιον το επιδιώκει. Οι επαγγελματίες μπορεί να είναι δέσμιοι ενός πλαισίου που τους βιάζει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η ανοχή εξαντλήθηκε.”
Η κατάληξη του δελτίου ενημέρωσης από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Φιλοξενία” και με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ και της νέας ταυτότητας “Great Food of Naxos and Small Islands” από τον οικείο Δήμο. Μάλιστα, ενημερώνουν για τις προσπάθειες που έκαναν από το 2009, και τονίζουν με κάθε τόνο ότι “Κανένας μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να αλλοιώνει την εικόνα των νησιών μας, κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει τον πολιτισμό μας και την ιστορία του , κανένας δεν έχει το δικαίωμα εντέλει να παίζει με τις επιχειρήσεις μας και την βιωσιμότητά τους”.
Αναλυτικά, το δελτίο που υπογράφει ο πρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γραμματέας Γιώργος Γιαννάκης.
“Παρακολουθήσαμε την περασμένη Τετάρτη 06/12/2023 την Παρουσίαση του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Βρεθήκαμε σε μία αίθουσα από την οποία έλλειπαν οι καθ΄ ’ύλην αρμόδιοι, οι υπόλοιποι επαγγελματικοί φορείς και οι εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν (πλην ελαχίστων) , να μας παρουσιάσουν τι αποφάσισαν για τη Γαστρονομία της Νάξου ο κύριος Κούτουλας και η Ομάδα του .
Ένα πρόγραμμα στο οποίο κανείς δεν ήξερε πότε ανατέθηκε, τι προδιαγραφές ζητήθηκαν και με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία υλοποίησης.
Το Σωματείο μας έχει πρωτοστατήσει Πανελλαδικά από το 2009 σε ενέργειες σχεδιασμού διάσωσης και ανάπτυξης της τοπικής γαστρονομίας και έχει βραβευτεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το πρόγραμμα «Νάξος -Γεύση και πολιτισμός» (Επιλέγουμε Τοπικά -Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά) σημειώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 5 κρατών . Ένα πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το 2013 παρουσία του κου Κούτουλα. Επισυνάπτεται η παρουσίαση
Αισθανόμαστε την υποχρέωση και την ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς που απαξιώνονται, τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα , στα μέλη μας τους επαγγελματίες της Εστίασης , στους συναδέλφους επαγγελματίες που επιχειρούν στα νησιά μας αλλά και σ’ ολόκληρη την κοινωνία μας που κουβαλάει μαζί της παραδόσεις ήθη και έθιμα , να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
- Ουδέποτε καλέστηκε το Σωματείο να συμμετάσχει σε τίποτε από αυτά που παρουσίασε και αποφάσισε με την ομάδα του ο κύριος Κούτουλας για λογαριασμό του Δήμου.
- Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» έχει βοηθήσει και έχει επιβραβεύσει δημόσια την πρόθεση για την δημιουργία Γαστρονομικού Φεστιβάλ και έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από το 2016
- Καταγγέλλουμε την αναποτελεσματική ανούσια και εντελώς επιφανειακή πρόταση που παρουσιάστηκε με αβέβαιο και ρηχό αποτέλεσμα για την οποία μάλιστα δεν ξέρουμε και ποιο θα είναι το κόστος
- Τα Βήματα που αφορούν τη διάσωση και την ανάπτυξη της γαστρονομίας είναι συγκεκριμένα και αναφέρονται ρητά και αναλυτικά και στην μελέτη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμός Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που δημοσιεύτηκε από το 2009
- Κανένας μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να αλλοιώνει την εικόνα των νησιών μας, κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει τον πολιτισμό μας και την ιστορία του , κανένας δεν έχει το δικαίωμα εντέλει να παίζει με τις επιχειρήσεις μας και την βιωσιμότητά τους.
Τέλος ξεκαθαρίζουμε ότι η επανειλημμένη προσπάθεια παραγκωνισμού του Σωματείου η προσπάθεια να μας καπελώνουν και να μας αγνοούν και να μας ακυρώνουν δεν θα μείνει αναπάντητη θα μας βρει απέναντι σε όποιον το επιδιώκει. Οι επαγγελματίες μπορεί να είναι δέσμιοι ενός πλαισίου που τους βιάζει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η ανοχή εξαντλήθηκε.