Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΕρχεται η γιορτή της πατάτας (15/07) στη Νάξο και θέλει το ρεκόρ...

Ερχεται η γιορτή της πατάτας (15/07) στη Νάξο και θέλει το ρεκόρ Γκίνες

|

Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες τηγανητές πατάτες στην μεγάλη γιορτή της Πατάτας που θα διεξαχθεί αυτή τη φορά στις 15 Ιουλίου 

Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με την ενετική αύρα, θα δοκιμάσετε τις πιο αυθεντικές γεύσεις. Εδώ οι ντόπιοι καλλιεργούν ακόμα τη γη, εκτρέφουν ζώα και παρασκευάζουν ποιοτικά προϊόντα. Φημισμένα τυριά, εξαιρετικά κρέατα, οπωροκηπευτικά και πατάτες με όνομα καθιστούν την Νάξο έναν καλοκαιρινό γαστρονομικό προορισμό. 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ) διοργανώνει την 8η ετήσια Γιορτή της Πατάτας, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017. Η καθιερωμένη πια εκδήλωση, που διοργανώνεται προς τιμήν των παραγωγών αλλά και για την προώθηση του πιο γνωστού εξαγώγιμου προϊόντος της Νάξου, γίνεται  στο προαύλιο των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΑΣ, Κάπαρες, στην Αγία Άννα.

Φέτος στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι να σπάσουν το ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες τηγανητές πατάτες. Όσοι λατρεύουν την τηγανητή πατάτα σίγουρα θα πρέπει να δώσουν το “παρών”, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις φημισμένες πατάτες του νησιού σε πολλές νόστιμες συνταγές από τον σεφ Στέλιο Κορρέ που θα βάλει την πινελιά του. Όλα αυτά βέβαια υπό τη συνοδεία άφθονου τοπικού κρασιού και παραδοσιακών τραγουδιών με τον θρυλικό Μανώλη Μπαρμπεράκη στο μικρόφωνο.

Η ΕΑΣ Νάξου σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το «καλό όνομα» της τοπικής πατάτας, την συσκεύασε σε διχτάκια με την επωνυμία της Ένωσης που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η άριστη ποιότητα και η μοναδική γεύση της Πατάτας Νάξου δίκαια της έχουν δώσει τον τίτλο «Χρυσάφι» για το νησί! Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Καπούνης, ένας ικανός άνθρωπος με πολλή αγάπη για τον τόπο του προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο. Η Ένωση συντηρεί χιλιάδες οικογένειες στο νησί, με 125 μόνιμους εργαζόμενους και παράγει 8,5 εκατομμύρια κιλά πατάτες το χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο κιλά γραβιέρα. Οι παραγωγοί της ΕΑΣ Νάξου καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές την πατάτα, την οποία στη συνέχεια στέλνουν τυποποιημένη μέσα σε τσουβάλια με την «μαύρη γραβάτα», την ετικέτα που περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Γραβιέρα Νάξου

Είναι μια από τις σπουδαιότερες παραλλαγές του δημοφιλούς τυριού. Πρόκειται για την πιο γλυκιά εκδοχή καθώς παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα. Η γεύση της κυμαίνεται από γλυκιά βουτυράτη μέχρι αλμυρή, σκληρή και πικάντικη, ανάλογα με τη διάρκεια της ωρίμασής της. Αναμφίβολα είναι από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά. Όπως λέει και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης, το μυστικό της για τα τόσα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει είναι η μοναδική της γεύση.

pasted_image_0.png

Φέτος, για ακόμα μια φορά έγινε “χρυσή” η γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών καθώς κατέκτησε και για άλλη μια φορά  ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης στο διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας τροφίμων και ποτών «TASTE & DESIGN OLYMP AWARDS 2017». Η μοναδική της γεύση ξεχώρισε και πάλι και έγινε χρυσή επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα της γεύσης και της ποιότητας της.

Η Γραβιέρα Νάξου είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού (τουλάχιστον 80%) με πρόβειο και κατσικίσιο. Καταχωρήθηκε στον κατάλογο προϊόντων ΠΟΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1996. Παράγεται μόνο στη Νάξο.

Στην Ένωση Συνεταιρισμού Νάξου θα βρείτε εκτός από γραβιέρα Νάξου και πατάτες, νωπό βούτυρο, φρέσκο γάλα και γιαούρτι, ντόπια κρέατα, άλλα τυριά όπως κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα, αρσενικό και κεφαλοτύρι.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους ενώ θα την παρουσιάσει ο αγαπημένος παρουσιαστής Χρήστος Νέζος και η ώρα προσέλευσης είναι 21:00.

Περισσότερες πληροφορίες: easnaxos.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Κυκλάδες: Ανοιξαν οι .. ουρανοί, ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιτέλους βροχή και μάλιστα έντονη στις Κυκλάδες - Ηχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύρος: Επαφές Δήμου και διοίκησης Sky Express, ποιοι οι λόγοι;

Διερευνητικές επαφές του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης με τη Sky Express για στοχευμένες συνέργειες

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη ενημέρωσης από το νέο διοικητή

Ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του“Βαρδάκειου και Πρώιου”

Κόνσολας: Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Να αναδείξουμε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο! - Η τοποθέτηση του Μάνου Κόσνολα για το θέμα του ΦΠΑ

Κυκλάδες – Σύρος: “Καλημέρα είπαμε;” από την “Αρχόντισσα”

Η τηλεοπτική εκπομπή "Καλημέρα Είπαμε;" της ΕΡΤ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Σέριφος: Σεμινάριο με επίκεντρο τον περιπατητικό τουρισμό

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Σέριφο: «Περιπατητικός τουρισμός και οικοτουρισμός» - Χρονοδιάγραμμα δράσης

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους εκπαιδευτικούς από το ΕΚΑΒ Νάξου

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο σεμινάριο αφενός ενδυνάμωσαν τις γνώσεις τους, αφετέρου απέκτησαν ταυτόχρονα κι ένα εφόδιο ζωής

ΕΣΥ: Περιέθαλψε μία.. Ελλάδα (11,8 εκατομμύρια ασθενείς) σε ένα έτος

ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο

Λέσβος: Ο άνθρωπος που “ράβει φορεσιές για τα ζα”

"Η δουλειά αυτή δε μαθαίνεται. Θέλει μυαλό, κέφι και όρεξη να φτιάξεις τη σέλα, να τη στολίσεις, να κάνεις τα "πρεπούμενα" για το ζωντανό".

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά