Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλλάδα: Σαλάτα και γύρος με εισαγόμενα προϊόντα (!!!)

Ελλάδα: Σαλάτα και γύρος με εισαγόμενα προϊόντα (!!!)

|

Πανάκριβα πληρώνει η ελληνική οικονομία την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, που κρατά χαμηλά την παραγωγικότητά του και διατηρεί τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τις εισαγωγές των τριών βασικών υλικών της… ελληνικότατης χωριάτικης σαλάτας (ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι) πληρώσαμε το 2022 περί τα 370 εκατ. ευρώ, ενώ το βασικό συστατικό του επίσης ελληνικότατου γύρου, το χοιρινό κρέας κόστισε 717 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το μόνιμο πρόβλημα του ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα μόνο της αδυναμίας της χώρας να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας, όπως τα αυτοκίνητα και της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι υπολογιστές και τα κινητά. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, το έλλειμμα οφείλεται στην αδυναμία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων πλησίασε πέρυσι τα 30 εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των εισαγωγών τροφίμων στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε στα 10,7 δισ., ξεπερνώντας το 5% του ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του συνολικού κόστους εισαγωγών. Με έναν απλοϊκό υπολογισμό, που όμως δίνει την οικονομική διάσταση του προβλήματος, περισσότερο από το μισό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφθασε το 9% του ΑΕΠ το 2022, δεν θα υπήρχε, αν μπορούσε με κάποιο θαύμα η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες για τρόφιμα με δική της παραγωγή, ώστε να μηδενίσει τις εισαγωγές.

Στις βασικές κατηγορίες εισαγωγών τροφίμων του 2022 συναντούμε πρώτα τα κρέατα, βοδινά και χοιρινά, για τα οποία πληρώσαμε σε εισαγωγές περισσότερα από 1,8 δισ. Οι εισαγωγές βοδινού κρέατος είναι αντικειμενικά δύσκολο να υποκατασταθούν από εγχώρια παραγωγή, όμως τα ποσά που δαπανήσαμε για εισαγωγές χοιρινού κρέατος είναι μάλλον υπερβολικά και θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ, αν είχε εκσυγχρονισθεί η ελληνική κτηνοτροφία, υιοθετώντας τις νέες μεθόδους παραγωγής.

Στα 370 εκατ. ευρώ ανήλθαν συνολικά οι εισαγωγές ντομάτας, αγγουριών και κρεμμυδιών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι μια χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ελαιολάδου εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 123 εκατ. και ελιές αξίας 116 εκατ. ευρώ. Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ήταν τα ελλείμματα παραγωγής γάλακτος και αυγών που καλύφθηκαν με εισαγωγές.

Οι εισαγωγές τροφίμων του 2022, βασικές κατηγορίες

Κατηγορία Προϊόν Εισαγωγική αξία (€)
Κρέας και κρεατοπαρασκευάσματα Βοδινό κρέας 1.127.874.423
Κρέας και κρεατοπαρασκευάσματα Χοιρινό κρέας 717.111.214
Γαλακτοκομικά και αυγά Γάλα 622.043.267
Γαλακτοκομικά και αυγά Τυρί 513.238.004
Γαλακτοκομικά και αυγά Αυγά 256.781.355
Λαχανικά Αγγούρια 209.874.487
Λαχανικά Ντομάτες 179.806.742
Λαχανικά Καρπούζια 150.394.599
Λαχανικά Κρεμμύδια 143.756.305
Λαχανικά Πατάτες 138.115.300
Δημητριακά και παρασκευάσματα Σιτάρι 130.943.740
Δημητριακά και παρασκευάσματα Σιτάρι για αρτοποιία 127.366.300
Δημητριακά και παρασκευάσματα Ζάχαρη 125.118.500
Ελιές και ελαιόλαδο Ελαιόλαδο 123.661.250
Ελιές και ελαιόλαδο Ελιές 115.978.000
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής Σοκολάτες 113.503.000
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής Γλυκά κουταλιού 108.124.500
4.903.690.986

 

Κάντο όπως οι Ολλανδοί

Τα προβλήματα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα είναι γνωστά και πολυσυζητημένα: μια μικρή χώρα, με γεωγραφικό ανάγλυφο που δεν ευνοεί την καλλιέργεια, μικρούς κλήρους που δυσκολεύουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, κακή χρήση των κεφαλαίων, επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων για δεκαετίες έχουν κρατήσει χαμηλά την παραγωγικότητα και τη συνολική παραγωγή.

Το μεγάλο πρόβλημα στον ελληνικό πρωτογενή τομέα σήμερα είναι ότι κινδυνεύει να χάσει το τρένο των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η παραγωγικότητα και ο όγκος παραγωγής θα καθηλωθούν, η ανταγωνιστικότητα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο και οι ανάγκες για εισαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής μπορούν να δημιουργήσουν χαοτικές διαφορές στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ανάμεσα στις καθυστερημένες και τις προηγμένες χώρες. Μια σύγκριση με την Ολλανδία, που βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις μεθόδους παραγωγής είναι πολύ χαρακτηριστική:

  • Η έκταση της Ολλανδίας είναι πολύ μικρότερη από την έκταση της Ελλάδας, κάτω από το ένα τρίτο (132 τετραγωνικά χιλιόμετρα η Ελλάδα, 41.526 η Ολλανδία.
  • Όμως, η Ολλανδία παράγει τρόφιμα σχεδόν πενταπλάσιας αξίας από την Ελλάδα: 26,3 δισ. ευρώ ήταν η παραγωγή της χώρας μας το 2022 και 122,2 δισ. ευρώ της Ολλανδίας.

Η Ολλανδία, παρά τη μικρή της έκταση, έχει καταφέρει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο. Οι κύριες εξαγωγές τροφίμων της Ολλανδίας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα λουλούδια. Έχει μακρά ιστορία γεωργίας και κτηνοτροφίας και είναι πρωτοπόρος στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών στην αγροτική παραγωγή.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός έχει αναγνωρίσει την Ολλανδία ως παγκόσμιο ηγέτη στη βιώσιμη γεωργία. Στην Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2022, το WEF κατέταξε την Ολλανδία στη δεύτερη θέση στον κόσμο για τη γεωργική καινοτομία και παραγωγικότητα.

Το WEF σημειώνει ότι η Ολλανδία έχει εγκατεστημένο τα μεγαλύτερα σε παραγωγική δυναμικότητα θερμοκήπια, που παράγουν πάνω από το 10% των ντοματών παγκοσμίως. Το WEF απέδωσε εύσημα στην Ολλανδία, επίσης, για την ανάπτυξη νέων γεωργικών τεχνολογιών, όπως η κάθετη γεωργία και η γεωργία ακριβείας.

Επιπλέον, τονίζει τη δέσμευση της Ολλανδίας για τη βιώσιμη γεωργία, με φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των γεωργικών εκπομπών και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, το WEF σημειώνει με έμφαση το γεγονός ότι η Ολλανδία υποστηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. «Η Ολλανδία είναι ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες όσον αφορά τη βιώσιμη γεωργία», τονίζει το WEF.

Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Ολλανδία δεν έγινε ξαφνικά ηγετική δύναμη στον πρωτογενή τομέα, αλλά έχει μακρά ιστορία γεωργικής καινοτομίας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και αιώνες. Οι Ολλανδοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν νέες τεχνολογίες και γεωργικές πρακτικές, όπως η αμειψισπορά, η αποστράγγιση και η αποκατάσταση της γης.

Οι Ολλανδοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, διαθέτοντας έναν τομέα γεωργικής έρευνας και ανάπτυξης παγκόσμιας κλάσης, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τον γεωργικό τομέα με επιδοτήσεις,  φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η Ολλανδία είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη γεωργία μέσω της καινοτομίας, της έρευνας και της κυβερνητικής υποστήριξης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα businessdaily.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023 με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει εισέλθει πλέον σε φάση κατασκευής, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρυχίου καλωδίου της διασύνδεσης Θήρας-Νάξου.

Νάξος: Αύριο Σάββατο (09/12) ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (20:00) στη πλατεία Πρωτοδικείου ανάβει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του

Αεροδρόμιο Νάξου: Η έντονη βροχόπτωση “μετέφερε” την πρωινή πτήση της Sky Express

Εντονα τα καιρικά φαινόμενα στη Νάξο από τις πρώτες πρωινές ώρες... 36 χιλιοστά βροχόπτωσης στην Κόρωνο - "Μεταφέρθηκε" η πρωινή πτήση της Sky Express

Νάξος: Η κολώνα …λύγισε, έκλεισε μέρος του λιμανιού (Photos)

Κολώνα λύγισε από τον άνεμο - έκλεισε μέρος του προβλήτα στη Νάξο

Κακοποίηση Όλιβερ: Ιστορίες φρίκης από την Ανδρο έως την Ξάνθη

Κακοποίηση Όλιβερ: Η Αράχωβα δεν είναι η μόνη – Ιστορίες φρίκης και σε Άνδρο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ηράκλειο

Ενδοκυκλαδικά: Προβλήματα το 1898, ίδια προβλήματα το 2023

Εχει αλλάξει κάτι από το 1898; Ενδοκυκλαδικά δρομολόγια τότε και σήμερα....

Μία απαραίτητη προσέγγιση για ένα σύγχρονο σχολείο (μέρος 1ο)

Αρθρο - μελέτη του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη σχετικά με ένα σύγχρονο σχολείο στην κοινωνία μας (μέρος πρώτο)

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Την προσεχή Κυριακή (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής

Το πρωί της Κυριακής (17/12) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποιοι αποτελούν το νέο δημοτικό συμβούλιο

Νοσοκομείο Νάξου: Ανοιξε ο δρόμος για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Η πρόσφατη μετακίνηση διευθυντή Ακτινολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου άνοιξε το δρόμο για αξονικές τομογραφίες σε τακτική βάση

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Η συνολική εικόνα των υποδομών και τα προβλήματά τους

Με αφορμή την Παγκόσμια ΗΜέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχουμε την πλήρη εικόνα των υποδομών στη Νάξο.... Αναλυτικά

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)